PDA

Zobacz pełną wersję : Tryb P w d200

snajper
05-01-2008, 16:18
Mam pytanie do użytkowników D200.
Czy tryb automatyki programowanej (P) działa w D200 podobnie jak w D70s?
Chodzi mi konkretnie o to, że po założeniu Nikkora 300/4 do D70s, aparat w trybie "P" sam trzymał się krótkich czasów kompensując ekspozycję najpierw przysłoną (oczywiście upraszczam sprawę). Czas naświetlania wydłużał dopiero wtedy gdy doszedł do max. otworu przysłony (f:4). W D200 mam zupełnie inaczej. Aparat jakby nie rozpoznawał założonego szkła i potrafi ustawić np. 1/100s i f:5 co przy zdjęciach robionych z reki jest nieporozumieniem. Oczywiscie, że można skorzystać z fleksji lub przejść w tryb "S", ale D70s sam starał sie zadboać o to by nie poruszyć zdjeć robionych teleobiektywem. Czy w D200 tak ma być, czy to może jakiś feler?
Może ktoś z Kolegów mógłby to sprawdzić?
Z góry dzieki !

sprocket
05-01-2008, 22:22
snajper - Ja tez to zauwazylem w D200 i nawet o tym pisalem na forum:) odpisywano mi wtedy ze program P jest do d... :) chodz ja uwazam ze nie i dokladnie do tego mi byl potrzebny o czym piszesz.
Od zakupu D200 uzywal prawie wylacznie A, wiec chyba i ty tak samo postapisz bo dla mnie tez zbyteczny jest program P w D200.

njght_84
05-01-2008, 22:52
d80 robi z 2,8 5,6 i czas 1/60 fee

bogdi64
05-01-2008, 23:05
dlaczego fe i be, od tego są zielone programy i programy tematyczne i bardzo dobrze, że sam tego nie dopasowuje zgodnie z jakimś ta ustawieniem, gdybym tego oczekiwał - to bym kupił inny aparat, przecież jest coś takiego jak statyw lub monopod który mi pozwala robić 300 przy czasie 1/100, więc to właśnie jest dobre, a poza tym programu to w zasadzie nie używam

sprocket
06-01-2008, 00:04
Wlasnie sie obawialem ze zacznie sie znow to samo - progra P dla zielonych i amatorow ,tematyczne
Program P nie jest programem tematycznym ani zielonym jest tylko dla troszke leniwszych lub ktorzy nie maja czasu przestawiac koleczko, z doswiadczenia znalem fotoreporterow ktorzy uzywali tego programu.
Podstawowa zaleta to jak juz snajper napisal, automatyczne skracanie czasow przy dlugim zomowaniu, program P swietnie do tego sluzyl np w F80 ktory mam lub nawet D50 a gdzie w D200 dziala szczegolnie inaczej.
Jesli ktos wie dlaczego D200 tak wlasnie postepuje niech odpowie :) a nie pisze wyniosle ze go nie uzywa.

bogdi64
06-01-2008, 15:41
dlatego, że jak ktoś określił d 200 jest dla zawodowców (nie lubię tego określenia) czyli dla ludzi którzy go kupują świadomie i chcą sami decydować w 100% o parametrach, dlatego zostały pominięte pewne funkcję - analizując dalej, nie otwiera też się sama lampa błyskowa po przejściu na niższe czasy, nie miga kontrolka o możliwości poruszenia zdjęcia,
opis przykładowej sytuacji: wyścigi konne lub samochodowe, założone szkło 18-200 - grupa rusza i masz piękne śledzone zdjęcie konie ostre tło rozmazane (przy 18mm całej grupy), ale chcesz szybko wyłowić jednego konia, przechodzisz na 200mm, czas ci leci do 1/500s i koniec - wszystko stoi _ fakt w tej sytuacji lepiej użyć automatyki zamiast programy, ale jeśli już masz włączony program na wszystkich fotkach jest szansa uzyskania tego samego efektu, (teraz usłyszę, że można poruszyć fotkę, ale od tego też są statywy i monopody) dlatego w d100, d200 pozostawiono wybór użytkownikowi, a w każdej sytuacji można jednym palcem przesunąć drabinkę programu i dostosować się do szkła, w tym momencie ja jestem zadowolony, ze firma nikon nie uszczęśliwia mnie na siłę

sprocket
06-01-2008, 18:01
bogdi - z twojej wypowiedzi wynka ze program P jest wogole zbyteczny i wybacz ale niec nie kojaze z tego co napisales.
Ja ci podam przyklad moj ktory wielokrotnie sprawdzal sie w plenerze z F80 jaki wtedy mialem
- dosc ciemny las a mam zalozone szklo nikkor 70-300 i program P - moj obiekt to np. sarenka ktora sledze na 70mm i mam 1/125 F 8 podkrecam troszke zooma i program P automatycznie ile sie da zmniejsza mi czas by zdjecie bylo ostre 1/250 f5,6 i teraz ktos powie ( a przekrec sobie na A ustaw 5,6 i bedziesz mial z glowy:) ) ok ale co sie stanie gdy wyjdziesz kadrem w sloneczna lake o poteznym swietle? Dalej bedziesz mial w A 5,6 a czas bedzie ci migal w postaci HI :) - a wlasnie program P wspaniale to wszystko sam korygowal kiedy ja bylem zajety obiektem w kadrze.
Dlatego mi i zapewne snajperowi marzy sie taki program P w D200 kiedy to bedzie pracowal tak jak juz wspomnialem i w dodatku kontrolowal iso auto ktore posiadaja lustrzaki cyfrowe - lecz niestety tak nie jest:)

lupus771
06-01-2008, 18:04
dlatego, że jak ktoś określił d 200 jest dla zawodowców (nie lubię tego określenia) czyli dla ludzi którzy go kupują świadomie i chcą sami decydować w 100% o parametrach, dlatego zostały pominięte pewne funkcję - analizując dalej, nie otwiera też się sama lampa błyskowa po przejściu na niższe czasy, nie miga kontrolka o możliwości poruszenia zdjęcia,
opis przykładowej sytuacji: wyścigi konne lub samochodowe, założone szkło 18-200 - grupa rusza i masz piękne śledzone zdjęcie konie ostre tło rozmazane (przy 18mm całej grupy), ale chcesz szybko wyłowić jednego konia, przechodzisz na 200mm, czas ci leci do 1/500s i koniec - wszystko stoi _ fakt w tej sytuacji lepiej użyć automatyki zamiast programy, ale jeśli już masz włączony program na wszystkich fotkach jest szansa uzyskania tego samego efektu, (teraz usłyszę, że można poruszyć fotkę, ale od tego też są statywy i monopody) dlatego w d100, d200 pozostawiono wybór użytkownikowi, a w każdej sytuacji można jednym palcem przesunąć drabinkę programu i dostosować się do szkła, w tym momencie ja jestem zadowolony, ze firma nikon nie uszczęśliwia mnie na siłę

Jeżeli to aparat dla zawodowców jak piszesz to po choinkę konstruktorzy pakowali ten tryb do D200??
Autorowi wątku chyba nie o takie wypowiedzi chodzi

thor88
06-01-2008, 18:05
chyba pójdę sobie to sprawdzić... powiem szczerze, że mam D200 już prawie rok, zrobiłem nim ponad 40k zdjęć i nie zrobiłem żadnego zdjęcia w trybie innym niż M :)

jjj
06-01-2008, 18:06
chyba pójdę sobie to sprawdzić... powiem szczerze, że mam D200 już prawie rok, zrobiłem nim ponad 40k zdjęć i nie zrobiłem żadnego zdjęcia w trybie innym niż M :)
...ortodoks!!! :mrgreen:

thor88
06-01-2008, 18:15
poważnie... co więcej, po kupnie ustawiłem na manual i tak zostało, po kilku miesiącach chciałem przestawić bo focić miała żona i ... dłuższą chwilę musiałem sobie przypominać jak to zrobić:)

jjj
06-01-2008, 18:20
Mój D200 nie zaznał jpg-ów. Od początku same NEF-y...

thor88
06-01-2008, 18:22
no widzisz... każdy ma jakieś zboczenia;) ale nie zaśmiecajmy koledze wątku

jjj
06-01-2008, 18:26
no widzisz... każdy ma jakieś zboczenia;) ale nie zaśmiecajmy koledze wątku
;)

sprocket
06-01-2008, 18:35
jjj - buzki sobie puszczaj na prezentacji zdjec np. dla dobrego zdjecia dawaj wesola buzke a dla zlego smutna, bedzie to odpowiednie miejsce na tego typu rozmowy :)
My tu o powaznych sprawach rozmawiamy.

jjj
06-01-2008, 18:40
jjj - buzki sobie puszczaj na prezentacji zdjec np. dla dobrego zdjecia dawaj wesola buzke a dla zlego smutna, bedzie to odpowiednie miejsce na tego typu rozmowy :)
My tu o powaznych sprawach rozmawiamy.
Problem w tym, że Ty ze swoim komentarzem jesteś za poważny/sztywny. Jak masz problem ze swoją osobowością i musisz pisac w liczbie mnogiej to może pomyśl o terapii bo piwo Ci szkodzi.
ps. ...i wybacz, ale nie będę Ciebie prosił o zgodę na napisanie czegoś lub zamieszczenie "uśmieszku". Jesteś po prostu śmieszny i tyle...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

sprocket
06-01-2008, 18:48
jjj - wpadasz na powazny watek jedyne co potrafisz powiedziec to wyslac gifa zreszta zauwazylem nie tylko na tym poscie i jeszcze obrazasz, wyluzuj.

jjj
06-01-2008, 18:51
jjj - wpadasz na powazny watek jedyne co potrafisz powiedziec to wyslac gifa zreszta zauwazylem nie tylko na tym poscie i jeszcze obrazasz, wyluzuj.
Ja się mam wyluzowac...? Proszę Cie nie ośmieszaj się. Jak chcesz to mogę zacytowa kilka "bardzo poważnych" wypowiedzi twojego autorstwa...
ps. Co do powagi wątku to wybacz, ale wątek o programie automatycznym w profi lub semi-profi body i oczekiwanie, że będzie tak jak w D50/D70/D80 jest hiper poważne:mrgreen:

lupus771
06-01-2008, 18:59
Czy są na tym forum jacyś moderatorzy którzy przenoszą wesołych jjj-gów do wątków o lekkiej tematyce "z humorem"??

pllliiiisss!!

vx_pl
06-01-2008, 19:01
W d80 też nie jest tak hiper. Zdarza się że na obiektywie 2.8 wychodzi zdjęcie w stylu 1/80 f/4.5

jjj
06-01-2008, 19:02
Czy są na tym forum jacyś moderatorzy którzy przenoszą wesołych jjj-gów do wątków o lekkiej tematyce "z humorem"??

pllliiiisss!!
Napisz donos do moderatora...:mrgreen: Poczytaj sobie uważnie kolego kto sprowokował tą wymianę zdań...

sprocket
06-01-2008, 19:04
jjj - edytowales:), zrozumiales ze to powazny watek OK, posiadasz widze D3 i tam tez masz program P, prosze wytlumacz mi jego dzialanie jesli jest inne niz w D50 D70 D80, bo jesli byl by to program zbyteczny i nieuzywany przez zawodowcow to jak myslisz? Istnial by w twoim D3?

jjj
06-01-2008, 19:06
jjj - edytowales:), zrozumiales ze to powazny watek OK, posiadasz widze D3 i tam tez masz program P, prosze wytlumacz mi jego dzialanie jesli jest inne niz w D50 D70 D80, bo jesli byl by to program zbyteczny i nieuzywany przez zawodowcow to jak myslisz? Istnial by w twoim D3?
Co edytowałem? ...tylko błędy literowe... A co Cię dokładnie interesuje w jego działaniu?

sprocket
06-01-2008, 19:17
jjj - posiadsz D3, najlepsza puszka Nikona, posiadasz szklo 70-200, przestaw na program P i powiedz nam czy tez po przejsciu z 70mm na 200mm program nie zmniejsza czasu. Chodzi oto ze D200 po przejsciu na 200mm w programie P potrafi jeszcze wiecej przyslonic niz zmniejszyc czas by zdjecie bylo nie poruszone.

jjj
06-01-2008, 19:29
jjj - posiadsz D3, najlepsza puszka Nikona, posiadasz szklo 70-200, przestaw na program P i powiedz nam czy tez po przejsciu z 70mm na 200mm program nie zmniejsza czasu. Chodzi oto ze D200 po przejsciu na 200mm w programie P potrafi jeszcze wiecej przyslonic niz zmniejszyc czas by zdjecie bylo nie poruszone.
Jest tak jak w D200, czyli zgodnie z krzywą (str.426 - instrukcja obsługi), ogniskowa bez znaczenia. Przecież jest coś takiego jak "fleksja programu" za pomocą której możesz tą krzywą przesunąc, żeby np. czas skrócic/wydłużyc co automatycznie zmienia również wartoś przysłony. Więc w czym w ogóle macie problem...?

bogdi64
06-01-2008, 22:07
bogdi -
Ja ci podam przyklad moj ktory wielokrotnie sprawdzal sie w plenerze z F80 jaki wtedy mialem
- dosc ciemny las a mam zalozone szklo nikkor 70-300 i program P - moj obiekt to np. sarenka ktora sledze na 70mm i mam 1/125 F 8 podkrecam troszke zooma i program P automatycznie ile sie da zmniejsza mi czas by zdjecie bylo ostre 1/250 f5,6 ......................
Dlatego mi i zapewne snajperowi marzy sie taki program P w D200 kiedy to bedzie pracowal tak jak juz wspomnialem i w dodatku kontrolowal iso auto ktore posiadaja lustrzaki cyfrowe - lecz niestety tak nie jest:)

i jak pięknie teraz odpowiedziałeś dlaczego tego nie ma w d200
jest sarenka i las mam 1/125 F8 - przechodzę na 200mmw moim obiektywie 2,8 i czas mi leci do 1/1000 a przysłona do 2,8 - buźkę sarenki widzę, ale jej dupa już jest nie ostra więc przesuwam program (jednym palcem i jednym pokrętłem do 1/250 i F 5,6, cofam obiektyw na 80mm i aparat chcąc utrzymać zmianę wartości do ogniskowej ustawia mi 1/60 i F 11 - sarenka pięknie mi się wtapia pełną swoją ostrością i ostry las za nią, znów korekcja palcem programu na 1/250 i f 5,6, sarenka zaczyna mi biec więc ustawiam szybko znów 200mm wbija mi się automatycznie 1/1000 - F2,8, mam piękną biegnącą sarenkę z ostrą głową i nieostrą dupą i niestety ostrym lasem i zamiast ruch sarny na tle rozmazanego lasu mam stojącą sarnę i stojące drzewa, a teraz wystarczy w systemie bez zbędnych bajerów ustaiwć wstępnie 1/250 i F 5,6 i wiem, że zostaną zachowane te proporcje i po korekcji palcem programu przy zmianie ogniskowych nie będą występowały mi takie numery - dlatego też nigdy nie podpinałem do d50 długiej optyki gdy była konieczność użycia programy, a wyjmowałem d100 bez tego dodatku, po prostu szybciej, pewniej i bez przykrych niespodzianek zrobić to samemu, a już tak między nami to w takiej sytuacji ustawił bym i tak na funkcję A przy F 4 (czas mam do 1/8000-więc małe prawdopodobieństwo wyjścia poza), do tego (gdyby weszła w cień) ISO auto ze zmianą przy przejściu poniżej 1/250 i mam czas który nie zejdzie mi poza granicę utrzymania aparatu i brak ewentualnych niespodzianek z głębią ostrość
teraz już chyba opisałem zrozumiale
powodzenia przy tego typu testach z aparatem, bo wtedy okazuje się coraz częściej, że funkcja PROGRAM jest co raz rzadziej używana i coraz bardziej zbyteczna

snajper
06-01-2008, 22:12
Dziekuję za informacje.
Tak gwoli ścisłości to wiem co to jest statyw,programy tematyczne, fleksja itp.:)
Programów tematycznych nie używam, ale gro zjęć Nikkorem 300/4 robię z ręki. W d70s często używałem trybu "P", najczęściej w takich sytuacjach jak opisał sprocket (chociaż to nie jest zoom).
Pytanie zadałem dla tego, że kupiłem używany aparat i mogła wchodzić w grę zła komunikacja puszki z teleobiektywem. Wykres w instrukcji widziałem, ale dotyczy on konkretnego obiektywu o krótkiej ogniskowej. Po podpięciu tele mógłby wygladać inaczej.
Teraz wiem, że D200 tak ma...

thor88
06-01-2008, 22:37
I można zamknąć wątek oby jjj poniekąd przeze mnie nie został zlinczowany za wysyłanie uśmieszków (w tym miejscu powinna być uśmiechnięta mordka jednak z uwagi na powagę wątku jej nie wkleiłem).
Pozdrawiam i przepraszam wszystkich których mój OT zdenerwował i tych co poczuli się urażeni, że nie wszyscy zachowują śmiertelną powagę.

FalconPL
06-01-2008, 22:55
myślę że z tym okrajaniem puszek 'profi' koledzy są aż nadto ortodoksyjni. Ja bym bardzo chętnie widział tryb zielony jak i parę tematów w d300. Choćby po to żeby żona/mama/ktoś tam jeszcze mógł cyknąć zdjęcie i tyle.
A tak co - mogę wybrać albo fajna nowa puszka z CMOS i fajnie niskimi szumami, albo D40 i zielony program - wybieraj użytkowniku, a najlepiej kup oba... W menu na pewno znajdzie się parę funkcji z których na pewno
nie skorzystam (choćby obróbka zdjęć w aparacie) i to jakoś nie powód żeby na nie bluzgać - przecież one nic nie ważą :)

Miałem w kompakcie tryb 'akwarium' a jakoś nie wypisywałem po forach - po co ktoś tu włożył tryb akwarium... przecież ja tego nie używam...

jjj
06-01-2008, 23:10
I można zamknąć wątek oby jjj poniekąd przeze mnie nie został zlinczowany za wysyłanie uśmieszków (w tym miejscu powinna być uśmiechnięta mordka jednak z uwagi na powagę wątku jej nie wkleiłem).
Pozdrawiam i przepraszam wszystkich których mój OT zdenerwował i tych co poczuli się urażeni, że nie wszyscy zachowują śmiertelną powagę.
thor88 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5781), myślę że przed zamieszczeniem na forum uśmieszku musisz koniecznie poprosi o zgodę sprocketa, bo to poważny facet i mógłbyś go tym urazic...
A tak wracając do tematu to bogdi64 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8596) pokazał na pierwszym z brzegu przykładzie, że polityka nikona ma jednak racjonalne uzasadnienie.

sprocket
06-01-2008, 23:14
Panowie - tu nie czat na WP tylko powazny watek:)
nie jestem powazny az tak i mozecie sobie puszczac tysiac usmieszkow:) tylko napiszcie do tego cos z sesem i na temat ok ?;)