Zobacz pełną wersję : D80 i problem z usb
Witam,
Do tej pory przy zgrywaniu zdjęć na PC podpinałem D80 pod usb, coś tam zamieszało i miałem "dysk wymienny", z którego mogłem kopiować na PC. Teraz - nie wiem czemu - podłączam D80 pod usb i niemal momentalnie wyskakuje mi okno "Niebezpieczne odłączanie urządzenia" a mój dysk wymienny znika. Tak jakby aparat sam się rozłączał, choć na lcd aparatu cały czas mam napis "PC". Jak sobie z tym poradzić? Instalacja nowych sterowników usb?? Jeśli tak to skąd je ściągnąć??
Witek
P.S. Aparat cały czas ustawiony na opcję M - mass storage.
Nie piszesz jaki masz system operacyjny. Jeśli Windows XP, to warto spróbować podłączyć aparat do innego portu USB w komputerze. Jeśli jest to Windows 2000, to może pomoże ten artykuł: http://support.microsoft.com/kb/328580/pl
System to Windows2000. Usb 1.1. Wcześniej chodziło bez problemu na usb 2.0. Czy to może być kwestia przepięcia pod 1.1??
A w jaki sposób podpinasz aparat? Powinno się podpiąć aparat do kompa,a nastepnie właczyć aparat. Nie próbuj podpinać na właczonym aparacie.Takie postępowanie może generować błędy.
mortumus
15-01-2008, 21:48
może kabel USB jest przerwany lub gniazdo w komputerze bądź aparacie "wyrwane". Sprawdź podłączając do innego komputera.
W ostatecznosci zawsze mozna kupic czytnik kart SD. Mi czasem sie zdarza, ze wcale mi nie wykrywa aaratu, jak podpinam przez usb, wtedy wystarcza podlaczenie kabelka pod inne wejscie.
Pozdrawiam.
W ostatecznosci zawsze mozna kupic czytnik kart SD. Mi czasem sie zdarza, ze wcale mi nie wykrywa aaratu, jak podpinam przez usb, wtedy wystarcza podlaczenie kabelka pod inne wejscie.
Pozdrawiam.
Ja ostatnio sprawiłem sobie czytnik kart firmy Solution i nie chce współpracowac z moją kartą SanDisk Exrteme III(raz zadziałał a tak zachwouje sie jakby karty nie było w slocie).
Próbowałem z inną kartą pamięci(Kingstone SD 2GB) i za każdym razem jest OK. W aparacie nie mam problemu z korzystaniem z obu kart i podłączając aparat do kompa też wszystko śmiga jak należy...
To dopiero zagadka... Ma ktoś pomysł o co moze chodzić?(sory że w tym wątku ale skorzystam przy okazji nie zakładajć kolejnych tematów na forum)
Spidi, mialem podobnie. Wydaje mi sie ze markowe karty gryza sie z mniej markowymi czytnikami i na odwrot. Zlosliwosc zeczy martwych ;)
Pozdrawiam.
wasilewk
16-01-2008, 22:05
Ja ostatnio sprawiłem sobie czytnik kart firmy Solution i nie chce współpracowac z moją kartą SanDisk Exrteme III(raz zadziałał a tak zachwouje sie jakby karty nie było w slocie).
Próbowałem z inną kartą pamięci(Kingstone SD 2GB) i za każdym razem jest OK. W aparacie nie mam problemu z korzystaniem z obu kart i podłączając aparat do kompa też wszystko śmiga jak należy...
To dopiero zagadka... Ma ktoś pomysł o co moze chodzić?(sory że w tym wątku ale skorzystam przy okazji nie zakładajć kolejnych tematów na forum)
Ja ostatnio jestem na etapie kupna czytnika do karty SDHC (SanDisk Extreme DUCATI 4GB -20MB/s).
W zasadzie, to już kupiłem: w Stodole, za 25zł (Kingston). Polecam wszystkim: czyta wszystkie trzy rozmiary kart SD i montuje w PC trzy literki napędów jednocześnie, co pozwala przekopiować zdjęcia z jednej karty na drugą.
Ale najważniejsze doświadczenie zdobyłem szukając odpowiedniego czytnika USB: albo nie jest 2.0, albo nie ma napisane 'SDHC' - i wtedy nie czyta szybkich kart. Nawet ostatnio jakaś Toshiba 'All in one' za 50 zł (ładna, metalowa), która nie miała napisane magicznego "SDHC" - nie czytała mojej DUCATI.
Rada:
Może spróbuj inny czytnik.
Pzdr.
pioter_73
24-01-2008, 00:21
Proponuję sprawdzenie stanu akumulatora. Jeśli jest za niski mogą pojawić się takie właśnie jajca.
"Ja ostatnio sprawiłem sobie czytnik kart firmy Solution i nie chce współpracowac z moją kartą SanDisk Exrteme III(raz zadziałał a tak zachwouje sie jakby karty nie było w slocie)."
Roznica jest w... UWAGA! grubosci karty ;)
Lecz nie karty sa winne... (co jeszcze ciekawsze).
"To dopiero zagadka... Ma ktoś pomysł o co moze chodzić?"
Mam pomysl, jak to ruszyc.
- rozbierasz obudowe (jakies durne zatrzaski)
- sprawdzasz gdzie sie znajduje czujnik (mechaniczny)
wlozenia karty SD
- odmierzasz to samo miejsce na obudowie (dokladnie,
na wlasciwej polowce obudowy)
- wiercisz tam dziure na wylot (i to juz w zasadzie
wystarczy)
- przemywasz pedzelkiem ze spirytusem (czystym)
lacza w gniezdzie
- od zewnetrznej strony wiersonej obudowy naklejasz
kawalek plastiku (izolacja i uszczelnienie)
- skladasz obudowe i uzywasz normalnie czytnika
Tak, tak. winna jest *******owata obudowa ;)
Nie wiem, co za jelop skonstruowal taka elektronike,
jednoczesnie nie radzac sobie z prymitywna obudowa...
Dla pewnosci, aby sie nie trudzic niepotrzebnie,
sprawdz po prostu, czy ten czytnik zadziala bez obudowy.
Jesli tak, to wykonaj "naprawe" wedlug opisu.
Powodzenia ;)