Zobacz pełną wersję : Problem z View NX
zapalaka
07-01-2008, 15:30
Witam!
Chciałem się zapytać o poradę.
Mam zainstalowany program View NX ze stronki Nikona i generalnie bardzo mi odpowiada ta przegladarka. Niestety mam z nią jeden problem, polegający na tym, że zdjęcia powiększone w tym programie są lekko zażółcone. Zdjęcia czb wyglądają, jakby były zrobione w sepii. Nie wiem, co z tym zrobić. Konfiguracja monitora wydaje się być dobra, aczkolwiek nie do końca wiem jak to sprawdzić. Wiem napewno, że w innych przeglądarkach (np. windosowska) pokazuje wszystko ok. Widziałem ten program zainstalowany na Macu i też wszystko było ok.
Proszę o podpowiedź w tej kwestii.
Będę bardzo wdzięczny.
krzysztof jot
07-01-2008, 23:35
moze ustawiony masz jakis dziwny profil ? wprawdzie przy instalacji raczej ustawia sie standardowo nikonowski, ale sprawdz i ustaw: Edit / Options / Color menagment - tak aby był ustawiony systemowy " sRGB Color Space Profile "
zapalaka
08-01-2008, 11:40
Dzieki za odpowiedź.
Chyba mało ludzi używa tego programu, skoro nikt oprócz Ciebie nie ma pomysłu co z tym zrobić.
Sprobuje zastosować wskazówki. Napiszę jaki będzie wynik.
Pozdrawiam.
co masz ustawione w Edit -> options -> color management?
ziuteczny
08-01-2008, 12:11
używamy, używamy tego programu, nie jest to demon prędkości ale używamy jak najbardziej, staje się coraz lepszy
Tak jak napisał Krzysztof J. spróbuj innej możliwości nie widzę.
Ja kiedyś miałem też problem ale w Capture NX a ustawiłem sobie w Zarządzaniu kolorami Windows profil swojego monitora (nie najlepszy) i Capture go wykorzystywał wyświetlając obraz. Może View NX też tak robi
zapalaka
09-01-2008, 03:22
Wg porad pobawiłem się profilami kolorów, ale nie w programie V NX, ale w systemie operacyjnym.
Ustawiłem zamiast domyślnego profilu z monitora profil sRGB. Nie wiem czy słusznie. Z dostępnych profili tylko ta nazwa wydala mi sie znajoma ze względu na to że występuje w lustrzance D50. (Mam nadzieje, że się tu nie ośmieszam :) )
Generalnie efekt jest zadowalający. Prawie wszystkie zdjęcia w programie czytane są poprawnie kolorystyczne. Żółtawy odcień znikł. Został tylko na kilku fotach, ale nie mam pojęcia dlaczego. Grunt, że w 99% zdjęć się poprawiło. Dzięki za podpowiedzi.
To powinieneś był zrobić od razu. Przestrzeń sRGB jest właściwą jeśli oglądasz fotki. Jeszcze lepiej Adobe RGB, ale w tej przestrzeni pracują tylko niektóre, bardzo drogie monitory. I do tego najlepsze nie osiągają 100% Adobe, a gdzieś ok. 95%.
zapalaka
10-01-2008, 00:54
Jestem trochę zawiedziony, bo jak się przyjrzałem temu programowi, to się okazuje, że on nie ma suwaka do korekcji balansu bieli w RAWach. Jest tylko kilka opcji do wyboruz listy, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. A suwak jest tylko do korekcji ekspozycji. Trochę kwas, ale może nie będzie to w praktyce uciążliwe.
Mam jeszcze jeden, być może błahy problem, polegający na tym, że nie mogę odpalić pokazu slajdów w tym programie. Pokazuje mi się komunikat: "Cannot start slideshow because required Quick Time Files are missing". Myślicie, że to po prostu brak kodeka?? Czy muszę to zainstalować samemu?? To jedyna opcja która przychodzi mi do głowy, ale jeszcze nie próbowałem.
Pozdrawiam.
Trzeba zainstalować programik Quick Time: http://www.apple.com/quicktime/download/
zapalaka
11-01-2008, 17:07
No i wszystko działa.
Pozdrawiam!
Ja mam inne spostrzezenie co do ViewNX. Mam w folderze 30 fotek zrobionych jednym obiektywem. W zakladce camera data pierwszych powiedzmy 7 ma prawidlowe dane obiektywu (tokina 12-24/f4, ogniskowa 15mm, f5.6) potem jest kilka ma dane obiektyw 5mm/f1, ogniskowa 5mm, f1, a potem zowu poprawne dane. Jakies pomysly co sie dzieje? Klamie software czy korpus?
Po prostu sprawdź exif w innym programie (Capture NX, Picture Project czy Photoshopie, a nawet darmowej Opandzie). Jak wszędzie takie błędy to wina korpusu.
Jak wroce do domu to sprawdze. Wydaje mi sie jednak, ze to view NX klamie
Witam, od pewnego czsu mam problem z ViewNX, chce mnie ciągle logować do WindowsLive (wyskakuje takie okienko) nie może się połączyć, problem z siecią itd. a jak się już w końcu niby połączy to mam że program przestał działać, zciągałem najnowsze wersje, instalowałem już kilka razy i ciągle to samo, spotkał się ktoś z takim problemem ? system operacyjny Vista.
Proac150
26-02-2009, 14:18
Ja mam inne spostrzezenie co do ViewNX. Mam w folderze 30 fotek zrobionych jednym obiektywem. W zakladce camera data pierwszych powiedzmy 7 ma prawidlowe dane obiektywu (tokina 12-24/f4, ogniskowa 15mm, f5.6) potem jest kilka ma dane obiektyw 5mm/f1, ogniskowa 5mm, f1, a potem zowu poprawne dane. Jakies pomysly co sie dzieje? Klamie software czy korpus?
Czasami po uaktualnieniu głupieje (u mnie w miniaturach pokazywał zupełnie inne zdjęcia, z innego pliku, po otwarciu prawidłowe) pomaga - odinstalować - zainstalować ponownie najnowszą wersję.