PDA

Zobacz pełną wersję : Firmware D50 - co daje i gdzie bezpiecznie pobrac?

tobiks
11-01-2008, 12:14
Mam D50 już 2 lata, chcialem upgradeowac firmware bo gdzies natrafilem w jakims wątku ze mozna i ogolnikowo bylo napisane ze warto, niestety to byl offtopic dlatego ciezko mi to znalezc.

Zajzalem na strone nikon polska, niestety firmware dla D50 jest niedostępne - tak jest napisane, dlaczego tak jest? oprocz tego pare modeli tez ma niedostepny firmware, czy nowszy firmware byl wadliwy ze juz go nie udostepniaja? bo na prawde nie romumiem.

Bardzo prosze o opinie jesli ktos ma taki firmware, jakie jest ryzyko z instalacji, jaka jest roznica w stasunku do podstawowego? Gdzie mozna pobrac bezpieczny firmware, pewnie moglbym wygooglowac ale nie chce czegos spaprac, bo jesli nie ma na oficjalnej stronie to byc moze cos bylo nie tak?

Albert44
11-01-2008, 15:31
Nie ma i nie będzie.

mayor
11-01-2008, 15:47
a co ty bys chcial miec dodatkowo w takim nowym firmware do D50 ? przeciez ten aparat powinien byc wzorem dla wszystkich nastepnych ;)

manio
11-01-2008, 15:59
a co ty bys chcial miec dodatkowo w takim nowym firmware do D50 ? przeciez ten aparat powinien byc wzorem dla wszystkich nastepnych ;)

bezprzewodowe sterowanie lampami :mrgreen:
podswietlany gorny LCD:mrgreen:
kalibracja obiektywów:mrgreen:
mniejsze kroki ISO:mrgreen:
5 klatek na sekunde:mrgreen:

:oops::mrgreen:

DJSony
11-01-2008, 16:00
a co ty bys chcial miec dodatkowo w takim nowym firmware do D50 ?

ISO 100 :mrgreen:

Pozdrawiam DJS

Edit : a i podświetlany panel górny też :mrgreen:

Xathloc
11-01-2008, 16:08
To potrzebujecie latarkę, a nie nowe FW :mrgreen:

maciek_m
11-01-2008, 16:17
podswietlany gorny LCD:mrgreen:

lol przeciez musialyby tam byc diody jakies do podswietlenia... jak sa to zwracam honor ale na 99% nie ma to nowy FV raczej tego nie naprawi ;-)

sote
11-01-2008, 16:18
no to sie teraz zacznie lista zyczen...
juz raz gdzies kiedys tu na forum bylo cos takiego ;)

manio
11-01-2008, 16:27
lol przeciez musialyby tam byc diody jakies do podswietlenia... jak sa to zwracam honor ale na 99% nie ma to nowy FV raczej tego nie naprawi ;-)

A widzisz przy kazdym punkcie to : :mrgreen: - :)

DJSony
11-01-2008, 16:47

A ja myslę (choć może sie mylę ) że wyswietlacz w D50 i D70 jest ten sam. A opieram swój wniosek na ekonomii :mrgreen: po cóż Nikon opracowywałby dwa wyswietlacze (dodatkowe koszty)? Wystarczy dać jeden i ten sam i tylko w jednym body wyciąć mozliwość podświetlania :-D

Przykład : Moja zmywarka Whirpool ma 3 programy mycia .... ale sterownik od takiej co ma 17 programów :mrgreen: Wiem bo po burzy musiałem wymienic :evil: koszt - pół zmywarki :evil:

Ale moze się mylę .... NIKON to nie zmywarka

Pozdrawiam DJS

Bonthyc
11-01-2008, 17:29
a co ty bys chcial miec dodatkowo w takim nowym firmware do D50 ?
Wyświetlanie aktualnego ISO w wizjerze.

darko
11-01-2008, 17:35
juz raz gdzies kiedys tu na forum bylo cos takiego ;)
Nawet petycja była , podpisów od groma i co ... i nic
Skoro nie było apdejtu w trakcie produkcji aparatu to tym bardziej nie będzie go teraz.

tobiks
11-01-2008, 17:59
Dzieki za odpowiedzi, szkoda ze nie ma i nie bedzie, ktos mnie wprowadzil w bląd w jakims topicu :/

Firmwarem moznaby bylo smialo zmienic chyba:

-mniejsze skoki ISO (nie jestem specjalistą ale chyba daloby rade)
-troszke lepsze odszumianie
-poprawienie WB - ja wiem że mówią że lustrzanką to sie w RAWach robi, ale mając D50 czyli model ktory nawet nie jest semiprofi to jednak mozna sie spodziewać że wiele osob robi jpg. bo może nie miec miejsca, czasu czy odpowiednio szybkiego sprzetu zeby to zgrywac i obrabiac. Ja na przyklad dopiero zamierzam sprobowac robic wszystko w RAW i zobaczyc jak mi to bedzie pasowac, bo narazie to glownie jpg.
-costam by sie jeszcze wymyslilo zeby poprawic :) - zresztą jesli byla petycja to na pewno wysuniete byly jakies zyczenia co do firmware.

w kazdym razie dzieki za info!

Maciek321
12-01-2008, 12:13
Dzieki za odpowiedzi, szkoda ze nie ma i nie bedzie, ktos mnie wprowadzil w bląd w jakims topicu :/

Firmwarem moznaby bylo smialo zmienic chyba:

-mniejsze skoki ISO (nie jestem specjalistą ale chyba daloby rade)
-troszke lepsze odszumianie
-poprawienie WB - ja wiem że mówią że lustrzanką to sie w RAWach robi, ale mając D50 czyli model ktory nawet nie jest semiprofi to jednak mozna sie spodziewać że wiele osob robi jpg. bo może nie miec miejsca, czasu czy odpowiednio szybkiego sprzetu zeby to zgrywac i obrabiac. Ja na przyklad dopiero zamierzam sprobowac robic wszystko w RAW i zobaczyc jak mi to bedzie pasowac, bo narazie to glownie jpg.
-costam by sie jeszcze wymyslilo zeby poprawic :) - zresztą jesli byla petycja to na pewno wysuniete byly jakies zyczenia co do firmware.
(...)

A co najwazniejsze, to mogło by byc cos takiego jak "AF fine tuning"

Pozdrawiam.

Pietrek80
19-11-2009, 01:09
wystarczyłoby polskie menu i już byłoby ok - chciałem ojcu kupić jakiś prosty aparat, ale D50 musi chyba odpaść przez to niepolskie menu :/

jacek.gold
19-11-2009, 01:26
jak wy te kotlety odnajdujecie?

sirdoniu
19-11-2009, 14:29
ja bym chciał np. żeby można było ustawić górny limit auto-iso

amirez
19-11-2009, 22:10
I... odblokować matrycę, aby była FX...

Paweł.S
21-11-2009, 19:26
to akurat można bez zmiany firmware

AMIGAnTOMEK
18-02-2012, 14:44
to akurat można bez zmiany firmware

Przepraszam za odkop ale dopiero nabyłem d50 i chciałbym zadać pytanie ja to zrobić?

wasilewk
18-02-2012, 15:14
Przepraszam za odkop ale dopiero nabyłem d50 i chciałbym zadać pytanie ja to zrobić?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to jest to żart. Sprawa polega na tym, ze obecnie wszyscy chcą mieć Lustrzankę Nikona i to do tego FX -- obecnie najlepiej D800. Ja mam D700, który można przestawić w tryb DX i wtedy ma rozdzielczość matrycy D50. Więc zakup D800 (też się przełącza w DX) umożliwiłby to - bo D700 już nie produkują.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

Pzdr.

kzkzg
18-02-2012, 16:36
d700 nadal produkuja

wasilewk
18-02-2012, 16:44
d700 nadal produkuja

Nikon orzekł, że D700 jest off - może jakieś przedsiębiorcze osoby chcą jeszcze zarobić.

AMIGAnTOMEK
20-02-2012, 18:51
Jeśli dobrze zrozumiałem, to jest to żart. Sprawa polega na tym, ze obecnie wszyscy chcą mieć Lustrzankę Nikona i to do tego FX -- obecnie najlepiej D800. Ja mam D700, który można przestawić w tryb DX i wtedy ma rozdzielczość matrycy D50. Więc zakup D800 (też się przełącza w DX) umożliwiłby to - bo D700 już nie produkują.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

Pzdr.

AAAA jeśli żart to sorry :D