Zobacz pełną wersję : D30..D70... odradzaja ... doradzaja...
Witam chciał bym kupić lustro myślałem nad d40 lecz strasznie mi go odradzali na innym forum oraz w sklepie ... Myślałem również nad d70 lecz szkoda ze w sklepach już nie jest dostępny... a zależy mi na nowym aparacie ...
Chciał bym robić zdjęcia macro i jeśli można tak nazwać to 'podstawowe' oczywiście z biegiem czasu będą bardziej zaawansowane zdjęcia.... (dla amatora)...
Proszę o racjonalne wypowiedzi szukałem na forum ale nic satysfakcjonującego mnie nie znalazłem ...
Pozdrawiam !
Proszę o racjonalne wypowiedzi szukałem na forum ale nic satysfakcjonującego mnie nie znalazłem ...
Pozdrawiam !
Poszukaj jeszcze raz:twisted:
Używane D50 + N18-70 + zostanie ci troche na drobiazgi?
kurde Tylko tu jest zonk ponieważ chce nowy aparat ... chce go kupić gdzieś na Raty w jakimś masowym sklepie Typu MM lub Electroworld....
A tak naprawdę co jest złego w używanym? Z nowych to kasy wystarczy ci tylko na d40(x)+kit z którym jak wiadomo nie współpracują obiektywy bez silnika. Ja nawet torbę w której noszę sprzęt mam używaną:mrgreen: Gdybym chciał mieć wszystko nowe to pewnie focił bym nadal kompaktem. A tak mam puszkę z własnym silnikiem af a i optycznie nie jest źle. Używany aparat jeśli był dobrze traktowany i ma mały przebieg posłuży ci na bardzo długo. Poprzeglądaj naszą giełdę lub od bidy allegro, nierzadko można nawet natrafić na egzemplarz który jeszcze jest na gwarancji. Naprawdę proponuje przemyślenie zakupu używanego ;)
lecz mysle ze d40 na sam poczatek by wysatrczylo... nowy hmmm ... poprostu nie mam fizycznie 2000zl chcial bym kupic aparat na raty xD wyczailem ze elekro... do d40 dodaja torbe i karte 2gb extreme III czy jakos tak za free atrzeba wydac 1699 czy cos ...
Popatrz sobie w jakim stopniu będą zmieniał się raty przy większym zestawie - może porwij się na droższy zestaw, a na dłuższy okres weź raty. Ja pominąłbym D40x z powodów wymienionych przez szanownych przedmówców. Zdecydowanie brakuje w nim śrubokręta - to wyklucza używanie AF z całą górą przyzwoitych cenowo starszych szkieł
stoh: poczytaj sobie ten wątek
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=40582
W fotojokeże widziałem D40x + 2x1GB Sandisc Ultra II za 1999zł
natura2008
09-01-2008, 09:28
nowa lustrzanka nikona z obiektywem do makrofotografii za 2000pln ? Przykro mi, ale się nie da....
chyba najtaniej i w miarę przyzwoicie kupisz taki zestaw u konkurencji:
olympus e410 (nówka 1470pln) + zuiko ed 35/3.5 macro (nówka 750pln).
Jeśli jednak chcesz nikona to masz do wyboru kilka obiektywów. Między innymi:
micro-nikkor 60/2.8 D (nówka kosztuje 1450pln; używkę można kupić coś w granicach 1000pln) jest bardzo ostrym obiektywem, 1:1, ale w makrofotografii żywych obiektów jest troszeczkę niewygodny, bo zmusza fotografa do zbyt bliskiego kontaktu z fotografowanym obiektem (niektóre obiekty mogą odlecieć zanim naciśniesz spust migawki)
micro-nikkor 105/2.8D - jest wygodniejszy w użytkowaniu, ale nówka kosztuje już 2500pln...
tamron 90/2.8 macro - nówka za 1500pln jest rozsądną alternatywą dla tych dwóch w/w obiektywów.
W zasadzie jeśli nastawiasz się na makro to i tak ostrzyć będziesz głównie ręcznie, więc silnik tobie niepotrzebny (105/2.8D ma własny silnik więc AF będzie działał również w d40/x, ale cena wysoka, nawet używek).
Z drugiej strony 2000pln, które masz do wydania ni jak nie pozwolą tobie kupić szkła do makro i body, więc chyba jednak olympus byłby jedyną alternatywą dla ciebie, chyba że uzbierasz więcej kasy.
żółto-czarny
09-01-2008, 09:43
wyczailem ze elekro... do d40 dodaja torbe i karte 2gb extreme III czy jakos tak za free atrzeba wydac 1699 czy cos ...
A jakie dają szkiełko?
Przy 2000 i założeniu, że ma być nowe, to naprawdę masz wąskie pole manewru :( Ja też bym się tak nie bał sprzętu używanego. Da się znaleźć kilka miejsc, w których można go kupić bezpiecznie. Może spróbuj dopożyczyć parę groszy i poszukaj d70s, ew. d50 + 18-70 :idea:
natura2008
09-01-2008, 09:50
A jakie dają szkiełko?
Może spróbuj dopożyczyć parę groszy i poszukaj d70s, ew. d50 + 18-70 :idea: ....ale przecież pytający napisał w pierwszym poście, że aparat potrzebny mu jest do makrofotografii.....
Jeżeli nie narzekasz na nadmiar gotówki to D40 nie jest dla Ciebie.
natura2008
09-01-2008, 11:48
Chciałbym robić zdjęcia macro d40+ .... = ok. 2000pln ...... nie da rady :-(
Jeśli chodzi o makro (takie amatorskie) to najlepszym (a może najtańszym) rozwiązaniem jest kupic przejciówke Nikon->M42 bez soczewki (10 zł), do tego Heliosa 44-2 (30 zł) i pierścienie makro M42 (25 zł). Wszystko do kupienia na allegro a zdjęcia jakościowo wychodzą naprawdę sympatycznie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/33/164892_246273.jpg)
d40 jest najtańsze, ale nie sugeruj się tym... Niby w makro ostrzy się ręcznie, ale AF też się czasem przyda, poza tym obiektyw makro można z powodzeniem wykorzystać do portetu i tutaj AF będzie jak najbardziej pomocny (wiem, że do portretu są inne, dedykowane obiektywy, ale...). Z d40 nie będziesz tego miał (AF), dopiero d80 - ale drogo.
natura2008 - dobrze radzi: u konkurencji jest lepiej pod tym względem. Makro z m42 - super będzie Pentax, dobry Olek, przyzwoity Canon... z m42 Nikon współpracuje najgorzej.
W cenie ok. 2000 zł kupisz praktycznie najtańsze body + jakiś kit. Będzie to zestaw do rozbudowy. Najgorszym (docelowo najdroższym) aparatem do rozbudowy będzie d40(x).
Moja rada: jeśli nie stać Cię na d80, to idź do konkurencji.
A tak naprawdę co jest złego w używanym? Z nowych to kasy wystarczy ci tylko na d40(x)+kit z którym jak wiadomo nie współpracują obiektywy bez silnika.
...a toś wystrzelił...
Rafał_Sz
09-01-2008, 13:27
Coś czuję, że się śrubokrętem skończy....
żółto-czarny
09-01-2008, 14:09
....ale przecież pytający napisał w pierwszym poście, że aparat potrzebny mu jest do makrofotografii
Ale też nie napisał, że TYLKO do macro ;)
...a toś wystrzelił...
A co być napisał komuś kto nie zawile orientuje się w nikonach? Że D40 nie ma wiertarki? Ciekawe czy by zrozumiał o co kaman.
A co być napisał komuś kto nie zawile orientuje się w nikonach? Że D40 nie ma wiertarki? Ciekawe czy by zrozumiał o co kaman.
właśnie pokazałem to swojej żonie: zrozumiała tylko "by zrozumiał o co kaman" hehehe....
ale tego:
A co być napisał komuś kto nie zawile orientuje się w nikonach?
to nawet ja nie rozumiem :D
edit:
przepraszam za offtop
kasy wystarczy ci tylko na d40(x)+kit z którym jak wiadomo nie współpracują obiektywy bez silnika.
Cóż - jeśli nawet na chwilę przyjąć, że każdy wie, co to "kit" (może być szklarski lub miniowy), i na jeszcze krótszą chwilę przyjąć, że "kit" to obiektyw (a tak naprawdę "kit" to zestaw - aparat z obiektywem,a nie jakikolwiek obiektyw), to jak z opisanym przez Ciebie "d40(x)+kit" ma współpracować obiektyw? Obiektyw z obiektywem?
A jeśli, jak sam tłumaczysz, ktoś nie orientuje się w Nikonach (pomijam ewentualną zawiłość orientowania się "nie zawile"), to mówiąc mu "kit" spodziewasz się, że będzie wiedział, o co "kaman"? :)
Są ładne polskie słowa i można prosto powiedzieć, co się ma na myśli.
natura2008
09-01-2008, 15:39
Ale też nie napisał, że TYLKO do macro ;)masz rację... tylko proponując mu zakup d50+18-70 zapomniałeś dopisać, że zdjęcia makro to on będzie mógł sobie poszukać w googlach ;-)
Jeśli facetowi jednak nie zależy na makro to faktycznie N18-70 jest sympatycznym obiektywem.
masz rację... tylko proponując mu zakup d50+18-70 zapomniałeś dopisać, że zdjęcia makro to on będzie mógł sobie poszukać w googlach ;-)
Jeśli facetowi jednak nie zależy na makro to faktycznie N18-70 jest sympatycznym obiektywem.
istnieje też możliwość, że przyzwyczajony do tego co oferują kompakty nie ma pojęcia, że do macro trzeba mieć w lustrzance dedykowany obiektyw i warto było przy okazji wytłumaczyć :).
No ale ja tam nie lubię zgadywać co ktoś inny myśli czy chce..najlepiej jakby twórca wątku się odezwał i potwierdził czego tak naprawdę potrzebuje.
istnieje też możliwość, że przyzwyczajony do tego co oferują kompakty
Wczoraj przechodziłem w MediaMarkt między regałami (z wiadomą zawartością) i ten krótki moment wystarczył, by zaobserwować typową scenkę: pan ekspedient podaje klientowi Sony Alfa (chyba), ten bierze go w łapy, mówi "niezły aparacik", odsuwa go charakterystycznym gestem od siebie, gapi się na ekran z tyłu i pyta "a czemu tu nic nie widać?"...
"kit" (może być szklarski lub miniowy)
Kit - jest to nazwa obiektywu używanego przez ludzi kitów potocznie zwanych kitowcami czyli wrogów Power Rangers którzy ubierają się na szaro i dziwnie upadają kiedy się ich kopnie :).
PS.
Może i rzeczywiście trochę nie jasno się wyraziłem :-?
A póki co myślę, że najlepiej będzie jak się wypowie sam autor wątku bo wyjdzie na to, że my tu gadu gadu a on się już bawi nowym aparatem i foty strzela :mrgreen:
paweltop
09-01-2008, 17:42
D40x z kitem, przejściówka Nikon - M42 i jakieś starsze szkiełko. W makro będziesz musiał radzić sobie z MF - ponoć i tak w przypadku tego typu zabawy jest to najczęściej spotykany sposób łapania ostrości, nawet jeśli szkiełko jest wyposażone w AF. A w pozostałych sytuacjach będziesz focił kitem. To chyba jedyna moim zdaniem możliwość jaką masz, jeśli chcesz nowy aparat.
Choć podpisuję się pod poprzednikami, że może warto zastanowić się na czymś używanym. I w takim przypadku przecież możliwy jest zakup na kredyt.
autograf
09-01-2008, 18:41
Facet, ja stalem przed tym samym dylematem niecaly tydzien temu.
Mialem do wyboru tylko dwie oferty:
Raty 0% do 24miesiecy
1. 1699zl http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/-19440_aparat_cyfrowy_nikon_d40_dx_18.aspx
2. 2199zl http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/-19441_aparat_cyfrowy_nikon_d40_18-55.aspx
A moje watki w tym temacie znajduja sie
tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45479
i tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=540837#post540837
I mimo ze wiele osob mi odradzalo to zdecydoawalem sie!
Jak na "pierwsza randke" to sprzet idealny. Jak bym mial wybierac raz jeszcze to wybral bym tak samo.
Pozdrawiam i zycze udanych fotek!
Szalony Naukowiec
11-01-2008, 14:38
D40 to kompletnie nie rozwojowy aparat, D50 byla za tania i za dobra to zastapili ja D40 Kupisz lustrzankę to docenisz co znaczy dobry obiektyw a bez silnika AF aparat ten pozbawia Cie wielu możliwości wyboru, choćby 50 mm 1.8 Tani a świetny, jasny obiektyw do szerszych portretów i innych zastosowań.
żółto-czarny
11-01-2008, 16:28
D50 byla za tania i za dobra to zastapili ja D40
Ja też niestety tak to odbieram, 10Mpx można było równie dobrze wsadzić do poprzednika i zrobić D50x... Z drugiej strony - posiadanie 40-stki nie wydaje mi się takie nierozwojowe. Liczba szkiełek z własnymi napędami będzie jednak stale rosnąć, w klasie amatorskiej też.
Rafał_Sz
11-01-2008, 18:40
Ostatnio byłem w Londynie i połowa turystów z aparatami miała właśnie D40(x). To o czymś świadczy. Księgowi Nikona na pewno z D40 sie nie pomylili.
Zaskoczył mnie fakt niezmiernie małej ilości Canonów, trochę też było Sony Alfa.
Ostatnio byłem w Londynie i połowa turystów z aparatami miała właśnie D40(x). To o czymś świadczy. Księgowi Nikona na pewno z D40 sie nie pomylili.
Cena niewiele większa (albo taka sama) od hybrydy, a jakość lustrzanki - najprostrze rozwiązania są najlepsze/najbardziej opłacalne...
bastek73
11-01-2008, 19:10
Jest w Foto-hurcie w Rzeszowie - widziałem w środę .Spytaj czy wysyłają D70.Pozdrawiam
Na cene nie patrzyłem.
cybulski
11-01-2008, 19:27
za 2tys polecam zainteresować się uzywanymi: D70 lub D70s (lub ew. D50) + kitowy obiektyw.
będziesz zadowolony :) ... ja jestem zadowolony z tego co mam w stopce
A ja bym postulował za zamknięciem tematu, bo autor nie interesuje się nim od dobrych kilkunastu dni.
marcinekmm
13-01-2008, 20:38
A ja bym postulował za zamknięciem tematu, bo autor nie interesuje się nim od dobrych kilkunastu dni.
Bo ma chłop nad czym myśleć :) albo poszedł na zakupy i nie może sie zdecydować... ;)