Zobacz pełną wersję : Problem z USB D80 , brak połączenia z PC-tem
Witam.
posiadam d80 już prawie rok ale po raz pierwszy nie chce się połączyć z komputerem, czy jest możliwe ze w środku lustrzanki coś nie działa
'THX
Moze kwestia samego kabla, albo portu USB w kompie... Najpierw to sprawdz.
wasilewk
04-01-2008, 17:14
Witam.
posiadam d80 już prawie rok ale po raz pierwszy nie chce się połączyć z komputerem, czy jest możliwe ze w środku lustrzanki coś nie działa
'THX
Najpierw wypróbuj tradycyjne metody, zalecane przez Nikona. Tak więc zacznij od wgrania Picture Project itd.
Chyba, że działało, a teraz nie działa, no to:
1. Sprawdź zasilacz w PC (dziwne ? Nie - 80 %, że szwankuje.)
2. Sprawdź, czy w systemie to gniazdo nie jest wyłączone.
3. Podmień kabel.
Pzdr.
raczej chyba grubsza sprawa bo sprawdzałem na dwóch kabelkach i aż na 3 kompach, chyba czeka go mała podróż gwarancyjna ale dzięki za sugestie
copywriter2000
04-01-2008, 17:41
A nie prościej kupic czytnik za 20 zeta na Alledrogo...? Po co odsylac do Postępowców? Reszta działa? Ja przykłądowo nie zgrywam fotek kablem tylko własnie czytnikiem...
...może to laicka podpowiedź,
ale w Menu aparatu masz zaznaczone USB P (PTP) ...
U mnie problem z usb polegał na tym ,ze podłączyłem D80 do gniazda w obudowie, nie na płycie.
D80-tka musi być podłączona do usb na płycie głównej.
Nie wiem , czy u Ciebie ten problem występuje, ale warto spróbować przed pozbyciem się aparatu na kilka tygodni ;)
chyba rozstanie będzie konieczne ponieważ mam go już prawie rok i dopiero teraz mis sie to przydarzyło, ale bede próbował waszych porad pozdro
Xanthurius
05-01-2008, 10:05
No i jedna z ważniejszych spraw - nie dla wszystkich oczywista - przed odłączeniem od kompa powinno się wykonać "bezpieczne usuwanie sprzętu". Dopiero po zastopowaniu urządzenia i wyświetleniu komunikatu można wyciągać wtyczki. Ja straciłem jedna kartę pamięci w ten sposob - zgrałem zdjęcia i po odłączeniu kabelka "na szybko" karta była do wywalenia (dobrze że tylko karta).
Schlag dobrze Ci podpowiada, upewnij się, że w menu aparatu masz ustawione USB na M zamiast na PTP (u mnie w D70 jest M i jest ok, ale jak przełączę na PTP to komp nie widzi aparatu). Może się przestawiło przypadkiem, zacznij eliminować potencjalne problemy przed wysłeniem aparatu do serwisu.
fader_audio
05-01-2008, 17:21
sprawdż koniecznie ustwaienia połączenia z pc a waparacie może to być kwiestia tego, jeśli jest zle ustawione to komp nie bedzxie widział aparatu. możesz jeszcze ewentualnie sprawdzić czy aparat komunikuje sie z kompem przez camaera control pro, jeśli nadal bedzie problem to jest cos z aparatem. Nie przejmuj się wtedy tylko kup czytnik i po psrawie, miałem tak w poprzednim aparacie brak kabla. tu naprawde sporadycznie wykorzystuje łącze w aparacie, korzystam z czytnika .... pozdrawiam
Tyle razy już pisano na tym forum by NIE ŁĄCZYĆ BEPOŚREDNIO APARATU Z KOMPEM - wystarczy chwila nieuwagi by spowodować poważne uszkodzenia. Czytnik kart łączony przez USB kosztuje niewiele - a w razie nieuważnego rozłączenia z komputerem traci się najwyżej kartę... Rozpacz bierze czytając takie posty...
Tyle razy już pisano na tym forum by NIE ŁĄCZYĆ BEPOŚREDNIO APARATU Z KOMPEM - wystarczy chwila nieuwagi by spowodować poważne uszkodzenia. Czytnik kart łączony przez USB kosztuje niewiele - a w razie nieuważnego rozłączenia z komputerem traci się najwyżej kartę... Rozpacz bierze czytając takie posty...
Co rozumiesz pod pojęciem chwila nieuwagi?
Co rozumiesz pod pojęciem chwila nieuwagi?
Ja kiedyś wsadziłem kabelek do rozwalonego gniazda USB -> zwarcie -> uszkodzony Pen Drive
:(