Zobacz pełną wersję : Kiedy będzie następca D50 ?
Witam
Tak z ciekawości chciałbym wiedzieć czy ktoś z was wie kiedy będzie następca D50 ? Szukałem jakiś wiadomości na necie ale nigdzie nie mogłem czegos wiarygodnego znaleść. Firmy takie jak Intel podają do wiadomości publicznej co zamierzają wydać w przyszłości. Czy Nikon też tak robi ? czy poprostu ja nie moge tego znaleść ;) ...
Pozdrawiam
adrian_c
10-02-2006, 16:04
mysle ze nie wczesniej jak na jesien, albo i jeszcze pozniej. d70s weszła do produkcji ponad rok po prezantacji d70. no a d50 ma nie wiele ponad pol roku :mrgreen:
Władca Pixeli
10-02-2006, 16:05
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_5_6.gif)
a tak z ciekawosci po co ci nastepca?nie wystarcza ci juz?
żółto-czarny
10-02-2006, 16:38
Czy jest sens robić coś bardziej okrojonego i jeszcze tańszego? Dla jakiej klienteli? Są przecież tzw. "compacty".
D50 jest przecież tańszą wersją D70.
Co tam jeszcze można "następować" ? :)
Myślę, że wtedy to już tylko mocno zaawansowany kompakt wchodzi w grę, ale zastanawiam się czy jest sens?
Czy jest sens robić coś bardziej okrojonego i jeszcze tańszego? Dla jakiej klienteli? Są przecież tzw. "compacty".
A kto powiedział że ma być jeszcze bardziej okrojony? Jak przestanie się dobrze sprzedawać, to się dorbi siakiś pierdół, doda "s" i będzie git. A później wklepie się więcej MP i będzie D60.
żółto-czarny
13-02-2006, 08:41
I znowu pójdzie 900 zeta drożej - vide D70s a D70 na początku :x
Ranybossskie, człowieku, przcież D50 dopiero co wyszedł!!!
ranbir kapoor
13-02-2006, 12:04
mamy przeciez nastepce D50, to D200 :P
Czornyj, to samo mialem napisac. Juz sie wszystkich guziczkow naumial i chce nowy :lol: (bez aluzji!)
Myślę, że takie są skutki szybkiego postępu techniki. Nikon wypuszcza nowe modele w większych odstępach czasu. Canon w tym czasie podsuwa swoim klientom kilka nowych body po małej korekcie, ale szumnie to się nazywa NOWY MODEL. Część m.in. nikoniarzy dała się wciągnąć w pułapkę tzw. "nowych modeli". Jak już wyżej napisaliście D50 ma pół roku, ale dla niektórych jest już stary i chcą D50S. Tylko po co...
Pozdrawiam
Jacek - właściciel stareńkiego D100 :wink:
ranbir kapoor
13-02-2006, 17:56
a kiedy bedzie nastepca D200 :lol:
a kiedy bedzie nastepca D200 :lol:
mario, załóż nowy topic!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Poprosimy jeszcze lenka, żeby założył "kiedy będzie nowy d2x", a ja skrobnę "kiedy będzie nowy d70". :lol:
mario, czyżbyś "już sie wszystkich guziczkow naumial", jak pisał turbo :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Czornyj, nowy D70 już był - D70s. Pytaj o nowy D70ssss. :D
ranbir kapoor
13-02-2006, 18:07
guziczki juz poznalem, czas na D200s
Rafaello
13-02-2006, 21:24
A mnie interesuje jaki będzie następca następcy D200 :wink: bo lubie wiedzieć co się pojawi parę lat do przodu. Ale już wkrótce się dowiem bo jutro idę na sake z Mamoru Kajiwara i czasem po paru kolejkach język mu się rozwiązuje, a może i jakieś prototypowe body z FF-XL dostanę do popstrykania :D
Rafaello
A mnie interesuje jaki będzie następca następcy D200 :wink: bo lubie wiedzieć co się pojawi parę lat do przodu. Ale już wkrótce się dowiem bo jutro idę na sake z Mamoru Kajiwara i czasem po paru kolejkach język mu się rozwiązuje, a może i jakieś prototypowe body z FF-XL dostanę do popstrykania :D
Rafaello
Nie masz szans. Japiszony lądują martwe pod stołem zanim człowiek poczuje smak tego co pije....
żółto-czarny
14-02-2006, 09:13
Z nimi trzeba delikatnie i powoli. Wczoraj byłem z Makoto Kimura (President of Imaging Company) na małym jasnym i po drugim strongu dowiedziałem się o D80 z 8,1 Mpx z nowym 17-85 w KIT-cie! :P
ranbir kapoor
14-02-2006, 09:41
wrescie jakies sprawdzone informacje z pierwszej reki
wrescie jakies sprawdzone informacje z pierwszej reki
...chyba z drugiego stronga... :lol: :lol:
Myślę, że takie są skutki szybkiego postępu techniki. Nikon wypuszcza nowe modele w większych odstępach czasu. Canon w tym czasie podsuwa swoim klientom kilka nowych body po małej korekcie, ale szumnie to się nazywa NOWY MODEL. Część m.in. nikoniarzy dała się wciągnąć w pułapkę tzw. "nowych modeli". Jak już wyżej napisaliście D50 ma pół roku, ale dla niektórych jest już stary i chcą D50S. Tylko po co...
Pozdrawiam
Jacek - właściciel stareńkiego D100 :wink:
Gratuluję obiektywizmu ...:)))))))))))))))))))
Canon w kazdym modelu stosuje nowszą większą matrycę, body też jes inne.
To canon pcha ten rynek...
Ale Nikon jest the best D70, d70S, d50 to dopiero rozwój :)))))))))))
Klapeczki na oczy...
Gratuluję obiektywizmu ...:)))))))))))))))))))
Canon w kazdym modelu stosuje nowszą większą matrycę, body też jes inne.
To canon pcha ten rynek...
Ale Nikon jest the best D70, d70S, d50 to dopiero rozwój :)))))))))))
Klapeczki na oczy...
Powiedz to szanownemu jurry. To oni wydali werdykt.
A na razie to wygląda tak:Canon pcha ten rynek, a Nikon zgarnia nagrody :mrgreen:
To tak jak z samochodami - niemieckie (ponoć najlepsze) nigdy nie dostają tytułu samochodu roku... :lol: :lol: :lol:
imot, we wszystkich postach piszesz tak śmiesznie, że mógłbyś zostać moderatorem na CB :)
yggdrassill
15-02-2006, 19:16
tak prawde mowiac to canon za wszystkie modele od 300d do 20d juz wczesniej dostal medale DIWA, wiec nie mogl dostac jeszcze raz ;)
http://www.diwa-awards.com/awards
tak prawde mowiac to canon za wszystkie modele od 300d do 20d juz wczesniej dostal medale DIWA, wiec nie mogl dostac jeszcze raz ;)
http://www.diwa-awards.com/awards
He he. To prawda. Tak samo jak pentax, śp. minolta i nikon. Więc nie ma o co sie szarpać :wink: Wsje takoje same. :mrgreen:
grissley
20-02-2006, 12:39
A a propo nowych modeli to jakoś dziwnie cicho odnośnie nowego PMA jest. Pol roku temu bylo tu chyba z paredzesiat wątków a propo D200, D90, D80 - a teraz nic.
A moze czyms zaskoczą jednak? Taka cisza przed burzą...
Ja tam i tak nic nie kupie, bo jestem szczesliwym posiadaczem nowozanabytego D100, ale zawsze to miło by tak jakoś było ;) Np nowy D3H i pare szkiełek :twisted:
Jacek K.kangur
20-02-2006, 19:42
patrząc na KM i Sony, można mniemać, że nowy cyfrowy Nikifor powstanie we współpracy i pod egidą np. LG :?
D50 jest na rynku zbyt krotko, by trzeba go bylo zastepowac. Mysle ze w tym roku zobaczymy co najwyzej D3h, i ew nastepce D70tki
żółto-czarny
21-02-2006, 11:12
Tymczasem u czerwonej konkurencji: 1Ds RS z FF 18Mpx, coś kole $6000 :?
Tymczasem u czerwonej konkurencji: 1Ds RS z FF 18Mpx, coś kole $6000 :?
A skąd masz to info ?
hitmanag
21-02-2006, 12:48
Bardzo ciekawy wątek.Oraz bardzo ciekawe poglądy :wink: Swoją drogą sam myślałem o wątku i poradzie czy warto wstrzymać się z zakupem d70s i poczekać na następcę...
żółto-czarny
21-02-2006, 16:52
A skąd masz to info ? Na stronce Freda Mirandy mi coś mignęło:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/354076
Nie to, żebym uważał że żółto-czarni zostali daleko w tyle za czerwonymi, ale po prostu mnie dziwi różnica w strategiach marketingowych (jeśli chodzi o wypuszczanie flagowych modeli). Ciekawe czy będzie to miało jakiś wpływ na cenę D2x? :|
Flejma puściłeś. Dane chociażby 30d się już nie zgadzają.
żółto-czarny
22-02-2006, 09:04
Tu jest więcej takich "rewelacji", oczywiście odwołujących się do PMA:
http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html :wink:
Cokolwiek by o tym nie sądzić, to jednak na pewno "coś" pokażą na najbliższej imprezie.
Sa juz pewne informacje o nowych modelach dslr Soniaka wiec pewnie po premierze takze Nikon cos nowego prowadzi, takze Panasonic chce wypuscic lustrzanke. Zapowiadaja sie zatem ciekawe czasy :D
a może D50s z podnoszeniem lustra?... nie to byłoby zbyt rewolucyjne, jak na Nikona :(
wyrwiflak
26-02-2006, 23:27
nastepca d50? a po co zastepowac cos co sie sprzedaje jak swieze buleczki (no i jeszcze jest swiażą bułeczką :D )
nastepca d50? a po co zastepowac cos co sie sprzedaje jak swieze buleczki (no i jeszcze jest swiażą bułeczką :D )
DOKŁADNIE!!!
Władca Pixeli
28-02-2006, 06:46
DOKŁADNIE!!!
Tyle, że Nikon musi obniżać cenę na D50 co kilka tygodni. Z poczętkowej ceny ok. $700 zrobiło się $520-$550.
Ostatnio Pentax obniżył cenę na *ist DL, 6.1 na $450!!!. W cenie D50 pokazują sie aparaty 8 MP co dla wielu osób ma największe znaczenie. Tak więc Nikon bedzie zmuszony do dalszego obniżana ceny i zmniejszania zysku albo wypuszczenia czegośc z 8MP
wyrwiflak
28-02-2006, 11:12
pewnikiem panowie inżynierzy w nikonie juz zamykają szczegóły techniczne d55 lub inaczej nazywajacego sie nastepcy d50, ale zanim swiat o nim uslyszy minie jeszcze troche czasu
Troszkę czasu i wody w Wiśle upłynęło i może ktoś już coś wie lub słyszał na temat następcy D50?
Kolekcjoner
28-06-2006, 05:06
Ja słyszałem tylko tyle (o czym było już w innym wątku), - "że w tym roku żadnego nowego korpusu "semi", ani "pro" już nie będzie ale "na pewno" będzie coś nowego z serii Dxx. Wiem to od przedstawiciela firmy Nikon Polska. Żadnych szczegółów więcej nie chciał zdradzić :( . Wspominał też o FF ale to nie ten wątek.
Pozdrawiam
Nie masz szans. Japiszony lądują martwe pod stołem zanim człowiek poczuje smak tego co pije....
Bardzo przepraszam ze nie w temacie, ale czuje sie troche obrazony za Japonczyków, ktorych raczej na naszym forum nie ma. Czornyj, jako poczatkujacy bardzo cenie twoje posty i porady udzielone na forum. Jednak szanujacy sie Nikoniarz powinien sie wyrazac o producencie swojego ulubionego sprzetu w kategoriach "Japiszonów - Małpiszonów" ?
Nie chce tu wywolywac jakiejs miedzyrasowej walki slownej, ale jako przedstawiciel rasy zoltej nie moglem nie zareagowac.
Pozdrawiam wszystkich,
Hung.
hunga, serdecznie cię przepraszam. Poprawność polityczna nie jest moją najmocniejszą stroną. Sformułowania tego użyłem żartobliwie, nie było moją intencją nadawanie mu pejoratywnego, czy też nie daj boże rasistowskiego wydźwięku. Ogólnie o wszystkich nacjach piszę tutaj używając kolokwializmów - Angole, Żabojady itp. ale wyłącznie w kategoriach żartu.
Jakoś nie pomyślałem, że mogłoby to kogoś urazić - Polska jest zaściankowym zadupiem, dlatego imigracja jest na tyle niewielka, że jakoś nie dociera do mojej świadomości. A już Japończyków nie znam osobiście kompletnie - istnieją dla mnie wyłącznie jako producenci najlepszego sprzętu fotograficznego, którego z przyjemnością (i korzyścią) używam (Mamiya, Nikon) oraz jako producenci najlepszych sportowych samochodów, których nie używam, bo mnie na tą przyjemność nie stać.
Jeszcze raz serdecznie cię przepraszam za swoją niefrasobliwość!!!
Czornyj, w ramach pokuty powinieneś sam sobie warna przyznać. :wink: :) :evil:
JK, niestety nie mam takich uprawnień. Mogę tylko bić się w pierś. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
cypherdid
28-06-2006, 09:22
ale się ubawiłem czytając posty... :)
A już Japończyków nie znam osobiście kompletnie - istnieją dla mnie wyłącznie jako producenci najlepszego sprzętu fotograficznego, którego z przyjemnością (i korzyścią) używam (Mamiya, Nikon) oraz jako producenci najlepszych sportowych samochodów, których nie używam, bo mnie na tą przyjemność nie stać.
:D hehehehe..fajnie napisane
swoją drogą to o co wam chodzi?? lepiej rzadziej coś wypuścić...ale lepiej dopracowane z uwzględnieniem rynku...po co wypuszczać lustra i po upływie pół roku dawać następce?? a później następce następcy?? nie chodzi o to żeby zajmować się lekką kosmetyką i jakimś małym bonusem...Nikon szuka nowych rozwiązań i z biegiem czasu będzie oferował w amatorskich lustrach coraz więcej rozwiązań z aparatów z wyższej półki...a w pro-nikonach zupełnie nowe rozwiązania co nam szczęki opadną jak to zobaczymy...
[przepraszam za składnie...dopiero wstałęm]
Nie usprawiedliwiając czornyja, a nawet pogrążając go jeszcze bardziej :P , chciałbym nieśmiało zwrócić uwagę, że ww. niepoprawne słowo na "j" zostało na dodatek użyte błędnie, bo ono słowo jest spolszczeniem słowa "yuppie".
A co do nowej wersji D50, to w końcu przecież trzeba pamiętać o nowych nabywcach aparatów, nie tylko o tych, co to już sobie kupili.
Przecież ci nowi nie kupią sobie starocia sprzed roku.
P.
Kupia i wlasnie dlatego nie bedzie nowego korpusu. Pomijam juz fakt ze nawet z nabyciem D50 sa problemy. To bardzo popularny korpus.
adrian_c
28-06-2006, 12:35
Kupia i wlasnie dlatego nie bedzie nowego korpusu. Pomijam juz fakt ze nawet z nabyciem D50 sa problemy. To bardzo popularny korpus.
ze niby jakie problemy?? ja mam w sklepie non stop w kazdym zestawie z kazdym szkiełkim i bez :D XD
Pomijam juz fakt ze nawet z nabyciem D50 sa problemy. To bardzo popularny korpus.
Lezy tego na tony w kazdym sklepie. Juz nawet w Realu pudelka kitowe kolo kas sie walaja...