Zobacz pełną wersję : Długi czas naświetlania i dziwne "efekty"
Dzisiaj postanowilem poexperymentowac z dlugimi czasami naswietlania, w sumie zrobilem ok 15-20 zdjec z czego na 4 czy 5 pojawily sie dodatkowe efekty specjalne takie jak widac na zdjeciach poniżej.
W sumie nigdy nie focilem w ten sposob, a jesli juz to tez byly to tylko experymenty i nie za bardzo wiem co o tym myslec. Bardzo bym sie ucieszyl gdybyscie mnie oswiecili czy to normalne przy tego typu zdjeciach a jasli tak to co powoduje takie krechy?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/1009431holder98d6ba0e1373acf942f65ec737e-1.jpg
źródło (http://www.uploadhouse.com/viewfile.php?id=1009431&showlnk=0)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/1009430holderaa27e83ddba7efe86bfd432c5a2-1.jpg
źródło (http://www.uploadhouse.com/viewfile.php?id=1009430&showlnk=0)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/01/1009429holder2a8245875b98ee5ba3099c87787-1.jpg
źródło (http://www.uploadhouse.com/viewfile.php?id=1009429&showlnk=0)
Wow...:/ gdzieś ktoś opisywał już takie problemy. Napisz więcej o parametrach i modelu aparatu
Przewspanaily, wychwalany D300:-D Parametry sa w exifach, z tego co tu widze to; czas 30s, f/22 iso200 o ile dobzre pameitam wiekoszc zdjec byla robiona przy takich ustawieniach.
jak na moje oko to karta pamięci szwankuje
I objawialo by sie to tylko przy takich zdjeciach? Tak z ciekawosci sprawdze jak bedzie to wygladalo kiedy wsadze inna ale to dopiero pojutrze :-(
coś za chyba chciałeś na karcie zaoszczędzić :D
No jesli SanDiski Extreme III to oszczednosc to masz racje, chcialem ;-P
może to banding II generacji :)...D200 miał ver. I, moze D300 ma ver. II ?
Jakby te linie były poziome to karta na bank błędy w zapisie a tak dziwne wygląda na jakieś zakucenia ciekawe czy z inna też będą
Czyżby D300 z wada ?? :???:
Witam
A masz pewność że zakupiony SanDiski Extreme III to oryginał ??
Jak dla mnie to ewidentnie matryca.
Z kartą pamięci byłyby inne jazdy.
Tak, karta kupowana byla w sklepie do ktorego wg. reklamy nie wpuszczaja idiotow :-)
Naprawde bardzo to ciekawe, wpadlem na pomysl ze moze przyczyna jest wciskanie przycisku podgladu w czasie kiedy na lcd swieci sie jeszcze JOB a zdjecie jest jakos tam przetwarzane przez aparat i to powoduje jakies zajlucenia i co prawda jedno zdjecie faktycznie wyszlo dosc mocno zakreskowane ale juz nastepne dwa byly calkiem normalne.
Widziałem już kiedyś podobny efekt - zdaje się, że wtedy zawinił rzeczywiście o dziwo zapis na kartę - czy to z winy karty czy czytnika, nie pamiętam, ale raczej karty. Nie wygląda to na defekt matrycy czy elektroniki ponieważ raczej ujawniałby się też na zwykłych zdjęciach i to zawsze. Ale teoretycznie chyba istnieje możliwość jakichś zimnych lutów, które przy dłuższej pracy zaczynają pracować niepewnie.... oj mocno to naciągane... Proponuję test z inną kartą najpierw.
PS. Moment... a co się dzieje po wciśnięciu przycisku podglądu w trakcie obróbki? Bo jeśli to długa ekspozycja to i pewnie odszumianie włączone, zatem aparat robi drugie zdjęcie tylko przy zamkniętej migawce, czyż nie? Jeśli wtedy by rzeczywiście podgląd działał.... Albo zakłócenia.... Sporo opcji :)
Ja miałem podobny efekt ale nie przy zdjęciach w nocy (bo te wychodzą mi bez problemu) tylko jak się bawiłem robieniem zdjęć z filtrami IR.
Też mam D300 i kartę Sandisk Extreme III 16GB.
mike-POZ
04-01-2008, 10:19
W sylwestra robiłem fajerwerki przy czasie 10 sekund i nie było nic niepokojącego. Ale dla pewności zaraz po pracy sprawdzę mojego D300 (też karty SanDisk Extreme III). Dziś mija równy tydzień od zakupu - w razie czego zwrot do sklepu...
To nie karta. To nie ma nic wspólnego z zapisem (IMO). Zapis jest w POZIOME a nie pionowe linie- tj. od lewej do prawej i następna linia... Coś o tym wiem bo ostatnio coś dużo nefów tracę- wrzucę Wam później uszkodzony plik:)
Ktoś wspomniał o "zimnych lutach"- i ja bym tutaj szukał. Spróbuj zrobić tak: 1 fotka na mrozie -30sek, zasłonięty obiektyw, 2 fotka w maks. ciepłym pomieszczeniu 30sek, zasłonięty obiektyw.
Porównaj, albo wykluczysz winę aparatu albo nie:)
ps. nie wykluczamy bandingu 2. generacji:twisted:
kubalmar
04-01-2008, 11:16
Powiedz mi Godlike czy korzystałes podczas robienia tych zdjęć z podglądu LV?
...i nie wciskaj podglądu jak jest JOB na wyświetlaczu. Pewnie to wina softu, że pozwala oglądać foty wtedy, kiedy je jeszcze przetwarza. Mi się kiedyś na D50 udało coś podobnego osiągnąć jak wyjąłem akumulator podczas JOB.
Powiedz mi Godlike czy korzystałes podczas robienia tych zdjęć z podglądu LV?
Nie, nie uzywam w ogole Lv.
Ktoś wspomniał o "zimnych lutach"- i ja bym tutaj szukał. Spróbuj zrobić tak: 1 fotka na mrozie -30sek, zasłonięty obiektyw, 2 fotka w maks. ciepłym pomieszczeniu 30sek, zasłonięty obiektyw.
Porównaj, albo wykluczysz winę aparatu albo nie:)
W temperaturze tez do konca przyczyny bym sie nie doszukiwal. Te zdjecia robione byly w dumu, co prada aparat stal na statywie jakies 0,5m od otwartego okna przez 20min ale specjalnie sie przy tym nie ochlodzil. Poza tym jeszcze po ponad godzinie zrobilem nim kolejne takie zdjecie juz w domu ciepllym aparatem i tez wyszly te dziwne krechy. Jutro jutro jesli znajde czas to porobie jeszcze troche takich zdjec z inna karta, cieplym i zimnym aparatem i sie zobaczy.
Niedlugo i tak w koncu bede musial sie przejsc do Nikona po instrukcje do aparatu wiec mzoe oni cos beda mieli do powiedzenia na ten temat.
Nostromo
04-01-2008, 13:47
To chyba brak kontaktu na jakiejś wtyczce albo zimny lut. Iskrzenie mogłoby zaklucać i finallnie niszczyć informacje w pewnych partiach obrazu.
mike-POZ
04-01-2008, 16:34
Sprawdziłem, u mnie OK. Czas 30 sekund z odszumianiem i bez. Ciekawy jestem co Ci powiedzą w serwisie...
hotsauce
04-01-2008, 18:17
Czy te krechy widac na wyswietlaczu aparatu, po zrobieniu foty ?
Czy zauwazyles dopiero na monitorze od kompa ?
Sa od samego poczatku takze w aparacie, przenoszenie z karty do kompa w tym wypadku nie jest przyczyna.
hotsauce
04-01-2008, 19:27
Sa od samego poczatku takze w aparacie, przenoszenie z karty do kompa w tym wypadku nie jest przyczyna.
Aha. Pytam po to, by kazdy w razie zakupu mogl to sprawdzic jeszcze w sklepie.
No i czekam na rozwiazanie problemu - mam nadzieje, ze to blahostka, czego Ci szczerze zycze.
dlatego do długich czasów używam R1 - mając 3 nikony,jakoś R1 robi to lepiej (sory za taką uwagę, ale gdy muszę zejść poniżej 1 sek, to na statywie siedzi R1)
według mnie to wina aparatu, trafiłeś na bubel.
wychodzą wady wieku dziecięcego.
jak dla mnie aparat do naprawy, a najlepiej wymiany. trafiles na jakas wade chyba.
po twoich doswiadczenie kazdy kupujacy d300 powinien teraz sprawdzac aparat pod tym katem
mialem, kiedys podobny efekt w d1, wymiana matrycy
No i juz nic nie wiem, przyznam szczerze ze stawialem jednak na wadliwa karte. Porobilem dzisiaj troche takich samych zdjec, w sumie ok 50, uzylem 3 kart pamieci i nawet pozmienialem szkla. Okazalo sie ze nagle problem znikną, na zadnym ze zdjec nie pojawila sie nawet jednak kreseczka. Probowalem tez tak jak zdarzylo mi sie poprzednio wciskac w czasie przetwarzanie zdjecia przez aparat przycisk podgladu i wszytskie inne ktore dalo sie wcisnac. Niewiem, jesli to nie stary statyw ktory zbieral jakies promieniowanie kosmiczne i przekazywal je dalej do aparatu to nie wiem co to moze byc. Juz nie moge sie doczekac co serwis powie.
A może komórka w pobliżu dzwoniła, lub łapała połączenie ze stacją, może nawet za ścianą u sąsiada, fale radiowe w pasmach GSM potrafią nieźle zakłócić pracę urządzeń elektronicznych.
To bardzo prawdopodobne :D
taaaa, a moze to ufoki:) ?
Jeśli wykluczone, że to karta, temperatura pracy pokojowa, a efekt się pojawił sporadycznie na długim naświetlaniu, to jak najbardziej wina może być po stronie jakiegoś urządzenia emitującego fale elektromagnetyczne, nie powiedziane, że też jakieś styki, nie koniecznie luty, na taśmach, a właśnie impuls z komórki spowodował taki efekt, nie powiedziane też że w podobnych sytuacjach się powtórzy, jednak pasmo 2Ghz to już prawie microfale, więc różne cuda się mogą dziać. W samym body może być jeszcze lekko odgięta taśma ekranująca co nie jest pewnie wadą i pozamiatane.
Ja miałem raz podobny efekt gdy bawiłem się w zdjęcia nocne Fuji S9500, było to raz i się nie powtórzyło, a właśnie wtedy przyszedł SMS na telefon leżący 4m od aparatu.
Nie wiem na 100% czy mam rację, lecz wydaje się to bardzo prawdopodobne, bardziej niż uszate foki :)
zawsze można porównać bilingi (tyle, że wychodzące z tel.) i dane "czasowe" z wadliwych zdjęć ... albo można przeprowadzić podobny symulowany test, żeby mieć większą pewność...
A jeśli to był telefon sąsiada ? :)
mógłbyć równiez i przychodzacy sms... na bilingu też nie będzie... mozna to sprawdzić wysyłając podczas robienia takiego zdjęcia sms-a nawet na swoj aparat...
albo nie sprawdzajac takiej opcji dyskutować jeszcze o niej z kilka stron :)
może to banding II generacji :)...D200 miał ver. I, moze D300 ma ver. II ?
dokładnie to samo pomyślałem
troche pozytywnego myslenia ;)
65min naswietlania
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1039&thread=26311489
I actually had lost track of time and then when I finally went outside to end the exposure, the D300 was covered with frost from the cold.
:D
podobny watek na dpreview http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1039&message=26319608
podobny watek na dpreview http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1039&message=26319608
to akurat dotyczy 20s naswietlania na 1600iso... coz, czerwony za malo czerwony jest ;)
Paski sa tam jednak podobne. Szkoda, juz mialem nadzieje ze dokonalem jakiegos wielkiego odkrycia jako pierwszy :-(
Tak troche odchodzac od tematu, powiedzcie mi jak uzyskac czas taki jak na przyklad w przypadku tego zdjecia z gwazdami, tylko pelny manual?
Panie i Panowie użytkownicy D300, proszę -każdy wykona test na ww. okoliczność i obalimy albo potwierdzimy teze ;), to chyba nie problem wykonać długa ekspozycje ? CO TO Q...A JEST, JAK NIE MORA TO BLOOMING, JAK NIE BLOOMING TO BANDING, JAK NIE BANDIG TO GRZANIE SIE MATRYCY W NAROZNIKACH I MAGENTOWE SŁOŃCA W NAROŻNIKACH, A TERAZ JESZCZE JAK JUŻ WYDAWAŁO SIĘ ŻE CMOS WYELIMINUE WSZYSTKIE TE CUDA TO DOSTALIŚMY GRATIS PIONOWE KRECHY PRZY DŁUGICH CZASACH............
Ale i tak kupie D300 bo chcę robić dobre nocne zdjęcia tym zajebistym korpusem a ten najnowszy efekt to pewnie jakiś błąd konstrukcyjny matrycy albo co byłoby znośniejsze wina softu, miejmy nadzieje, że Nikon się tym przejmie.
tak więc do testów, najlepiej jak się "zećmi" i czekamy na opinie !
Pozdrawiam
Maniek
Nikomu się nie chciało? Ponawiam apel, każdy user D300 robi porządną nocną ekspozycje 30 min.
Pozdrawiam
maniek
hotsauce
08-04-2008, 11:01
Odswiezam, bo skojarzylem:
TUTAJ (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=23784&p_created=1201881499&p_sid=qN*uPJ*i&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NiZwX3Byb2RzPTE5LDQ0OSZwX2NhdHM9NjQ4JnB fcHY9Mi40NDkmcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc 3dlcnMuc2VhcmNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1)
Jest do pobrania aktualizacja, ktora powinna rozwiazywac problemy z krechami.
Oprogramowanie umożliwia rozwiązanie problemu, który w rzadkich przypadkach powoduje pojawienie się pionowych pasków na zdjęciach zrobionych przy czasach otwarcia migawki dłuższych niż 8 sekund.