Zobacz pełną wersję : ostrosc na calym zdjeciu,jak?
witam, jestem posiadaczem nikona d80 i mam takie pytanko-czy mozna zrobic zdjecie,aby ostrosc byla tak samo,rownomiernie rozlozona na nim? jesli tak, to jak to zrobic? bo z reguly aparat lapie ostrosc na konkretnych punktach w kadrze,a reszta pozostaje mniej lub bardziej rozmyta. dzieki za pomoc
BugsBunny
09-01-2008, 17:49
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375
przeczytaj, to Ci się rozjaśni
stachmuszel
09-01-2008, 17:52
witam, jestem posiadaczem nikona d80 i mam takie pytanko-czy mozna zrobic zdjecie,aby ostrosc byla tak samo,rownomiernie rozlozona na nim? jesli tak, to jak to zrobic? bo z reguly aparat lapie ostrosc na konkretnych punktach w kadrze,a reszta pozostaje mniej lub bardziej rozmyta. dzieki za pomoc
Używaj dużych wartości przysłon, powyżej f=8/11, a cały kadr będzie ostry.
Pozdrawiam!
p.s. mam tylko nadzieję, że to nie żart.
No i znowu się uśmiałem i to bardzo :-D
Pozdrawiam
ps. Ja bym te D80 zamienił na jakiegoś kompakta tam wszędzie ostrość jest równomiernie rozłożona :-D
Xanthurius
09-01-2008, 17:59
Nie stosuj trybu "full auto" - w przeciwieństwie do kompaktowych aparatów w tym trybie lustrzanki nie ostrzą w pełnym kadrze. proponuję stosować na początek tryby półautomatyczne z preselekcją np przesłony, a po dojściu do wprawy tryb M.
wg strony,ktora zapodal BugsBunny wynika,ze wartosc "glebi ostrosci" jest mozliwa taka sama,ale tylko gdy przykladowy cel znajduje sie w tej samej linii,tzn w tej samej odleglosci, jesli dobrze zrozumialem. w takim razie ciagle nie jest to co bym chcial,nie mozna miec wszystkiego hyh ;]
stachumuszel nie, to nie zart ;] jestem po prostu jeszcze kompletnym amatorem,d80 to moj pierwszy aparat i posiadam go od miesiaca. podjalem decyzje,zeby kupic lepszy sprzet niz zeby zaczac od nizszej polki aparatu,a potem dokladac,zmieniac itd. co w podsumowaniu wyszlo by mnie drozej przypuszczam. w kazdym razie dzieki za podpowiedz, sprobuje w ten sposob
dzieki ,pozdro
Pozdrawiam
ps. Ja bym te D80 zamienił na jakiegoś kompakta tam wszędzie ostrość jest równomiernie rozłożona :-D
Sam z siebie sie smiejesz...
"Aby uzyskać ostre zdjęcie w całym kadrze, należy ustawiać ostrość mniej, więcej w jednej trzeciej odległości między aparatem, a obiektem."
Jakubas, pewnie, że się śmieję z siebie - śmiech to zdrowie
Czasami duża głębia ostrości bardzo się przydaje. W makro jest papierowa. żeby ją zwiększyć specjaliści robią coś w rodzaju HDR: trzeba zrobić kilka fotek zmieniając dla każdej punkt ostrości, a następnie łączy się te ujęcia w jedno w programie graficznym. Niezbędne idealne warunki pogodowe (bez wiatru lub studio), super stabilny statyw, pewna ręka w połączeniu z dobrej jakości obiektywem, w którym pierścień nastaw ostrości chodzi gładko. To samo można powtórzyć dla zdjęcia w normalnej skali.
A o głębi było też tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38252
Filip22 jesli moj problem az tak ciebie smieszy to kolejnym razem oszczedz sobie klopotu i pozostaw komentowanie innym..zenada.
Xanthurius "tryby półautomatyczne z preselekcją np przesłony" a troszke blizej? :> ocb?
dzieki ppl
Przecież napisałem w odpowiedzi na twój temat a za śmiechy sorrki, ale poprawiłeś mi humor........
jeszcze raz napisze "Aby uzyskać ostre zdjęcie w całym kadrze, należy ustawiać ostrość mniej, więcej w jednej trzeciej odległości między aparatem, a obiektem."
autograf
09-01-2008, 18:33
Tak jak wyzej, wyzsze przyslony od 8 w gore
Xanthurius "tryby półautomatyczne z preselekcją np przesłony" a troszke blizej? :> ocb?
Tryb A na aparacie. Czasem warto przeczytać instrukcję obsługi ;)
okej, dzieki, tylko kolejnym razem zastanow sie nad wysylanym tekstem 2X, bo nie bylo to zbyt mile, a nie kazdy ma takie pojecie na ten temat jak ty ;] a juz w zupelnosci nie ja, wiec troche wyrozumialosci kolejnym razem. wracajac do twojego posta- "Aby uzyskać ostre zdjęcie w całym kadrze, należy ustawiać ostrość mniej, więcej w jednej trzeciej odległości między aparatem, a obiektem"--->chodzi tu o manualnego focusa? tzn zeby to zrobic to musze dostroic to recznie? dobrze zrozumialem?
mpwt aaaa jasne, teraz skojarzylem , chodzi tu a tryb w ktorym moge kontrolowac otwor przeslony ;] okej, dzieks
Używaj dużych wartości przysłon, powyżej f=8/11, a cały kadr będzie ostry.
Pozdrawiam!
Troszkę się zagalopowałeś ;) GO zależy też od ogniskowej obiektywu i odległości od obiektu, na który się ostrzy. Im szerzej tym większa GO. Na długim tele nie uzyskasz takiej głębi przy dalekich planach ;)
p.s. mam tylko nadzieję, że to nie żart.
Ja też ;)
Robisz z automatycznym focusem........jak robisz fotke to ustawiasz ostrosc ale ustawiasz ja w 1/3 kadru
Zobacz jeszcze to http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6751
no teraz to wiem juz wszystko na ten temat,widze,ze moj post spowodowal lekka wymiane zdan,no ale do rozlewu krwi nie doszlo hyh, w kazdym razie dzieki za zaangazowanie i pomoc, pozdrawiam
kronos28
09-01-2008, 21:21
i polecam jeszcze to http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=193601&postcount=1 sekcja "szkoła fotografii" oraz wnikliwe przestudiowanie instrukcji obsługi bo pojęcie głębi ostrości jest tam dokładnie objaśnione...
A tu możesz sprawdzić, jak tak "gdzieś pomiędzy f/8-11" sprawdzi się w praktyce ...
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/depth-of-field.htm
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Ciekawi mnie jakie były wasze początki z fotografią ! Czy tak odrazu wszystko umieliście ? Cwaniaczki :P
Ciekawi mnie jakie były wasze początki z fotografią ! Czy tak od razu wszystko umieliście ? Cwaniaczki :P
Witam
Wydaje mi się, że cała właśnie sztuka w poznawaniu, nauce czy początkach z fotografii jest włożenie w to trochę wysiłku z własnej strony. Nie mówię w ogóle o tym wątku, ale jeśli ktoś nawet nie spróbował skorzystać z wyszukiwarki (nie mówiąc już o wejściu na portale tematyczne czy przejrzenie książek o fotografii) a żąda odpowiedzi na swój problem jest naprawdę trochę żenujące. Ja z chęcią udzielam się na forum, ale niestety niektórzy chcą żeby "podać im kawę na ławę"
Troszkę się zagalopowałeś ;) GO zależy też od ogniskowej obiektywu i odległości od obiektu, na który się ostrzy. Im szerzej tym większa GO. Na długim tele nie uzyskasz takiej głębi przy dalekich planach ;)
Można przyjąć taki "skrót myślowy". Stan faktyczny natomiast jest taki że ogniskowa wpływu nie ma na GO, ma natomiast skala odwzorowania. A że ta jest różna przy różnych ogniskowych......
Ciekawi mnie jakie były wasze początki z fotografią ! Czy tak odrazu wszystko umieliście ? Cwaniaczki :P
Siermiężne i nie kumaliśmy czaczy. Jednak z chwilą przesiadki na lustro, już jakiś zasób wiedzy i umiejętności był ;-)
invictus
13-01-2008, 19:48
ostatnio robilem na f/90 :D
Można przyjąć taki "skrót myślowy". Stan faktyczny natomiast jest taki że ogniskowa wpływu nie ma na GO, ma natomiast skala odwzorowania. A że ta jest różna przy różnych ogniskowych......
Dzięki za sprostowanie :)
Myślę że większość tu piszących zaczynała na analogach.W tamtych czasach niczym nacisnąłeś spust migawki musiałeś się zastanowić bo o efektach dowiadywałeś się po wywołaniu negatywu i zdjęć.Dzisiaj masz tę możliwość że masz natychmiastowy podgląd,
dlatego eksperymentuj(to nie kosztuje).Głębia ostrości, w dużym uproszczeniu,i zależy od ogniskowej (im krótsza tym większa przy tej samej przysłonie) i przysłony(im większa liczba -mniejszy otwór- też większa).Z tego też powodu musisz nauczyć się korzystać z
preselekcji przysłony(A) .Zrób prosty eksperyment.Z tego samego miejsca zrób ujęcia np.
krzaków przy chodniku wzdłuż (stań do nich bokiem) ustawiając do każdego ujęcia kolejną
przysłonę. W domu na komputerze zobaczysz jak rośnie głębia w zależności od wielkości przysłony a przy okazji dowiesz sie więcej o swoim obiektywie.Pamiętaj jednak żeby ustawiać ostrość dokładnie na ten sam element ( najlepiej centralnym polem autofocusa).
Musisz też wiedzieć że głębia ostrości jest zależna od odległości obiektu (im większa tym
większa),dlatego cofnij się(np.o 10 m) i powtórz serię zdjęć .Nie przejmuj się złośliwcami
oni, jak każdy, kiedyś też byli matołami w fotografii ,co nie zwalnia ciebie z przeczytania dobrej książki na temat fotografii.Jeżeli tego nie zrobisz, to czeka cię niekończący się bieg z przeszkodami
Życzę powodzenia
Pozdrawiam
Najmodrzejsza rada!!! Pozdro!
Zaczynałem od książki od fotografii i poznania podstaw teoretycznych, potem założyłem pierwszy film do Leici dla ubogich (Zorka ;-)) wziąłem światłomierz w dłoń i zacząłem przygodę z fotografią, to było ca. 20 lat temu... potem był Zenit, Yashica i w końcu przesiadka na Nikona. I może dlatego uważam, że zaczynanie zabawy w fotografię bez znajomości teorii, szczególnie w fotografię lustrzanką, jest lekkim nieporozumieniem.
Pozdrawiam
Ulv
.....zaczynanie zabawy w fotografię bez znajomości teorii, szczególnie w fotografię lustrzanką, jest lekkim nieporozumieniem.
Ulv
Fakt, jednak obecne czasy, technologia i ceny zmieniaja te zlota regole.... dzis kazdy kupuje lustro bo tanie, dobre i samo robi foty. Dlugo potem wraz z pasja przychodzi wiedza.
Tomasz121
15-01-2008, 14:29
a tak zapytam jaka książke polecacie jezeli o fotografie od podstaw
Twoja stopka świadczy o tym , że jakieś umiejętności już chyba posiadasz... ALe ja bym polecił Fotografia cyfrowa - Ben Long. Wydał to bodajże Helion i jest to dobra pozycja dla każdego. Dużo teorii jeżeli chodzi o budowę matrycy i optykę.
Dokładnie chodzi o to: http://helion.pl/ksiazki/fotoc3.htm
matka997
15-01-2008, 15:23
od podstaw zupelnych to polecam interaktywna szkola fotografii NG
na CD - zdaje sie 8 plytek
lepsze od ksiazki o tyle ze sa cwiczenia na komputerek wlasnie
ogniskowa, kadr, parametry naswietlenia itd
bylo w niektorych numerach NG, moze da sie trafic na allegro lub od kogos odkupic
wszystkie podstawowe pojecia sa omówione, a jak ktos nie zalapie bo za krótko to przynajmniej wie co ma w necie doczytac
"Ekspozycja bez tajemnic", wczesniej ktos podal linka do fragmentu na fotopolis.pl (http://fotopolis.pl). Ksiazka ogolnie polecana i chwalona.