PDA

Zobacz pełną wersję : Dekielek do Sigmy 77 mm

DMQuadro
09-01-2008, 23:01
Czy ktoś używa zamiennik? Bo ten Sigmy nie nadaje się. Proszę o polecenie firmy bądź sklepu.

odie
09-01-2008, 23:24
Ależ oczywiście, że używa zamiennika - jak słusznie zauważyłeś - ten od Sigmy zupełnie się nie nadaje. Właściwie to oba się nie nadają (przedni i tylny). Firma - jedyna słuszna. :D Np. http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1657

tomhagen
09-01-2008, 23:30
kup sobie to http://www.allegro.pl/item292584809_klopoty_z_white_balance_sprawdz_wb_c ap_77mm.html i od razu wzorzec do balansu bieli masz z głowy.

DMQuadro
09-01-2008, 23:43
kup sobie to http://www.allegro.pl/item292584809_klopoty_z_white_balance_sprawdz_wb_c ap_77mm.html i od razu wzorzec do balansu bieli masz z głowy.
Czy ten da się zdjąć (i odwrotnie) z założoną osłoną? Z opisu wynika, że nie nadaję sie do szerokiego, jedna z moich Sigm to 10-20...

DMQuadro
09-01-2008, 23:59
Ależ oczywiście, że używa zamiennika - jak słusznie zauważyłeś - ten od Sigmy zupełnie się nie nadaje. Właściwie to oba się nie nadają (przedni i tylny). Firma - jedyna słuszna. :D Np. http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1657
Jak na kawałek plastyka trochę za drogo... Ale dostajesz piękne logo:). W każdym razie dzięki.

marekm
10-01-2008, 10:24
W sprawie dekielków polecam sklep Foto-Tip (http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php)

Dekielek 77 mm (jak niżej) kosztuje 10 pln.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-tip.pl/sklep/images/images_big/dekiel-czarny.jpg)

A pro pos WB Cap

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i67.photobucket.com/albums/h310/Marek_M/Capture_01102008_091518BMP.jpg)

tomhagen
10-01-2008, 11:34
Czy ten da się zdjąć (i odwrotnie) z założoną osłoną? Z opisu wynika, że nie nadaję sie do szerokiego, jedna z moich Sigm to 10-20...

u mnie na tamronie 17-35 z założoną osłoną pasuje wyśmienicie.

nikoniara
10-01-2008, 11:48
właściwie to ja też musze właśnie zainwestować bo sie morduje , aż któregoś pięknego razu mi szkło zarysuje

shaolin
10-01-2008, 11:57
Mnie rowniez wpienialy strasznie te sigmowe dekielki [mam 3 sigmy]... az do czasu - po prostu przestalem ich uzywac ;) jak szkla siedza w plecaku to mi tam dekielek nie jest potrzebny, a jak ich uzywam to przeciez nie bede robil zdjec z zalozonym deklem ;) problem pojawia sie dopiero przy szklach ktore nie maja/nie moga miec nakreconego filtra [chocby uv] na froncie [ja takowych na szczescie/nieszczescie nie mam ;)].

Ale ten dekielek ze smyczka to dobry patent.

prz3mo
10-01-2008, 13:01
...że tak nieśmiało zapytam... a do czego się niby nie nadaje dekielek Sigmy? :)

Mam przy Sigmie 70-200 2.8 oryginalny i jest OK. Kilka dni temu założyłem jeszcze UV Hoya HMC(S) i tez jest spoko z oryginalnym...
Nie wiem czy kazdy zauwazyl, ale dekielek Sigmy trzeba po prostu umiejetnie zalozyc i sie trzyma mocno :)

shaolin
10-01-2008, 13:06
Tu nie o to chyba chodzi ze odpada [bo wystarczy go zalozyc i dokrecic tak jak nakretke ;) - u mnie trzymaly wtedy tak jak trzeba ;)], tylko problem jest ze zdejmowaniem gdy masz zalozona oslone przeciwsloneczna w pozycji gotowej do dzialania, zwlaszcza kiedy trzeba to zrobic szybko - moze byc klopot... te nikonowe [i nawet tamronowe] dekle sa duuuzo przyjemniejsze w obsludze... mam wszystkie 3 jakby co ;)

prz3mo
10-01-2008, 13:29
Tu nie o to chyba chodzi ze odpada [bo wystarczy go zalozyc i dokrecic tak jak nakretke ;) - u mnie trzymaly wtedy tak jak trzeba ;)], tylko problem jest ze zdejmowaniem gdy masz zalozona oslone przeciwsloneczna w pozycji gotowej do dzialania, zwlaszcza kiedy trzeba to zrobic szybko - moze byc klopot... te nikonowe [i nawet tamronowe] dekle sa duuuzo przyjemniejsze w obsludze... mam wszystkie 3 jakby co ;)

Aaaaa... o to chodzi :) No tak, wtedy rzeczywiscie nie jest to wygodne. Na szczescie oslone p. słoneczna sciaga sie bardzo łatwo i wtedy mozna sciagnac dekielek ;)

odie
10-01-2008, 15:08
A ja z kolei nie mam czasu na zabawę z dekielkiem - np. w wyścigach górskich mam 30 sekund między autami na zmianę szkła i bezpieczne włożenie zdjętego do plecaka. Oba diekielki muszą wchodzić bez dokręcania, szukania dobrego położenia itp. Dlatego używam obu nikonowskich, bo są 'szybkie i niezawodne'. :)

shaolin
10-01-2008, 15:21
Szybciej bedzie jak po prostu nie bedziesz ich uzywal ;) ale o tym wlasnie mowilem - gdy licza sie sekundy to nikt nie bedzie walczyl np ze sciaganiem oslony tylko po to zeby zdjac dekiel i oslone znowu zalozyc... dlatego na starcie albo lepiej miec dobre dekle albo ich nie miec w ogole, juz wystarczy ze trzeba dekle z tylkow sciagac jak sie miesza szklami ;) [i tu Sigma tez ma minusa bo ich dekielek bagnetowy da sie zalozyc tylko w jednej pozycji gdzie nikonowy po prostu zakladam i zakrecam]

fotouśmieszek
10-01-2008, 18:53
...że tak nieśmiało zapytam... a do czego się niby nie nadaje dekielek Sigmy? :)

Mam przy Sigmie 70-200 2.8 oryginalny i jest OK. Kilka dni temu założyłem jeszcze UV Hoya HMC(S) i tez jest spoko z oryginalnym...
Nie wiem czy kazdy zauwazyl, ale dekielek Sigmy trzeba po prostu umiejetnie zalozyc i sie trzyma mocno :)

nie wiem jak przy Twojej sigmie,ale moja, 1020 przy zalozonej oslonie pslonecznej nie mozna zdjac/zalozyc dekielka;(
kupilem dekielek tamrona,identyczny jak do nikkora ale 3x tanszy...
pozdrawiam
st

RBT
10-01-2008, 20:25
Uwaga na zamienniki stosowane w Sigmie 10-20. Nikonowski w/g moich obserwacji się nie nadaje, może uszkodzić przednią soczewkę. Jeśli chodzi o wygodę zakładania dekla na ob. 10-20, to rozwiązałem ten problem nakręceniem pierścienia od starego filtra (na stałe) na który można już założyć kapselek, bez zdejmowania osłony. Ciągłe zdejmowanie osłony jest nie tylko niewygodne, ale także niewskazane gdyż doprowadzi do szybkiego "wyrobienia" zaczepów.

DMQuadro
10-01-2008, 20:47
Właśnie zamówiłem tanie zamienniki... Dzięki za uwagę nt 10-20. Byłem dziś w Blue City w innej sprawie - mówią że nowe Sigmy powinny być już z dekielkami à la nikonowskie.

noktoto
10-01-2008, 20:58
Uwaga na zamienniki stosowane w Sigmie 10-20. Nikonowski w/g moich obserwacji się nie nadaje, może uszkodzić przednią soczewkę. Jeśli chodzi o wygodę zakładania dekla na ob. 10-20, to rozwiązałem ten problem nakręceniem pierścienia od starego filtra (na stałe) na który można już założyć kapselek, bez zdejmowania osłony. Ciągłe zdejmowanie osłony jest nie tylko niewygodne, ale także niewskazane gdyż doprowadzi do szybkiego "wyrobienia" zaczepów.

A nie lepiej po prostu filtr UV założyć?

RBT
10-01-2008, 21:01
Właśnie zamówiłem tanie zamienniki... Dzięki za uwagę nt 10-20. Byłem dziś w Blue City w innej sprawie - mówią że nowe Sigmy powinny być już z dekielkami à la nikonowskie.

To bardzo cieszy, bo będą wygodniejsze. Może nieco rozwinę moją wcześniejszą wypowiedź, bo może dziwną wydawać się możliwość uszkodzenia szkła przez pokrywkę. Generalnie chodzi o to, że kapsel Sigmy jest od wewnątrz nieco wyższy od Nikonowskiego, gdzie ta wolna przestrzeń jest zabudowana mechanizmem zaczepu. Na oko patrząc po założeniu go do Sigmy 10-20 będzie dotykał przedniej soczewki, lub leżał w jej bezpośredniej bliskości. Odległości są tak małe, że postanowiłem zasygnalizować ewentualny problem.

RBT
10-01-2008, 21:05
A nie lepiej po prostu filtr UV założyć?
To jest też dobre rozwiązanie, choć jak mogę to staram się pracować bez filtra.

KozaK
10-01-2008, 21:29
Ja mam nieoryginalny dekielek z przodu (razem z obiektywem "dostałem"), wzorowany na nikonowskim. Tyle że mnie wkurza, bo ma jakiegoś wihajstra do zaczepienia sznurka, przez co ściągnięcie/założenie osłony=spadający dekiel. Jutro to spiłuję ;) Wada nr2 - lubi spadać. Tylny dekiel from sigma to najbardziej skretyniała rzecz jaką mam w torbie - przez kawał czasu trzeba się namęczyć żeby odpowiednio trafić ząbkami w odpowiednie miejsce bagnetu. Hmm...może też tam coś podpiłuję :D Szkoda że producent nie wprowadził zamka szyfrowego na tylny dekiel, byłoby równie zabawnie. Nie pojmuję jak tak prostą rzecz jak zakrętkę na "słoik" można zaprojektować w tak idiotyczny sposób... chyba że po pijaku...
Tyle ponarzekawszy, teraz kolosy :/

Ale jeszcze podsumowując - jeśli ktoś zamierza zmieniać sigmowy dekiel, to tylko i wyłącznie na oryginał od Nikona. Nawet w tak prymitywnych sprawach jak zakrętki do obiektywu prawdziwa jest stwierdzenie: "Nikon to Nikon".

noktoto
10-01-2008, 21:41
Jeśli chodzi o tylne dekle to zarówno w Sigmach jak i Tamronach (jak w Tokinach to nie wiem, niestety) są beznadziejne, nie da się ich założyć na obiektywy Nikona! Ja kupiłem sobie kilka Nikonowskich, a te wynalazki wylądowały w pudlach.

Ja również nie mam zaufania do zamienników, niby wyglądają podobnie, ale czy nie popękają przy mrozie, albo nie porysują filtra nie wiadomo, a oszczędność to raczej niewielka.

shaolin
11-01-2008, 21:24
Wszystkie dekle da sie zalozyc na wszystkie obiektywy - problem tylko taki:
1. Zeby nie tracic czasu przy zakladaniu dekla Sigmy na Sigme [szklo ;)] to nie robmy tego na chybil-trafil i uzyjmy naszego wspanialego organu jakim jest oko - popatrzmy jak ten dekielek zakladamy - kropka [na deklu] do kropki [na bagnecie] i po klopocie :D
2. To samo tyczy sie wszystkich innych szkiel [N/Ta/To] i dekli Sigmy/Tamrona i wszystkich innych producentow ktorzy nie potrafia zrobic dobrze dekla na pupe ;) - czyli kropa na deklu do kreski/kropy na obiektywie [w zaleznosci jak jest zaznaczone, ale wazne zeby wsadzic to tak jakbysmy wpinali szklo w bagnet aparatu, tyle ze tu bagnetem bedzie dekiel ;)] -> nie wiem tylko jak z deklami Tokiny bo nie mam zadnej, wiec jakby co to jestem niewinny ;)
3. Dekle Nikona pasuja w kazdej pozycji, niezaleznie od szkla [S/Ta/To/N].

Ale dobra - zeby nie bylo ze jestem specem od dekli bo to dziwnie brzmi ;) - jakby co to polecam nikonowe dupki i brak frontow w przypadku posiadania uvki, a w przypadku jej nie posiadania - takie dekle zeby dalo sie je latwo sciagac przy zalozonej oslonie przeciwslonecznej ;) ;)
I tyle ;)

noktoto
11-01-2008, 21:51
Wszystkie dekle da sie zalozyc na wszystkie obiektywy - problem tylko taki:
1. Zeby nie tracic czasu przy zakladaniu dekla Sigmy na Sigme [szklo ;)] to nie robmy tego na chybil-trafil i uzyjmy naszego wspanialego organu jakim jest oko - popatrzmy jak ten dekielek zakladamy - kropka [na deklu] do kropki [na bagnecie] i po klopocie :D
2. To samo tyczy sie wszystkich innych szkiel [N/Ta/To] i dekli Sigmy/Tamrona i wszystkich innych producentow ktorzy nie potrafia zrobic dobrze dekla na pupe ;) - czyli kropa na deklu do kreski/kropy na obiektywie [w zaleznosci jak jest zaznaczone, ale wazne zeby wsadzic to tak jakbysmy wpinali szklo w bagnet aparatu, tyle ze tu bagnetem bedzie dekiel ;)] -> nie wiem tylko jak z deklami Tokiny bo nie mam zadnej, wiec jakby co to jestem niewinny ;)

Założyć się może i da, ale przekręcić żeby się trzymały to już nie.

shaolin
12-01-2008, 07:16
Skoro u mnie sie trzymaja to niby czemu u Ciebie maja sie nie trzymac? :) Normalnie sie zaciskaja tak jak nikonowy dekiel i nic nie lata, nie odpada itp ;) zrob wg instrukcji i sprawdz. Oczywiscie caly czas mowimy o deklach na tylek.

noktoto
12-01-2008, 13:06
Możliwe, że to zależy od konfiguracji. Mi na Nikkory 18-70 i 70-300VR dekiel od Tamrona 90 czy Sigmy 300 nie pasuje. Według powyższej instrukcji da się założyć, ale przekręcić już nie.