Zobacz pełną wersję : Lampa do macro fotografii DR14
Rafal102
03-01-2008, 20:03
Witam
Zakupiłem sobie lampę MACRO RING FLASH DRF14 i oczywiście jest tylko instrukcja po Angielsku i to jeszcze bardzo skromna. Może ktoś już się bawił się taką lampą i może podzielić się doświadczeniami i uwagami co do jej zastosowań.
Wykonałem kilka próbnych zdjęć z lampą Nikonem D70 i wyszły trochę prześwietlone jednak jeszcze nie mam wprawy oraz żadnego obiektywu do makro fotografii.
Prosił bym także o podpowiedzenia, jakie szkło najlepiej nadaje się do robienia kwiatków i owadów.
Czekam na cenne porady.
Na temat szkieł makro jest tu na forum mnóstwo wątków, np.: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43449
Zalezy ile chcesz kasy przeznaczyc na szklo do macro.
Jak Cie stac to nikkor 105/2,8 Vr 3500zl
jak troche mniej to tamron 90/2,8 ~1500zl
a jak jeszcze mniej to Vivitar/Cosina/Soligor 100/3,5 mozna nabyc uzywke za ok 400zl
Zalezy ile chcesz kasy przeznaczyc na szklo do macro.
Jak Cie stac to nikkor 105/2,8 Vr 3500zl
jak troche mniej to tamron 90/2,8 ~1500zl
a jak jeszcze mniej to Vivitar/Cosina/Soligor 100/3,5 mozna nabyc uzywke za ok 400zl
Skąd ta cena? Spokojnie można kupić 2650, a jak dobrze poszukać to taniej.
Cena ??? hmmmm az wstyd sie przyznac ale podalem przyblizona cene ktora pamietam jak szukalem szkla do makro i wtedy ( pol roku moze rok temu ) tyle kosztowal a nie wiedzialem ze teraz tak spadl.
Co do pytania kolegi Rafal102 o lampke to po co Ci instrukcja do niej przyeciez tam masz tylko przycisk on/off i nic wiecej a to jak ja zamocowac na aparacie/ obiektywie to masz w tej instrukcji. a jak zdjecia wyszly przeswietlone to skroc czas naswietlania albo przymknij przyslone
Dwa dni temu zakupiłem taką lampkę / delta drf14/, również mam problem z prześwietlaniem i brakiem powtarzalności, na koniec poszła spać - zdechła .
Zastanawiam się czy to tylko pechowa sztuczka, czy ten oszczędnościowy produkt jest po prostu do kitu i nie ma co go męczyć.
Liczyłem na poręczność przy dokumentacji przedmiotów, do której dotychczas używam studyjnych elfo1200 - troche mało poręczne.
noi to moze jakis wadliwy egzemplaz trafiles bo ja mam swoja od piatku i dziala idealnie i nic nie przeswietla :) radzi sobie z moim obiektywem 100/3,5 bez problemu na przyslonie f22 ale tez jak przykrece do niego TCx2 i jeszcze nic nie przeswietlila zadnych nioedoswietlen tez nie bylo :)
Rafal102
09-01-2008, 20:23
Dzięki za wszystkie wskazówki, ja na razie nie mam obiektywu do makro i bawiłem się z obiektywem AF-s Nikorr 70-300mm i wychodziło to dość cienko. dużo zdjęć było przepalonych dlatego zwróciłem się o pomoc. Największe problemy miałem z ostrością przy małych obiektach ale to jest wina obiektywu a nie lampy. Zdaję sobie sprawę, iż ten obiektyw jest do zupełnie innych celów niż makro.
noi to moze jakis wadliwy egzemplaz trafiles bo ja mam swoja od piatku i dziala idealnie i nic nie przeswietla :) radzi sobie z moim obiektywem 100/3,5 bez problemu na przyslonie f22 ale tez jak przykrece do niego TCx2 i jeszcze nic nie przeswietlila zadnych nioedoswietlen tez nie bylo :)
Jakieś fotki pokarzesz? Sam się nad tą lampą zastanawiam.
nowakjacek
13-01-2008, 17:40
105 VR do portretu a i owszem pasuje , do polowań makro zwłaszcza z użyciem AF zdecydowanie nie. VR jest w tym szkle bardzo kapryśny i bywało że przy włączonym i czasach > 1/200 obraz był ruszony (!) Ma również tendencję do blokowania AF i dopiero kilkukrotne próby ostrzenia na inne odległości wyrywają go ze stanu odrętwienia. Aberracje chromatyczne ma koszmarne, a jakośc zdjęc makro jest nie do odróżnienia od robionych zestawem 50mm f1,8 + DCR250. Stracona kasa mz. , ale jak ktoś lubi... Znajomi się poprzesiadali z tego "cuda" na tamrona 90mm i tokinę 100mm
Ja dokupiłem nikona f1,4(400zł) i pierścień odwrotnego mocowania (16 zł) co razem z 50mm f 1,8 daje 866zł za ekstremalne makro
105 VR do portretu a i owszem pasuje , do polowań makro zwłaszcza z użyciem AF zdecydowanie nie. VR jest w tym szkle bardzo kapryśny i bywało że przy włączonym i czasach > 1/200 obraz był ruszony (!) Ma również tendencję do blokowania AF i dopiero kilkukrotne próby ostrzenia na inne odległości wyrywają go ze stanu odrętwienia. Aberracje chromatyczne ma koszmarne, a jakośc zdjęc makro jest nie do odróżnienia od robionych zestawem 50mm f1,8 + DCR250.
wow... ciekawe to co mówisz... zastanawiam sie nad kupieniem szkiełka makro i miałem brać N105 VR, ale teraz chyba znowu pomyslę nad tamronem 90
Mata_Hari
14-01-2008, 01:06
Szczerze, to pierwszy raz spotkałam się z taką opinią. Do tej pory słyszałam głosy samych zadowolonych.
faktycznie taka opinia o 105 VR to zupełna ciekawostka.
Musiałeś trafić na jakiś felerny egzemplarz. U mnie aberacji chromatycznych nie widać, a VR nie kłóci się z AF, aczkolwiek ten ostatni potrafi tańczyć nie mogąc złapać ostrości przy mało kontrastowych ujęciach.
nowakjacek
20-01-2008, 13:41
Też o tym pomyślałem - "trafiony" egzemplarz -, serwis z Postępu 14 po przejrzeniu szkła zaopiniował iż wszystko jest ok. i ten typ tak ma.
A o tej lampie z tytułu wątku ktoś coś jeszcze napisze?
a jakośc zdjęc makro jest nie do odróżnienia od robionych zestawem 50mm f1,8 + DCR250.Pokaz mi zdjecie zrobione 50 z Raynoxem ktore bedzie lepsze w kategoriach o ktorych mowisz od 105 a polece ja sprzedac i zainwestuje w pożyczaną do tej pory 50. Pomijajac juz sama funkcjonalnosc i fotografa gadule ktory bazuje na opowiesciach to moim zdaniem jest to malo prawdopodobne zeby nie powiedziec ze niemozliwe ...
Co do lampy to nie ma sensu ...
Mata_Hari
22-01-2008, 19:08
Hubacz - Czemu nie ma sensu tej lampy brać?
Moim zdaniem poniewaz nie ma sterowanych palnikow(!) ktorymimoznaby kombinowac zeby obiekt nie byl za plaski na zdjeciu i tyle. Lepiej wyjdzie z ryfuzorem i jakas "blenda" czyli najprostrzym zestawem na swiecie niz 360zl wydanumi na to cos :>
Mata_Hari
22-01-2008, 21:14
No dobrze, ale dajmy na to, że nie chcę mieć kartonowego pudła nad aparatem. To co wtedy? Czym wg Ciebie najsensowniej sobie doświetlę obiekt? Powinnam raczej kupić którąś z lamp Nikona do makro? Która wg Ciebie w moim przypadku, byłaby najsensowniejsza (D80)? Pytam poważnie, bo ja na tę Deltę z mocowaniem Nikona czekałam i nastawiłam się, że w tym sezonie już sobie będę mogła doświetlić. Dać 1600-2000, a wydać 380 zł to jest jednak spora różnica, tym bardziej, że makro to hobby. Może więc ta Delta wcale nie byłaby taka zła.
Ja tez zawodowcem nie jestem ale wg mnie sa 2 rozwiazania problemu tj albo dyfuzor albo r1/r1c1. Delta to wyrzucone pieniadze bo szybko dojdziesz do tego co ci przeszkadza w niej.
Mata_Hari
22-01-2008, 23:15
A czy byłbyś w stanie powiedzieć mi, która z tych dwóch przez Ciebie wymienionych byłaby odpowiednia do mojego aparatu?
Ta: http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-macro-sb-r1.bhtml
czy ta: http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-macro-sb-r1c1.bhtml ?
Wg tej stronki, to obie są odpowiednie, ale cena jest diametralnie inna. Tak więc, która byłaby dobra wg Ciebie do D80? Specyfikację widzę, ale przyznam szczerze, że nie bardzo się znam na niektórych szczegółach. Na czym polegają różnice między nimi?
Mata_Hari
23-01-2008, 00:00
Właśnie dokopałam się do jakiegoś staaaaarego wątku na temat RC1 i ktoś tam sugeruje, że lampka ta z T90 działać będzie tylko w manualu ze względu na wysuwający się obiektyw. Prawda to?
Przyjrzyj sie dokladnie i poczytaj dlaczego ceny sa rozne :D a odpowieadajac na pytanie: tak "obie" beda wspolpracowac z twoim aparatem. Co do wspolpracy z tamronem to sa w tym przypadku jakies problemy ktore mozna jakos rozwiazywac ale nie zawracam sobie nimi glowy ... :D
1. Problem z Tamronem jest taki sam jak z Nikkorem 60 Micro: z powodu wysuwającego się ryjka na tego Nikkora nie można bezpośrednio nakręcić adaptera, do którego mocuje się pierścień na lampy. Trzeba więc dokupić specjalny dodatkowy pierścien mocujący (ca 200 zł), który Nikon oczywiście zrobił tak aby pasował do jego szkła. Czy pasuje do Tamrona tego nie wiem, ale wątpię czy ktoś na forum sprawdzał.
2. Te dwa zestawy różnią się (tylko i wyłącznie) obecnością sterownika SU-800 w zestawie r1c1. W zestawie wychodzi on dużo taniej, osobno kosztuje ok. 1000 zł. Oba zestawy pasują do D80, jeśli w D80 wbudowana lampka ma możliwość bycia commanderem to zasadniczo nie potrzeba sterownika SU-800, bo w obu zestawach jest plastikowy filtr do nakładania na tą lampkę w celu przepuszczania jedynie promieniowania IR. Ze sterownikiem szybciej i wygodniej się "kieruje", ale na jakość zdjęć nie ma on żadnego wpływu.
Mata_Hari
23-01-2008, 20:28
markB - Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Wychodzi więc na to, że albo będę musiała wykorzystać pudło od butów i coś sobie skleić (odrzuca mnie już na samą myśl o tym), albo świecić sobie ..................... oczami ;) Tamronika póki co, nie zamierzam się pozbywać.
A może ktoś z forum używa czegoś na kształt dufyzora, który nie jest zrobiony z tektury, ma estetyczny wygląd i się oczywiście sprawdza. Może mógłby się podzielić pomysłem.
Może w takim razie rozpatrz Sigmę EM-140 DG