PDA

Zobacz pełną wersję : Numerowanie

elanek
09-01-2008, 17:08
Witam, szukam szybkiego, najlepiej darmowego programu do zmiany nazw zdjęć (idealnie byłoby z polskim menu).
Zdjęcia z różnymi numerami z dwóch puszek, więc chcałbym je posegregować względem czasu wykonania i ponumerować w formacie: od XZY_0001
Proszę ewentualnie wskazać mi popularne programy, które mają taka funkcję.
Będę bardzo wdzięczny za konkretne odpowiedzi, a nie odsyłanie do wyszukiwarki
Dziękuję

david555
09-01-2008, 17:13
Witam, szukam szybkiego, najlepiej darmowego programu do zmiany nazw zdjęć (idealnie byłoby z polskim menu).
Zdjęcia z różnymi numerami z dwóch puszek, więc chcałbym je posegregować względem czasu wykonania i ponumerować w formacie: od XZY_0001
Proszę ewentualnie wskazać mi popularne programy, które mają taka funkcję.
Będę bardzo wdzięczny za konkretne odpowiedzi, a nie odsyłanie do wyszukiwarki
Dziękuję

Takie rzeczy to możesz z powodzeniem zrobić zwykłym Total Commanderem.

markB
09-01-2008, 18:05
Wsadowe zmienianie nazw jest w Photoshopie, a nawet w PS Elements. Ale nie są to programy darmowe.

elanek
09-01-2008, 18:22
Takie rzeczy to możesz z powodzeniem zrobić zwykłym Total Commanderem.

Niestety TC bierze czas ostatniej modyfikacji a nie powstania pliku

bombel
09-01-2008, 18:25
Niestety TC bierze czas ostatniej modyfikacji a nie powstania pliku

Bierze. Grzebnij głębiej. Bierze daty powstania, modyfikacji, zapisu, dostępu...

Bierze też dane z Exifa, jeśli zainstaluje się odpowiedni plugin. Ja mam taki, tylko zapomniałem, skąd go wziąłem. Ale jak pójdziesz na ich stronę, jest tam sporo różnych pluginów z linkami.

elanek
09-01-2008, 19:19
w zupełnie przypadkowy sposób mi zmienił nazwy... Jak ustawić w TC, żeby plikom w danym folderze nadał kolejne numery ze względu na datę powstania?

elanek
09-01-2008, 20:20
qrka, nikt nie wie jak w oknie Narzędzie Wielokrotnej Zmiany ustawić pliki zgodnie z czasem powstania? Ja mam czas modyfikacji...

donkiszot
09-01-2008, 21:01
masz tam taki przycisk "[=?] Wtyczkawl"? to powinno zalatwic sprawe.

elanek
09-01-2008, 21:07
I dalej?
I co mi to da? W dalszym ciągu zamiast dnia utworzenia pliku jest data modyfikacji...

donkiszot
09-01-2008, 21:31
u mnie (Total Commander 7.01) we "wtyczkawl" mozliwosci jest wiele, min. "data utworzenia", "czas utworzenia", "data zapisania", "data dostepu" itp.

bombel
09-01-2008, 21:49
U mnie też, tyle że po angielsku. :)

Zrób tak, elanek:

1. Stwórz nową kolumnę.
2. W atrybutach (tzn. w okienku do edycji kolumny) dodaj jej porządkowanie według tc > data zapisania* > domyślnie
3. Posortuj pliki w normalnym oknie według tej swojej kolumny
4. Zaznacz wszystkie
5. MultiRename Tool i tu już nadasz sobie numerację, jaką chcesz.

krzysztof jot
09-01-2008, 22:15
zawracanie głowy. wez http://www.irfanview.com/ błyskawiczna instalacja, zassij tez plik z all_plugin oraz jezykowy PL.
czyta RAWy, zwieksza zmniejsza zmienia nazwy obraca przewraca i robi z obrazkami co chcesz a prosty i intuicyjny.

__martinez__
12-01-2008, 09:34
Ze swojej strony mogę polecić Total Commander PowerPack, zawiera wszystkie najużyteczniejsze pluginy do TC

elip
15-01-2008, 23:46
A ja dorzucę kombajn Bulk Rename Utility - full wypas. Nie natknąłem się na jakąś rzecz, której nie można byłoby w tym sofcie zrobić. Polecam -
http://www.bulkrenameutility.co.uk

elip