Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Program do ochrony hasłem folderów

Ostrry
05-01-2008, 00:27
Witam, poszukuję jakiegoś dobrego programu do ochrony hasłem folderów, o ile takowy istnieje, bo szukam i szukam ale nic nie mogę znaleźć sensownego. Na forum też nie znalazłem tematu traktującego o tym.

Valdek_Tychy
05-01-2008, 00:42
Hide Folders,używam od kilku lat i jest naprawdę skuteczny.
http://www.fspro.net/hide-folders/

david555
05-01-2008, 00:45
Witam, poszukuję jakiegoś dobrego programu do ochrony hasłem folderów, o ile takowy istnieje, bo szukam i szukam ale nic nie mogę znaleźć sensownego. Na forum też nie znalazłem tematu traktującego o tym.

Najskuteczniejszy jest STEGANOS SAFE.
Nie do pobicia i złamania dla przeciętnych entuzjastów hackerstwa.;)

edit: Program jest bajecznie prosty w obsłudze i niezwykle wygodny, tworzy zaszyfrowane woluminy, widoczne po otwarciu przez system jako odrębne dyski.
Można w nich przechowywać co dusza zapragnie, a dane są szyfrowane w czasie rzeczywistym.
Polecam.

arturs
05-01-2008, 01:01
Podobnie działa truecrypt - też jest super i podobno nie do złamania

Tom01
05-01-2008, 03:36
A zastanawiał się ktoś nad wyciągnięciem danych z takiego zaszyfrowanego folderu przy awarii systemu operacyjnego, lub nie daj Bóg, awarii struktury logicznej dysku?

Moim zdaniem, najskuteczniejszym i najbezpieczniejszym sposobem jest chyba osobny serwerek plików na linuxie i logicznie ułożony system użytkowników i uprawnień.

david555
06-01-2008, 04:09
A zastanawiał się ktoś nad wyciągnięciem danych z takiego zaszyfrowanego folderu przy awarii systemu operacyjnego, lub nie daj Bóg, awarii struktury logicznej dysku?

Moim zdaniem, najskuteczniejszym i najbezpieczniejszym sposobem jest chyba osobny serwerek plików na linuxie i logicznie ułożony system użytkowników i uprawnień.

Drogi Kolego!
Zamknięty wolumin, któregokolwiek z wymienionych programów ma postać zwykłego pliku i można go przechowywać nie tylko na twardym dysku, ale na np. karcie pamięci, czy pendrivie.
Tak więc co prawda ryzyko istnieje, ale jest podobne ryzyku padnięcia nośnika, a więc jest akceptowalne.
Zresztą zawsze można wykonać kopie zapasowe takiego pliku i po krzyku.:)

Tom01
06-01-2008, 04:14
Drogi Kolego!
Zamknięty wolumin, któregokolwiek z wymienionych programów ma postać zwykłego pliku i można go przechowywać nie tylko na twardym dysku, ale na np. karcie pamięci, czy pendrivie.
Tak więc co prawda ryzyko istnieje, ale jest podobne ryzyku padnięcia nośnika, a więc jest akceptowalne.
Zresztą zawsze można wykonać kopie zapasowe takiego pliku i po krzyku.:)

Ja to wszystko doskonale wiem. Jednak jak pokazuje życie, kopii nie ma, dysk logicznie, nawet nie fizycznie, się wysypał a z odzyskaniem danych z uszkodzonego, zaszyfrowanego pliku wiadomo jak jest. Wszystko jest pięknie, do pierwszej awarii. Potem Polak zaczyna myśleć. ;-)

david555
06-01-2008, 04:56
Ja to wszystko doskonale wiem. Jednak jak pokazuje życie, kopii nie ma, dysk logicznie, nawet nie fizycznie, się wysypał a z odzyskaniem danych z uszkodzonego, zaszyfrowanego pliku wiadomo jak jest. Wszystko jest pięknie, do pierwszej awarii. Potem Polak zaczyna myśleć. ;-)

Rozumiem obawy Kolegi, ale doprawdy zamartwia się Kolega na wyrost, ponieważ wspomniane pliki zawierające zaszyfrowane dane można swobodnie montować i odmontowywać i nie są one związane z instalacją wytwarzającego je oprogramowania.
Innymi słowy, jeśli po awarii ponownie zainstalujemy program do obsługi tych woluminów, to bez żadnych przeszkód
będzie można je nadal używać (oczywiście mam na myśli kopie zapasowe tychże plików, zakładając, że oryginalne pliki uległy zniszczeniu podczas awarii).
Gwarantuję, że ryzyko jest naprawdę znikome.

Shah
07-01-2008, 23:56
Zdecydowanie polecam Truecrypt.

david555
08-01-2008, 00:01

Tak, jest dobry, ale ponieważ jest open source, to na wsparcie nie za bardzo można liczyć.
Lepiej kupić jakąś komercyjną dystrybucję.
Program proponowany przeze mnie jest to solidny produkt, jak jego niemieccy twórcy.;)

arturs
08-01-2008, 01:14
Tak, jest dobry, ale ponieważ jest open source, to na wsparcie nie za bardzo można liczyć.
Lepiej kupić jakąś komercyjną dystrybucję.
Program proponowany przeze mnie jest to solidny produkt, jak jego niemieccy twórcy.;)

Raczej dlatego że jest open source mozna liczyć na wsparcie i być pewnym że jego solidni twórcy nie zostawili sobie czy CIA jakiejś furtki ;)

david555
08-01-2008, 01:19
Raczej dlatego że jest open source mozna liczyć na wsparcie i być pewnym że jego solidni twórcy nie zostawili sobie czy CIA jakiejś furtki ;)

Furtki? W algorytmach?
No dobra, dość tych wygłupów.:):):)
Boisz się CIA?
No, no, no.;)

Ostrry
08-01-2008, 01:49
Nie za bardzo mi sie chce w takie coś bawić :D jest może możliwość żeby jeden dysk (zewnętrzny) zabezpieczyć hasłem, żeby niezależnie gdzie go będę chciał podłączyć to będę musiał wprowadzić hasło żeby się dostać do zawartości

sawi
08-01-2008, 11:27

Popieram

Smok79
08-01-2008, 11:37
Mniej wyszukane, ale w większości systemów operacyjnych Microshitu masz cos takiego jak prawa NTFS, i jeśli dobrze je ustawisz to nikt Ci do katalogu nie wejdzie bez odpowiedniej wiedzy. Jeśli masz Viste (pfuj) to w wersjach od Premium wzwyż masz szyfrowanie kluczem - plus taki, że jak klucz sobie gdzieś schowasz to zawsze się dorwiesz do danych. Co do praw NTFS tylko właściciel i administrator (admin dowolnego z systemów operacyjnych od 2000 wzwyż) może się dostać do katalogu ale nie tak bezpośrednio - nawet administrator musi sie trochę namęczyć :) To tak na wszelki wypadek gdyby Ci system padł. Zabezpieczenie działa i na dyskach przenośnych, które sformatujesz pod ntfs'a.

david555
08-01-2008, 14:01
Nie za bardzo mi sie chce w takie coś bawić :D jest może możliwość żeby jeden dysk (zewnętrzny) zabezpieczyć hasłem, żeby niezależnie gdzie go będę chciał podłączyć to będę musiał wprowadzić hasło żeby się dostać do zawartości

TrueCrypt szyfruje oprócz woluminów, również urządzenia, np. takie jak twardy dysk, karta pamięci, czy pendrive.

Ostrry
08-01-2008, 15:54
i idę do kolegi, podłączam dysk i muszę instalować truecrypta żeby odpalić dysk?

david555
08-01-2008, 16:56
i idę do kolegi, podłączam dysk i muszę instalować truecrypta żeby odpalić dysk?

A to jest jakiś problem?
To tylko minuta roboty.:)