Zobacz pełną wersję : Sony A200
Krzysiek29
06-01-2008, 21:15
http://www.newsdesk.se/pressroom/sony/pressrelease/view/sony-200-prisvaerd-och-laettanvaend-systemkamera-med-hoeg-upploesning-och-hoeg-bildkvalitet-188410
wygląda realnie,
Bardziej oficjalnie -> http://www.dpreview.com/news/0801/08010701sonydslra200.asp
I PL : http://www.fotografuje.pl/News/Sony_A200_nastepca_A100/id/1242
Krzysiek29
07-01-2008, 13:09
Najbardziej co mnie zastanowiło , że przetwornik obrazu to nadal CCD. Ciekawe czy poprawili szumy i czy w następcy D40/D80 będzie też CCD?
nie ma podglądu GO
to tak z mojego punktu widzenia pierwsze co sie w oczy rzuca
no ale ja nie jestem targetem na ten aparat
to ma byc zapewne pierwsza lustrzanka, a o podglądzie GO sie wtedy nie mysli.
poza tym.... musze pomacac, ale chyba nieźle...
Może ja jestem jakiś dziwny... ale wygląda mi to na praktycznie A100 z nową nalepką. Matryca chyba ta sama nawet, te same ficzery. Pewnie w szczegółach będzie się różnić. Oj, miałem nadzieję że Sony da powody Canikonom by nieco się podciągnąć w segmencie puszek amatorskich...
wyrwiflak
07-01-2008, 19:58
To znacznie ulepszona A100 z kilkoma cięciami mającymi plasować ten aparat jako entry-dSLR, bezpośredni konkurent aktualnych D40X, k100dSuper, 400D i ich następców.
Lista zmian wg naszego insidera:
Doszło:
nowy silnik AF - szybszy o 50% i cichszy
ISO do 3200 - niższe szumy przy wysokich ISO
większy ekran LCD
usprawione działanie systemu stabilizacji
akumulator z funkcją InfoLithium - procentowe pokazywanie mocy
opcjonalny grip
wyświetlanie histogramu RGB
Synchro z błyskiem 1/160 s - także ze stabilizacją
sterowanie poziomem odszumiania przy wysokich ISO
DRO działające we wszystkich trybach
lampa automatycznie wyskakująca w trybach zielonym i tematycznych
Ubyło:
podgląd głębi ostrości
funkcja DMF
tryb Zone Matching
mówi się też cosik o lepiej wytłumionym lustrze
A200 to puszka najniższa i tak naprawdę to coś niżęj niż A100...
nastepca a100 bedzie zaprezentowany na targach PMA 2008 czyli pod koniec stycznia
przy okazji jako nowy na forum pozdrawiam wszystkich :)
njght_84
07-01-2008, 20:57
szkoda że taka nędza, ostatnio jak sony wypuścił a100 weszło super d80 a teraz z czym do czego:(
Kolekcjoner
07-01-2008, 21:07
szkoda że taka nędza, ostatnio jak sony wypuścił a100 weszło super d80 a teraz z czym do czego:(
No ale tak jak napisał kolega wyżej A200 nie jest następcą A100 więc porónywanie go do D80 jest bez sensu.
A200 to taki D40X... tylko lepszy ;-)
kowalski
08-01-2008, 19:10
Parę testowych fotek:
http://cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_DSLR_A200/
wyrwiflak
09-01-2008, 13:00
kolejna Alfa już na PMA (prawdopodobnie)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/8annn8o-1.jpg
źródło (http://i11.tinypic.com/8annn8o.jpg)
A to ci heca :D .. sony z lv .. bardzo interesujaca pucha ( jesli prawdziwa ) tym bardziej jesli bedzie miala cmos z obrazowaniem a700. czyzyby podobnie jak u canona ( 40d vs mk III ) model nizszy byl lepszy od modelu wyzszego ( pod pewnymi wzgledami ) ?
Cóż za grip. :shock:
może i toto dobre zdjęcia robi, ale paskudne z wyglądu..
rani moje poczucie estetyki ;)
wyrwiflak
09-01-2008, 16:26
oj doprawdy, będziemy rozwijać rozmowę o gustach?
Kolekcjoner
09-01-2008, 16:37
Może być ciekawy konkurenrt dla D80.
wyrwiflak
09-01-2008, 16:51
Może być ciekawy konkurenrt dla D80.
Tak samo jakby D40x z wstawionym LV był konkurencją dla D80. To raczej konkurencja dla... czy ja wiem... L10? E510? Sądzę że D80/D90 doczekają się swojej konkurencji pod postacią zupełnie innej puszki. A jeśli cena D90 będzie wysoka to może się okazać że jego konkurentem będzie istniejący A700 którego można wyrwać za 4333zł
oj doprawdy, będziemy rozwijać rozmowę o gustach?
a dlaczego nie? to chyba też na temat?
mnie się nie podoba, a dla mnie to też istotny parametr.
I nie oszukujmy się że tak nie jest dla większośći z nas. :)
Tak samo jakby D40x z wstawionym LV był konkurencją dla D80. To raczej konkurencja dla... czy ja wiem... L10? E510? Sądzę że D80/D90 doczekają się swojej konkurencji pod postacią zupełnie innej puszki. A jeśli cena D90 będzie wysoka to może się okazać że jego konkurentem będzie istniejący A700 którego można wyrwać za 4333zł
bravie ma .. i to na wysiegniku.
shaker w zestawie jako opcja standard,
sprzataczka na doczepke,
show na zywo
kropidlo lepsze niz w olku
decydujace cechu porwnanwcze obok czego toto postawic nie sa znane
-nic nie wiadomo systemie naprowadzania
-nic nie wiadomo o jakosci stroboskopu
-ilosc/jakosc matrixa w matrixie nie jest znana
;)
ps. zakladam ze rozmawaimy o tym co na fotce kilka postow wyzej..
nie nie nie....
ja to chyba musze isc do jaskini mieszkac.....
lv jakos przeżyję, ale odchylany wyświetlacz...? no jak to wyglada....?
wiem wiem.... nie dla mnie sie to robi, a i nawet ja jak juz kupie to używac nie muszę....
no ale tak mi jakos.... gdzie te czasy.... metal i szkło....
nie nie nie....
ja to chyba musze isc do jaskini mieszkac.....
lv jakos przeżyję, ale odchylany wyświetlacz...? no jak to wyglada....?
wiem wiem.... nie dla mnie sie to robi, a i nawet ja jak juz kupie to używac nie muszę....
no ale tak mi jakos.... gdzie te czasy.... metal i szkło....
no fakt, co za czasy..
gadałem z zaprzyjaźnionym sprzedawcą w sklepie foto..
wiecie dlaczego wielu amatorów zmienia D80 na D300?
w życiu nie zgadniecie - bo ma live view i wreszcie można "wygodnie" zdjęcia robić jak kompaktem.
Sony wie co robi z tym obrotowym wyświetlaczem - jeszcze jak dobrze pójdzie dorzucą kręcenie filmów ;) i towar się świetnie sprzeda..ech, zero szacunku dla lustrzanek ;)
CzłowiekZ
09-01-2008, 19:12
Sony wie co robi z tym obrotowym wyświetlaczem
Jakim?
ziuteczny
09-01-2008, 19:31
bravie ma .. i to na wysiegniku.
shaker w zestawie jako opcja standard,
sprzataczka na doczepke,
show na zywo
kropidlo lepsze niz w olku
decydujace cechu porwnanwcze obok czego toto postawic nie sa znane
-nic nie wiadomo systemie naprowadzania
-nic nie wiadomo o jakosci stroboskopu
-ilosc/jakosc matrixa w matrixie nie jest znana
;)
:-D:):mrgreen:
Sony wie co robi z tym obrotowym wyświetlaczem...
Raczej wychylanym ;-) Ekranik bardzo fajnie się prezentuje. IMO zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zastosowane przez Olympusa w E-3. Tego rodzaju LCD mógłbym mieć w moim D300 :mrgreen:
Sony jeszcze lepiej odgrzewa kotlety niż Canon :D
Raczej wychylanym ;-) Ekranik bardzo fajnie się prezentuje. IMO zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zastosowane przez Olympusa w E-3. Tego rodzaju LCD mógłbym mieć w moim D300 :mrgreen:
jejku ale łapiecie za słowa..dwa posty odnośnie słowa obracany ;)
a na pewno się nie obraca, hę? jesteście pewni po tym małym zdjęciu?
bo miałem kiedyś Canona S3 z takim ODCHYLANYM LCD zapewniam że nie tylko się odchylał, ale I OBRACAŁ. o 180 stopnii (co najmniej, jak nie więcej) i można było sobie autopret zrobić, a także obrócić go do wewnątrz aparatu żeby go chronić.
Ja się nie OBRACA, to tandeta straszna. :razz:
Ekranik nieruchomy względem korpusu to psu na buty się zda. Takie rozwiazanie przeczy wielu sytuacjom fotograficznym do czego właściwie zaaplikowano LV w lustrzance. Do macro ? A w ogóle jak to się włącza :)
dokładnie, jak już takie coś robić to z sensem, ja myślałem żę się odchyla na bok i obraca, a jak mówicie że tylko trochę odchyla to porażka ;)
ale też krok w dobrym i jedynie słusznym kierunku, żeby lustrzanki przestały się różnić od kompaktów ;)
A całkiem serio - to czasem, ale jak u mnie bardzo rzadko, to taka opcja by się przydała.
Krzysiek29
11-01-2008, 11:36
Jeszcze tak ciekawostka
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/zeiss202470-1.jpg
źródło (http://www.gorzow.mm.pl/~MM/zeiss%2024-70.jpg)
wyrwiflak
11-01-2008, 14:21
właśnie ten obiektyw skłania wielu do myśli iż spodziewany A900 MUSI być FF :)
Nie musi :) Równie dobrze może być crop np 1.2, co by zostawić nieco miejsca na AS
wyrwiflak
11-01-2008, 16:16
AS da rade zrobić przy FF - czego przykładem jest choćby system 4/3 czy APS-C (w przypadku obiektywów niepełnoklatkowych).
Tyle ze szkla aps-c kryja jednak wyraznie wieksza powierzchnie niz sama matryca, w przypadku 35mm jest nieco gorzej.
Ekranik nieruchomy względem korpusu to psu na buty się zda. Takie rozwiazanie przeczy wielu sytuacjom fotograficznym do czego właściwie zaaplikowano LV w lustrzance. Do macro ? A w ogóle jak to się włącza :)
Taki ekranik co pozwoli z nad ziemi czy też z nad głowy fotografować wystarczy. Koledze wyobraźni brakuje.
dokładnie, jak już takie coś robić to z sensem, ja myślałem żę się odchyla na bok i obraca, a jak mówicie że tylko trochę odchyla to porażka ;)
ale też krok w dobrym i jedynie słusznym kierunku, żeby lustrzanki przestały się różnić od kompaktów ;)
A całkiem serio - to czasem, ale jak u mnie bardzo rzadko, to taka opcja by się przydała.
Maćku nie każdy kompakt ma odchylany, wychylany sraty pierdaty ekranik, a w każdym kadruje się praktycznie wyłącznie na LCD. Opamiętania. Ekranik z A200 to wypisz wymaluj LCD z E-330. I mimo, że LCD z E-330 również nie obracał się jak karuzela to ludzie chwalili te rozwiązanie.
Nie musi :) Równie dobrze może być crop np 1.2, co by zostawić nieco miejsca na AS
AS nie wymaga takich ograniczeń. Zakres ruchów matrycy w tym systemie stabilizacji to ok. 3 mm góra/dół i lewo/prawo. To wystarczy.
Może nie wystarczyć. Im większa klatka tym wiecej tych mm tam potrzeba, dla skuteczności stabilizatora. Poza tym w 35 mm nawet te 3mm wychyłu to bardzo duzo, szczegolnie przy szerszych katach. Taki AS moze powodować dość dużą winietę.
pewni ludzie sa bardzo pewni siebie....
a to wróży i antishake i pełny FF... ale jak....? nie wiem.... gwarancji zresztą nie ma....
trzeba poczekać...
Fajnie wyobrazić sobie coś czego nie widać pod dużym kątem na LCD i tak kadrować :) :) :)
Rozumiem, że rozwiązanie znane z E-330 się w opinii kolegi nie sprawdzało? Patrząc na kąt pod jakim będzie można wychylać ekranik w A300 spodziewam się, że kolega nawet tak marudny będzie kontent bez problemu mogąc kadrować znad czupryny.
Teraz w mojej lustrzance 3D
3D ? A cóż to? Robin, ja już sie pogubiłem , jaki Ty masz korpus? Pytam serio.
CzłowiekZ
15-01-2008, 18:44
Nie sprawdzałem w E330.
Dlaczego? Skoro wypowiadasz się w taki sposób na innym forum:
Co mi w olympusach nie leżało e330 E-1...
Prz3mo aktualnie używam 3xD :) bardzo fajny sprzęt -polecam
Nie mam pojęcia co to jest 3xD, ale chyba o to Ci chodziło bym nie wiedział co to jest...
Kolekcjoner
15-01-2008, 21:23
Nie sprawdzałem w E330.
Teraz w mojej lustrzance 3D niestety jest ten dla mnie niepotrzebny myk LV którego nawet nie sprawdzałem jak działa bo i po co. Jakby był na kręconym LCD to pewnie z ciekawości tą duuuurnotę w lustrzance bym uruchomił, a tak psu na buty ten wynalazek :)
Dla jednych durnota dla innych przydatna funkcja. Nie wiem też co Ci tak przeszkadza, że to jest. Ja też mam kilka rzeczy w aparatach, których nie używam ale skoro innym się to przydaje to nie piszę że to durnota.
Prz3mo aktualnie używam 3xD :) bardzo fajny sprzęt -polecam
będe zgadywał. Masz d80, d200, d300 ?
Krzysiek29
16-01-2008, 09:51
aktualnie używam 3xD :) bardzo fajny sprzęt -polecam
Rozumiem, że podajesz rozmiar stanika :-D..