Zobacz pełną wersję : KODAK ELITE CHROME EXTRA COLOR
anwas1970
13-02-2006, 20:41
Witam wszystkich.Czy ktoś używał tego slajdu?Czy jest to materiał wart zainteresowania?Chodzi mi o góry...
Ja dosc dlugo go uzywalem, jest tani - wporzo jak na swoja cene (12zl?) ale ostatnio mi sie juz cukierkowy wydal na wakacjach... :?
Leon13th
14-02-2006, 22:56
Może warto zainwestować w materiały Fuji :?: Są naprawde świetne i odwzorowanie kolorów mają wierne.Tak na spróbowanie polecam Fuji Sensia 100/200 ISO,jeden z tych tańszych slajdów Fuji.Najlepsza jest Velvia Fuji (50 ISO)
lamP.Art
15-02-2006, 10:57
Bardzo dobrze sprawdził się nad morzem na wiosnę i na jesieni w bieszczadach. Mówiąc językiem allegro - Zdecudowanie POLECAM!!! Aczkolwiek poza krajobrazami chyba nie bardzo się te kolory sprawdzają...
Nie chciałbym wywoływać flejma.. ;) Ale mi np. Velvia Fuji 50 nie odpowiada, ani nawet nastepca Velvia 100. Wole Velvie 100F.
Zdrówka,
Radek.
radekg, zawsze masz Provie i Sensie ;)
radekg, zawsze masz Provie i Sensie
Jak wspomniałem znalazłem swój ulubiony - Velvia 100F. Nie testowałem jeszcze tylko Astii. Mrozi się w lodówce.
Zdrówka,
Radek.
Astia to slajd portretowy. Wściekle drobnoziarnisty, ale do krajobrazu niezabardzo...
Wiem, wiem. Dlatemu jeszcze go nie założyłem. Czekam do wiosny i w plener z dziewczyną.. :)
Swoją drogą słyszałem pogłoski, że Astia to Sensia tylko taka, która dojrzała w fabryce a nie na półce sklepowej. ;)
Wiem, że schodze na offtopic ale słyszał ktoś coś o tym?
Żeby nie być tak całkowicie nie na temat, w Kodak Elite Chrom Extra Color nie pasowały mi kolory. Jak wspomniał Spinner - zbyt cukierkowe. Pozatym na tle Fuji wydał mi się miękki.
Radek.
To zaj...ście dobrze dojrzała - pośród diapozytywów Fuji, Astia ma najmniejszą skuteczną wartość granulacji (RMSV 7), bijąc Velvie 100F/ Provię 100F (RMSV 8) i leciwą Velvię 50 (RMSV 9). Dodać tu należy, "niedojrzała Astia" - czyli Sensia, ma RMSV 10. Wg mnie to jakaś bujda na resorach.
Też mi się tak zdawało, że to zwykły chwyt handlowy. Choć Czarka D. bym o to nie podejrzewał bo go nawet lubie i szanuje.
http://allegro.pl/show_item.php?item=85981771
Porównywałem kiedyś Sensie z Provią i Velvią 100F i Sensia wypadła blado. Aż mnie korci żeby załadować tą Astie i samemu się przekonać ale czasu ni ma i pora roku jakaś taka nie bardzo. :(
Zdrówka,
Radek.
Też mi się tak zdawało, że to zwykły chwyt handlowy. Choć Czarka D. bym o to nie podejrzewał bo go nawet lubie i szanuje.
http://allegro.pl/show_item.php?item=85981771
Porównywałem kiedyś Sensie z Provią i Velvią 100F i Sensia wypadła blado. Aż mnie korci żeby załadować tą Astie i samemu się przekonać ale czasu ni ma i pora roku jakaś taka nie bardzo. :(
Zdrówka,
Radek.
Z przykrością stwierdzam, że to jawne bzdury!!!
Astia
RMSV=7
1:6=60
1:1K=140
Sensia
RMSV=10
1:6=55
1:1K=135
Krzywa charakterystyczna tych filmów wydaje się podobna tylko wtedy, kiedy się ją tak chytrze pomniejszy. Gdyby wrzucił wszystkie krzywe, to już by mu się tak ładnie nie zgadzały, nawet na takim malutkim rysuneczku :wink:
Fuji w swoich materiałach określała Sensie jako materiał amatorski (zawsze była tańsza) a profesjonalna była Provia. Velvia 50 była super ale nie miała naturalnego oddania koloru. Co się zresztą wielu osobom podobało i było zaletą, a nie wadą w niektórych dziedzinach fotografii.
pietrucha
17-02-2006, 12:03
... a tak z innej strony.. uzywaliscie slajdow B&W?
Podłączam się do pytania. I czy gdzieś je jeszcze można dostać? Dawno nie widziałem.
nie uzywałem, to robiła chyba tylko Agfa - Scalia i było to wywoływanie nie w E6 a w jakimś dziwnym procesie, generanie były do wołania wysyłane do niemiec. nie wiem czy ktoś w polsce to woła, ale nie wykluczam tego.
pietrucha
18-02-2006, 00:27
a o Fomapan R 100 nikt nie pamieta?
A jak się toto woła? Osobiście jakoś nigdy nie naszła mnie potrzeba zrobienia slajdów BW...
A jak się toto woła? Osobiście jakoś nigdy nie naszła mnie potrzeba zrobienia slajdów BW...tak samo jak colour, jeno specyfiki troszkę inny skład mają.
Swego czasu na p.r.foto był podany patent z : wywoływaczem pozytywowym, nadmanganianem potasu z apteki, i domestosem (tak tym od czyszczenia klozetu) w rolach głównych. Sprawdzałem osobiście ten patent, na ilfordzie F50 (każdy negatw srebrowy C/B można wołać jako slajd) i to działało.
Ale jak chcecie to mogę wykopać z archiwów recepty "foton-u" tego procesu.
Właśnie tak mi się cóś zdawało, że filmy czarno-białe można było wołać pozytywowo...
Właśnie tak mi się cóś zdawało, że filmy czarno-białe można było wołać pozytywowo...
Teoretycznie nie ma przeciwwskazań. Praktycznie z powodu użytej maski na negatywach nie można uzyskać poprawnej bieli i przepałów.
Szymony, wykop tą recepture, wykop! Od dawna miałem ochote zrobić slajd B&W. Wydawało mi się, że to się woła w E6. Szczególnie, że gdzieś, dawno temu, widziałem w sklepach inetowych slajd B&W. Niestety - już nie moge znaleść.
Zdrówka,
Radek.
[ Dodano: Sob 18 Lut, 2006 ]
Z przykrością stwierdzam, że to jawne bzdury!!!
Astia
RMSV=7
1:6=60
1:1K=140
Sensia
RMSV=10
1:6=55
1:1K=135
Heh.. Spytałem się na pl.rec.foto Czarka o to porównanie. Chodzi o Astie 100, a nie Astie 100F. i rzeczywiście Astia 100 ma takie parametry jak Sensia ale trudno na fujifilm się do niej dokopać. Google dopiero pomogło.
Czuwaj,
Radek.
Szymony, wykop tą recepture, wykop! Od dawna miałem ochote zrobić slajd B&W. Wydawało mi się, że to się woła w E6. Szczególnie, że gdzieś, dawno temu, widziałem w sklepach inetowych slajd B&W. Niestety - już nie moge znaleść.
Oj zagnałeś mnie do cieżkiej pracy. Wpierw paniczne grzbanie w makulaturze, a później łamania paznokci na klawiaturze. Ale mówisz masz:
http://tinyurl.com/c78lf
Oj zagnałeś mnie do cieżkiej pracy. Wpierw paniczne grzbanie w makulaturze, a później łamania paznokci na klawiaturze. Ale mówisz masz:
http://tinyurl.com/c78lf
:D Dzieki. Nie szukalem na forum tylko na pl.rec.foto, a tam nic nie moglem znalezc procz czlowieka, ktory solidnie wywolywal negatywy cz.b na slajdy. :D Dzieki. W dodatku tak sie sklada, ze mam wszystkie skladniki w domu. :D :D
No i weekend sie dobrze rozpoczął. DZIĘKI!
Radek.
radeq - film slajd a negatyw wołany na pozytyw to dwa rózne materiały.
pozytywowo możesz wywoływać każdy cz-b film wywoływany w chemii czarno - białej (ale nie te barwnikowe w C-41)
czyli rózne kodaki, ilfordy dostępne bez problemu.
o slajdzie czarno białym wywoływanym w E6 nie słyszałem, nie było chyba takiego!
Agfa zrobiła slajd czarno biały, nazywał się Scalia, ale był wywoływany nie w E6. wprowadzili go kilka lat temu, ale obróbka była w dwóch niemieckich laboratoriach. może się potem ta sieć zwiększyła, nie wiem.
ponieważ teraz mało kto używa slajdu do rzutnika, a raczej już tylko poligrafia, to nikt się nie przejmuje, robi się na slajdach kolorowych, skanuje bo i tak trzeba, a przeróbka na czarno - biały jest w PS. mozna się przy okazji wtedy bawić tonalnością itd w sposób odwracalny, jak to w komputerze, bo jak się to zrobi chemicznie, to po wszystkim.
No zagolopowałem się.. Nie mam Dwuchromianu potasowego i Kwasu siarkowego 96% .
Eh...
Może tu będzie:
http://tinyurl.com/8rtuy
jeżeli jednak nie dostaniesz, to chyba nie pozostaje nic innego jak przekopać archiwum p.r.foto i poszukać recepty odbielacza opartej na nadmanganianie potasu.
A kwas można zdobyć chyba wszędzie. Jeżeli masz o mniejszej gęstości dajesz go więcej, a mniej wody i tyle.
Ja zamawiam swoją chemie tu - sprzedają praktycznie każde ilości a nie tak jak jest pakowane:
http://www.chemik.terramail.pl/odczynniki_chemiczne.html
Czołem,
Radek.
polecam ksiązkę Jan Rajmund Paśko - Z Chemia przez fotografię jednobarwną (bo napisał i barwną) są tam dwa przepisy do materiałów Foton i ORWO (np. UP 15, 21). ale materiały te sa nie produkowane lat kilkanaście albo i więcej. pracowałem na tym niskoczułym UP 15 robiąc slajdy - były kontrastowe, więc dobrze wychodziły tabelki dla wyładowców na uczelni :)
przepisy w tej książce sa inne niz podał szymony (jest przecież full przepisów na wywoływacze i inne kąpiele), ale w obu też jest kwas siarkowy.
by otrzymać dobre efekty na współczesnych filmach trzeba będzie mocno poeksperymentować i to kilkoma parametrami - czasem wołania I (ew. temperaturą) i składem tego wywoływacza też - by uzyskac odpowiednią kontrastowość i gęstość. trzeba poczytać co zwiększa twardość a co zmiękcza i kombinować. sam metol, sam hydrochinon, jakie ilości, jaka ich wzajemna mieszanka, a może inny reduktor?
MzMarcin
18-02-2006, 15:57
I jakiś film bez warstwy antyodblaskowej użyć tak myslę jakiś Kodak academy np.
Mam Polipan F 50 i tak właśnie myślałem, żeby go użyć do testów. Jeśli w ogóle ma jakąś warstwe przeciwodblaskową to znikomą.
Zdrówka,
Radek.
Leon13th
19-02-2006, 23:15
Z tego co pamiętam to firma 2M w Warszawie może wywołać Agfe Scalie albo Fomapana R100,jeszcze jest kilka sztuk tych sladów B&W w tym właśnie sklepie,chemia jest również tam dostępna
2M to chyba czarno-biale.pl? Bo tam tez jest do dostania Scala i Fomapan R. Nie wiem dlaczego nie wpadlem wczesniej na pomysl sprawdzenia tego w tym sklepie.. :/
Chemia też jest.. ale drogie paskudstwo.
Czołem,
Radek.