Zobacz pełną wersję : F80 Czy...
witam.Jaką cenę mogę wystawić NIKON F80 + SIGMA COMPACT HYPERZOOM 28-300 D 1:3.5-6.3 ASPHERICAL IF Stan BDB.Pytanie czysto teoretyczne :) Noszę się z zamiarem zamiany na F90X lub F100.
Puszka jakieś 300zł - 350zł, obiektyw pewnie też gdzieś tyle.
Czego brakuje Ci w F80? I dlaczego chcesz zmienić na F90x? Tracisz VR, cztery pola AF i sensowną współpracę z obiektywami typu G. Zyskujesz jakość wykonania. Jeśli już przesiadka z F80 na analoga z AF to tylko na F100/F5/F6.
moze i racja chciałem czegoś nowego.Jaki obiektyw jest dobry i wszechstronny w miarę lekki?
moze i racja chciałem czegoś nowego.Jaki obiektyw jest dobry i wszechstronny w miarę lekki?
Jak dla początkującego: 50 f/1.8 D za max 450 zł kupisz nowego, lub ew. zoom 28-105 f/3.5-4.5 D na allegro za 700-800 zł. W sumie na zupełny początek, to polecałbym zooma, masz na nim szeroki kąt i krótkie tele. Poza tym obiektyw ten ma funkcję macro, będziesz mógł postrzelać trochę zbliżeń kwiatków czy coś w tym stylu. Ten zoom jest przyzwoity optycznie i miechanicznie, a jak sobie postrzelasz trochę fotek i poduczysz o systemie nikona, to za jakiś czas sam będziesz widział co ci potrzeba.
Poza tym polecam skorzystać z opcji "szukaj" lub poszperać w dziale obiektywy.
Ten obiektyw polecony przez kolegę bowie jest naprawdę niezły
Ale według mnie jeszcze lepszy jest 24-85/3,5-4,5 AFS
Ksiazkiewicz
06-01-2008, 14:58
Tego body=F80 nigdy nie sprzedam. Posiadam w tej chwili dwie cyfry D80 i D70s, ale do fotografowania ptactwa, zwierzyny leśnej nadal używam F80 (czyli kilka filmów na miesiąc)
... Czego brakuje Ci w F80? I dlaczego chcesz zmienić na F90x? ...
A może to nie jest kwestia brakowania czegoś? Miałem F90x jako swego rodzaju powrót z nowocześniejszych aparatów i mam wrażenie że ta puszka była jak dla mnie optymalym wyborem pomiędzy możliwosciami elektroniki a klasyczną solidnoscią zaawansowanej lustrzanki. Mocny silnik AF, bobry pomiar światła, niezły wizjer, brak (bo niepotrzebna) lampki wspomagajacej AF - do dzisiaj marzy mi się taki korpus z matrycą zamiast rolki :). A co do obiektywu - oprócz 50/1,8 używałem Nikkora 28-105 i było ok.
A może to nie jest kwestia brakowania czegoś?
Zmiany zawsze są czymś spowodowane, w przypadku zmiany F80 na F90x może być to spowodowane właśnie tym, co opisałeś. Miałem obie puszki i mi też F90x lepiej leży w ręce, co nie zmienia jednak faktu, że możliwościami niestety mocno odstaje od F80.
Miałem obie puszki i mi też F90x lepiej leży w ręce, co nie zmienia jednak faktu, że możliwościami niestety mocno odstaje od F80.
A może jakieś konkrety? F90 u mnie jeszcze leży, F80 dawno w rękach nie miałem, więc może zapomniałem o jego możliwościach. Jedyna przewaga jaka mi przychodzi do głowy to obsługa VR.
A może jakieś konkrety? F90 u mnie jeszcze leży, F80 dawno w rękach nie miałem, więc może zapomniałem o jego możliwościach. Jedyna przewaga jaka mi przychodzi do głowy to obsługa VR.
O ile jedno zamiast pięciu pól AF da się w F90 przeżyć, to kiepska współpraca z obiektywami typu G daje się mocno we znaki. O VRce sam wspomniałeś.
A i tak lepiej pracowało mi się na F90 :)
Ten obiektyw polecony przez kolegę bowie jest naprawdę niezły
Ale według mnie jeszcze lepszy jest 24-85/3,5-4,5 AFS
Potwierdzę, to szkło wbrew pozorom może miło zaskoczyć. Trochę podobnie jak 18-70 DX ;)
A może jakieś konkrety? ...
Niebagatelna jest tez kultura pracy lustra w F80. To chyba najcichsze (a w wielu przypadkach to ogromna zaleta) body tego producenta.
witam.Jaką cenę mogę wystawić NIKON F80 + SIGMA COMPACT HYPERZOOM 28-300 D 1:3.5-6.3 ASPHERICAL IF Stan BDB.Pytanie czysto teoretyczne :) Noszę się z zamiarem zamiany na F90X lub F100.
jako stary piernik rocznik 1954, nie widzę sensu pójścia w tym kierunku, to co masz pozostaw i idź w cyfrę