PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 18-70 DX - listki przyslony

chyrza
12-01-2008, 21:33
Po pierwsze: dobry wieczor (jestem z nowych)
Po drugie, mam pytanie:

Czy normalne jest (wg mnie nie) ze listki przyslony w w/w obiektywie nie zamykaja sie w "idealne" kolko? Tak jakby jeden z nich skladal sie odrobine za daleko, i okrag jest lekko "sciety". Kolejna sprawa, otwor przyslony (bez uzytego przycisku podgladu glebi i dla f/3,5) nie jest wspolosiowy z ze srodkiem obiektywu. Jest u gory i lekko z lewej (patrzac wprost w obiektyw) minimalnie, ale zauwazalnie szerszy. Troche to trudno ubrac w slowa :) Czy wymienione przezemnie sprawy, maja wplyw na zdjecia? Mozliwa wieksza winieta po ktorejs stronie kadru?

moshica
12-01-2008, 21:38
Witaj

Powiem tak, im otwór bardziej w kształcie koła tym bookeh lepszy, czyli rozmycie tła. Wiąże się to z ilosci listków przysłony, im ich więcej tym okrąg dokładniejszy. Co do współosiowości się nie wypowiem, bo nie zaglądałem do swojego. Za bardzo się tym nie przejmuj, grunt że sprzęt sprawny a obiektyw jaki jest to jest, w miarę dobry jak na amatorskie stosowanie.

Pozdrawiam
Moshica

chyrza
12-01-2008, 21:41
Wlasnie troche mnie zastanawia ten brak "okraglosci" zamknietej przyslony. Poza tym sprzet dziala bez problemu

moshica
14-01-2008, 10:22
No niestety, to szkło ma taka ilość listków a nie większą, więc i bookeh może być gorszy w opinii różnych osób.
Jeśli sprzęt działa dobrze, to po co się martwić !

Pozdrawiam
Moshica

wigi
17-01-2008, 00:28
większość obiektywów, w tym profesjonalnych, nie ma idealnie symetrycznie zamykajacych się listków przysłony - prawie zawsze są jakieś minimalne odchylenia - wiem to z obserwacji :)