PDA

Zobacz pełną wersję : nef+jpeg

karol1302
07-01-2008, 11:23
Na początku jako nowy forumowicz chciałbym sie przywitać i od razu pytanie. Słyszałem kiedyś od kolegi, że miał problem z zapisem plików w formacie NEF+JPEG polegający na tym, że po zrzuceniu ich na dysk twardy komputera widział jedynie dwa pliki JPEG o tej samej wielkości?? Sprawa nie zainteresowała mnie zbytnio gdyż nie miałem takich problemów tak z D50-tka jak i z D70s ale do czasu gdy nabyłem jakis czas temu D200. "samotne" pliki NEF po zrzuceniu na komputer są NEFami natomiast NEF+JPEG (bez znaczenia jest tutaj rozmiar i jakość jpega) zrzucane są jako dwa identyczne jpegi.
Będę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie tego faktu.
Pozdrawiam

GrAn
07-01-2008, 17:48
Wina leży tu po stronie karty pamięci .Mam ten sam problem z jedną z kart CF, inne działają bez problemu.

jjj
07-01-2008, 18:01
Wina leży tu po stronie karty pamięci .Mam ten sam problem z jedną z kart CF, inne działają bez problemu.
No to SanDisk ExtremeIII tak ma...

GrAn
07-01-2008, 19:41

Sorki wprowadziłem Cię w błąd to nie wina karty lecz ustawień w menu aparatu .Wystarczy w ustawieniach USB przestawić z PPTP na Mass Stora i jest OK ( D70)
Mój problem polega na tym że czytnik kart nie widzi jednej z kart CF

karol1302
07-01-2008, 19:47
GrAn - dziękuję bardzo... po przestawieniu ustawień zgodnie z Twoimi sugestiami wszystko działa jak talala. Pozdrawiam