Zobacz pełną wersję : Co lepiej na N17-55 UV czy POLARYZACJE
ŁUKASZ SZIN
11-01-2008, 18:24
WITAM :-D
Jestem szczęśliwym posiadaczem od zaledwie 2h N17-55 f2.8:) No i chce go jakoś zabezpieczyć. Jaki byście proponowali filtr: UV vs POLARYZACJE ?! Znajomy mi proponował ażebym kupił HAMA z powłokami zbytnio się na tym nie znam. Więc był bym bardzo wdzięczny jak byście mi coś podpowiedzieli co lepiej.
Filtr polaryzacyjny nie służy do zabezpieczenia szkła. Tu używa się najczęściej filtru neutralnego (produkowany jest taki przez Nikona pod nazwą Neutral Color NC Filter, może być w Polsce bardzo drogi) lub faktycznie UV. Zamiast Hamy pomyśl raczej o Marumi (stosunkowo tanio), B&W, Heliopan lub Hoya. Zawsze z wieloma powłokami (multicoated).
ŁUKASZ SZIN
12-01-2008, 00:43
markB to co byś sugerował ??? założyć UV i POLARYZACJE .
ŁUKASZ SZIN
12-01-2008, 15:22
UV jaką lepiej ???
- SKYLIGHT HOYA HIGH QUALITY;
czy
- UV HOYA HIGH QUALITY;
proszę o podpowiedz bo nie chciał bym złego filtra zakupić
Przemek Paśnik
12-01-2008, 16:09
weź pod uwagę Marumi WPC, no chyba że masz szersze poe do manewru, wtedy Heliopan :)
ja tak calkiem niesmialo zasugerowalbym najpierw ciut wiecej lektury na temat rodzajow filtrow i ich zastosowania.
ŁUKASZ SZIN
12-01-2008, 18:33
ja tak calkiem niesmialo zasugerowalbym najpierw ciut wiecej lektury na temat rodzajow filtrow i ich zastosowania.
Czas mnie goni :neutral: i nie mam czasu na jakieś myszkowanie w sieci lub czytanie, temu prośba do was o podpowiedz
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
http://www.google.com/custom?hl=pl&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BLBGC%3ACCE5F9%3BBGC%3A%23 000000%3BT%3A%23ffffff%3BLC%3A%23ffcc00%3BVLC%3A%2 38a949e%3BALC%3A%23ffff66%3BGALT%3A%23CC9908%3BGFN T%3A%23cc9908%3BGIMP%3A%23223472%3BDIV%3A%23999999 %3B&domains=forum.nikon.org.pl&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=zabezpieczenie+obiektywu&btnG=Szukaj&sitesearch=forum.nikon.org.pl
ŁUKASZ SZIN
12-01-2008, 22:44
mpwt dziękuję za linki
na szybko to daj sobie siana z filtrem "ochronnym" i zakladaj dekielek jak nie uzywasz.
ŁUKASZ SZIN
13-01-2008, 12:06
na szybko to daj sobie siana z filtrem "ochronnym" i zakladaj dekielek jak nie uzywasz.
Siana to JA nie mogę sobie dać, bo wyjeżdżam do Afryki północnej i muszę zabezpieczyć chociaż jakąś UV. Do 25.01 max muszę coś kupić. Więc proszę o pomoc.
No to chyba tej pomocy dostałeś aż nadto :>
kup i polara i uv'ke ;) skoro stac cie na N17-55 to sobie pare stówek cie nie zbawi, a filtry napewno sie przydadzą. Popatrz na wersje "SLIM" - nie powoduje az takiego winetowania na szerokim kącie.
ja osobiscie mam uv'ke - ( hoya super hmc pro silm costam costam (taka czarna) ) daje rade. Pomysl nad marumi i helopianami (to polka wyzej)
ps.Jak wyjzedzasz 25 a dzis jest 14, poswiec jeden wieczor, poczytaj - wtedy nie bedziesz zalowal zakupu :)
krzysztof jot
15-01-2008, 02:42
markB to co byś sugerował ??? założyć UV i POLARYZACJE .
UV jaką lepiej ???
- SKYLIGHT HOYA HIGH QUALITY;
czy - UV HOYA HIGH QUALITY;
proszę o podpowiedz bo nie chciał bym złego filtra zakupić
ja piernicze....
SkyLight to jednak nie UV, i do cyfry absolutnie zakazany - wpływa negatywnie na pomiar balansu bieli.
Teraz dalej - skoro kupiłes 17-55/2.8 to w jakms celu zaplaciłes za "jakość" obrazu z tego szkła. A zdjecia bedą takie jak najsłabsze ogniwo tego układu, wiec zlituj sie i nie myśl nawet o takich firmach jak Hoya itp....
Tylko i wyłącznie UV Heliopan http://www.raysfoto.pl/filtry%20fotograficzne/heliopan/body_helio_ogolnie.html jako filtr zakrecony na stałe - nie może być kompromisu, musi być to co nie zwali ci ostrości i kontrastu tego szkła, ostatwcznie B&W ale polecam Heliopana. 77 mm tanie nie jest, ale 300 zł przy 4tys za szkło nie jest tragicznie. A polaryzacyjny jako zakładany sporadycznie, mozesz kupiś coś nieco tańszego np. Marumi. Oczywiście zawsze multiccoatet, digital i co tam jeszcze :).
Acha Heliopan jest na tyle cienki w wersji standard, że nie musi być slim, a B&W własnie odradzam bo standard grubszy jest o chyba 1,5 - 2,0mm, a slim ma koszmarnie rozwiazany temat przedniego dekla.
skylight na DSLR nie przeszkadza jesli balans bieli jest na PRE albo auto.
A polaryzacyjny jako zakładany sporadycznie
A w tej Afryce to mu się nie przyda właśnie polar (oczywiście nie jako filtr ochronny!)?
ŁUKASZ SZIN
16-01-2008, 21:55
Bardzo wam dziękuję za wypowiedzi i za pomoc, już troszkę mi sie to rozjaśnia :)
A co myślicie o tym filtrze "SKYLIGHT HOYA HMC Super" ?!
...Teraz dalej - skoro kupiłes 17-55/2.8 to w jakms celu zaplaciłes za "jakość" obrazu z tego szkła. A zdjecia bedą takie jak najsłabsze ogniwo tego układu, wiec zlituj sie i nie myśl nawet o takich firmach jak Hoya itp....
Tylko i wyłącznie UV Heliopan http://www.raysfoto.pl/filtry%20fotograficzne/heliopan/body_helio_ogolnie.html (http://www.raysfoto.pl/filtry%20fotograficzne/heliopan/body_helio_ogolnie.html) jako filtr zakrecony na stałe - nie może być kompromisu, musi być to co nie zwali ci ostrości i kontrastu tego szkła, ostatwcznie B&W ale polecam Heliopana. 77 mm tanie nie jest, ale 300 zł przy 4tys za szkło nie jest tragicznie. A polaryzacyjny jako zakładany sporadycznie, mozesz kupiś coś nieco tańszego np. Marumi. Oczywiście zawsze multiccoatet, digital i co tam jeszcze :).
Acha Heliopan jest na tyle cienki w wersji standard, że nie musi być slim, a B&W własnie odradzam bo standard grubszy jest o chyba 1,5 - 2,0mm, a slim ma koszmarnie rozwiazany temat przedniego dekla.
:-D
T_P_