Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Nocne zdjęcia
lukasz_wysocki
08-01-2008, 11:52
Witam,
to z wczorajszego wypadu w nocy.
Najlepsze jest to że zgubiłem statyw, więc zdjęcia robione z bagażnika samochodu :)
"somwhere at night"
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukasz-wysocki.co.uk/gallery/somwhere_at_night.jpg)
tutaj Katedra Salisbury w nocy - z powodu braku statywu, poruszone niestety trochę.
Chciałem powtórzyć ale zgasili światła :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukasz-wysocki.co.uk/gallery/salisbury_cathedral_night.jpg)
Ale mam kilka pomysłów na następny raz - muszę tylko kupić nowy statyw :)
Pozdrawiam
....Najlepsze jest to że zgubiłem statyw, więc zdjęcia robione z bagażnika samochodu :)........
Czyli jak się chce to można i tak.
Jak dla mnie zdjęcia zrobione zbyt późno. Niebo czarne. Może przy drugim zdjęciu to tak nie razi ale przy pierwszym już tak.
lukasz_wysocki
08-01-2008, 16:12
Witam,
dzieki za uwagi.
Chcialem zlapac gwiazdy w tle katedry - taki byl zamysl.
Pierwsze zdjecie absolutnie spontaniczne. Z kompletnie nieprzeniklej ciemnosci wylonila sie oswietlona sciana - reszta dookola czarna :)
Wiec wcisnalem hamulce do deski i sprobowalem to zarejestrowac :)
Pozdrawiam
gargamel06
08-01-2008, 16:17
Witam,
dzieki za uwagi.
Chcialem zlapac gwiazdy w tle katedry - taki byl zamysl.
Pierwsze zdjecie absolutnie spontaniczne. Z kompletnie nieprzeniklej ciemnosci wylonila sie oswietlona sciana - reszta dookola czarna :)
Wiec wcisnalem hamulce do deski i sprobowalem to zarejestrowac :)
Pozdrawiam
to ty jestes niebezpieczny dla innych kierowcow:) ale nie przejmuj sie ja tez tak mam to pewnie jest choroba ktora sie nazywa mania fotografi czyli wszystko jest ok:) drugie jest lepsze nawet gwiazdy widac
lukasz_wysocki
08-01-2008, 16:27
to ty jestes niebezpieczny dla innych kierowcow:) ale nie przejmuj sie ja tez tak mam to pewnie jest choroba ktora sie nazywa mania fotografi czyli wszystko jest ok:) drugie jest lepsze nawet gwiazdy widac
Hej,
no tak. Ale w sumie pusto bylo calkiem - to mnie chyba troche usprawiedliwia ;)
Drugie zdjecie to jedyne jakie udalo mi sie zrobic, zaraz potem zgasly swiatla katedry i koniec :)
Tak wiec wypad calonocny prawie, a zdjecia dwa z tego zostaly :) ale przynajmniej sie usmialem :)
Pozdrawiam
Najwiekszy problem - za pozno zrobione - o tym juz wspomniano... i to warto naprawic bo ciekawa architektura...
Jedyneczka troche za pomaranczowa jak dla mnie, odrobine bym skrecil temperature ;)
Dwojka niestety poruszona, te gwiazdy to chyba nieprawdziwe co? wnioskuje to po tym kwadraciku przy szczytowym elemencie wiezy - wyglada na to ze nie chcialo Ci sie dokladnie zaznaczac katedry zeby wyciac niebo ;)
Jak dla mnie zdjęcia zrobione zbyt późno. Niebo czarne. Może przy drugim zdjęciu to tak nie razi ale przy pierwszym już tak.
Wg mnie, pierwsze eksponuje budowlę wyłaniającą się z mroku, jest trochę takie tajemnicze i wcale nie razi fakt, że niebo jest czarne. Można by mieć zastrzeżenia do kadru ale co do ciemnego nieba raczej nie.
lukasz_wysocki
08-01-2008, 16:43
Najwiekszy problem - za pozno zrobione - o tym juz wspomniano... i to warto naprawic bo ciekawa architektura...
Jedyneczka troche za pomaranczowa jak dla mnie, odrobine bym skrecil temperature ;)
Dwojka niestety poruszona, te gwiazdy to chyba nieprawdziwe co? wnioskuje to po tym kwadraciku przy szczytowym elemencie wiezy - wyglada na to ze nie chcialo Ci sie dokladnie zaznaczac katedry zeby wyciac niebo ;)
Gwiazdy sa prawdziwe, zdjecie bylo 2 razy naswietlane, raz na niebo i raz na katedre. Za jednym razem nic nie wyszlo bo zbyt duzy kontrast. A poruszone bo na murku, przytrzymywalem reka bo pionowy kadr:)
Potem zaraz zgasili swiatla wiec mam jeszcze jedno albo dwa zdjecia ale katedra nieoswietlona wiec nic specjalnego.
Pewnie ze wroce - cala sesja to byl spontaniczny pomysl.
Piekne, gwiazdziste niebo, pomyslalem ze pojade to Stonehenge zrobic nocne fotki z gwiazdami, naswietlane 10-20 minut zeby ujac ruch gwiazd. Liczylem na ksiezyc - zapomnialem sprawdzic ze go nie bylo akurat.
Po przyjezdzie na miejsce okazalo sie ze bez ksiezyca po prostu zupelnie nic nie widac, dodatkowo statyw ktory zawsze mialem w bagazniku jakims dziwnym trafem sie stamtad ulotnil a ja nie pamietam gdzie go zostawilem, wiec padl pomysl zeby pojechac do pobliskiego Salisbury (byla juz 23.00 mniej wiecej).
Tam zrobilem test namurku, ustawilem aparat w innym miejscy i zgasly swiatla :)
Taka historia tej "sesji", wiec te dwa zdjecia to caly efekt :)
Nastepnym razem lepiej sie przygotuje - chyba musze kupic nowy statyw.
Pozdrawiam
PS. Zdjecie gwiazd ma inny balans bieli niz zdjecie katedrym, dlatego gwiazdy sa bardziej niebieskie.
Albo powiedz, żeby zapłacili wreszcie za prąd, to im nie odetną w połowie nocy.
No chyba ze tak ;) wazne ze widac delikatna niedorobke przy wiezy - tzn ja widze ;) ;) ;) ;)
I skoro delikatnie sugerujesz ze mozesz sie tam [do Stonehenge] wybrac to ja czekam na stonehenge'owskiego startrailsa jakby co ;) oczywiscie na powtorke tych rowniez czekam :)
lukasz_wysocki
08-01-2008, 17:25
No chyba ze tak ;) wazne ze widac delikatna niedorobke przy wiezy - tzn ja widze ;) ;) ;) ;)
I skoro delikatnie sugerujesz ze mozesz sie tam [do Stonehenge] wybrac to ja czekam na stonehenge'owskiego startrailsa jakby co ;) oczywiscie na powtorke tych rowniez czekam :)
Co do niedorobki - nie zauwazylem na laptopie jak robilem, usiade przy normalnym komputerze to pewnie bedzie widac :)
Zdaje sie ze prostowalem tylko wieze, bez nieba - wiec to moze byc powod. Zerkne w domu jeszcze. Na razie siedze w firmie i nudze sie troche.
A co do Stonehenge - zapraszam rowniez. Magiczne miejsce, bylem tam kilka razy i jeszcze wiele razy wroce.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=548819#post548819 - jakby ktos byl zainteresowany zeby sie dolaczyc.
Pozdrawiam
Ja tez ogladam zdjecia na lapku :) a co do Stonehenge - problem taki ze zeby tam sie dostac to musialbym przebyc jakies 9tys km w linii prostej ;) ale kiedys z pewnoscia wybiore sie do tego miejsca... poki co, poczekam na Twoje zdobycze :)