PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Stare drzewo we mgle.

AMI
11-01-2008, 10:06
Witam,

Listopad 2007, buczyna bieszczadzka na Otrycie. Zapraszam do oceny. Z góry dziękuję za opinię i krytykę.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://grono.net/gallery/4521616/13/)

Pozdrawiam,
AMI

Niedzwiedz
11-01-2008, 10:45
przyjemny klimacik !

Seeker
11-01-2008, 11:59
Mogles Ami pokazac wiecej planow. Mgla sprzyja takim efektom, przy czym jej gestosc determinuje odleglosc miedzy pierwszym planem, a ostatnim.

jchyra
14-01-2008, 01:37
ale drzewo, ale mgła, ale zdjęcie!
ale mi się podoba :-)

Marta Baranowska
14-01-2008, 01:39
niezłe;]

AMI
14-01-2008, 12:02
ale drzewo, ale mgła, ale zdjęcie!
ale mi się podoba :-)

jchyra dziękuję za Twoją opinie, szczególnie, że twoje zdjęcia drzew są mi drogowskazem, jak powinny one wyglądać!

niezłe;]
Dziękuję Marta, klimat był jeszcze bardziej niesamowity, jest jeszcze sporo do zrobienia, żeby to prawidłowo oddać.

Pozdrawiam,
AMI

gacek1
14-01-2008, 12:53
To zdjęcie ma klimacik. Bardzo mi się podoba

Seeker
14-01-2008, 17:16
"klimat był jeszcze bardziej niesamowity, jest jeszcze sporo do zrobienia, żeby to prawidłowo oddać"

Tez mi to spac nie daje ;)

"jchyra dziękuję za Twoją opinie, szczególnie, że twoje zdjęcia drzew są mi drogowskazem, jak powinny one wyglądać!"

Odnosnie wrazenia - w pelni sie zgadzam. Nie rob jednak Ami identycznych...
Kazdy musi odnalezc siebie w tej roli. Inaczej lipa (czyli pewnie inny gatunek, niz pokazales) ;).

btw: czy to wiaz?

AMI
14-01-2008, 17:29
To zdjęcie ma klimacik. Bardzo mi się podoba

Dziękuję gacek1 za opinie.

"klimat był jeszcze bardziej niesamowity, jest jeszcze sporo do zrobienia, żeby to prawidłowo oddać"

Tez mi to spac nie daje ;)

"jchyra dziękuję za Twoją opinie, szczególnie, że twoje zdjęcia drzew są mi drogowskazem, jak powinny one wyglądać!"

Odnosnie wrazenia - w pelni sie zgadzam. Nie rob jednak Ami identycznych...
Kazdy musi odnalezc siebie w tej roli. Inaczej lipa (czyli pewnie inny gatunek, niz pokazales) ;).

btw: czy to wiaz?

Hahahaha, nie, nie zamierzam powielac prac Jarka, chodzi mi o ejgo technike i wyczucie lasu. Jarek ma własny styl i własny pomysł an las, w życiu bym nie odważył się ich powielać, chyba, ze dla własnej satysfakcji zacisza domowego. Masz racje, każdy musi swój własny styl wyrobić i znaleźć pomysł na dana dziedzinę fotografi. Tzw. Jego znak rozpoznawczy:). Zamierzam go poszukać.

Ha to buk :) zmyliły Cie może te cienkie gałęzie na końcach lekko chylące się do ziemi. Wiązy nigdy nie dochodzą do takich pierśnić, przynajmniej ja takiego nie widziałem. Typowy, tłuściutki Buk Bieszczadzki ;).

Seeker, musimy poczytać o mgle, nie daje mi to spokoju:) jest jeden kozak w tej dziedzinie : http://www.f45.com/html/1999/index.html
Rolfe Horn

Seeker
14-01-2008, 17:49
Jeden komp do neta, drugi do foto. Ten pierwszy "nie oddaje wszystkich walorow obrazu" (delikatnie mowiac), a trudno, zeby skonfigurowal je odwrotnie ;). Drugi natomiast chwilowo wylaczony.

"Ha to buk zmyliły Cie może te cienkie gałęzie na końcach lekko chylące się do ziemi."

W rzeczy samej.

"Wiązy nigdy nie dochodzą do takich pierśnić, przynajmniej ja takiego nie widziałem. Typowy, tłuściutki Buk Bieszczadzki."

Nawijasz, jak stary lesnik (nie wiekiem bynajmniej) i bardzo mi to odpowiada. Chyba sie wspolnie zaglebimy w lesne tematy, bo tez mi po glowie chodzi taki jeden "symulator Bieszczad" (pewna mocno pagorkowata okolica z drzewostanem partiami bukowym). Narazie nastawiam sie mentalnie ;). Znaczy sie doksztalcam w lesnych tematach. Marzy mi sie kilkudniowa sesja, aby sie wczuc dokladnie w klimat i nie popsuc efektu jakims duperelem, a jest tam o co walczyc. Nigdzie sie tak nie odprezam.

Odnosnie linka - juz prawie w domu jestesmy, tylko jeszcze te sprzyjajace warunki i kilka takich ;). Przyjemne prace, ostatnio wydlubalem cos w stylu "white tree", ale mocno eksperymentalnie (testy selektywnego doswietlania nocnego) i pieknym tlem fotka niestety nie grzeszy. Jednak okolicznosci moga nieco powiedziec. Noc sylwestrowa, obrzeze lasu, godzina ok. 4:00 (po imprezce wybralem sie na spacerek, zreszta nie tylko tam...).

jchyra
14-01-2008, 20:30
"(...)Nie rob jednak Ami identycznych...
Kazdy musi odnalezc siebie w tej roli.
Najpierw na PM posłałem otrzeźwiające "żadem ze mnie wzór". Nie mam czasu na fotografowanie i łatwo mnie przeskoczyć. A potem widzę ten post... Jakaś zmowa ;-) (żartowałem)

Jarek ma własny styl i własny pomysł an las
Dziękuję. Choć uważam, że to lekka przesada - do własnego stylu mam jeszcze daleką drogę. Mam też pewne ułatwienia: niewielu fotografów podąża tą, "leśną drogą". Gdybym zabrał się choćby za góry, byłoby dużo trudniej bo tu doświadczona konkurencja jest liczna.

jurgen
16-01-2008, 10:51
Za wąsko dla tego buka, dla mnie zresztą też :)
i za centralnie

AMI
16-01-2008, 10:55
Za wąsko dla tego buka, dla mnie zresztą też :)
i za centralnie

Dziękuję Jurgen za opinie. Niestety...ciasno było, brak 12-24...nie przeskoczysz.

Pozdrawiam,
AMI