PDA

Zobacz pełną wersję : Szkło do Fuji S5 PRO (na początek)

08-01-2008, 12:44
Witam!

Zdecydowalem sie na S5 PRO jedynie ze wzgledu na zakres tonalny.
Obecnie jestem na etapie poszukiwania szkla w miare uniwersalnego (blokuje mnie $$$).

Doradzcie mi prosze jakies fajne szkielo, ktore wykorzysta potencjal drzemiacy w S5.

Rozwazam:

Nikkor 18-70,
Tamron 17-50, ew. 28-70
Sigma 17-70 -test: http://www.optyczne.pl/55.9-Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_S5_Pro_Podsumowanie.html -super kolorystyka, moj faworyt narazie...

Licze na to, ze pomozecie mi wybrac najbardziej opcjonalne szklo.

Pozdrawiam!

hedgehog
08-01-2008, 12:50
Niewiele pomogę - wymienionych zoomów nie używałem - ale zakupiłem sobie 24 2.8D i 85 1.8D do mojego Fuji, które mam od dwóch tygodni. Powiem tylko tyle: ten aparat urywa tyłek. Pojemność tonalna matrycy kładzie na kolana wszystko, co widziałem na cyfrze. Jestem pewien, że się nie rozczarujesz o ile nie robisz sportu czy też czegoś podobnego - bo wolna ta puszka jest w istocie (nie w kwestii AF, ale "trawienia" danych).

Tak czy inaczej, totalna masakra! :)

Może pojedź w stałki, zabawa przednia... A też uniwersalne, zawsze masz nogi zamiast zooma :)

W

artful
08-01-2008, 12:51
Sprawdź szkło przed zakupem (BF/FF). Mam s5 pro i kilka stałek nikona, wszystkie współpracują dobrze, ale z niezależnymi zoomami są kłopoty (z każdą puszką zresztą). Lepiej sprawdzić przed zakupem i wybrać ten dobry egzemplarz.

albo jak radzi kolega wyżej, kup ze 2, 3 stałki, nauczysz się przynajmniej kadrować "z głową":-)

hedgehog
08-01-2008, 13:41
Arturze - a ja raz jeszcze chciałem podziękować za utwierdzenie mnie w wyborze ;)

Blur
08-01-2008, 13:55
Witam!

Sigma 17-70 -test: http://www.optyczne.pl/55.9-Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_S5_Pro_Podsumowanie.html -super kolorystyka, moj faworyt narazie...

Jest już wersja HSM tym bardziej obiektyw zdaję się być bardzo dobrym rozwiązaniem (jako zoom uniwersalny, standardowy)
Rozwazam również jego zakup... jeśli ciągła zmiana 19-35 na 50-135 (i odwrotnie) podczas fotografowania doprowadzi mnie do powaznego wzrostu ciśnienia to kupie własnie ten obiektyw.
Zdjęcia które widziłem w sieci zrobione tym obiektywem są chyba wystraczająco dobre by uwzględnić go w planach.
Tutaj np. jest porownanie do n 35-70
http://www.pbase.com/miljenko/17_70vs35_50

Pozdrawiam
G.

jjj
09-01-2008, 01:37
Weź pod uwagę również Sigmę 18-50/2.8 (...wg. testów wersja bez macro lepsza optycznie). Ja byłem bardzo zadowolony i sprzedałem tylko dlatego, że przeszedłem na FX...

Raf 007
10-01-2008, 12:01
Witam
Ja też poszukuję jakiegoś uniwersalnego zooma do tej puszki najlepiej jasnego 2,8 i szerokim kątem bez zbytnich zniekształceń. Jak narazie przetestowałwm jeden egzemplarz Tamrona 17-50 f 2,8 i bardzo mnie rozczarował. Nie wiem czy to taki egzemplarz czy tak ma z tą puszką. W teście "fotopolis" z D200 wypadł dość kiepsko zdecydowanie lepiej z D70, na "Opytycznych" testowali go chyba z Canonem i wypadł bardzo dobrze, ja widziałem wyraźną różnicę przy f-4 w porównaniu do nikkora 28-105 i to na wszystkich ogniskowych. Problem jeszcze z tym że ostrzył różnie raz ciut przed raz za, raz w punkt, specjalnie żadnej reguły się nie dopatrzyłem.

verus
11-01-2008, 17:48
musiałeś źle trafić albo opinia jest pobieżna ;-)