Zobacz pełną wersję : D70 i lampa sunpak auto 355 AF
Kolega ma D70 i podpinalem do niego moja lampe sunpak 355AF i nie dziala z nim :?
Na wyswietlaczu miga "piorun" od lampy, i nie chce zrobic zdjecia
Czy ma ktos na to moze jakis pomysl ??
Mieszalismy w ustawieniach ale to nic nie dalo, nadmienie tylko ze moim F100 dziala idealnie :)
[ Dodano: Wto 14 Lut, 2006 ]
poszukalem na forum i znalazlem ze lampa bez iTTL nie zadziala z D70 :mrgreen:
a ta lampa ma iTTL??? :wink:
być może będzie cykać w automatyce lampy, ale musisz to sprawdzić...nie znam tego sunpaka...
ja mam starego CANONA 520 .. i wali jak wściekły z D70 :)
- czasem tylko fochy łapie jakieś .. ale to tylko canon w końcu ;)
lampa nie iTTLa, no ale skoro nikon potrafi dzialac ze starym canonem to nie rozumiem czemu nie dziala z sunpakiem :?
może lampę trzeba ustawić w jakiśtam tryb inny .. ?
ustaw lampę w tryb A...może podziała
Valdek_Tychy
14-02-2006, 10:02
Ja swego czasu usiłowałem używać D70 z Sunpakiem PZ4000AF i jedyne możliwe tryby jakie działały to był pełna moc błysku i 1/16 błysku w TTL nie działała.Podejrzewam,że tu będzie ta sama sytuacja.
Jelo Jeżeli błyskograt ma automatyke tyrystorową, to ustaw ją w taki właśnie tryb. Natomiast aparat musi być w manualu. Czas dowolny, ale najlepiej z zakresu 1/30-1/500, przysłona natomiast musi być taka na jakiej pracuje automatyka tyrystorowa błyskacza. Ewentualne korekty +/- w naświetlaniu sterujesz właśnie przysłoną w stosunku do tej wyznaczonej przez lampę.
Gdy lampa ma tylko manual, pozostaje kalkulatorek do wylczenia przysłony na podstawie odległości błyskacza od motywu.
oki bedziemy testowac, dzieki wielkie, wiedzialem ze mozna na Was liczyc :)
pozostaje kalkulatorek do wylczenia przysłony na podstawie odległości błyskacza od motywu
- no . idę właśnie na bal dla dzieci .. motywy będą skakać raczej to chyba wezmę sobie laptopa do liczenia ;)
pozostaje kalkulatorek do wylczenia przysłony na podstawie odległości błyskacza od motywu
- no . idę właśnie na bal dla dzieci .. motywy będą skakać raczej to chyba wezmę sobie laptopa do liczenia ;)
Jeżeli nie umiesz korzystać z tabelki, to już nie mój problem. Są nikłe szanse że moc obliczeniowa laptoka podoła temu skąplikowanemu zadanu :mrgreen:
Witam All,
Ja robię moją SB-80DX na A , dopieram odległość i trzymam ogniskową na stałej wartośći, oczywiście ISOi przesłona ta same, daje doskonałe rezultaty -- ale to nie to samo co z SB-800 :( ehhh wkurzyl mnie ten Nikus, oj wkurzyl ;)
Pozdrawiam :
AMI
Jeżeli nie umiesz korzystać z tabelki
- nieno stary .. daję radę .. ale i tak raczej walę fleszem po ścianach i po suficie zatem tu nawet iTTL nie daje rady :)
oraz: fajna była imprezka :D