PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Da sie na to patrzec?

Seeker
06-01-2008, 15:36
Jak w tytule...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img185.imageshack.us/img185/6481/01yi4.jpg)

kux
06-01-2008, 15:40
da sie....
aczkolwiek ja nie lubie tyle PSa

rav!
06-01-2008, 15:43
super!!

Może odsłonisz jakies tajniki wykonania?

skulinski
06-01-2008, 15:47
mysle ze mozna było to zrobic rownie dramatycznie a jednak naturalnie...

Smok79
06-01-2008, 15:49
Jednak wolę naturę... za dużo PS'a

diZaster
06-01-2008, 15:51
mnie nie podchodzi zupelnie.

irek6311
06-01-2008, 15:53
Komputerowa wizja fajna ,
ale jak dla mnie za-dużo nieba i ziemi :???:
jakby tak zrobić z tego panoramiczną fotke to Miodzio 8)

Nemeth
06-01-2008, 15:59
... z trudem...

Sztuczne...
Nie podoba mi sie.

Seeker
06-01-2008, 15:59
Dokladnie, WIZJE.
"Normalnie" to wyglada tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img185.imageshack.us/img185/9031/01bfx6.jpg)

borregaard
06-01-2008, 16:20
Na drugim sprzedaj trochę tych warzyw,deczuńko ostrzej i gitara.....:-D
Pzdr
Andrzej

bombel
06-01-2008, 16:20
Wizja, jaka jest każdy widzi. :) Rzecz upodobań, nastroju, chwili... I rzecz jasna - jest sprawą Autora, czy ma akurat danego dnia taką, czy zupełnie inną.

Ja, bazując na zdjęciu drugim poszedłbym raczej nie w kierunku armagedonu, ile raczej w kierunku udobruchania nastroju, bo zdjęcie samo w sobie jaknajbardziej zasługuje na uwagę. Więcej powiem, po udobruchaniu nie nabrało wcale jakiegoś anielsko-spokojnego nastroju (co Autor wyraźnie chciał podkreślić), ale straciło trochę z ponurej expresji jedynki.

Ale to, dziewczynki i chłopcy - jest już moja wizja, a nie Autora, a o niej przecież tu sobie rozmawiamy. :) On ma inną i jest dobrze, bo gdybyśmy wszyscy mieli takie same, dopiero zacząłbym się niepokoić...

Seeker
06-01-2008, 16:50
"Na drugim sprzedaj trochę tych warzyw,deczuńko ostrzej i gitara...."

Sprzedaj w sensie "sprzedaj widowni", czy "najpierw sprzedaj, a potem pokazuj" ?
No i co ma do tego gitarra? ;)

"Ja, bazując na zdjęciu drugim poszedłbym raczej nie w kierunku armagedonu, ile raczej w kierunku udobruchania nastroju,"

Wrocilbym wtedy do NEFa, ale moze faktycznie.
2 jest poniekad polproduktem do dalszych poczynan
(taka informacja dla niewtajemniczonych w moje rozumowanie), z ktorej mozna pojsc dalej w dowolnym kierunku.
Zastanawiam sie, co zrobic, z brakiem globalnego kontrastu, ktory wtedy nastapi (histogram NEFa jest bardzo bliski prawej strony i przez to cienie prawie nie sa cieniami).
Moze jednak kontrast lokalny (czyli tzw. wzmocnienie)
potrafi temu zaradzic.

"jakby tak zrobić z tego panoramiczną fotke to Miodzio"

Raczej z innego ujecia, poziome tez mam.
W ogole miala byc gola ziemia, lecz zanim swiatelko
dopisalo, pojawil sie mlody rzepak (wbrew pozorom,
kwestia zaledwie kilku dni).

"mysle ze mozna było to zrobic rownie dramatycznie a jednak
naturalnie..."

Zapewne jest to mozliwe. Masz moze na mysli jakies konkretne aspekty, czy bardziej ogolny odbior?

Nivelen
06-01-2008, 16:57
chmury na pierwszy to szczyt nienaturalności:P

Seeker
06-01-2008, 17:12
"chmury na pierwszy to szczyt nienaturalności"

To prawda, tylko czy ktokolwiek z ogladajacych tego nie zauwazyl...? ;)

"mnie nie podchodzi zupelnie."

W powyzszym kontekscie, ta uwaga dotyczy tylko
i wylacznie twojego gustu (bez urazy).
Szanuje go i rozumiem, lecz zadnej informacji
na temat zdjecia, wyciagnac stad nie moge.
Jezeli mamy sie wzajemnie doskonalic, moj wniosek
wydaje mi sie sluszny.

swider
06-01-2008, 22:22
A mnie sie 1 podoba mimo calego PSucia, jakos wczolem sie w klimat :)

Locter
06-01-2008, 23:56
Mnie tam sie podoba.

Guancho
07-01-2008, 00:00
Ja też to widzę "normalnie"
Choć to takie słowo klucz.
Totalnie subiektywne...
I o to chodzi w fotografii...
Niby utrwala się to co się widzi,
ale każdy widzi to co chce!
C'est belle

Seeker
07-01-2008, 03:54
"Niby utrwala się to, co się widzi,
ale każdy widzi to, co chce!"

Malo tego. Widzi na swoj sposob.

Dzieki za wypowiedzi. A takze za to, iz sposob wypowiedzi osiaga stopniowo coraz wyzszy poziom, jezyk staje sie bardziej gietki i jest w stanie pobudzac wyobraznie. Cieszy mnie, ze moge takie zjawisko, w dosc sporej skali obserwowac. Motywuje mnie to do dalszego rozwoju. W taki sposob, jaki lubie, czyli subtelnie. Po polrocznym "niebycie" widze znaczny przeskok. Odnosze sie oczywiscie do caloksztaltu, w skali lat, czy miesiecy. Wpisy w niniejszym temacie sa tylko tego swiadectwem. Zmudna praca wielu ludzi nie poszla na marne. Swiatelko w tunelu ciagle rosnie ;)

Korchez
07-01-2008, 08:01
Bardzo fajnie obrobione zdjęcie. Podoba mi się.

harb
07-01-2008, 14:30
dwojeczka zdecydowanie wygrywa :-D jedynka przesadzona (niebo)

Seeker
07-01-2008, 16:51
"dwojeczka zdecydowanie wygrywa jedynka przesadzona"

Zazwyczaj jedynek nie robie, lecz w tym wypadku, material spokojnie na takie manewry pozwalal, wiec sie nieco pobawilem. Zawsze to jakies doswiadczenie, przydatne potem przy jakims delikatnym retuszu. Inna sprawa, ze nawet troche lubie takie wymodzone tematy i ogolnie najbardziej mi lezy format 3:2. Najchetniej poziomy. Co do obrobki, najbardziej potoba mi sie taka, ktora cos wnosi, a nie bardzo jest widoczna, jednak czasem wpadnie cos do lba zupelnie z sufitu i musze sprobowac, zeby nie oszalec z ciekawosci ;). Tak wlasnie, jak w tym przypadku. Normalnie moje zainteresowania oscyluja w okolicy dwojki, czyli niwelacji niedoskonalosci. Patrzac z innej strony, nawet jedynka zachowuje w calosci swoja tresc, przy zmienionej "jedynie" formie. Owszem, moglbym wymodzic zupelna fikcje, tylko... Lubie krajobraz, a fotografia jest jedynie proba utrwalania jego niepowtarzalnosci i tylko ten kierunek mnie powaznie interesuje. Wszystkie malowanki i zwierzaczki sa tylko odskocznia, treningiem, utrwalaniem dawniejszych doswiadczen i nauka. Najbardziej lubie ostatnie sekundy przed nacisnieciem spustu. Reszta, to skromny dodatek. Jednak wszelakie eksperymenty sa swietna baza do przemyslen nad kolejnymi ujeciami i "tej wersji zamierzam sie trzymac" ;).
Sa jednak pewne elementy, dzieki ktorym i "malowana" wersja w jakims stopmiu mi sie podoba. Nie jestem jej wrogiem.

jchyra
12-01-2008, 22:10
"Normalnie"
to mi się nie podoba

Jak w tytule...
podoba mi się bardzo, a po zasłonięciu nieba i ziemi dłońmi podoba mi się jeszcze bardziej

Seeker
12-01-2008, 23:45
Zgadza sie Jarku. Rozne osoby - rozne wrazenia. Jedni wola "oryginal" (w szerszym kontekscie), ktory po prawdzie nigdy oryginalem nie bedzie, a tylko proba wiernego skopiowania. Innym bardziej pasuje "wizjonerstwo" Ja tez je lubie, aczkolwiek zazwyczaj w znacznie lagodniejszej formie. Czasem cos wyciagne z cieni, czy "poprawie" bokeh. Mocno mnie ciekawi selektywne (poniekad "wizjonerskie") doswietlanie, ale jeszcze kilku mniej udanych prob potrzebuje dla wyczucia. Technika w zasadzie podobna do dlugich czasow i roznej masci polowek. Kazda z nich w zasadzie pokazuje prawde, lecz zupelnie inaczej (ekspozycja wlasnych wrazen, z ktorych nie wszystkie moga byc na zdjeciu pokazane).

jchyra
13-01-2008, 00:31
Może to jest jak z "Gorzkimi godami" Polańskiego - na tyle rzeczy się już tu napatrzyłem, że porusza mnie tylko to co mocniejsze ;-)

Seeker
13-01-2008, 11:24
Chyba kazdego to w jakims stopniu dotyczy. Analogicznie, jak "pierwszy raz" - cokolwiek bysmy nie robili - zazwyczaj najbardziej wbija sie w pamiec.

AMI
12-02-2008, 16:27
to mi się nie podoba

podoba mi się bardzo, a po zasłonięciu nieba i ziemi dłońmi podoba mi się jeszcze bardziej

Zdjęcie zarówno PSute jak i nie bardzo się podoba. Ale idealnie moją zachcianke ujął Jarek. Też skupił bym się na środku, ciąć śmiało i nie patrzeć na krew ;). Jestem ciekaw wyniku!.

Pozdrawiam,
AMI

Kordian d70
12-02-2008, 17:33
zdecydowanie to drugie

Piotr_ek
12-02-2008, 17:38
Wersja nr 1 to porażka fotograficzna. Przejechane za bardzo PSem... Za to wersja nr 2 nawet jest ciekawa :)

Wioletta
12-02-2008, 17:43
Wow 1 super! Taka bajkowa :)

Nikuś
12-02-2008, 17:44
2ka bardziej przypadła mi do gustu. Ciekawe rzecz, moge sie mylić, mam wrażenie, że zdjęcie robione przy słońcu w zenicie, a wygląda jak pstrykane późnym popołudniem.. Poprawiłbym lekko kolorki, na bardziej południowy czas ;)

Mam wrażenie, że zdjęcie , czy się podoba , czy też mniej.. wzbudziło reakcję( nie jakieś straszne protesty) i to jest "sukces".

pozdrawiam

david555
12-02-2008, 17:47
Wersja nr 1 to porażka fotograficzna. Przejechane za bardzo PSem...

E tam, zaraz porażka.
Nie używajmy wielkich słów, bo wcale nie jest tragicznie, wcale.
Niech se chłop eksperymentuje i oby wszystkie eksperymenty były tylko tak nieudane jak ten, to byłoby bosko.
Nie jest źle.:)

Piotr_ek
12-02-2008, 17:57
david ale to co pokazuje nr 1 to bardziej grafika niżeli zdjęcie - a ja staram się oceniać bardziej fotograficzne formy przekazu. Oczywiście, że nie jest źle bo patrząc w skali porównawczej z tym co ludzie na niektórych portalach pokazują to nawet jest bardzo dobrze. Ale w skali porównania tych dwóch fot, które są w tym wątku to zdecydowanie wygrywa nr 2.

sea21
12-02-2008, 18:34
mi sie podoba 1 i 2 tyle ze na 2 moznaby trosze dol przyciac. pozdrawiam

swiatlo
13-02-2008, 02:59
Rozumiem że to kreatywny eksperyment, dlatego rozumiem pytanie w tytule.
Nie jest w moim guście, ale pochwalam chęć eksperymentowania... :)

adam1277
13-02-2008, 08:06
a mnie 1 podoba się ,nawet tak po PSuciu