PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron AF SP 35-105mm/2,8 do Nikona...?

andrzejek
08-02-2006, 22:00
Tamron SP AF 35-105mm/2,8. do Nikona ..czy ktoś ma, miał taki obiektyw, czy może coś na jego temat powiedziec, porownac do innych obiektywow Nikona itp.?Pozdrawiam.

maroo
09-02-2006, 00:03
Hehe.

Dzisiaj miałem go w ręku.

Właściciel bardzo go chwalił (używa go z F90).

Budowa sprawia solidne wrażenie.
Więcej nie mogę o nim powiedzieć, bo nie miałem go do czego przypiąć.

Szukałem potem w necie informacji o nim, ale to bardzo rzadkie szkło.
Produkowane było podobno tylko przez dwa lata (na początku lat 90-tych).

Za ile możesz go mieć?

andrzejek
09-02-2006, 13:45
[Właśnie mam ten obiektyw.Wyjąlem go z szafy (torby foto), gdzie przeleżal ponad prawie 12 lat.Kupilem go w 1994 w USA razem z Nikonem N6006 i z różnych powodow wylądowal w szafie.Teraz wracam do dawnego hobby, ale to już inna epoka(cyfra itp.).Zrobilem w ciagu tego miesiaca ok. 6 klisz, ale trudno mi ocenic jakosc obiektywu bez porownania do innych (pomijam denną jakosc odbitek z laba).Gdy go kupowalem otrzymal tytuł obiektywu roku, widzialem znakomite parametry w tescie Popular Photography, gdzie wykazywal sie lepiej niż niejdno stałe szkło i lepiej niż np. 35-70mm/2,8 Nikona...ale to byly inne czasy.Nie bylo internetu, nie bylo opinii użytkownikow i do gazetowych sponsorowanych ( w domysle) zachwytow podchodzę dziś inaczej.Zastanawiam sie czy go zachowac czy sprzedac i zamienic na inne, stale, dlatego ciekawym opinii ludzi, ktorzy go sprawdzili w życiu i na "polu bitwy".Pomyślalem o zakupie nanualnego Nikona FM3A i paru manualnych szkieł do niego, a tu zoom z autofocusem niezbyt by mi sie przydał.Ale jeśli jest dobry, to może zostanie i poczeka jeszcze troche czasu, może na jakiegos cyfranta (ale ten crop w Nikonie..br....., )Pozdrawiam.

maroo
09-02-2006, 14:24
Może spróbuj się umówić z jakimś forumowiczem z okolicy i przypnijcie go do cyfry.

Wtedy łatwo i szybko da się sprawdzić co faktycznie jest wart i czy warto go zachowac na lepsze czasy.

andrzejek
10-02-2006, 11:13
Może spróbuj się umówić z jakimś forumowiczem z okolicy i przypnijcie go do cyfry.

Wtedy łatwo i szybko da się sprawdzić co faktycznie jest wart i czy warto go zachowac na lepsze czasy.Dzięki za podpowiedz.Mam kolegę, ktory ma jakiegoś Nikona cyfrowego , ale on nie oceni mi tego, najwyzej mi pożyczy aparat.Ja natomiast jesli chodzi o cyfrę jestem "tabula rasa", rozumiem, ze trzeba aparat na statyw, zrobic pare zdjec np. muru, ściany itp., ale co potem?Robic w JPEG czy RAV czy czymś innym?Nie wiem, bo nie mialem takiego aparatu w reku, nie wiem jak potem ocenic zrobione zdjecie.Klasycznie to bym machnął slajd lub negatyw i lupę, ale w cyfrze?Nie ocenię patrzac na zdjecie w monitorze?Pozdrawiam.