Zobacz pełną wersję : Odbijanie się obiektywu od szkła
Mały Bolo
12-02-2006, 02:28
Ostatnio trochę bawię się ze szkłem i mam problem z odbijaniem się od niego obiektywu.
W jaki sposób mozna temu zapobiec ? czy cały cymes polega na ustawieniu odpowiednim światła ? jesli tak to w jaki sposób ? a może gdzieś indziej ten mały diabełek siedzi ??
Z góry dziękuje za każdą radę.
Coś mi się wydaje, że wyjście z tej sytuacji jest bardzo proste, tyle że nie mogę tego znaleźć.
strasznie to poplątałeś :P
jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi ci o odbicia fotografującego w fotografowanych przedmiotach szklanych? - takie odbicia likwiduje filtr polaryzacyjny
Mały Bolo
12-02-2006, 03:01
no właśnie cały problem tkwi w tym, że miałem założony polar :)
[ Dodano: Nie 12 Lut, 2006 ]
no .. ale może źle go obróciłem .. pokombinuje w takim razie jeszcze
żeby polar polaryzował poprawnie musisz zachować odpowiedni kąt bliski prostopadłej...im bliżej tym polaryzacja lepsiejsza :)
Mały Bolo
12-02-2006, 16:27
no wrzucam przykład zdjęcia ... prostopadle i ciągle coś nie tak :
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Miałem ostatnio podobny problem. Musisz odejść dalej obiektywem. Polarek tego nie zniweluje.
Mały Bolo
13-02-2006, 01:12
no tak .. no to mam za krótką ogniskową :(
no tak .. no to mam za krótką ogniskową :(
w stopce widze 300mm! mowisz, że mało?
Mały Bolo
13-02-2006, 15:40
no tak ale to 70-300G - nie ma ustawienia ostrości manuala .. nie za bardzo mi wychodzi robienie tym obiektywem zdjęć studyjnych
radziu.art.pl
14-02-2006, 00:42
wedlug praw fizyki i zalamania swiatla to przy takim obiekcie musialbys miec przynajmniej z 10 polarow ale by to spowodowalo ze bys nic nie widzial takze zostaje tylko odejsc od przedmiotu albo robic zdjecia przez dziure w kartonie:>
radziu.art.pl, JEŚLI ODPOWIEDNIO SKRĘCISZ 2 POLARY TO całkowicie zlikwidujesz światło, a co dopiero 10 :wink:
polar ci zdejmie odblaski pod katem, a nie prostopadle. zastosuj tele - będziesz dalej i będziesz się odbijał mniejszy - o ile możesz ze względu na perspetywę i tło. powinieneś tak zrobić. o innych metodach tu nie wspominano więc:
sposób pierwszy - niech na aparat, ciebie, obiektyw pada jak najmniej swiatła, zasłoń aparat od żródeł światła, ubierz się w czarny sweter, zrób czarne kotary z tej strony. w ogóle widzę, że ci się tam wszystko odbija. wysłoń to dużymi bardzo powierzchniami
sposób drugi - załóż na żródła światła, a nie na obiektyw filtry polaryzacyjne. sa takie folie sporych rozmiarów, drogie i niepopularne.
sposób trzeci - aparat z pokłonami, albo obiektyw shift - ale tu problem bo kieliszek to sfera więc tak do końca to i tak nie uciekniesz by się nie odbijać. w dodatku shift to raczej szerokie kąty więc będziesz za blisko. lepiej wielki format i tele.
idealne zastosowac wszystkie trzy metody naraz. podejrzewam, że w twoim przypadku jedynie najprościej i najłatwiej będzie ta pierwsza.
Władca Pixeli
14-02-2006, 07:14
sposób pierwszy - niech na aparat, ciebie, obiektyw pada jak najmniej swiatła, zasłoń aparat od żródeł światła, ubierz się w czarny sweter, zrób czarne kotary z tej strony. w ogóle widzę, że ci się tam wszystko odbija. wysłoń to dużymi bardzo powierzchniami
Wystarczy kawałek kartonu pomalowany na czarno z jednej strony, z wyciętym otworem tak aby zmieścił się tylko obiektyw.
radziu.art.pl, JEŚLI ODPOWIEDNIO SKRĘCISZ 2 POLARY TO całkowicie zlikwidujesz światło, a co dopiero 10 :wink:
Uzyska "Ciało doskonale czarne" i będziemy mieli kolejnego rodaka noblistę :mrgreen:
Uzyska "Ciało doskonale czarne" i będziemy mieli kolejnego rodaka noblistę :mrgreen:
eee tam...ciało go pochłonie i tyle będziemy mieli kolęgę z forum :wink:
Ijon Tichy
15-02-2006, 06:17
Ostatnio trochę bawię się ze szkłem i mam problem z odbijaniem się od niego obiektywu.
W jaki sposób mozna temu zapobiec ? czy cały cymes polega na ustawieniu odpowiednim światła ? jesli tak to w jaki sposób ? a może gdzieś indziej ten mały diabełek siedzi ??
Z góry dziękuje za każdą radę.
Coś mi się wydaje, że wyjście z tej sytuacji jest bardzo proste, tyle że nie mogę tego znaleźć.
Wystarczy odkręcić obiektyw :wink:
Mały Bolo
15-02-2006, 20:45
Nie było mnie kilka dni na forum ... i już wymyślona tyleż sposobów, że głowa mała :) - w tym nawet pomysł dobry na nobel :) tyle że z tymi 10 polarami to chyba samo winietowanie pochłonie wszystko dookoła - a odbicie pozostanie :D
Wielki dzięki za zainteresowanie się tematem - nic mi nie pozostaje jak spróbowanie i pokombinowanie - a efekty - jesli będą dobre bardzo chętnie pokażę.
Dzięki raz jeszcze.
radziu.art.pl
17-02-2006, 11:33
co do polarow to wystarcza 2 do siebie pod katem prostym i juz nie bedzie swiatla :> ale to tak z fizycznego punktu widzenia :) jak zrobisz te fotki na swoj sposob to pokaz i pochwal sie :) powidzenia
Jest na to stara, sprawdzona, w 100% skuteczna metoda - aparat na ławie optycznej :lol:
radziu.art.pl
17-02-2006, 23:33
lawa optyczna? Czornyj napisz cos o tym
[ Dodano: Pią 17 Lut, 2006 ]
znalazlem takie cos moze nie o to bedzie CI chodizc ale moze pomoc
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=4581
lawa optyczna? Czornyj napisz cos o tym
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/friman.jpg)
napisałem to w trzecim moim sposobie na uniknięcie tego odbicia, ale nie da się i tak tego zrobić idealnie, bo kieliszek to nie płaska powierzchnia, a wycinek kuli, odbijać się więc obiektyw nie będzie centarlnie, a gdzieś poniżej - powyżej (albo obok) jak zastosujemy pokłony. może uda się znaleźć miejsce na kieliszku gdzie będzie to prawie niewidoczne.