Zobacz pełną wersję : f2.8 np. w rajdach samoch.
Mam pytanie co do wyższości np. Sigmy 70-200 f2.8 nad Nikkorem 70-300 f/4.5-5.6 VR np. do rajdów samochodowych (tylko nie piszcie że już było tyle wątków i żebym sobie poszukał, chodzi mi szybką, krótką i treściwą odpowiedź). Konkretnie chodzi o jasność, wyczytałem na forum że szybko jadący samochód należy robić na f5.6 - f8 bo na pełnej dziurze (tj. u sigmy f2.8 jest za mała głębia ostrości i gorzej optycznie). Z testu rozdzielczości na optyczne.pl wynika np. że rozdzielczość na f5.6 - f8 jest lepsza u nikkora. A do tego dł. ogniskowa, VR np. do panningu i raczej małe prawdopodobieństwo FF/BF. Jak to jest z przydatnością f2.8 w obiektywach skoro trzeba go przymknąć żeby było ok?
bedzie tylko w sprawie ostatniego pytania i nie bedzie dotyczylo sigmy
mam nikkora 80-200 i na 2.8 praktycznie w calym zakresie go uzywam. Na 200 i 2.8 nie jest jakos wysmienicie super, ale daje rade po zmniejszeniu do pokazania w necie
Przy przymknieciu do f4 wlasciwie w kazdej sytuacji bedziesz mial cale auto ostre, poza tym jak przymkniej szkielko 2.8 do 4, to na pewno beda wychodzily zylety.
VR np. do panningu
A co daje VR przy panoramowaniu?
Przy panoramowaniu uzywa sie dosc krotkich czasow przeciez...
wyczytałem na forum że szybko jadący samochód należy robić na f5.6 - f8 bo na pełnej dziurze (tj. u sigmy f2.8 jest za mała głębia ostrości i gorzej optycznie).
Pamietaj, ze przy duzej odleglosci od obiektu fotografowanego jednak GO jest spora.
Ja jak kupowalem Sigme to wlasnie sobie wyszedlem przed sklep i strzelilem kilka fotek (z uzyciem techniki panoramowania) jadącym autom na f2.8 i całe auta były ostre...
W Sigmie wcale nie jest tak, ze pow. 135mm jest duzo gorzej... Owszem jakosc spada, ale tak naprawde to duzo przymknac wypadałoby na samym koncu.
Średnio krótkich. W zależności od prędkości ale chwilę musisz naświetlać, żeby nie zamrozić ruchu. Dla normalnego samochodu ok. 1/30. VR ma eliminować drgania pionowe aparatu podczas panoramowania.
Jak np. tą sigmę trzeba przymknąć do f4 to i tak dużo jaśniej niż z nikkorem.
Przy dobrej pogodzie i tym nikkorem powinno dobrze dać radę przy f5-5.6.
phantomek
08-01-2008, 18:55
VR przy panoramowaniu tylko na OFF.
Tylko jasny obiektyw = Sigma. Często pada deszcz, jest duże zachmurzenie albo późna jesień/wczesna wiosna bez słońca i jasne szkło jest po prostu konieczne dla uzyskania odpowiednio krótkich czasów. Dodatkowo, AF powinien sobie lepiej radzić z jasnym szkłem. Co do GO, sporo moich fotek jest na 3.2, 3.5 i nie mam problemu.
Byłem jesienią na dwóch rajdach i na jednym było bardzo pochmurno a na drugim padał śnieg (robiłem fotki z pod zadaszenia na przystanku) i brakowało tego światełka oj brakowało.
Jak np. tą sigmę trzeba przymknąć do f4 to i tak dużo jaśniej niż z nikkorem.
Powtarzam Ci po raz drugi. Musisz przymknac tylko na koncu zakresu :)
Zobacz na optycznych jak wyglada wykres dla 135mm od pełnej dziury czyli 2.8 :) Świetnie :)
Przeciez nie bedzieszz zawsze robił na 190 czy 200 mm... :)
2.8 przyda się zawsze, vr nie zawsze ;)
VR przy panoramowaniu tylko na OFF.
a nie przypadkiem na normal...? VR ułatwia sprawę ale 2,8 to 2,8 :)
phantomek
09-01-2008, 08:54
a nie przypadkiem na normal...? VR ułatwia sprawę ale 2,8 to 2,8 :)
Z doswiadczenia wiem ze na off :)
nie wazne ktory tryb vr, to jak dla mnie, on kaszani zdjecia w ruchu :)
Powtarzam Ci po raz drugi. Musisz przymknac tylko na koncu zakresu :)
Zobacz na optycznych jak wyglada wykres dla 135mm od pełnej dziury czyli 2.8 :) Świetnie :)
Przeciez nie bedzieszz zawsze robił na 190 czy 200 mm... :)
Nie no ok, zrozumiałem za pierwszym razem, a na rajdach odbywających się na Dolnym Śląsku po krętych drogach i tak takich ogniskowych rzadko się używa.
Z doswiadczenia wiem ze na off :)
nie wazne ktory tryb vr, to jak dla mnie, on kaszani zdjecia w ruchu :)
Przepraszam za mały OT, ale możesz to trochę rozwinąć? Ja jeśli panoramuję, to najczęściej na czasach dłuższych niż 1/30, więc vr do niwelowania drgnięć pionowych byłby jak znalazł - czym objawia sie wspomniana "kaszana". Mam vr od kilku miesięcy i w tym czasie akurat nie miałem takiej sesji, żeby samemu sprawdzić.
A co do tematu głównego, to zdecydowanie światło 2,8, zrobiłem wiele rajdów/wyścigów takimi sigmami (pierwsza to nawet MF była :) ) i moim zdaniem jest to bardzo dobre szkło do takiej pracy.
Adam
Nie mam 70-300 VR ale znalazłem taki mini test i tam jest opisane że przy panoramowaniu VR pomaga.
Czas ekspozycji przy panoramowaniu zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, ale zwykle są to jednak spore czasy (a nie krótkie). 1/30, 1/20 często wchodzi w grę. Jeżeli chcemy panoramować i dbać o efekt, to priorytetem jest tutaj czas a nie przesłona. Jak więc uzyskać czas rzędu 1/30 w dzień? Trzeba przymknąć przesłonę, czasami sporo powyżej 8. Ale rajdy to nie tylko dzień i wtedy żadne VR nie zastąpi światła 2.8.
I dlatego już nie wiem jakie szkło mam kupić.
Wiem że do sportu to f2.8 najlepiej i szybki AF.(stać mnie tylko na używkę choć mam lekkie obawy i złe przeżycia z kupnem używanego szkła).
Do przyrody np. ptaszków to 70-200 trochę krótko (zawsze można podpiąć telekonwerter np. x1.4).
70-300 VR ma szybki AF ale ciemny i VR w sporcie nie przydatne ale do przyrody tak.
???
Nie mam doświadczenia akurat w takich zdjęciach, pewne sprawy musisz ocenić sam. Pooglądaj swoje zdjęcia, zwłaszcza pod kątem przesłony, jakiej najczęściej używasz. Jedno jest pewne, przy dobrych warunkach oświetleniowych, dzień, słońce 70-300 VR sprawdzi Ci się bez problemu. Przy słabym świetle, przewaga 2.8 będzie znaczna. Rajdy, to nie tylko panning, ale chyba przede wszystkim zamrożenie szybkiego ruchu, a tutaj znowu przewaga F2.8, zwłaszcza przy kiepskim oświetleniu.
I dlatego już nie wiem jakie szkło mam kupić.
Wiem że do sportu to f2.8 najlepiej i szybki AF.(stać mnie tylko na używkę choć mam lekkie obawy i złe przeżycia z kupnem używanego szkła).
Do przyrody np. ptaszków to 70-200 trochę krótko (zawsze można podpiąć telekonwerter np. x1.4).
70-300 VR ma szybki AF ale ciemny i VR w sporcie nie przydatne ale do przyrody tak.
???
No to zostaw sobie do ptaszków to dłuższą Sigme , którą masz w podpisie, a do sportu kup jasne tele.
Była na giełdzie kilka dni temu używana Sigma 70-200 2.8 (wcześniejsza wersja) za 1500pln, wiec moze poluj na taka używke...
Niestety używka to używka i trzeba uważać...
No to zostaw sobie do ptaszków to dłuższą Sigme , którą masz w podpisie, a do sportu kup jasne tele.
Była na giełdzie kilka dni temu używana Sigma 70-200 2.8 (wcześniejsza wersja) za 1500pln, wiec moze poluj na taka używke...
Niestety używka to używka i trzeba uważać...
Wiem że była, byłem drugi w kolejce.
Planowałem sprzedać tą sigmę żeby kupić coś innego.
Ale niestety jest tak że nie można mieć czegoś do wszystkiego bo jak do wszystkiego to do niczego jak to mówią.
Napisał piotr w
Nie mam doświadczenia akurat w takich zdjęciach, pewne sprawy musisz ocenić sam. Pooglądaj swoje zdjęcia, zwłaszcza pod kątem przesłony, jakiej najczęściej używasz. Jedno jest pewne, przy dobrych warunkach oświetleniowych, dzień, słońce 70-300 VR sprawdzi Ci się bez problemu. Przy słabym świetle, przewaga 2.8 będzie znaczna. Rajdy, to nie tylko panning, ale chyba przede wszystkim zamrożenie szybkiego ruchu, a tutaj znowu przewaga F2.8, zwłaszcza przy kiepskim oświetleniu.Raczej mało zdjęć robiłem w panningu, raczej starałem się zamrozić ruch.
Ale niestety jest tak że nie można mieć czegoś do wszystkiego bo jak do wszystkiego to do niczego jak to mówią.
Zgadza sie.