Zobacz pełną wersję : Nikon D 40(x) a teleobiektywy z ostrzeniem manualnym
Witam,
mam pytanie. Czy ktoś używa w nikonie D40 (x) teleobiektywów bez silniczka? Czy bardzo to utrudnia fotografowanie. Teleobiektyw (55-200, 70-300) chciałbym główne stosować do krajobrazów, może portetów i na spacerze. Wiem, że jest Nikkor 55-200 i Sigma 55-200 HSM, ale szczerze mówiąc wolałbym wydać na początek znacznie mniej pieniędzy (np. na Tamron 55-200 - ok 270 PLN, 70-300 lub Sigmę 55-200). Zależy mi przede wszystkim na przyzwoitej optyce i niskiej cenie. Co polecacie?
Michał
maciek_m
11-01-2008, 14:15
...przyzwoitej optyce i niskiej cenie....
zawsze mi sie wydawalo ze niestety te zwroty nie wystepuja w parach... nikkor 55-200 powinien byc chyba AF-S czy nie? przeciez nie jest to takie drogie....
wuyaszek
11-01-2008, 14:29
wiem ze wtedy nie dziala pomiar swiatla trzeba polegac na wyczuciu ;)
wiem ze wtedy nie dziala pomiar swiatla trzeba polegac na wyczuciu ;)
ale w stałce 1,8 50 Nikona bez silniczka pomiar światła przecież działa....
Po pierwsze z moich doswiadczen z analogowa Yashica 108MP i obietkywem 75-200 to reczne ostrzenie na dlugim koncu jest masakrycznie trudne nawet mimo pierscienia ostrosci chodzacego jak trza (ciezko) i matowki z klinem. O obiektach w ruchu mozesz zapomniec.
Po drugie N55-200 af-s nowke mozesz wychaczyc za 600 plnow i tu nie ma sie co szczypac (sam zanabylem i jestem na maksa zadowolony)
Ktos zaraz pewnie powie ze jestem glupi i sie nie znam :-)
A po trzecie to przy okazji witam wszystkich :-)
Gdzie to znalazłeś? na allegro?
Mam jedno pytanie, czy można sam obiektyw (chodzi mi o n18-135) kupić np. w fotojokerze? sprzedają osobno?
Pozdrawiam
Gdzie to znalazłeś? na allegro?
Mam jedno pytanie, czy można sam obiektyw (chodzi mi o n18-135) kupić np. w fotojokerze? sprzedają osobno?
Pozdrawiam
no pewnie że można :) czy akuat w Fotojokerze to nie wiem, ale gdzie indziej do wyboru, do koloru:
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/101810
No jak się tylko pytam po co akurat ten?
Chodziło mi o kupno tego obiektywu poza internetem:P nie jestem przekonany do zakupów w internecie...:/
Dlaczego ten? chce coś więcej niż moje 18-55...jeśli masz chwilę to proszę o jakieś inne propozycję...do 1200zł:). Potrzebuję uniwersalny obiektyw, ale nie większy niz 200mm. thx;)
bardzo dobry pomysł
polecam Tamrona naprawde jestem bardzo zadowolony jak za ta kase
kupisz to nie pożałujesz:))))
bardzo dobry pomysł
polecam Tamrona naprawde jestem bardzo zadowolony jak za ta kase
kupisz to nie pożałujesz:))))
A jak ostrzenie manualne na długim końcu, bardzo bolesne? No i czy próbowałeś uchwycić obiekty w ruchu?
Pozdrawiam
ostrzy sie bardzo szybko i bezbolesnie, nawet nie trzeba mieć wprawnego oka,
obiekty w ruchu chyba że od razu nastawisz odległość i ostrość bo tak z tzw. "niemca" to zapomnij
MarzycielPL
15-01-2008, 10:02
Mi1980 wyslalem Ci wiadomosc na priv daj znac jak jestes zainteresowany:)
Jeśli chcesz af to Nikon AF-S 55-200 f/4.0-5.6 G DX VR IF-ED ale trzeba więcej kasiorki na niego
Ja mam D80 i dlatego wybrałem Tamrona 55-200. Jest super. Lekki, poręczny i w terenie wyśmienity.
Jeśli chcesz ostrzyć manualnie na 200mm to będzie trudno zwłaszcza do scen dynamicznych.
Ciekawą propozycją jest Sigma 55-200 mm f/4-5.6 DC HSM. Idealnie współpracuje z Nikonem D40 i D40X. jest teraz w cenie 619,0zł w Sigma ProCentrum. Niestety nic nie wiem o tym obiektywie.
Tak się zastanawiam. Wiadomo af przydatna rzecz, ale przecież zanim wymyślono autofocus całe pokolenia fotografów ostrzyło manualnie. I tak powstawały nie tylko statyczne krajobrazy, ale i najlepsze zdjęcia reportażowe.
Chciałbym popstrykać córce (prawie 4 lata) troche zdjęć naturalnych i niepozowanych, koniecznie z pewnej odległości, bo gdy widzi, że celuję obiektywem - natychmiast ucieka :).
Przyznaję, że trochę zaczyna mi przeszkadzać fakt, że aby uzyskać dostęp do ogniskowej rzędu 300 z D40m, narażam się na koszt ok 1600 PLN. Nie ma mowy - nie wydam tyle na obiektyw. Podczas, gdy Tamron 70-300 z Makro to tylko 550 PLN. Taki Nikkor 55-200 VR za 750 PLN ma jednak stabiliazację, czego nie mają tanie szkła bez AF. A jak wiecie, D 40 nie ma stabilizacji w korpusie. Czy użytkownikom Tamrona 55-200 nie przeszkadza brak stabilizacji i zdjęcia wychodzą nieporuszone? W tym przypadku, konieczny jest chyba czas rzędu maks. 1/250?
PS. Zdjęcia z Tamrona 55-200 rzeczywiście ładne.
Pozdrawiam
Tak się zastanawiam. Wiadomo af przydatna rzecz, ale przecież zanim wymyślono autofocus całe pokolenia fotografów ostrzyło manualnie. I tak powstawały nie tylko statyczne krajobrazy, ale i najlepsze zdjęcia reportażowe.
reporterkę w dużej części robi się na szerokich kątach, a tam jest spora GO. Sport - stosowano inną taktykę. Nastawiano ostrość na punkt w którym wiedziano, że za chwilę pojawi się sportowiec - tak powstała większość dynamicznych fot.
Ręczne ostrzenie w lustrzankach DX jest cięższe niż dawniej - bo matówka jest mniejsza. Gorzej się obserwuje, ostrzy niż w małym obrazku czy niż w cyfrach FF jak D3.
polecam teleobiektyw z AF-S skoro juz masz te D40. najtaniej - nikkor 55-200.
polecam Sigme 55-200 HSM za 619 zl. made in japan i to odrazu widac po obiektywie a jak ktos niema bardzo wygorowanych wymagan optycznych to bedzie takze bardzo zadowolony np. tak jak ja.(bardziej od vr 55-200 stabilizacja to w zasadzie bajer niepotrzebny.)
mp3playerfan
30-08-2008, 02:08
Witam
Czy możesz powiedzieć coś więcej o tej sigmie 55-200 HSM?
Też mam od niedawna D40 i się powoli do nie przymierzam ale nie widziałem żadnego testu wersji z HSM.
Prośba o jakiś test, sample.
Szczególnie interesuje mnie praca autofocusa.
Czy jest szybki, celny i cichy w stosunku do obiektywu kitowego. Jakieś problemy z bf/ff foxusem?
A jak ostrzenie ręczne?
Dzięki.
Jurek
polecam Sigme 55-200 HSM za 619 zl. made in japan i to odrazu widac po obiektywie a jak ktos niema bardzo wygorowanych wymagan optycznych to bedzie takze bardzo zadowolony np. tak jak ja.(bardziej od vr 55-200 stabilizacja to w zasadzie bajer niepotrzebny.)
No tutaj się niezgodzę z Tobą. Stabilizacja jednak się przydaje, wiem bo mam N18-200 VR i stabilizacja przydaje się nawet ponniżej ogniskowych 55mm, a co dopiero na końcu zakresu. Możliwość zrobienia nieporuszonego zdjęcia z czasem np.1/30 zamiast 1/250 s. to duża różnica
Chodziło mi o kupno tego obiektywu poza internetem:P nie jestem przekonany do zakupów w internecie...:/
Dlaczego ten? chce coś więcej niż moje 18-55...jeśli masz chwilę to proszę o jakieś inne propozycję...do 1200zł:). Potrzebuję uniwersalny obiektyw, ale nie większy niz 200mm. thx;)
To masz:
N18-105 VR w imfoto.pl jest za 1.000 PLN
N18-135 za ok. 1.000 - 1.200 PLN (zależy gdzie)
Tamron 17-50 f.2,8 - ok. 1.300 PLN
Kupując w imfoto.pl możesz umówić się na odbiór własny sprzętu
Inne propozycje: N18-200 VR lub N16-85 VR, ale to już powyżej 1.200 PLN, bliżej 2.000