Zobacz pełną wersję : ciemność w wizjerze d80??
witam
byłem dzisaj w sklepie typie MM i "macałem" lustrzanki, m.in. Olympus e510, Nikon d40, d80, pentax k10d.
co mnie zdziwiło, nie wiem czy to normalne ale obraz w wizjerze D80 wyglądał jak bym patrzał przez przyciemniane okulary, w d40 wyglądało to podobnie jak w olympusie i pentaxie. czy to normalka, że w d80 jest w środku tak ciemno, że o manualnym ostrzeniu nie ma mowy?? czy w d200 też tak jest??
Pozdrawiam
u mnie wszytko super jasne :)
copywriter2000
03-01-2008, 22:06
Ciekawe co piszesz. Może wcisnąłeś po prawej stronie przy bagnecie podgląd głębi ostrości? A może przesłona była wysoka? A może szkło "ciemne"... Sądzę, że powinieneś iść jutro jeszcze raz i poprosić o podpięcie choćby Nikkor 50 mm ze światłem 1,8 (1,8 f).
w aparacie nie było baterii, obiektyw standardowy(17-70 z tego co pamiętam, a w drugim egzemplarzu 17-135), no ale w innych aparat też nie było baterii więc pewnie podgląd głebii nie był włączony. a i obiektywy w innych aparatach też nie były za jasne.
w aparacie nie było baterii...
Do tego, by wizjer był jasny potrzebna jest bateria. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Przypuszczam, że to kwestia wyświetlacza położonego nad matówką, który po odcięciu zasilania staje się szary.
copywriter2000
03-01-2008, 22:12
Brak baterii wiele wyjaśnia, a właściwie WSZYSTKO! ;]
Pewnie w tym aparacie nie było baterii i stąd ta ciemność.
Dokladnie tak. Tak już jest w tych aparatach jak niet akumulatora to ciemność.
aaaa, kurcze w w d40 jasno, czyli troszke inna budowa, a czy w d200 jest podobnie z ciemnością, przy wyłączonym zasilaniu??
Do dziś pamiętam moment, w którym wyciągnąłem swoją nowiuteńką D50 z pudełka, w pośpiechu zaczepiłem obiektyw przyłożyłem wizjer do oka i pomyślałem "o k****" :-? Na szczęście humor poprawił mi akumulator.
jo mialem tak samo za pierwszym razem. Ostatnio nawet sie temu przygldalem i pod swiatlo zauwazylem ze powieżchnia nie jest jednolita tylko ma bardzo gęsto usiane szare a raczej ciemnoszare punkciki, ciekawe o co w tym chodzi. Jak prąd po nich lata stają się przeźroczyste :) jak tak wykombinowali to mogli wstawic wyświetlacz z F16 :)
Moja hipoteza jest taka, że nad matówką siedzi zwykły nie podświetlany wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Gdy nie ma podłączonego napięcia kryształy są ułożone chaotycznie i ograniczają przepływ światła. Przyłożenie napięcia powoduje ich spolaryzowanie w jednej płaszczyźnie (prostopadłej do powierzchni matówki) i światło przelatuje. Wyświetlanie punktów AF odbywa się zapewne poprzez polaryzowanie kryształów prostopadle do płaszczyzny przepuszczającej i całkowite blokowanie światła. To takie moje gdybanie...
" To takie moje gdybanie..."
Dziwne... bo mam podobne wrazenie ;)
W D70 jest tak samo. Też się "trochę" zmartwiłem przy zakupie.:)
Ksiazkiewicz
05-01-2008, 12:08
Mój ojciec dostawał szału gdy zobaczył ciemność w swojej F80 (2001 rok)
stachmuszel
05-01-2008, 15:17
Aparat fotograficzny jest też urządzeniem elektroniczno-elektrycznym. Podobno urządzenia elektryczne działają troszkę lepiej, jak są pod prądem. Tylko troszkę :-)
fader_audio
05-01-2008, 17:23
Proste w aparacie nie było baterii, u mnie jak nie mam baterii to wizjer jest ciemny i ma jakis dziwny wygląd...
Zresztą to MM... Pierwszego macania D80 dokonałem w MM... Byłem przerażony jego działaniem a dokładnie sposobem w jaki działa/niedziała. Bateria pełna... Karta w środku a aparat zachowywał sie dziwnie... Potem polazłem obok do Fotojokera... Niebo a ziemia... Niewiem co było z tym w MM ale Nikos w Fotojokerze działa całkiem inaczej... sprawnie i tak jak powinien:D
pzdr
fader_audio
06-01-2008, 16:14
więc wniosek nasuwa się sam - trzymać się z dala od mm i innych takich gadów
Niewiem co było z tym w MM ale Nikos w Fotojokerze działa całkiem inaczej... sprawnie i tak jak powinien:D
pzdr
Kilka razy w MM widziałem jak banda drechów brała w obroty lustrzanki po uprzednim zgwałceniu wszystkich kompaktów. To chyba wystarczające wytłumaczenie dlaczego D80 z MM działał trochę gorzej.
To samo jest w D300. Obecnie czekam na D80 jako zapasowe body. Jak długo wytrzymują w nim oryginalne akumulatorki ?
kronos28
08-01-2008, 17:51
Jak długo wytrzymują w nim oryginalne akumulatorki ?
ja na jednym akku robie srednio 550/600 fotek