Zobacz pełną wersję : LAMPA do D40
Witajcie drodzy państwo.
Sytuacja mnie zmusiła do zakupu jak najszybciej lampy błyskowej (mam czas do przyszłego piątku)
Najgorsze jest to że nie ma na ten cel możliwości przeznaczenia dowolnych funduszy a Dokładnie muszę się zamknąć w kwocie do 200-300zł !! Wiem nie jest to wiele ale nie mam tez wielkich wymagań. :-)
Zakładam oczywiście ze będzie to sprzęt używane/nie pierwszej młodości.
Czego szukać ? jakie wymagania techniczne ma d40 ?
Mam nadzieję ze pomożecie mi coś znaleźć.
PS. SB-24 znalazłem za 245 zł co o tej lampie myślicie ?
kerry123
06-01-2008, 14:45
ja posiadam sb-24, kupilem ja za 250pln i jestem bardzo zadowolony, szybko opanowalem manualne zdolnosci lampy (bo jak nie wiesz to bedziesz musial wszystko manualnie ustawiac na lampie). Mysle, ze w tych granicach cenowych jest to rewelacyjna lampa, jeszcze nigdy na nia nie narzekalem, ostatnio zrobiłem dyfuzor wlasnej roboty to w ogole juz bajka zdjecia ;]
do czego będziesz tej lampy używał?
IMHO SB-24 będzie dobrym wybrem, ma dużą moc, nie masz pomiaru TTL, ale ponoć ten, który ma lampa też fajnie działa;)
wytargalem vivitara 285hv za 230zl. palnik jak boisko pilkarskie. tylko manual, albo automatyka lampy.(lubi przeswietlac). tylko nie wiem czy ja teraz w polsce dostaniesz.
A może jednak warto pomyśleć o ratach. SB-600 trochę staniała, raty są z pewnością obciążeniem, ale dostajesz lampę, która będzie świetnie współpracowała z D40 i każdą następną nową lustrzanką Nikona. Myślę że warto się zastanowić, aparat kupuje się na lata.
Problem ze wszystkimi niededykowanymi lampami polega na tym, że żeby ich używać, trzeba mieć już pewne doświadczenie.
Niestety tą SB-24 już ktoś mi podkupił będę musiał polować dalej.
Raty odpadają szczególnie że do piątku muszę już lampę mieć u siebie.
A do czego ? do fotografii katalogowej przedmiotów w dziwnych miejscach. Najchętniej zatargał bym moją lampę na statywie i z parasolką ale tam gdzie mam fotografować brak źródła 220 V
FalconPL
07-01-2008, 00:09
weź upsa :)
Jeżeli raty nie wchodzą w grę, to szukaj czegoś z regulacją mocy błysku w największym możliwym zakresie, to znacznie ułatwi Ci pracę w manualu.
UPS ... faktycznie o tym nie pomyślałem ... robił już ktoś takie próby ?
Mam jakiegoś maluszka ARES COOL jutro zrobię test bojowy.
Tutaj jest link (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39629) do wątku na temat używania UPS'ów w plenerze.
Niestety mój UPS się nie nadaje do tego zastosowania. Błyskowa wogóle nie startuje a na świetlówce 40W 10minut i po zabawie.