PDA

Zobacz pełną wersję : Wejście do świata lustrzanek, proszę o pomoc z wyborem

balti
15-01-2008, 17:29
Witam,
Zamierzam zakupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową (do tej porty tylko kompakty). Po pierwsze chciałbym abyście odpowiedzieli mi na pytanie - czy warto abym inwestował w aparat półki półprofesjonalnej czy lepiej zacząć od półki amatorskiej z dobrym obiektywem.

Rozważałem zakup Nikona D80, Alfy 700 (z kitowym obiektywem 18-70mm wyszłoby 4350zł), choć przyznam, że ta sumka to dla mnie sporo pieniędzy i przychodzą mi myśli czy zanim zacznę wykorzystywać bardziej zaawansowane funkcje i rozpoznawać różnice między zdjęciami z aparatów z różnych półek, Sony wyprodukuje alfę 900 i zainwestowane pieniądze będą nie wykorzystane.

Pytam w profesjonalnych sklepach, to mówią mi, że między Nikonem D80 a Sony A700 jest bardzo duża różnica (na korzyść A700 i jej CMOS), inni sugerują zakup D80...
(Canon odpada, bo w ogóle nie leży mi w ręce).

Czytałem różne fora i różne testy i im więcej czytam, tym mniej wiem co zrobić

A może poczekać 2,3,4 miesiące aż ceny spadną? Ale czy tyle czasu wystarczy?
Please help

mpwt
15-01-2008, 17:33
Czekać można w nieskończoność jeśli chodzi o ceny. Najpierw zorientuje się jakie obiektywy Cię interesują. Czy jeden Kitowy starczy, czy szerokokątne, a może długie teleobiektywy. Rozejrzyj się za nimi, sprawdź jaka ich jakość, ceny, dostępność. Obiektywy do podstawa, potem puszka. Na tej podstawie wybierzesz system który Cię interesuje.

A wątków na ten temat na tym forum było już pełno, poszukaj. Jak nie potrafisz szukać to odezwij się na PW a pomogę.

prz3mo
15-01-2008, 17:35
Jesli chodzi o samo body to rzeczywiscie A700 jest konstrukcją nowszą i jej matryca mniej szumi na wyższych ISO.
Proponuję Ci jednak rozpatrywanie zakupu w kwestii wejscia w dany system, a nie tylko patrzenie przez pryzmat body.
Zastanow się jakie obiektywy chcialbys w przyszlosci kupic, jakie zdjecia bedziesz robił... i wtedy szukaj konkretnych informacji dotyczącej kazdej z marek, ktorą bedziesz brał pod uwagę.

langus
15-01-2008, 17:43
alfa to praktycznie martwy system i cena :(
proponowałbym D40 lub D40X z jakimś fajnym obiektywem
z tym że D40 i D40x mają ograniczenia w możliwości podpinania całej gamy szkieł nikona
tzn podpinać można ale nie ze wszystkimi działa AF
w tych modelach by działał AF obiektyw musi mieć własny napęd-silnik AF
więc w jego oznaczeniu musi być "AFS" w przypadku nikkora np AFS DX 18-70
lub "HSM" w przypadku szkieł Sigma
w innym przypadku pozostaje manualne ostrzenie
nie będą działać obiektywy posiadające napęd AF z aparatu tzw "śrubokręt"
Jeżeli chciałbyś korzystać z całęj wielkiej gamy obiektywów AF wszelkich producentów z mocowaniem
Nikon F to proponuję D80 świetny sprzęt i długo długo po przesiadce z kompakta
nie podniesiesz szczęki z podłogi oglądając co produkuje ta puszka (D40 (x) też nie jest gorsza )
róznica w cenie D40 a D80 nie jest aż tak wielka a posiadanie śrubokr ęta bardzo poprawia
funkcjonalność
W cenie którą chciałeś wydać na alfę masz D40X z uniwersalnym super zoomem 18-200 VR ze stabilizacją obrazu

mpwt
15-01-2008, 17:50

A raczej nowo narodzony.

proponowałbym D40 lub D40X z jakimś fajnym obiektywem

Jak już kolega waha się czy nie D80 to już bez przesady :)
Przynajmniej koledze wyjaśniłeś.

balti
15-01-2008, 17:59

Takie argumenty jakoś mnie nie przekonują ;)

Przyznam się, że rozważam też Alfę200 (niedługo w sprzedaży). Posiada wbudowaną stabilizację obrazu, poprawiona jakość na wyższych ISO. Dostępność obiektywów jest ok. Cena z kitem koło 2k.
Pozostałą kasę można przechomikować i wydać na obiektywy po poduczeniu się podstaw :)

mpwt
15-01-2008, 18:03
Pozostałą kasę można przechomikować i wydać na obiektywy po poduczeniu się podstaw :)

Jakie?

balti
15-01-2008, 18:11
Jakie?

Sony Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80 mm f/3.5-4.5
Sigma, Tamron?

Do zastosowania nieprofesjonalnego wachlarz obiektywów jest chyba dość szeroki...?
(może co innego wśród >3k, ale w takie inwestować nie zamierzam)

mpwt
15-01-2008, 18:16
No to super. Jeśli taki wachlarz obiektywów Cię interesuje + to co daję puszka to w czym problem?

Gacek80
15-01-2008, 18:31
Bierz D80 z kitem 18-70
Popstrykasz miesiąc, dwa, zorientujesz się jakie szkła najbardziej ci się przydadzą w przyszłości, nazbiersz szklarnie i będziesz w 100% zadowolony z systemu.
Ja też przesiadłem się z kompakta i do dzisiaj nie potrafie wyjść z podziwu co ta pucha potrafi.
Pozdrawiam i witam na forum.

langus
15-01-2008, 19:09
A raczej nowo narodzony.

to śp Minolta w nowym ubraniu ;)
"w trumnach Kowalski & syn wyglądasz jak żywy ! " :mrgreen:
i tak to "nowo narodzony" ;)

mmost
16-01-2008, 09:26
...róznica w cenie D40 a D80 nie jest aż tak wielka a posiadanie śrubokr ęta bardzo poprawia
funkcjonalność
...

roznica miedzy ~1500pln a ~2800 jest jednak dosc spora :wink:

Trevor
16-01-2008, 10:15
Poczekaj 2 tygodnie na PMA wszystko może się przewrócić w tym segmencie, choć może i nie;)

langus
16-01-2008, 11:04
roznica miedzy ~1500pln a ~2800 jest jednak dosc spora :wink:

rozumiem że dla porównania wziąłęś skrajne ceny rynkowe ;)
no tak wtedy to jest argument :)

velaskez
16-01-2008, 14:30
bierz D80, kup w USA i zapłać 2500

mpwt
16-01-2008, 14:50
bierz D80, kup w USA i zapłać 2500

A jak padnie to wyślij aparat do stanów.

velaskez
16-01-2008, 17:29
wcale nie, serwis nikona w polsce nie ma zastrzerzeń

langus
16-01-2008, 17:35
wcale nie, serwis nikona w polsce nie ma zastrzerzeń

nie ma zastrzeżeń co do obiektywów, to fakt
ale do puszki ... ?
nie jestem pewien...

velaskez
16-01-2008, 17:39
inaczej to byłoby bezsensu. Jeżeli jadę gdzieś np. na stypendium lub wymianę na pół roku i padnie mi pucha, to jeżeli mam serwis Nikona pod nosem i gwarancję to nie powinno mieć znaczenia gdzie ją kupiłem.

mpwt
16-01-2008, 17:41
inaczej to byłoby bezsensu. Jeżeli jadę gdzieś np. na stypendium lub wymianę na pół roku i padnie mi pucha, to jeżeli mam serwis Nikona pod nosem i gwarancję to nie powinno mieć znaczenia gdzie ją kupiłem.

To zadzwoń i się dowiedz :)

velaskez
16-01-2008, 17:43
tak zrobię

sqb
16-01-2008, 18:00
Tak jak koledzy wczesniej, polecam D80. Swietna puszka, do ktroej da sie podpiac mnostwo obiektywow, zawlasza czych tanszych nie posiadajacych wlasnych napedow (np sigmy). Sam zaczynalem od D40 i po niedlugim czasie meczylo mnie zaglebianie sie w menu apatatu zeby zmienic chociazby wartosc iso, gdzie w osiemdziesiatce wszystko da sie zrobic za pomoca przyciskow na obudowie, no prawie wszystko. D80 to wg mnie najlepszy wybor jak na poczatek. Jest bardzo dobrze i ergonomicznie zrobiony. Napewno nie pozalujesz zakupu Nikona.

Pozdrawiam.

velaskez
16-01-2008, 18:03
co do serwisu w przypadku zakupu gdzie indziej. Zadzwoniłem, sprawdziłem. Powiedzieli mi, że drobne naprawy to normalnie na gwarancji robią, co do większych usterek to już odpłatnie. Ale nie sądzę, żeby z tak dobrą puchą jaką jest D80 był jakiś większy problem.

mpwt
16-01-2008, 18:04
co do serwisu w przypadku zakupu gdzie indziej. Zadzwoniłem, sprawdziłem. Powiedzieli mi, że drobne naprawy to normalnie na gwarancji robią, co do większych usterek to już odpłatnie. Ale nie sądzę, żeby z tak dobrą puchą jaką jest D80 był jakiś większy problem.

Już widzę jak NP chętnie wymieni drobną matrycę na gwarancji z USA... Albo NP zdefiniuje co to są drobne naprawy albo ja na pewno nie polecę takiego rozwiązania.

turbo
16-01-2008, 18:48
A jednak jest.

langus
16-01-2008, 19:00

z tego co wiem to nie mają problemu o "eurogwarę"
ale z USA to napewno nie serwisują puszek :(

langus
16-01-2008, 19:04

No to co to za gwara jest
albo usuwają wszystkie usterki i oddaja sprzęt sprawny
albo wcale nie robią
Nic Ci nie powiedzieli konkretnego, a prawda jest taka że puszek z USA nie serwisują
jedynie szkła

velaskez
16-01-2008, 19:57
czyli po prostu chcą wyciągnąć od nas więcej kasy

mpwt
16-01-2008, 22:23
A jednak jest.

Co jest?

nathaniel
16-01-2008, 22:50
Takie argumenty jakoś mnie nie przekonują ;)

Przyznam się, że rozważam też Alfę200 (niedługo w sprzedaży). Posiada wbudowaną stabilizację obrazu, poprawiona jakość na wyższych ISO. Dostępność obiektywów jest ok. Cena z kitem koło 2k.

Skąd wiesz, że A200 będzie Ci leżała w łapce?

Poczekaj do PMA, może A300 wyjdzie, chociaż pamiętaj, że szkło jest najważniejsze, a ten wspomniany przez Ciebie CZ16-80 jest ogólnie niesamowity, także A200 i CZ16-80 wygląda na niezłe kombo.

Kupując Nikona D80 nie masz stabilizacji, dla amatora to bardzo przydatna rzecz,a szkła VR dodatkowo kosztują.

prz3mo
17-01-2008, 09:27
Kupując Nikona D80 nie masz stabilizacji, dla amatora to bardzo przydatna rzecz,a szkła VR dodatkowo kosztują.

Czasem przydatna, na pewno nie "bardzo" :)
A jesli juz koniecznie ktos chce miec to... stabilizacja pojawia sie w coraz tanszych szkłach... 55-200 czy ostatnio w odmłodzonym kicie 18-55.