Zobacz pełną wersję : D300 - RAW + Jpeg???
Witam!
Zaznaczam, że w cyfrówkach, to jestem raczej "lajkonikiem", więc przepraszam, jeżeli pytanie moje wynika z banalnej niewiedzy...
Zaobserwowałem dziwną chyba rzecz: jak robię zdjęcia w JPEG-ach, to wychodzi JPEG, jak robię w RAW, to wychodzi RAW! Czyli jak dotąd wszystko jest OK. Ale jak ustawię RAW + JPEG to aparat zapisuje 2 identyczne JPEGi !!!!! Po zgraniu zdjęć z karty do kompa mam obok siebie dwa identyczne pliki, tylko jeden z nich ma w nazwie dodatkową liczbę w nawiasach? Wielkość tych plików też jest identyczna.
CO JEST GRANE??? Czy coś nie tak ustawiam? Czy może coś jest z softem???
Nie mam pojecia co to moze byc ale sprobuj przelaczyc na fabryczne ustawienia aparatu moze to cos pomoze.
Wydaje mi się, że to kwestia zgrywania zdjęć za pomocą softu Nikona za pomocą PTP. Chyba defaultowo jest tam ustawione automatyczne "wywoływanie" RAWów. Gdy przełączysz aparat w tryb mass storage, na karcie także są dwa jpgi zamiast jpg + nef?
Gawronnek
14-01-2008, 13:08
u mnie jest ok, wychodzi NEF+JPG , dziwne ale próbowałem różnych ustawień i nigdy tak mi nie wyszło jak Tobie
u mnie jest ok, wychodzi NEF+JPG , dziwne ale próbowałem różnych ustawień i nigdy tak mi nie wyszło jak Tobie
też ok
Wydaje mi się, że to kwestia zgrywania zdjęć za pomocą softu Nikona za pomocą PTP. Chyba defaultowo jest tam ustawione automatyczne "wywoływanie" RAWów. Gdy przełączysz aparat w tryb mass storage, na karcie także są dwa jpgi zamiast jpg + nef?
Dokładnie tak!!! A zgrywałem zdjęcia kopiując z aparatu do kompa za pomocą windowsa (normalnie "kopiuj - wklej") a nie softem Nikona. Co ciekawe, jak dam samego RAWa, to widać w aparacie i na kompie RAWa, a w zasadzie NEF.
juz to gdzies tu opisali - sprobuj na innej karcie i bedzie oki. BTW jakiej karty uzywasz?
o sprobuj przelaczyc aparat z mass storage na ten drugi tryb transferu i pobrac jakims softem. (Adobe Bridge lub Capture NX)
Gawronnek
14-01-2008, 15:14
1. przegrywasz na dysk prosto z body czy używasz czytnika?
2. co widzisz w eksploratorze na karcie przed przegraniem?
3. czym zgrywasz zdjęcia z body na kompa, jakim programem?
1. Prosto z body.
2. Widzę 2 JPEGi.
3. Przegrywam windowsowym exploratorem. Kopiuj - wklej lub przeciągając z okna do okna.
jeszcze bym zobaczył u jakiegoś kolegi na innym komputerku i z inna karta również
robowales zmieniec ten tryb?
Pobawię się tym w domu.
Na innym komputerze próbowałem i to samo jest! Ale spróbuję jeszcze z inną kartą!
Gawronnek
14-01-2008, 15:53
1. Prosto z body.
2. Widzę 2 JPEGi.
3. Przegrywam windowsowym exploratorem. Kopiuj - wklej lub przeciągając z okna do okna.
skoro tak to naprawdę dziwna sprawa, wg logiki to w ogóle nie powinno być możliwe, w body nie ma opcji zapisu 2 razy tego samego zdjęcia, spróbowałbym zrobić reset body, a jak będzie tak dalej to przynajmniej opisać w mailu tą sytuacje i wysłać do serwisu
Ktos juz opisywal ten problem. Rozwiazaniem byla zmiana trybu wpsolpracy body z komputerem. O ile dobrze pamietam.
Ktos juz opisywal ten problem. Rozwiazaniem byla zmiana trybu wpsolpracy body z komputerem. O ile dobrze pamietam.
dobrze pamiętasz. było o tym juz kilka razy.
U mnie też wszystko jest w porządku, żadnych objawów produkcji "bliźniaków" hi hi
OK!!!
Przestawienie opcji USB w body na Mass Storage pomogło!!!
Jak mówiłem jestem w tym "lajkonik"!
Dzięki wszystkim za pomoc!!!