PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - pulsujące F, styki obiektyw a body

Kaczy_Grzmot
12-01-2008, 16:41
Witam serdecznie!
Posiadam D70s i Tamrona 17-50. I chyba zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy kręcą nosem na nie-nikonowskie obiektywy. ;-)

Ale do rzeczy: od czasu do czasu pojawia się u mnie brak styku obiektywu z body - objawia się to pulsującym F na wyświetlaczu górnym. Problem pojawiał się zarówno w wakacje, podczas upałów, jak i obecnie - także sądzę, że problem wilgoci odpada. Zawsze pomaga mocniejsze przekręcenie obiektywu w lewno (patrząc z tyłu body). Dotychczas problem poajwiał się, gdy aparat podróżował w torbie, na rowerze - obecnie zdarza się to także gdy fotografuję sobie w najlepsze. Nie jest to częste, ale zastanawiam się czy z czasem nie będzie się to pojawiać częściej. W każdym razie mam dwa pytania: czy to problem badziewnego wykonania Tamronów i wiele osób ma podobne objawy, czy też ja mam pecha?; druga sprawa - czy znacie jakiś "domowy sposób" na usztywnienie styków?

Będę wdzięczny posiadaczom "badziewnych Super Tamronów" (a może Nikorrów też? ;-)) , za ewentualne wsparcie. ;-)

Pozdrawiam serdecznie!
Marcin

copywriter2000
12-01-2008, 17:29
Z obiektywem 50 mm tez się tak zdarza. To kwestia dokręcenia słoika do puszki:)

Synapse
12-01-2008, 17:29
A ja używam Tamrona 17-50 i nie mogę o nim zlego slowa powiedzieć. Może dlatego że miałem tylko kilka innych obiektywów w rękach, a może dlatego że to poprostu (jak na swoją cenę) jest dobry "słoiczek" - nie wiem. ale u mie sprawuje się bardzo dobrze. A może masz ten bagnet czymś zabrudzony i dlatego tak się zachowuję? Może trzeba spróbować z innym obiektywem?..

Kaczy_Grzmot
12-01-2008, 17:46
Styki przeczyścilem z niewidzialnego brudu na sucho szmatką - zobaczymy co będzie dalej. Co do innych obiektywów: co mi po tym, że to samo się będzie działa z innymi obiektywami albo nie? :-) Sprawa i tak jest arcytrudna do wykrycia przez serwisanta i prawdopodobnie aparat zostałby odesłany z adnotacją, że wszystko ok.

No nic, chyba pozostaje cierpliwie dokręcać ;-). Copywriter2000 - dzięki za pocieszenie, że Nikorry też tak mają. ;-D

Nostromo
12-01-2008, 18:30
Nie chcę być złośliwy, ale na sucho to tylko chyba wruble sie w piasku myją ... Jeśli biorąc do łapek obiektyw zatłuściłeś styki to zapomnij że sucha szmatka
pomcna będzie. Spirytus chłopie, spirytus i bez oszczędzania.
Powodzenia

Jacek Wrzesińsk
12-01-2008, 18:44
Mam tego tamrona i nie ma z nim absolutnie żadnych problemów:-D Poprzednio miałem 28-75 i też było wszystko ok. To pewnie przypadłość tego konkretnego egzemplarza!

Franeq
12-01-2008, 19:18
Mialem taki problem z Tamronem 28-75.

Jesli zdarzy sie znow ze bedzie pulsujace F, wypnij obiektyw. Z tylu obiektywu sa styki po boku, z nimi wszystko jest OK i w Twoim aparacie i w obiektywie, problem tkwi w takim wystajacym bolcu, jak nim poruszasz w dół wtedy przyslona sie rusza. No i musisz tak troszke pomachac w gore i w dole. Mozna sprobowac troszke mocniej docisnac do gory ten dzyndzel. W moim przypadku to pomoglo, ale .... miesiac pozniej sprzedalem aparat z w/w szklem.

Jezeli masz gwaranacje i wyslesz do serwisu napisz, ze bolec od przyslony nie powraca na swoja zwykla pozycje, tam jest sprezynka, ktora powinna dosc "mocno sprezynowac" :D im starszy obiektyw tym ta sprezynka jest bardziej wyrobiona... i nie wraca na swoja pozycje.

W moim obiektywie, tez to objawialo sie tym, ze krecilem obiektywem w lewo lub w prawo /taki luz maly byl/ i przyslona sie pojawiala i znikala.

flakon
12-01-2008, 19:27
Witam-miałem to samo D70 +N18-70-wyskoczyło na weselu podczas ślubu-bylem w szoku -odpiąłem i założyłem ponownie obiektyw na jakiś czas wystarczyło bo nie wiedziałem co to znaczy ten komunikat-później telefon do znajomego i wszystko jasne. Po przeczyszczeniu styków na spokojnie w domu problem zniknął. Pozdrawiam

Schlag
12-01-2008, 21:18
Witam,
miałem podobnie w D80 i Tamronem ze stopki.
Pomogło jednorazowe przetarcie styków.
Teraz jest OK.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45581

Kaczy_Grzmot
13-01-2008, 02:58
Dziękuję Wam za porady - jutro przetrę styki spirytusem! :-) A jakby co, to będę dokręcał. ;-)

Pozdrawiam serdecznie!
Marcin