Zobacz pełną wersję : Jak usunąć dziada (wirus)
W telegraficznym skrócie-avast wykrył mi wirusa, nie udało mu się go usunąć, więc postanowiłem zająć się tym później i wyłączyłem komputer-to był wielki błąd:evil:
Teraz za każdym razem gdy chcę włączyć kompa windows się wczytuje i gdy już mam się zalogować dziad mi resetuje komputer i tak w kółko. Próbowałem w trybie awaryjnym ale jest to samo. Myślałem o jakimś antywirusie, który odpalałby się automatycznie w dosie jeszcze przed ładowaniem się systemu. Ewentualnie mógłbym spróbować reinstalacji systemu np. na drugiej partycji i przez niego usunąć dziada, ale ja się nie znam więc czekam na waszą pomoc.
po najmniejszej linii oporu zrób nakładkę systemu
W instalatorze wybierz zainstaluj na istniejącej partycji cos tam cos tam pozostaw bez zmian bez formatowania :D
Z pamięci ciężko przypomnieć :D Pozbędziesz sie gada pliki zostaną tylko stracisz ze 2 h żeby system postawić no ale bywa :) no i sie nie ... z 2 partycja :)
maciek_m
15-01-2008, 13:01
hm jak sie nie uruchamia nawet w trybie awaryjnym to moze faktycznie to co mowi Patio.
na przyszlosc zainstaluj sobie jeszcze spybot search&destroy.
search&destroy w grach MP najlepszy tryb Walki xD
Myślałem o jakimś antywirusie, który odpalałby się automatycznie w dosie jeszcze przed ładowaniem się systemu.
Ściągnij płytkę Hiren's Boot CD - masa softu + antywirusy działające przed załadowaniem systemu.
david555
15-01-2008, 13:44
Potrzebna jest płyta CD (rozruchowa), z jakimś systemem np. linuxem i z jej poziomu trzeba dokonać naprawy systemu.
Zastosowanie programu antywirusowego z poziomu owej płyty jest konieczne.
Podejrzewam, że wirus zagnieździł się w sektorze startowym dysku i reinstalacja systemu może tu wiele nie pomóc.
Coraz rzadziej stosowane są przez 'zarażaczy';) wirusy niszczące, ale niestety jeszcze się trafiają, więc nie restartuj już na razie uszkodzonego systemu, bo może być jeszcze gorzej.
edit:
Rada kol. Shah, bardzo dobra.
Podejrzewam, że wirus zagnieździł się w sektorze startowym dysku i reinstalacja systemu może tu wiele nie pomóc.
Reinstalacja pomoze na bank wirus pozostanie ale nie aktywny
Pierwszym lepszym nawet wbudowanym cleanerem usuniego nawet nie wiedziąc o tym
david555
15-01-2008, 14:03
Reinstalacja pomoze na bank wirus pozostanie ale nie aktywny
Pierwszym lepszym nawet wbudowanym cleanerem usuniego nawet nie wiedziąc o tym
Niekoniecznie, ale to może zadziałać.
Znam z autopsji również inny ciekawy sposób na zadeptanie niektórych wirusów, a mianowicie przesunięcie partycji o kilka megabajtów Partition Magic-iem.
W bardzo wielu przypadkach przyniosło to zbawienne wyniki.:)
Na czym ten program polega dokładniej ??
david555
15-01-2008, 15:34
Na czym ten program polega dokładniej ??
Partition Magic jest programem do partycjonowania dysków i obsługi tychże partycji.
Łatwe w obsłudze i stabilne narzędzie.
(ś)wirus pokonany:D dzięki za porady!!!
dominadams
16-04-2008, 21:26
witam mam problem złapalem wirusa chyba konia trojanskiego i nie moge sie jego pozbyc poniewaz mój antywirus nie moze go odnalezc mimo ze mam nową wersje i dlatego chciałbym sie dowiedziec czy sa antywirusy działajace z plyt cd moze on znajdzie i wyrzuci mi tego wirusa jezeli sa to jak sie nazywają prosze o pomoc:(
Władca Pixeli
17-04-2008, 06:57
witam mam problem złapalem wirusa chyba konia trojanskiego i nie moge sie jego pozbyc poniewaz mój antywirus nie moze go odnalezc mimo ze mam nową wersje i dlatego chciałbym sie dowiedziec czy sa antywirusy działajace z plyt cd moze on znajdzie i wyrzuci mi tego wirusa jezeli sa to jak sie nazywają prosze o pomoc:(
Zacznij o darmowego Stingera
http://vil.nai.com/vil/stinger/default.aspx
dominadams
19-04-2008, 20:35
dzieki za rade
Rowniez cos zlapalem, objawy podobne do tych opisanych przez autora watku, niestety laptop (sony vaio) nie ma napedu cd/dvd, wiec jakiekolwiek uzycie plytki odpada. Co radzicie?
Władca Pixeli
01-02-2011, 02:14
Ściągnij z internetu Malwarebytes
sokrates
01-02-2011, 08:09
ERD Commander, potem zrób przywracanie systemu, jak system wstanie po przywróceniu ściągnij triala bitdefendera, zainstaluj - on napewno sobie poradzi z dziadem.
Daję Ci jakieś 60 - 70% szans na powodzenie.
Najbezpieczniej (jeśli to xp) wkładasz intsalke z systemem xp, urachamiasz komp. aby ruszyl z tej pltyki
i na drugie pytanie Napraw się zgadzasz - Ważne - na drugie pytanie!
Pozdr.
Najbezpieczniej (jeśli to xp) wkładasz intsalke z systemem xp, urachamiasz komp. aby ruszyl z tej płytki
ale widziałeś co pisał kolega?
niestety laptop (sony vaio) nie ma napedu cd/dvd, wiec jakiekolwiek uzycie plytki odpada. Co radzicie?
znam ten ból, bo w ubiegłym roku dostałem trojana w prezencie :-P
Partition Magic jest programem do partycjonowania dysków i obsługi tychże partycji.
Łatwe w obsłudze i stabilne narzędzie.Przez które można rozpaprać partycje i dane na nich zgromadzone ... o takich przypadkach dosyć regularnie czytam :]
Przez które można rozpaprać partycje i dane na nich zgromadzone ... o takich przypadkach dosyć regularnie czytam :]
Potwierdzam. Aby z niego korzystać trzeba mieć już jakieś doświadczenie ;-)
Koledzy maly5 i Kyle.
Proszę zakończyć te pyskówki.
Rowniez cos zlapalem, objawy podobne do tych opisanych przez autora watku, niestety laptop (sony vaio) nie ma napedu cd/dvd, wiec jakiekolwiek uzycie plytki odpada. Co radzicie?
Nie masz napędu optycznego w laptopie, czy innym maleństwie, uważasz, że to problem ..., to kup napęd USB, koszt niewielki, a przyda się na pewno, nie tylko do zwalczania wirusów.
Przez które można rozpaprać partycje i dane na nich zgromadzone ... o takich przypadkach dosyć regularnie czytam :]
Tylko wówczas, kiedy grzebie się przy partycjach wieloma programami do obsługi tychże.
Poza tym, na dzień dzisiejszy są lepsze programy do partycjonowania, niż Partition Magic, ot choćby Acronis, z którym nie ma żadnych kłopotów, przynajmniej ja się z takimi nie zetknąłem.