PDA

Zobacz pełną wersję : D70s - zła karta?

Jolania
10-02-2006, 09:10
W D70s włożyłem kartę CF 1GB SanDisk EXTREME III. Po kupnie aparatu zorientowałem się, że wszędzie polecają CF I, CF II. W instrukcji z dopuszczonych kart znalezłem SDCFH i SDCFX. Jak wynika z notki prasowej:"Dla trybu zdjęć JPEG NORMAL - Large i z kartą pamięci SanDisk SDCFH (Ultra II), SDCFX (Extreme/Extreme III) lub Lexar Media 80X WA CompactFlash?. " to i trójka jest dopuszczana. Wczoraj aparat kilka razy zakomunikował mi, ze nie czyta karty. Poza tym samo odczytanie zdjęć przez komputer (kiedy wypełniają się te kratki z czarwonym krzyzykiem po środku) trwa ok. 3- 4sekundy/ 1 zdjęcie. Sam zrzut do komputera juz normalnie. Gdy podłaczam Olympusa c-7070 komputer widzi zdjęcia niemal natychmiast. Ustawienia:JPEG Fine, rozniar obrazu L. W nawiasie też pokazują też ile może zdjęć łyknąć na szybkiego (chyba tzw. bufor). Początkowo pokazywał mi 9 a teraz 7. Dodam, że parametrów ustawienia jakości zdjęć nie zmieniłem. Czy karta jest "nawalona"? Co Wy na to?

Piotrek_Puławy
10-02-2006, 13:23
Jeśli masz możliwość to sprawdź z inną kartą. Jeśli efekt jest taki sam to coś się dzieje z aparatem, jeśli w porządku to karta jest uwalona. D70s ma w instrukcji napisane, że Extreme III są przez Nikona zaakceptowane.

Paradox
10-02-2006, 13:25
A karta byla formatowana w Nikonie ?

krzysztof jot
10-02-2006, 13:54
D70s ma w instrukcji napisane, że Extreme III są przez Nikona zaakceptowane.
marketing :) kazda CF pracuje w D70s - nie spotkałem karty, która
nie współpracowałaby z tym aparatem - choc oczywiscie nie kazda
bedzie tak szybka, jak aparat - i odwrotnie :)

Jolania
10-02-2006, 15:17
O konieczniści formatowania przed pierwszym użyciem nie wiedziałem. Później ją formatowałem. Chyba jej nie zepsułem, co?

Paradox
10-02-2006, 16:12
Nie od tego moim zdaniem popsc sie nie miala prawa.
Ja swoje karty uzywalem zamiennie w D70 i kompakcie Canona i Nikon zawsze wszystko widzial .
Scandiski to dobre karty, ale wydaje mi sie, ze akurat 1Gb EXTREME III juz kilku osobom na forum nawalily.
Sam osobisice mam Ultra II 512 i smiga bez problemu. Jesli masz mozliwosc - sprawdz jak aparat zachowuje sie z inna karta .

irekka
10-02-2006, 20:41
Nie widze zadnego uzasadnienia w formatowaniu karty akurat nikonem. Nikon nie wymyslił swojego formatu zapisu plików. FAT to standard i juz. Od dawien dawna do odczytu zdjeć używam czytnika - usb 1.1 aparatu przy zrzucie 2GB zdjęc jest po prostu za wolne. Sprawdź jak zachowuje się karta w jakimś czytniku.

Paradox
10-02-2006, 20:48
Irekka: nie chodzi o samo formatowanie(jak napisales fat to fat ), a bardziej o katalogi tworzone przez kazdy aparat. Choc jak napisaelm wyzej nigdy nie mialem w D70 problemow z odczytem kart formatowanych w innych aparatach. Ale zawsze warto sprobowac, tym bardziej ze wiele czasu to nie zajmuje.

Krycha
11-02-2006, 00:04
Jolania mam dokładnie tę samą kartę(1Gb EXTREME III ), ale takich objawów nie zanotowałem u mnie chodzi wszystko ok.

irekka
11-02-2006, 11:40
"A karta byla formatowana w Nikonie ?"
Odniosłem się do tego pytania.
Gdyby pytanie było "a czy katalogi (foldery czy jak kto tam woli) były tworzone poza aparatem" nic bym o formatowaniu nie pisał.

Krycha
11-02-2006, 13:30
Ja karty na początku nie formatowałem, bo kiedyś ktoś na forum pisał, że na karcie jest jakiś program do odzyskiwania zdjęć uprzednio usuniętych, więc zaraz po zakupie wypstrykałem całą pamięć i dopiero potem po zgraniu wszystkiego zrobiłem format w Nikonie - ani przed ani po nie zauważyłem różnicy w pracy aparatu czy też karty, swoją drogą programu do odzyskiwania zdjęc tez nie znalazłem na karcie (był osobno w pudełku na małej cd) :mrgreen: Na karcie mam kilka katalogów dokładnie 3, bo zdjęcia robi moja prawie już żonka i często jak wyjdzie cuś ładnego to wiadomo kto robił :-). Foldery zrobiłem 1 w Nikonie a jeden na pc - też bez różnicy.
Pozdrawiam