Zobacz pełną wersję : Nikon D40x - początek zabawy
Witam!
Zgłasza się nowy użytkownik Nikona D40x i chciałby "starym wygom" zadać 2 lub 3 pytania:
1. Czy jest nowszy soft do tego modelu niż wersja 1.0 którą mam wgraną??
2. Czy macie zabezpieczony wyświetlacz LCD w swoim aparacie? Jeśli tak to jaką folię możecie z czystym sumieniem polecić (bo na Allegro jest tego mnóstwo)??
3. Na co zwrócić uwagę w początkowym użytkowaniu tego aparatu?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi:-)
Pozdrawiam
Skifan
irek6311
06-01-2008, 13:54
Witam!
Zgłasza się nowy użytkownik Nikona D40x i chciałby "starym wygom" zadać 2 lub 3 pytania:
2. Czy macie zabezpieczony wyświetlacz LCD w swoim aparacie? Jeśli tak to jaką folię możecie z czystym sumieniem polecić (bo na Allegro jest tego mnóstwo)??
3. Na co zwrócić uwagę w początkowym użytkowaniu tego aparatu?Ad1 mam 1,1 wersje ... D
Ad2 najlepiej osłona plastikowa ... folia pomaga w uniknięciu rys
Ad3 Poczytałbym Instrukcje i zgodnie z zaleceniami użytkował D40x .
Na początek polecam przeszukać forum chyba już wszystko było. Pozdrawiam
Zbanowali ci opcje szukania?
kerry123
06-01-2008, 14:38
Witam!
Pozdrawiam
Skifan
1. co do softa to nie wiem, sam szukalem na forum i nie moge znalesc nic
2. ja mam folie z allegro za 4zł chyba i sie bardzo dobrze spisuje i na dodatek wydaje sie jakby jej nawet nie było.
3. -
aandrzej
06-01-2008, 14:56
Witam!
Pozdrawiam
Skifan
Witam
Ad. 1
Swojego czasu Nikon wypuścił nową wersję firmware'u do aparatów D40 (1.10) http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=20738&p_created=1169129474&p_sid=NaTcf4Vi&p_accessibility=&p_lva=20738&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9OTQmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPTY0OCZwX3B2PSZ wX2N2PTEuNjQ4JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vycy5zZWFyY 2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1 Nie sądzę jednak, żeby ten soft pasował do d40x ... :)
Ad. 2
Nie zabezpieczałem LCD żadna folią.
Ad. 3
Warto zwrócić uwagę na:
- opcję 'Szukaj' na forum
- instrukcję obsługi
- literaturę ... :)
kerry123
06-01-2008, 15:39
konieczne jest formatowanie karty przy instalowaniu nowego firmware'u? :(
aandrzej
06-01-2008, 15:42
konieczne jest formatowanie karty przy instalowaniu nowego firmware'u? :(
Witam
Zgodnie z instrukcją podaną na stronie:
"Skrócona instrukcja pobierania i instalowania oprogramowania (firmware)
1. Włącz aparat,naciśnij przycisk "Menu" i wybierz kolejno polecenia "Ustawienia" i "CSM/Ustawienia". Wybierz opcję"Pełne menu" a następnie naciśnij przycisk OK.
2. Pobierz i wyodrębij pliki oprogramowania (firmware).
3. Sformatuj zatwierdzoną do użycia kartę pamięci znajdującą się w aparacie.
4. Podłącz aparat D40 do komputera (w trybie MSC Mass Storage dla opcji USB ) lub użyj czytnika kart pamięci SD.
5. Skopiuj jeden z pobranych plików "AD400110.bin" (A firmware) lub "BD400110.bin" (B firmware) na górny poziom karty. Nie należy jednocześnie kopiować obu plików na kartę.
6. Odłącz aparat od komputera.
7. Włącz aparat,naciśnij przycisk "Menu" ,a następnie wybierz kolejno polecenia "Ustawienia" i "Wersja oprogramowania".
8. Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na monitorze aparatu.
9. Po zainstalowaniu uaktualnień wyłącz aparat.
10. Powtórz kroki 3 - 9, aby przeprowadzić drugą aktualizację oprogramowania.
11. Ponownie sformatuj kartę pamięci."
Tak - jest konieczne... :)
kerry123
06-01-2008, 15:49
aandrzej a jak oceniasz roznice w softcie poprzednim a tym nowym ? warto zmieniac ? :)
Ad1 mam 1,1 wersje ... D
Pytanie było o firmware do D40x, a nie D80.
aandrzej
06-01-2008, 15:57
Ja zmieniłem od razu po zakupie aparatu :) Skoro jest nowsza wersja, która poprawia błędy w starej wersji to nie widziałem przeciwwskazań aby upgrade'ować. Na wersji 1.10 jadę już prawie rok czasu i wszystko działa stabilnie.
irek6311
06-01-2008, 15:58
Pytanie było o firmware do D40x, a nie D80.To był Żart 8)
bo tak na poważnie co oni chcą zyskać zmianą softu ?
D300 z D40x nawet Ruski programista nie zrobi ...
zabawa z uaktalnianiem sprzętu przewaznie kończy się w Serwisie !
więc odradzam Aktalizacji w nowym aparacie ... tym się fotki robi 8)
co Ty chłopie gadasz... :-D
Tu chodzi o aktualizacje firmware'u oficjalnie wydanego przez Nikona.
Bateria naładowana na full, sprawdzona karta pamięci i nic sie stać nie powinno.
Robiłem ja, robiło mnóstwo ludzi i jakos nie widzialem na forum, zeby komus się cos "skrewiło" przy aktualizacji.
Inna sprawa, ze ja nie widze roznicy zadnej miedzy wersja 1.0, a 1.1.
aandrzej
06-01-2008, 16:11
To był Żart 8)
bo tak na poważnie co oni chcą zyskać zmianą softu ?
D300 z D40x nawet Ruski programista nie zrobi ...
więc odradzam Aktalizacji w nowym aparacie ... tym się fotki robi 8)
Cholera - a ja myślałem, że po wymianie firmware'u będę miał D300... No nic - pozostaje mi tylko cisnąć d40 o ścianę i zapłakać nad swoim losem ...
A tak na serio:
1. W opisie do nowej wersji firmware'u jest wykaz poprawek, które ten wprowadza - decyzja należy do Ciebie.
2. Aktualizacja nie skończy się w serwisie - jeżeli wykonasz wszystko zgodnie z instrukcją.
irek6311
06-01-2008, 16:17
co Ty chłopie gadasz... :-D
Tu chodzi o aktualizacje firmware'u oficjalnie wydanego przez Nikona.
Bateria naładowana na full, sprawdzona karta pamięci i nic sie stać nie powinno.
Robiłem ja, robiło mnóstwo ludzi i jakos nie widzialem na forum, zeby komus się cos "skrewiło" przy aktualizacji.
Inna sprawa, ze ja nie widze roznicy zadnej miedzy wersja 1.0, a 1.1.Słuszne uwagi 8)
więc po-co Uaktalniać ?
1,0 -1,1 zmieni ale to nadal D40x będzie ze swoimi zaletami/wadami i nic więcej .
Pozdrawiam Ireneusz
kerry123
06-01-2008, 16:22
moze ktos ma przepis jak podkrecic d40 do 9kl/s ? :) :)
więc po-co Uaktalniać ?
To, że w przypadku D80 zmiana firmware'u w moim odczuciu nic nie zmienia, nie znaczy ze tak jest... Moze cos tam zmienia.. To raz.
Dwa. Czasem producenci w nowszych softach dodają nowe funkcje, poprawiają jakies bugi etc.... Więc różnie to jest i czasem zmiany moga byc widoczne.
Trzy. Nikt nikogo do zmiany nie zmusza. Ktos chce to robi, inny nie chce - nie robi. Proste :)
Oczywiście. Zmienić na sprzet, ktory ma te 9 klatek :) np. Mark canona chyba tyle ma... :-P
;)
kerry123
06-01-2008, 16:25
szkoda, myslalem ze da rade odkrecic gdzies srobke, cos przestawic i bedzie karabin ;P
Ad. 1
Czy na pewno napisałeś o firmware do Nikon D40x, bo pomimo najszczerszych chęci nie udało mi się znaleźć żadnej wzmianki o nowszym sofcie.
Ad. 2.
Czy jest możliwy zakup plastikowej osłony do D40x. Jeśli tak to biorę od ręki:-)
Ad. 3
Instrukcję już przewertowałem chodziło mi raczej o porady użytkowników a nie producenta...
Ad. 1
Czy na pewno napisałeś o firmware do Nikon D40x, bo pomimo najszczerszych chęci nie udało mi się znaleźć żadnej wzmianki o nowszym sofcie.
Do D40x nie ma jeszcze nowego firmware. Nie zaprzątaj sobie tym głowy - rób zdjęcia :) To najbardziej cieszy :)
szkoda, myslalem ze da rade odkrecic gdzies srobke, cos przestawic i bedzie karabin ;P
To ty chciałeś mieć aparat czy karabin, bo to dwie różne rzeczy :-D
irek6311
06-01-2008, 17:51
skifan (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=15098)
LCD w D40x podobne do D80 może ta osłona ci spasuje ... dostępna w sklepach foto ,
Porady to poczytałbym w np "Radość fotografowania"
bardziej zaawansowana książka "Fotografia Cyfrowa" Ben Long ,
tysiące fotek też pomocne w poznaniu aparatu i fotografi 8)
co to znaczy wyzszy poziom karty? :P
chodzi o to ze po formatowaniu karty soft tworzy wlasne katalogi i pod katalogi, a pliki do uaktualnienia trzeba wlasnie wgrac w ostatnim mozliwym katalogu (chyba to jest 2:P) - dobrze mysle?
w sumie update softu do d80 wyszedl dawno temu, ale jakos ostatnio (z nudów:P) sciągnolem go - i postanowilem zainstalowac :)
/pozdrawiam
kerry123
06-01-2008, 22:17
To ty chciałeś mieć aparat czy karabin, bo to dwie różne rzeczy :-D
karabin w aparacie nie bylby zly, przynajmniej bym nie musial sie obawiac chodzac w nocy po mrocznych plenerach :P
karabin w aparacie nie bylby zly, przynajmniej bym nie musial sie obawiac chodzac w nocy po mrocznych plenerach :P
To polecam Nikona D.... z AK-47 :-D
Inna sprawa, ze ja nie widze roznicy zadnej miedzy wersja 1.0, a 1.1.
Pamietam jak byl swojego czasu temat na forum, ze przy nowym sofcie D80 mniej przepala na matrycowym :D hehe...
irek6311
07-01-2008, 16:20
Pamietam jak byl swojego czasu temat na forum, ze przy nowym sofcie D80 mniej przepala na matrycowym :D hehe...I tak mam w swoim D80 ... EV +0- zero przepałów ;-)
więc raczej warto Uaktalnić Body .
Pamietam jak byl swojego czasu temat na forum, ze przy nowym sofcie D80 mniej przepala na matrycowym :D hehe...
Nie wiem ile w tym prawdy...
Ja nie narzekałem na przepały jak miałem 1.0 i nie narzekam również teraz gdy mam 1.1
Jak dla mnie to jest tylko kwestia autosugestii, ze ten nowy soft cos poprawia w dzialaniu matrixa ;) A poza tym u mnie jest tak samo jak u Ciebie, tzn. i na starym i na nowym firmware nie mam problemow z przepalami :)
sokrates
07-01-2008, 22:16
LCD w D40x podobne do D80 może ta osłona ci spasuje ... dostępna w sklepach foto ,
Porady to poczytałbym w np "Radość fotografowania"
bardziej zaawansowana książka "Fotografia Cyfrowa" Ben Long ,
tysiące fotek też pomocne w poznaniu aparatu i fotografi 8)
podobne nie znaczy takie same - ja niestety nie znalazłem możliwości założenia plastiku do D40 (tym bardziej z D80)
jedyna rada to folia i ostrożność.
Od momentu nabycia mojej czterdziestkiX zakupiłem folie z oferty www.best-fol.pl (idealnie dopasowaną). Polecam bo ekranik jest na serio dobrze chroniony! Nie mam z nią żadnych problemów.
kronos28
08-01-2008, 15:05
LCD ten sam... obudowa już niestety nie, a to na obudowie się osłona trzyma - wyżłobienia na zatrzaski
Po poszukiwaniach kupiłem folię BRANDO ULTRA CLEAR. Zdecydowanie polecam wszystkim użytkownikom cyfrówek!!Super jakość, sposób mocowania i "używalność". Jedyny problem jest taki, że jest ona robiona dla palmtopów i trzeba przyciąć. Ale dal chcącego nic trudnego:-)
Pozdrawiam
Skifan
foto-facecik
11-02-2008, 01:02
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.allegro.pl/item306399430_profesjonalna_oslona_wyswietlacza_lc d_nikon_d40.html) TEGO TYPU SZKLA OCHRONNE SĄ DOSTĘPNE
foto-facecik
11-02-2008, 01:04
http://www.allegro.pl/item306399430_profesjonalna_oslona_wyswietlacza_lc d_nikon_d40.html TO JEST LINK NA AUKCJI ALLEGRO ZE SZKŁEMOCHRONNYM NA WYŚWIETLACZ DO D 40X
potwierdzam ja również posiadam taką folię ochronną-jest znakomita!
zdrowamarchewka
30-05-2008, 08:08
Ponawiam pytanie, może coś się zmienilo. Firmware jst nowe do D40X ? śniło mi się, że BRACKETING jst super z nowym firmware i działa światłomirz przy obiektywach MANUALNYCH ;))) dałoby się tak ?
KrzysztofS
30-05-2008, 11:00
przepis jest prosty: rozwiercic matryce o kilka minimetrow i zamiast akumulatora dać butle z NO :P :D
Zbigniew
30-05-2008, 11:37
Robi się bicie piany. Ktoś ma jakieś konkrety jeszcze, czy można zamknąć ?