Zobacz pełną wersję : D70s - zła karta?
W D70s włożyłem kartę CF 1GB SanDisk EXTREME III. Po kupnie aparatu zorientowałem się, że wszędzie polecają CF I, CF II. W instrukcji z dopuszczonych kart znalezłem SDCFH i SDCFX. Jak wynika z notki prasowej:"Dla trybu zdjęć JPEG NORMAL - Large i z kartą pamięci SanDisk SDCFH (Ultra II), SDCFX (Extreme/Extreme III) lub Lexar Media 80X WA CompactFlash?. " to i trójka jest dopuszczana. Wczoraj aparat kilka razy zakomunikował mi, ze nie czyta karty. Poza tym samo odczytanie zdjęć przez komputer (kiedy wypełniają się te kratki z czarwonym krzyzykiem po środku) trwa ok. 3- 4sekundy/ 1 zdjęcie. Sam zrzut do komputera juz normalnie. Gdy podłaczam Olympusa c-7070 komputer widzi zdjęcia niemal natychmiast. Ustawienia:JPEG Fine, rozniar obrazu L. W nawiasie też pokazują też ile może zdjęć łyknąć na szybkiego (chyba tzw. bufor). Początkowo pokazywał mi 9 a teraz 7. Dodam, że parametrów ustawienia jakości zdjęć nie zmieniłem. Czy karta jest "nawalona"? Co Wy na to?
Piotrek_Puławy
10-02-2006, 13:23
Jeśli masz możliwość to sprawdź z inną kartą. Jeśli efekt jest taki sam to coś się dzieje z aparatem, jeśli w porządku to karta jest uwalona. D70s ma w instrukcji napisane, że Extreme III są przez Nikona zaakceptowane.
A karta byla formatowana w Nikonie ?
krzysztof jot
10-02-2006, 13:54
D70s ma w instrukcji napisane, że Extreme III są przez Nikona zaakceptowane.
marketing :) kazda CF pracuje w D70s - nie spotkałem karty, która
nie współpracowałaby z tym aparatem - choc oczywiscie nie kazda
bedzie tak szybka, jak aparat - i odwrotnie :)
O konieczniści formatowania przed pierwszym użyciem nie wiedziałem. Później ją formatowałem. Chyba jej nie zepsułem, co?
Nie od tego moim zdaniem popsc sie nie miala prawa.
Ja swoje karty uzywalem zamiennie w D70 i kompakcie Canona i Nikon zawsze wszystko widzial .
Scandiski to dobre karty, ale wydaje mi sie, ze akurat 1Gb EXTREME III juz kilku osobom na forum nawalily.
Sam osobisice mam Ultra II 512 i smiga bez problemu. Jesli masz mozliwosc - sprawdz jak aparat zachowuje sie z inna karta .
Nie widze zadnego uzasadnienia w formatowaniu karty akurat nikonem. Nikon nie wymyslił swojego formatu zapisu plików. FAT to standard i juz. Od dawien dawna do odczytu zdjeć używam czytnika - usb 1.1 aparatu przy zrzucie 2GB zdjęc jest po prostu za wolne. Sprawdź jak zachowuje się karta w jakimś czytniku.
Irekka: nie chodzi o samo formatowanie(jak napisales fat to fat ), a bardziej o katalogi tworzone przez kazdy aparat. Choc jak napisaelm wyzej nigdy nie mialem w D70 problemow z odczytem kart formatowanych w innych aparatach. Ale zawsze warto sprobowac, tym bardziej ze wiele czasu to nie zajmuje.
Jolania mam dokładnie tę samą kartę(1Gb EXTREME III ), ale takich objawów nie zanotowałem u mnie chodzi wszystko ok.
"A karta byla formatowana w Nikonie ?"
Odniosłem się do tego pytania.
Gdyby pytanie było "a czy katalogi (foldery czy jak kto tam woli) były tworzone poza aparatem" nic bym o formatowaniu nie pisał.
Ja karty na początku nie formatowałem, bo kiedyś ktoś na forum pisał, że na karcie jest jakiś program do odzyskiwania zdjęć uprzednio usuniętych, więc zaraz po zakupie wypstrykałem całą pamięć i dopiero potem po zgraniu wszystkiego zrobiłem format w Nikonie - ani przed ani po nie zauważyłem różnicy w pracy aparatu czy też karty, swoją drogą programu do odzyskiwania zdjęc tez nie znalazłem na karcie (był osobno w pudełku na małej cd) :mrgreen: Na karcie mam kilka katalogów dokładnie 3, bo zdjęcia robi moja prawie już żonka i często jak wyjdzie cuś ładnego to wiadomo kto robił :-). Foldery zrobiłem 1 w Nikonie a jeden na pc - też bez różnicy.
Pozdrawiam