Zobacz pełną wersję : Wejście do świata lustrzanek, proszę o pomoc z wyborem
Witam,
Zamierzam zakupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową (do tej porty tylko kompakty). Po pierwsze chciałbym abyście odpowiedzieli mi na pytanie - czy warto abym inwestował w aparat półki półprofesjonalnej czy lepiej zacząć od półki amatorskiej z dobrym obiektywem.
Rozważałem zakup Nikona D80, Alfy 700 (z kitowym obiektywem 18-70mm wyszłoby 4350zł), choć przyznam, że ta sumka to dla mnie sporo pieniędzy i przychodzą mi myśli czy zanim zacznę wykorzystywać bardziej zaawansowane funkcje i rozpoznawać różnice między zdjęciami z aparatów z różnych półek, Sony wyprodukuje alfę 900 i zainwestowane pieniądze będą nie wykorzystane.
Pytam w profesjonalnych sklepach, to mówią mi, że między Nikonem D80 a Sony A700 jest bardzo duża różnica (na korzyść A700 i jej CMOS), inni sugerują zakup D80...
(Canon odpada, bo w ogóle nie leży mi w ręce).
Czytałem różne fora i różne testy i im więcej czytam, tym mniej wiem co zrobić
A może poczekać 2,3,4 miesiące aż ceny spadną? Ale czy tyle czasu wystarczy?
Please help
Czekać można w nieskończoność jeśli chodzi o ceny. Najpierw zorientuje się jakie obiektywy Cię interesują. Czy jeden Kitowy starczy, czy szerokokątne, a może długie teleobiektywy. Rozejrzyj się za nimi, sprawdź jaka ich jakość, ceny, dostępność. Obiektywy do podstawa, potem puszka. Na tej podstawie wybierzesz system który Cię interesuje.
A wątków na ten temat na tym forum było już pełno, poszukaj. Jak nie potrafisz szukać to odezwij się na PW a pomogę.
Jesli chodzi o samo body to rzeczywiscie A700 jest konstrukcją nowszą i jej matryca mniej szumi na wyższych ISO.
Proponuję Ci jednak rozpatrywanie zakupu w kwestii wejscia w dany system, a nie tylko patrzenie przez pryzmat body.
Zastanow się jakie obiektywy chcialbys w przyszlosci kupic, jakie zdjecia bedziesz robił... i wtedy szukaj konkretnych informacji dotyczącej kazdej z marek, ktorą bedziesz brał pod uwagę.
alfa to praktycznie martwy system i cena :(
proponowałbym D40 lub D40X z jakimś fajnym obiektywem
z tym że D40 i D40x mają ograniczenia w możliwości podpinania całej gamy szkieł nikona
tzn podpinać można ale nie ze wszystkimi działa AF
w tych modelach by działał AF obiektyw musi mieć własny napęd-silnik AF
więc w jego oznaczeniu musi być "AFS" w przypadku nikkora np AFS DX 18-70
lub "HSM" w przypadku szkieł Sigma
w innym przypadku pozostaje manualne ostrzenie
nie będą działać obiektywy posiadające napęd AF z aparatu tzw "śrubokręt"
Jeżeli chciałbyś korzystać z całęj wielkiej gamy obiektywów AF wszelkich producentów z mocowaniem
Nikon F to proponuję D80 świetny sprzęt i długo długo po przesiadce z kompakta
nie podniesiesz szczęki z podłogi oglądając co produkuje ta puszka (D40 (x) też nie jest gorsza )
róznica w cenie D40 a D80 nie jest aż tak wielka a posiadanie śrubokr ęta bardzo poprawia
funkcjonalność
W cenie którą chciałeś wydać na alfę masz D40X z uniwersalnym super zoomem 18-200 VR ze stabilizacją obrazu
A raczej nowo narodzony.
proponowałbym D40 lub D40X z jakimś fajnym obiektywem
Jak już kolega waha się czy nie D80 to już bez przesady :)
Przynajmniej koledze wyjaśniłeś.
Takie argumenty jakoś mnie nie przekonują ;)
Przyznam się, że rozważam też Alfę200 (niedługo w sprzedaży). Posiada wbudowaną stabilizację obrazu, poprawiona jakość na wyższych ISO. Dostępność obiektywów jest ok. Cena z kitem koło 2k.
Pozostałą kasę można przechomikować i wydać na obiektywy po poduczeniu się podstaw :)
Pozostałą kasę można przechomikować i wydać na obiektywy po poduczeniu się podstaw :)
Jakie?
Jakie?
Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5
Sigma, Tamron?
Do zastosowania nieprofesjonalnego wachlarz obiektywów jest chyba dość szeroki...?
(może co innego wśród >3k, ale w takie inwestować nie zamierzam)
No to super. Jeśli taki wachlarz obiektywów Cię interesuje + to co daję puszka to w czym problem?
Bierz D80 z kitem 18-70
Popstrykasz miesiąc, dwa, zorientujesz się jakie szkła najbardziej ci się przydadzą w przyszłości, nazbiersz szklarnie i będziesz w 100% zadowolony z systemu.
Ja też przesiadłem się z kompakta i do dzisiaj nie potrafie wyjść z podziwu co ta pucha potrafi.
Pozdrawiam i witam na forum.
A raczej nowo narodzony.
to śp Minolta w nowym ubraniu ;)
"w trumnach Kowalski & syn wyglądasz jak żywy ! " :mrgreen:
i tak to "nowo narodzony" ;)
...róznica w cenie D40 a D80 nie jest aż tak wielka a posiadanie śrubokr ęta bardzo poprawia
funkcjonalność
...
roznica miedzy ~1500pln a ~2800 jest jednak dosc spora :wink:
Poczekaj 2 tygodnie na PMA wszystko może się przewrócić w tym segmencie, choć może i nie;)
roznica miedzy ~1500pln a ~2800 jest jednak dosc spora :wink:
rozumiem że dla porównania wziąłęś skrajne ceny rynkowe ;)
no tak wtedy to jest argument :)
velaskez
16-01-2008, 14:30
bierz D80, kup w USA i zapłać 2500
bierz D80, kup w USA i zapłać 2500
A jak padnie to wyślij aparat do stanów.
velaskez
16-01-2008, 17:29
wcale nie, serwis nikona w polsce nie ma zastrzerzeń
wcale nie, serwis nikona w polsce nie ma zastrzerzeń
nie ma zastrzeżeń co do obiektywów, to fakt
ale do puszki ... ?
nie jestem pewien...
velaskez
16-01-2008, 17:39
inaczej to byłoby bezsensu. Jeżeli jadę gdzieś np. na stypendium lub wymianę na pół roku i padnie mi pucha, to jeżeli mam serwis Nikona pod nosem i gwarancję to nie powinno mieć znaczenia gdzie ją kupiłem.
inaczej to byłoby bezsensu. Jeżeli jadę gdzieś np. na stypendium lub wymianę na pół roku i padnie mi pucha, to jeżeli mam serwis Nikona pod nosem i gwarancję to nie powinno mieć znaczenia gdzie ją kupiłem.
To zadzwoń i się dowiedz :)
velaskez
16-01-2008, 17:43
tak zrobię
Tak jak koledzy wczesniej, polecam D80. Swietna puszka, do ktroej da sie podpiac mnostwo obiektywow, zawlasza czych tanszych nie posiadajacych wlasnych napedow (np sigmy). Sam zaczynalem od D40 i po niedlugim czasie meczylo mnie zaglebianie sie w menu apatatu zeby zmienic chociazby wartosc iso, gdzie w osiemdziesiatce wszystko da sie zrobic za pomoca przyciskow na obudowie, no prawie wszystko. D80 to wg mnie najlepszy wybor jak na poczatek. Jest bardzo dobrze i ergonomicznie zrobiony. Napewno nie pozalujesz zakupu Nikona.
Pozdrawiam.
velaskez
16-01-2008, 18:03
co do serwisu w przypadku zakupu gdzie indziej. Zadzwoniłem, sprawdziłem. Powiedzieli mi, że drobne naprawy to normalnie na gwarancji robią, co do większych usterek to już odpłatnie. Ale nie sądzę, żeby z tak dobrą puchą jaką jest D80 był jakiś większy problem.
co do serwisu w przypadku zakupu gdzie indziej. Zadzwoniłem, sprawdziłem. Powiedzieli mi, że drobne naprawy to normalnie na gwarancji robią, co do większych usterek to już odpłatnie. Ale nie sądzę, żeby z tak dobrą puchą jaką jest D80 był jakiś większy problem.
Już widzę jak NP chętnie wymieni drobną matrycę na gwarancji z USA... Albo NP zdefiniuje co to są drobne naprawy albo ja na pewno nie polecę takiego rozwiązania.
A jednak jest.
z tego co wiem to nie mają problemu o "eurogwarę"
ale z USA to napewno nie serwisują puszek :(
No to co to za gwara jest
albo usuwają wszystkie usterki i oddaja sprzęt sprawny
albo wcale nie robią
Nic Ci nie powiedzieli konkretnego, a prawda jest taka że puszek z USA nie serwisują
jedynie szkła
velaskez
16-01-2008, 19:57
czyli po prostu chcą wyciągnąć od nas więcej kasy
nathaniel
16-01-2008, 22:50
Takie argumenty jakoś mnie nie przekonują ;)
Przyznam się, że rozważam też Alfę200 (niedługo w sprzedaży). Posiada wbudowaną stabilizację obrazu, poprawiona jakość na wyższych ISO. Dostępność obiektywów jest ok. Cena z kitem koło 2k.
Skąd wiesz, że A200 będzie Ci leżała w łapce?
Poczekaj do PMA, może A300 wyjdzie, chociaż pamiętaj, że szkło jest najważniejsze, a ten wspomniany przez Ciebie CZ16-80 jest ogólnie niesamowity, także A200 i CZ16-80 wygląda na niezłe kombo.
Kupując Nikona D80 nie masz stabilizacji, dla amatora to bardzo przydatna rzecz,a szkła VR dodatkowo kosztują.
Kupując Nikona D80 nie masz stabilizacji, dla amatora to bardzo przydatna rzecz,a szkła VR dodatkowo kosztują.
Czasem przydatna, na pewno nie "bardzo" :)
A jesli juz koniecznie ktos chce miec to... stabilizacja pojawia sie w coraz tanszych szkłach... 55-200 czy ostatnio w odmłodzonym kicie 18-55.