PDA

Zobacz pełną wersję : SB600 razem i osobno z D40

autograf
14-01-2008, 18:37
Jak w temacie.
Czy tylko na saneczkach bedzie dzialac sabinka? Czy kabelkiem synchro tez?
I czy jeszcze jakos inaczej sie da?

Bo gdzies slyszlem ze podczerwien czy cus...

KJO
14-01-2008, 19:08
Jak w temacie.
Czy tylko na saneczkach bedzie dzialac sabinka? Czy kabelkiem synchro tez?
I czy jeszcze jakos inaczej sie da?

Bo gdzies slyszlem ze podczerwien czy cus...

do sb600 body musi mieć CLS'a. D50 nie miał i afik d40 też nie ma czyli jedyny sposób żeby wypalić sb600 bezprzewodowo to dokupienie fotoceli, Kabel synchro też może być ale musisz mieć z dwóch stron gorącą stopkę wtedy, no i możesz kupić kabel przenoszący automatykę (ttl)

autograf
14-01-2008, 19:15
Zaraz, zaraz bo nie skumalem.
Kabel przenoszacy automatyke? Ja chce sabinke postawic na statywie do parasola. Nie wystarczy sam kabel synchro?

KJO
14-01-2008, 19:54
Zaraz, zaraz bo nie skumalem.
Kabel przenoszacy automatyke? Ja chce sabinke postawic na statywie do parasola. Nie wystarczy sam kabel synchro?

ja ci wymieniłem kilka możliwości, nie napisałeś wcześniej że chcesz do parasola na statyw, kup kabel z dwóch stron zakończony kostkami, lub dwie kostki i kabel PC-PC i zadziała. Sam kabel nie wystarczy bo ani d40 ani sb600 nie ma gniazda do lamp

sokrates
16-01-2008, 07:57
do sb600 body musi mieć CLS'a. D50 nie miał i afik d40 też nie ma ...

Zgadza się, ale najdziwniejsze że na lampce zapietej do D40 zapala się ikonka zgodności body z CLS??? (ikonka nr. 4 na stronie 14 instrukcji) może mnie ktoś to pojaśnić :-)

autograf
16-01-2008, 08:28
A propos - gdzie znajde instrukcje (moze byc pdf) do SZEJSETKI?

pebees
16-01-2008, 08:39
Zgadza się, ale najdziwniejsze że na lampce zapietej do D40 zapala się ikonka zgodności body z CLS??? (ikonka nr. 4 na stronie 14 instrukcji) może mnie ktoś to pojaśnić :-)
Bo body jest zgodne z CLS, tylko lampka w tym body nie potrafi ceelesować ;-)

W internecie znajdziesz wersję angielską instrukcji, w pdf. Np. tutaj (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/Speedlights/SB-600.pdf).

puchbeary
16-01-2008, 08:57
D40 może realizować CSL za pośrednictwem podpietej sabiny 800 lub su-800.

na elektrodzie szukaj - tam widziałem polską instrukcję do sb800 - byc może do sb6000 też mają. Jeśli nie - google twoim przyjacielem :d