Zobacz pełną wersję : Nikon F 80 Czy można???
Witam.Czy jest taka opcja w F80 żeby przewinąć film na szpulkę i robić zdjęcia od końca?Proszę o instrukcję obsługi F80.pozdrawiam
Witam.Czy jest taka opcja w F80 żeby przewinąć film na szpulkę i robić zdjęcia od końca?Proszę o instrukcję obsługi F80.pozdrawiam
Odpowiem Ci emailem, jak mi go przeslesz na PM
A po co? Nie kumam.
A po co? Nie kumam.
Pewnie nie trzeba przewijać po skończeniu filmu ...
Zrobione zdjęcia są zabezpieczone chowają się do szpuli tak jest w niektórych aparatach.
slawson38
06-01-2008, 14:56
W F80 takiej możliwości nie ma .Można w serwisie ustawić tak aby aparat nie zwijał filmu do końca, przydaje się to gdy chcemy zmienić film na inny w trakcie robienia zdjęć, a później go ponownie założyć.
Łukasz F.
06-01-2008, 15:04
Można w serwisie ustawić tak aby aparat nie zwijał filmu do końca, przydaje się to gdy chcemy zmienić film na inny w trakcie robienia zdjęć, a później go ponownie założyć.
Z tego co pamietam, to nie trzeba z tym isc do serwisu, tylko ustawia sie to w opcjach uzytkownika. Moge sie mylic, co prawda, dlugo juz go w reku nie mialem, ale przypominam cos sobie, ze uzywalem takiej opcji
Ksiazkiewicz
06-01-2008, 15:17
tego na 99.9% nie ma w opcjach a znam ten aparat bardzo dobrze
Łukasz F.
06-01-2008, 15:44
ok, tego na 100% nie ma, wlasnie sprawdzilem w instrukcji, przpraszam za wprowadzenie w blad. pozdrawiam
Bodajże F55 to ma, F80 nie
Tak, F55 rozwijało cały film i potem kolejne zrobione klatki trafiały do szpuli. Też właśnie żałuję, że F100 tak nie ma. W sumie nie wiem jakie są argumenty przeciw, ale widzę zalety. Znajomemu kiedyś aparat zwariował i gdy film się skończył to zwiną film. Po otwarciu aparatu okazało się, że zwiną, ale ... do połowy :(
A i pozwolę się podczepić pod temat, ale ktoś tak szybko może mi wyjaśnić co mi daje przycisk AF-ON (co mi daje więcej prócz tego co mam po wciśnięciu spustu do połowy)?
ppfalcon
07-01-2008, 21:56
AF-ON włącza AF, czyli w większości przypadków to samo co spust. Ale połączenie spustu i AF można wyłączyć w CF (Custom Functions) #4.
miron19j
08-01-2008, 21:49
AF-ON włącza AF, czyli w większości przypadków to samo co spust. Ale połączenie spustu i AF można wyłączyć w CF (Custom Functions) #4.
ktoś na forum opisywał, jak zrobić pułapkę ostrości używając AF-ON.