PDA

Zobacz pełną wersję : problem z mechanizmem ostrości- D40x

kropsi
14-01-2008, 18:59
Witam, problem jest nastepujacy: najpierw pierscien ustawiania ostrosci zablokowal sie( zarowno w trybie AF-A jak i manualnym), na manualnym sprobowalam delikatnie go poruszyc(nie szarpalam i nie robilam nic na sile), odblokowal sie, ale teraz przy ustawianiu ostrosci slychac w pewnym momencie dziwny dzwiek, jakby opor. W trybie auto jest to pojedyncze "pykniecie", a manualnym kilka nastepujacych po sobie "pykniec".
Dodam, ze aparat jest prawie nowy, kupiony niecaly miesiac temu!!! Czy to normalne ze juz jest cos nie tak? Czy to moze byc cos powaznego i czy konieczne jest oddanie aparatu do serwisu? Jestem pewna, ze uzytkowalam go w sposob wlasciwy i ze to nie z mojej winy nastapila wada. Nie chce go oddawac do serwisu i czekac miesiac na naprawe, tylko cieszyc sie NOWO zakupionym sprzetem i robic zdjecia. Moze lepiej pertaktowac ze sklepem..? ( czytalam watek o serwisie Nikona i o tym, ze ew. mozna prosic sklep o wymiane na nowy sprzet, jesli wada nastapila w ciagu 6 miesiecy od zakupu. Oto link do ustawy: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321
Co o tym sadzicie? Bede wdzieczna za wszelkie uwagi.
pozdrawiam

copywriter2000
14-01-2008, 19:12
Idz jutro np do Foto Jokera i podepnij inne szklo. Prawdopodobnie to ono nawalilo. D40X nie ma w body silnika wiec nie powinno sie NIC zepsuc w aparacie!

kropsi
14-01-2008, 19:18
No wlasnie tak myslalam, wiem ze silniczek jest w tym przypadku nie w body tylko w obiektywie( mimo ze poczatkujaca jestem;)
Dzieki za rade!
No ale to i tak chyba nie powinno sie tak stac po niecalym miesiacu uzywania, nie wazne czy chodzi o body czy o szklo, dlatego jestem zla, ze prawdopodobnie trafil mi sie jakis bubel.
Co radzicie, gadac ze sklepem zeby wymienili na nowe szklo czy nawet nie probowac i oddac do serwisu Nikona?

DJSony
14-01-2008, 19:23
Jezeli wymienią w FJ to mniej zachodu ale przypuszczam że odeslą Cię do serwisu ... niestety

Pozdrawiam DJS

kronos28
14-01-2008, 19:51
Jezeli wymienią w FJ to mniej zachodu ale przypuszczam że odeslą Cię do serwisu ... niestety

Pozdrawiam DJS

zapewne tak zrobią

dostałaś wadliwy obiektyw tudzież dostało się pomiedzy tryby jakies ziarnko piasku albo inne ustrojstwo i sie zacieło - ruszając mogłas zerwać parę zębów na zebatkch...

kropsi
14-01-2008, 19:57
niestety tez przypuszczam ze tak zrobia... ale bede probowac.
napisze jutro jak juz bede po wizycie w FJ

szymony
14-01-2008, 23:39
Nie chce go oddawac do serwisu i czekac miesiac na naprawe, tylko cieszyc sie NOWO zakupionym sprzetem i robic zdjecia. Moze lepiej pertaktowac ze sklepem..? ( czytalam watek o serwisie Nikona i o tym, ze ew. mozna prosic sklep o wymiane na nowy sprzet, jesli wada nastapila w ciagu 6 miesiecy od zakupu. Oto link do ustawy: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321
Co o tym sadzicie? Bede wdzieczna za wszelkie uwagi.

Jak czytałaś, to pewnie wiesz, że zwracasz towar do sklepu, ze względu na niezgodność towaru z umową, a nie na naprawę gwarancyjną. Niech sklep negocjuje z serwisem.

kropsi
15-01-2008, 14:16
Wlasnie wrocilam z FJ, podlaczylam inne szklo i oczywiscie wszystko bylo w porzadku, wiec to sam obiektyw szwankuje, a body w porzadku. Zapytalam o mozliwosc wymiany na nowy obiektyw, powiedzieli ze oczywiscie istnieje taka mozliwosc, ale w takim wypadku oni musza oddac sprzet do ekspertyzy, wiec zdecydowalam, ze zawioze obiektyw do serwisu Nikona, bo prawdopodobnie cala operacja bedzie tam trwala krocej niz zalatwianie formalnosci z Fotojokerem. A mi zalezy, zeby jak najszybciej miec sprawny aparat, a nie zeby dostac od Fj-a nowy obiektyw. ( ciekawe jak dlugo beda mi trzymac obiektyw w serwisie, mam nadzieje ze zdaze go odebrac nim nadejdzie wiosna;)
Dzieki wszystkim za pomoc
Pozdrawiam:):):)

mpwt
15-01-2008, 14:40
Nie wiem czy jednak słuszną drogę wybrałaś...

kropsi
15-01-2008, 14:42
tzn. w jakim sensie?

kerry123
15-01-2008, 15:18
nie rozumiem cie, ja bym zostawil w FJ, na pewno ci tam wymienia, a z drugiej strony serwis nikona na pewno nie bedzie krocej trwac

mpwt
15-01-2008, 15:26
nie rozumiem cie, ja bym zostawil w FJ, na pewno ci tam wymienia, a z drugiej strony serwis nikona na pewno nie bedzie krocej trwac

Ano. Zamiast dostać nowy, pójdziesz z popsutym do naprawy. A teraz kup sobie kompakta na czas oddania obiektywu do Serwisu NP (mówię to na podstawie zasłyszanej z tego forum), bo może nie być jednak szybko.

kropsi
15-01-2008, 16:34
No niestety wiem ze moze nie byc szybko w serwisie Nikona, ale nie sadze, zeby sklep, w tym wypadku FJ, tak ochoczo i bezproblemowo chcial mi dac poprostu nowy obiektyw. Oddalam obiektyw do Nikona i wg mnie slusznie zrobilam. Nim FJ oddalby sprzet do ekspertyzy, tez by pewnie sporo czasu minelo, a poza tym, same formalnosci ze sklepem trwaja troche, bo trzeba zlozyc odpowiednie pismo, i oni maja 14 dni roboczych na ustosunkowanie sie, dopiero potem ewentualnie sprzet idzie na ekspertyze itd. Moje przeczucie bylo takie, ze szybciej bedzie z serwisem Nikona, a czy tak bedzie to czas pokaze. Byc moze Wy macie racje, pewnosci nikt nie moze miec jak byloby najszybciej.
Pozdrawiam:)

mpwt
15-01-2008, 16:38
Oj mało przeglądałaś nasze forum. W każdym razie powodzenia i po odzyskaniu sprzętu udanych fotek!