Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] pierwsze foto ...
Lagunman
15-01-2008, 13:55
od razu na początku przepraszam jeśli to nie ten dział ale moderator przerzuci sam :) ja osobiście miałem duzy dylemat gdzie wrzucic to foto, ponieważ w zasadzie powinien być w reporterce gdyż zdjęcie było zrobione zupełnie przypadkowo kiedy byłem z zamiarem zfocenia architektury hehe :) proszę o komenty dorzucę jeszcze jedno troszkę później ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
zapomniałem troszkę o stronie technicznej ... 1/125 f 4.5 ISO 125 focal 135 (202)
pawel777
16-01-2008, 23:59
dla mnie fotka bardzo udana i klimatyczna:)
pozdrawiam
puchbeary
23-01-2008, 09:25
Leci to zdjęcie chyba. Poza tym IMHO więcej kontrastu by się zdało (choć pod tym względem mam skłonność do przesady). Rzeczywiście coś w sobie zdjęcie ma.
A moim zdaniem te zdjęcie nie ma w sobie niczego szczególnego i tym samym zgadzam sie z autorem, ze jest najzupełniej przypadkowe
A ja po raz kolejny widzę zdjęcie na forum gdzie fotograf pokazuje mi tyłek modela!!!! Byłoby dużo lepsze gdyby jechał w stronę fotografującego! Gdzie jest jego twarz?
Lagunman
23-01-2008, 18:21
wołałem za dziadkiem ale chyba mnie nie słyszał poza tym zobaczyłem go jak już przejechał ... a jeszcze dodam że wtedy musiałbym kościół przestawić z zachodniej strony na wschodnią i pobocze z lewej na prawą :D wtedy by sie udało :D
wołałem za dziadkiem ale chyba mnie nie słyszał poza tym zobaczyłem go jak już przejechał ... :D
No to szkoda, że się nie odwrócił! Może pokazałby Ci język! I od razu fota nabrałaby rozpędu!
Pozdrowionka.
Marta Baranowska
23-01-2008, 19:41
jak na mój gust troszke krzywo
Thrasher
25-01-2008, 13:22
Znacznie lepiej by wyglądało to zdjęcie gdyby udało Ci się je zrobić chwilę wcześniej, tak żeby postać na rowerze była z prawej części kadru. Wtedy zdjęcie byłoby ładnie wyważone, bo tak jak jest teraz to wydaje mi się zbyt ciężkie po lewej stronie. Więc troszkę brakuje, żeby zdjęcie było bardzo dobre - moim zdaniem. Podoba mi się tonacja i głębia ostrości no ale kompozycja już nie za bardzo.
Pozdrawiam :-)
bardo udana fot. - ujecie
Tylko je wyprostuj !!!!
Ujęcie ciekawe. Zostawiłbym dziadkowi więcej miejsca z lewej.
operator
26-01-2008, 03:57
Fotka przypadkowa - i co z tego? :) wiele ciekawych zdjec powstaje zupełnie przypadkiem... nie sadze, ze gdyby przejezdzal mi kolo nosa pan dziadek rowerzysta, mialbym czas na zastanawianie sie nad kompozycja czy ciezkoscia ktorejkolwiek ze stron w kadrze ... fotka uchwycona powiedzialbym w sposob naturalny - moze i krzywa, ale w ciekawy sposob. Oddaje fajny klimacik. Super fota, pozdrawiam!
ps a nastepnym razem, dopilnuj zeby dziadek jechal na tylnim kole ! :D
Thrasher
26-01-2008, 14:39
Fotka przypadkowa - i co z tego? :) wiele ciekawych zdjec powstaje zupełnie przypadkiem... nie sadze, ze gdyby przejezdzal mi kolo nosa pan dziadek rowerzysta, mialbym czas na zastanawianie sie nad kompozycja czy ciezkoscia ktorejkolwiek ze stron w kadrze ... fotka uchwycona powiedzialbym w sposob naturalny - moze i krzywa, ale w ciekawy sposob. Oddaje fajny klimacik. Super fota, pozdrawiam!
Myślę, że nie trzeba się długo zastanawiać nad kompozycja żeby była dobra. Moim zdaniem to jest prawie automatyczne. Tutaj wystarczyło zrobić zdjęcie chwilę prędzej lub przesunąć aparat troszkę w lewo, żeby rowerzysta miał gdzie jechać. Nie wydaje mi się, aby było na to potrzebne dużo czasu. Zdjęcie by wiele zyskało na takim ruchu.
sądze że nie zrozumiałeś przesłania zwiazanego z przypadkiem ,przypadek a przypadek !
masz rację wiele fotek powstaje spontanicznie to właśnie przypadek decyduje że należy je zrobić tu i teraz ,ale w spontaniczności całego zdarzenia powinno być zawarta błyskawiczna ocena realnej możliwosci zrobienia dobrego zdjęcia
jeżeli chwila która zaistniała już minąła nie należy wydłużać jej na siłę łudząc się że może jeszcze się uda ją należycie uwiecznić -niestety w fotografii jest to szczególnie widoczne :-D pozdrawiam
Ps koment o tylnym kole naprawdę nie jest tutaj konieczny ,forum jest po to aby uczyć i z reguły komentarze są radami a nie złośliwościami :-D jeszcze raz pozdrawiam
Lagunman
27-01-2008, 19:23
Myślę, że nie trzeba się długo zastanawiać nad kompozycja żeby była dobra. Moim zdaniem to jest prawie automatyczne. Tutaj wystarczyło zrobić zdjęcie chwilę prędzej lub przesunąć aparat troszkę w lewo, żeby rowerzysta miał gdzie jechać. Nie wydaje mi się, aby było na to potrzebne dużo czasu. Zdjęcie by wiele zyskało na takim ruchu.
jestem otwarty na naprawdę wszelkie komentarze i bardzo za nie dziękuję ;) jutro wrócę do domu gdzie mam fotkę tegoż samego dziadka chyba 2 s później też je wstawię :) jest co prawda moim zdaniem kompletnie nijakie ale żeby malkontentom ( oczywiście pozytywnym ) rozwiać wątpliwości że nie było czasu na "przesuwanie" czegokolwiek ;p powinno wystarczyć :)
pozdrawiam Łukasz :)
jest co prawda moim zdaniem kompletnie nijakie
pozdrawiam Łukasz :)
Zdjęć nijakich nie wstawiaj! Wstawiaj te, które uważasz za dobre.
Tylko mi tego zdjęcia nie prostuj. Ten przechył zrobił z tej foty - zdjęcie
Lagunman
30-01-2008, 09:01
pierwsze foto zrobione praktycznie w momencie ujrzenia dziadka - szybciej sie nie dało :/
Zdjęć nijakich nie wstawiaj! Wstawiaj te, które uważasz za dobre.
jednak się zdecydowałem ....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
choc jak wspominałem foto jest już nijakie i ja muszę się wysilic żeby dojrzeć dziadka :/ a zrobione było 4 sek później
Thrasher
30-01-2008, 11:10
Pierwsze zdjęcie jest lepsze. Pisałem, że można by zrobić zdjęcie tak żeby dziadek miał przestrzeń na dalszą drogę z lewej strony. Jeżeli się tak nie dało to trudno. Pierwsze ze swoją kompozycją i tak nie jest zbyt dobre według mnie. Zaraz ktoś napisze, że to moment w takich zdjęciach decyduje itd. OK może moment być ważniejszy od reszty ale kiedy jest wyjątkowy i rzadko spotykany a zdjęć rowerzysty na drodze jest sporo i dobrych technicznie.
Skoro street'owe zdjęcie nie przedstawia czegoś niepowtarzalnego to zyskać by mogło od strony technicznej.
Uważam, że nawet zdjęcie z ciekawym tematem i momentem powinno być dobre technicznie - wtedy widać, że autor jest naprawde dobrym fotografem.
Gdyby kompozycja była tutaj lepsza to zdjęcie byłoby pierwsza klasa a tak się nie udało mz (tzn jest OK ale nie powala a pisałem o tym, że niewiele brakowało i by powalało).
Pozdrawiam
dylemat gdzie wrzucic to foto, ponieważ w zasadzie powinien być w reporterce gdyż zdjęcie było zrobione zupełnie przypadkowo
Chcesz przez to powiedzieć, że "reporterka" to zdjęcia zrobione zupełnie przypadkowo? Nie wierz za bardzo w motto ze swojej stopki, to ładnie brzmi i niewiele poza tym...
Lagunman
30-01-2008, 12:28
Chcesz przez to powiedzieć, że "reporterka" to zdjęcia zrobione zupełnie przypadkowo? Nie wierz za bardzo w motto ze swojej stopki, to ładnie brzmi i niewiele poza tym...
no własnie nie do końca to chciałem powiedzieć ... po prostu miałem problem z przypasowaniem fotki do konkretnego działu stąd była moja sugestia żeby moderator wrzucił do odpowiedniego działu :) jeśli się nie zgadzacie to przyznaję rację ale miałem duży dylemat gdzie je umieścić ;) a Waszym zdaniem gdzie ono powinno się znajdować ? ;)
Thrasher
30-01-2008, 15:23
no własnie nie do końca to chciałem powiedzieć ... po prostu miałem problem z przypasowaniem fotki do konkretnego działu stąd była moja sugestia żeby moderator wrzucił do odpowiedniego działu :) jeśli się nie zgadzacie to przyznaję rację ale miałem duży dylemat gdzie je umieścić ;) a Waszym zdaniem gdzie ono powinno się znajdować ? ;)
Ja myślę, że to jest dobry dział, bo tematem jest człowiek a nie jest to ani portret ani glamour wiec tutaj jest Ok.
Pozdrawiam
Lagunman
30-01-2008, 15:37
cieszę się :)
Przeszkadzają mi w tym zdjęciu dwie rzeczy:
1. Zarysy jakiejś budowli po prawej, która skutecznie odciąga wzrok od głównego motywu, czyli rowerzysty.
2. Mało "powietrza" przed obiektem.
Tak jak już to zostało zauważone, przesunięcie kadru w lewo, a tym samym zgubienie budowli i dodanie drogi przed rowerzystą znacznie podciągnęło by to zdjęcie. Wprawdzie nie powaliłoby swoją treścią, ale poprawna konpozycja broni się sama.