PDA

Zobacz pełną wersję : Studenckie wersje Adobe już wkrótce!

mkwiek
02-01-2008, 19:08
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8081
Adobe dla studentów po bardzo atrakcyjnych cenach :)

Calme
02-01-2008, 20:02
Bardzo fajne posunięcie ze strony Adobe !

turbo
02-01-2008, 22:50
Brawo Adobe! Spory krok w zakresie eliminowania piractwa. Może nie całkowitego bo kto dzisiaj jakoś tam nie dorabia ale moim skromnym zdaniem będzie to mniej "be" niż działanie na piracie. Choć mam nadzieje ze wersje nie tylko spolonizowane :/

ptero
02-01-2008, 22:59
Normalnie nie wierzę!!!!

diZaster
02-01-2008, 23:47
:shock:
juz wiem na co odkladac kase :!:

ozzy
03-01-2008, 01:16
no to jest dobra wiadomość:)

chyba tylko wersje PL są... naprawdę takie złe te spolszczenia?:)

giziol
03-01-2008, 01:17
jeszcze znizka na Mac OS nowy i jakis 50% rabacik na Macbooka dla nas przyszłości narodu hehe

KS
03-01-2008, 08:23
No to macie:

http://sklep.vobis.pl/oferta/oprogramowanie/graficzne/845204_program_adobe_photoshop_exten.aspx

:D

Jeger
03-01-2008, 09:17
BRAWO, BRAWO, BRAWO tyle mogę napisać, jednak jest jeszcze kilku myślących ludzi na tym świecie :))))

adrian
03-01-2008, 09:23
Ekstra, dobry ruch. Szkoda tylko, że nie można wykorzystywać tej wersji do celów komercyjnych :/

Sever
03-01-2008, 09:46
Ekstra ruch do wzmocnienia pozycji Adobe jako monopolisty. Microsoft dokladnie to samo robi (tanie wersje dla studentów, licencje Academic gdzie za 100$ dostaję się wszystkie programy MS dla całej uczelni).
Mnie tam się marzy aby były co najmniej 3 programy graficzne klasy Adobe. Wtedy software dla wszystkich (także komercyjny) byłby tani.
Ale to tylko marzenia ;)

Erie
03-01-2008, 09:47
http://sklep.vobis.pl/oferta/oprogramowanie/graficzne/845203_program_adobe_creative_suite.aspx - hmm wg informacji do jakich dotarłem można zakupić na legitymację studencką, nawet taką już nieważną (po zakończeniu studiów), ale... co z takimi co dziury w legitymacji mają - Polibuda mi przebiła legitkę dziurkaczem po zakończeniu studiów :(, druga sprawa to czy na doktoranckie legitki też to działa?

akrzykalski
03-01-2008, 10:05
Świetne posunięcie! Zawsze twierdziłem, że piractwo komputerowe trzeba zwalczać miłością... :mrgreen:

Pozdrawiam
AK

who
03-01-2008, 10:26
hmm wg informacji do jakich dotarłem można zakupić na legitymację studencką, nawet taką już nieważną (po zakończeniu studiów)

według tego co piszą to można dalej korzystać z oprogramowania po zakończeniu studiów, czyli kupujesz będąc studentem i potem sobie używasz jak długo ci się podoba

druga sprawa to czy na doktoranckie legitki też to działa?

z tym to najlepiej napisz do adobe czy jakiegoś polskiego dystrybutora, żeby dokładną licencję przesłali

PS. można kupić taniej niż 175 ;)
http://znak.pl/index.php?cid=286&scid=287&prid=oprAdoPhotoCS30PLBOEx+Stu

KS
03-01-2008, 10:31
Napisałem do Vobisu, czy można jako sudent studiów podyplomowych aktywować program.

Jak dostanę odpowiedź, to ją tu wkleję.

grzegorzant
03-01-2008, 12:57
No no - niezła wiadomość.
Tylko ta legitymacja ...hmmm

adrian
03-01-2008, 13:04
http://sklep.vobis.pl/oferta/oprogramowanie/graficzne/845203_program_adobe_creative_suite.aspx - hmm wg informacji do jakich dotarłem można zakupić na legitymację studencką, nawet taką już nieważną (po zakończeniu studiów), ale... co z takimi co dziury w legitymacji mają - Polibuda mi przebiła legitkę dziurkaczem po zakończeniu studiów :(, druga sprawa to czy na doktoranckie legitki też to działa?

Naprawisz dziurkę fotoszopem i się nikt nie połapie ;)

alexkoz
03-01-2008, 13:10
czy ktos mi może wyjasnic na czym polegaja ograniczenia wersji edu w stosunku do normalnej, oczywiście oprócz bycia studentem/uczniem.
PS. Czy ma ktoś pomysł jak po 10 latach znowu stać się studentem :)

david555
03-01-2008, 13:41
PS. Czy ma ktoś pomysł jak po 10 latach znowu stać się studentem :)

Nic prostszego, wystarczy po prostu zacząć się uczyć.
Pytanie tylko, czy warto płacić za semestr, aby kupić taniej oprogramowanie do fotek, ale to już szczegół.;)

fIlek
03-01-2008, 14:09
Najlepiej załapać się na jakiś mało uczęszczany kierunek na publicznej uczelni - nawet 2 stówy wpisowego to pikuś :)

Mądre posunięcie autorów oprogramowania, pozostaje tylko pogratulować studentom. U mnie taki numer nie przejdzie, bo jednak wszystko do celów komercyjnych :( I znowu zamiast szkiełka było oprogramowanko... Pozostaje jeszcze czekać na wersję home - jak przy MSoffice - wtedy żonka przestanie się męczyć na acdsee ;)

piwkoo
03-01-2008, 14:42
Wygląda na to że są to pełne wersje, tak więc nie ma sie czego obawiać :)
http://www.webinside.pl/news/4478

mikkay
03-01-2008, 16:10
Znalazł ktoś gdzieś wersję ENG? :|

alexkoz
03-01-2008, 16:19
od kiedy można kupować te wersje?

adrian
03-01-2008, 16:21
od kiedy można kupować te wersje?

Na stronie Vobisa już jest :)

pinio
03-01-2008, 16:57
Takie ceny powinny być do niekomercyjnych zastosowań dla wszystkich, a nie tylko studentów :evil:.
Myślę, że to kwestia czasu. MS Office już można kupić za rozsądne pieniądze do celów niekomercyjnych.

turbo
03-01-2008, 17:26
Znalazł ktoś gdzieś wersję ENG? :|

Nie, i chyba nie będzie takowych :( Pisałem do Vobisu czekam na odpowiedź. To jedyna rzecz która powstrzymuje mnie przed zamówieniem. Zdecydowanie wolał bym wersję EN :(

Artur
03-01-2008, 17:38
Polska wersja jest rownie dobra. Zawsze pracowalem na angielsko-jezycznej. Teraz mam polska i sobie chwale.

bitels
03-01-2008, 17:45
http://www.adobedlastudenta.pl/
Tu jest więcej na temat.

piwkoo
03-01-2008, 17:53
Tylko teraz pozostaje kwestia tego typu, jak długo można go używać, czy do czasu trwania studiów czy jednak po ich skończeniu również. W sumie trochę byłoby to bezsensowne jakby z chwila ukończenia nauki traciła ważność :/
W formularzu zgłoszeniowym nie ma wzmianki na temat daty zakończenia nauki, tak więc chyba wszystko jasne, ale muszę się dowiedzieć. Jutro będę w Vobisie to sie spytam.

mayor
03-01-2008, 18:10
a jak jak bylem studentem to nawet office kosztowal 1800 :( co za zycie ;)

rudin
03-01-2008, 19:26
Tylko teraz pozostaje kwestia tego typu, jak długo można go używać, czy do czasu trwania studiów czy jednak po ich skończeniu również. W sumie trochę byłoby to bezsensowne jakby z chwila ukończenia nauki traciła ważność :/

"Co najważniejsze, wersję studencką będzie można używać nawet po zakończeniu nauki..."

Tutaj (http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8081) tak twierdzą ;)

mini21
03-01-2008, 19:27
Ja wysłałem zapytanie do Vobisa. czy ucząc się w Policealnym STUDIUM można skorzystać z promocji.
Odpowiedź przecząca.

Szkoda, bo fajna promocja.
Nie wiem co by się stało, gdybym poprosił znajomego studenta o zakup dla mnie tego programu.
Oczywiście wysłałbym jego legitymacje (skan), ale co potem?
Czy w razie jakichkolwiek kłopotów, będę miał problem z serwisem (przypuśćmy, że płyta nie działa, czy musi wysłać ją osoba, która kupiła program, czy mogę ja?)

rudin
03-01-2008, 19:30
czy ktos mi może wyjasnic na czym polegaja ograniczenia wersji edu w stosunku do normalnej, oczywiście oprócz bycia studentem/uczniem.

Bardzo proszę - wersji EDU nie można używać do celów komercyjnych. ;)
Nie jest to ograniczenie programowe w jakikolwiek sposób - program ma pełną funkcjonalność, jednak używanie do celów komercyjnych jest równie nielegalne co używanie pirata ;)

Wini
03-01-2008, 19:43
http://www.adobedlastudenta.pl/
Tu jest więcej na temat.
"Do zakupu tych licencji uprawniony jest każdy student studiów dziennych, studiów dwuletnich w uczelniach wyższych oraz szkół średnich. Licencji tych nie można wykorzystywać do użytku komercyjnego."

Może się ktoś pytał o studia podyplomowe ?

who
03-01-2008, 20:27
w końcu producenci oprogramowania poszli po rozum do głowy, no ale tylko w przypadku studentów ;)
ja na polibudzie mam za darmo windowsa i Autocada (najnowszą wersję jaka jest tylko dostępna ;) ) teraz w dobrej cenie office i photoshop :) i człowiek ma wszystko co potrzeba :]

dadan
03-01-2008, 23:04
dziś poczułem, że warto studiować. kupuję.

Miden
03-01-2008, 23:27
Bardzo proszę - wersji EDU nie można używać do celów komercyjnych. ;)
Nie jest to ograniczenie programowe w jakikolwiek sposób - program ma pełną funkcjonalność, jednak używanie do celów komercyjnych jest równie nielegalne co używanie pirata ;)

Czyli z tego wychodzi, ze jesli ktos zarabia na fotkach, to czy kupi wersje studencką, czy ściagnie z neta - na jedno i to samo wyjdzie - jak go zlapie - dostanie kare :P

a jesli ktos chce tylko sprobowac PS na jakis czas, to i tak sobie sciagnie a pozniej usunie

krok jak najbrdziej mi sie podoba :) bo jest ciekawym rozwiazaniem, ale nie jestem pewien czy aby napewno trafi to do "polskiego studenta" Bo Ci, co jak co - ale na piratowaniu chyba znają sie najlepiej :P

vasco5
04-01-2008, 00:02
a jesli ktos chce tylko sprobowac PS na jakis czas, to i tak sobie sciagnie a pozniej usunie

po to są wersje trialowe dostępne na stronie Adobe :)

pomysł świetny !!
chyba zainwestuje :)

KozaK
04-01-2008, 00:06
Czyli z tego wychodzi, ze jesli ktos zarabia na fotkach, to czy kupi wersje studencką, czy ściagnie z neta - na jedno i to samo wyjdzie - jak go zlapie - dostanie kare :P
Jeśli ktoś zarabia na fotkach obrabianych w wersji studenckiej programu, to faktycznie robi to nielegalnie. Jednak jeśli zarabia na zdjęciach obrobionych w innym programie (np. wywołuje raw-y w legalnej wersji captureOne i dostaje $ za otrzymane z niego tiff-y czy jpg-i), a PS używa do stworzenia miniaturek fotografii do pokazania w internecie, to żadnych zastrzeżeń nie ma. Jeśli się mylę proszę o poprawienie.

Najprościej (wg mojego myślenia) - zdjęcie przeszło przez PS, dostałeś za nie kasę => działasz nielegalnie. Zdjęcie nie przechodzi przez PS (cały czas chodzi mi o wersję edu), dostajesz za nie kasę => brak zastrzeżeń.

PS: Jak przeżyję sesję, to raczej skuszę się na zakup. Jeszcze to tylko przemyślę ;)
PS2: Faktycznie studia dużo dają, tj. momentami rozpieszczają studentów ;) Mamy legalne wersje systemów operacyjnych Microsoftu, jak teraz doszedł PS to lepiej nie widzę.

vasco5
04-01-2008, 00:08
no tak ja też tak to rozumiem....

Bonzo
04-01-2008, 01:40
a nie lepiej zrobić niższą cene dla wszystkich i sprzedac tego więcej niż wywalic cene w kosmos i mieć 80% piprackich programów na świecie :) totalna beznadzieja i to nie tylko Adobe tak durnie podchodzi do sprawy :) to samo Windows i inni potentaci :) każdy wolałby mieć taniego legala niż darmowego pirata :) tylko po co pomyśleć może głowa rozboleć :D

turbo
04-01-2008, 01:51
Bonzo, jestem tego samego zdania. Ale badań marketingowych nie robiłem i to tylko gdybanie.

Bonzo
04-01-2008, 01:54
turbo nie trzeba robić badań ;) wystarczy poczytać w sieci na forach ;)

KS
04-01-2008, 08:19
"Do zakupu tych licencji uprawniony jest każdy student studiów dziennych, studiów dwuletnich w uczelniach wyższych oraz szkół średnich. Licencji tych nie można wykorzystywać do użytku komercyjnego."

Może się ktoś pytał o studia podyplomowe ?

Ja się pytałem Vobisa. Dostałem odpowiedź, że na dzień dzisiejszy nie wiedzą jak to będzie ze studentami, gdzie (np. ja) nie ma legitymacji - podyplomowe - a jedynie np. zaświadczenie może mi uczelnia wystawić, że jestem studentem.

szymony
04-01-2008, 11:23
Tym oto manewrem adobe strzeliło sobie w kolano. Kto teraz kupi PSE za cirka trzy setki? Znając życie liczba licencji, przekroczy liczbę studentów. Fajnie że coś się dzieje i producenci przychodzą po rozum do głowy, ale na studentach świat się nie kończy. W kraju gdzie średnia krajowa jest niższa niż normalna licencja, takie inicjatywy powinny być o wiele szersze.
Głosząc teorię spiskową dziejów można pokusić się o stwierdzenie iż w tym przypadku adobe zastosowało chytry i perfidny plan. Po ostatnich nalotach na akademiki, można wysnuć wniosek iż tam jest całe źródło piractwa. Więc dajmy studentom soft za 5%, przestaną piracić, a resztę skroimy aż miło, bo nie będą mieli skąd scrakowanej wersji zaciągnąć.
Na tym przykładzie jasno widać, jak firmy softwerowe nas łupią. A łupią aż miło. Okazuje się PS moża puścić za miej niż dwieście zeta, gdzie normalna cena dobija do 3K zł. M$ może zaproponować cenę 4$ za system, jak jest przyparty do muru, normalnie kasuje 800zł.

szymony
04-01-2008, 11:31
Jeśli ktoś zarabia na fotkach obrabianych w wersji studenckiej programu, to faktycznie robi to nielegalnie. Jednak jeśli zarabia na zdjęciach obrobionych w innym programie (np. wywołuje raw-y w legalnej wersji captureOne i dostaje $ za otrzymane z niego tiff-y czy jpg-i), a PS używa do stworzenia miniaturek fotografii do pokazania w internecie, to żadnych zastrzeżeń nie ma. Jeśli się mylę proszę o poprawienie.

OK. Tylko kto to zweryfikuje iż dana fucha nie jest zdjełana w PS? Co za problem walnąć to w PS i usunąć ślady że to w nim było rzeźbione?

MR
04-01-2008, 11:44
a wie moze ktos wie, czy bedzie mozliwsc pracowania na eng. wersji czy tylko polska wchodzi w gre?

Dex
04-01-2008, 12:13
Firma Adobe wprowadziła do oferty pełne wersje swoich produktów dla studentów dziennych i uczniów szkół średnich w bardzo atrakcyjnych cenach.

studentów dziennych? to zaoczni są gorsi?

maciekjak
04-01-2008, 12:21
a jak nie jestem studentem i ktoś mi kupi na swoją legitymację i zamiast ta osoba, ja będe z tego korzystał to czy też to będzie nielegalne ?? i jakie mogą być tego konsekwencje ???

szymony
04-01-2008, 12:21
a jak nie jestem studentem i ktoś mi kupi na swoją legitymację i zamiast ta osoba, ja będe z tego korzystał to czy też to będzie nielegalne ?? i jakie mogą być tego konsekwencje ???
A jak myślisz?

maciekjak
04-01-2008, 12:24
no nie wiem, kupując oryginalna wersję przy instalacji podaje sie imie i nazwisko i password i jezeli to zrobie tylko na 1 kompie to jaki problem ????

szymony
04-01-2008, 12:40
no nie wiem, kupując oryginalna wersję przy instalacji podaje sie imie i nazwisko i password i jezeli to zrobie tylko na 1 kompie to jaki problem ????
Jest jeszcze weryfikacja ;-) To jest licencja dla studenta i to konkretnego. Przy takim manewrze ów student jest piratem, a ty złodziejem (w świetle prawa).

david555
04-01-2008, 13:09
Jest jeszcze weryfikacja ;-) To jest licencja dla studenta i to konkretnego. Przy takim manewrze ów student jest piratem, a ty złodziejem (w świetle prawa).

Dokładnie tak jak powiadasz i przy takim sposobie myślenia niech raczej wcale nie wydaje na ten soft pieniędzy.
A miało być tak pięknie.;)

maciekjak
04-01-2008, 13:15
teraz rozumiem, czyli wychodzi na to, że trzeba iść na studia :)

grissley
04-01-2008, 14:02

A tutaj (http://www.adobedlastudenta.pl/ (http://www.adobedlastudenta.pl/) piszą)) piszą tak:

Każdy student może w trakcie trwania studiów kupić tylko 1 pakiet z każdego rodzaju, a zakupione pakiety nie mogą być odsprzedawane innym osobom (...)
do wysyłanego formularza należy dołączyć zeskanowane potwierdzenie o trwających studiach.

To jak z tymi zakończonymi studiami?
Ja mam nawet trzy legitymacje, ale wszystkie już przeterminowane. A chętnie bym się załapał... :I

szymony
04-01-2008, 14:09
To jak z tymi zakończonymi studiami?
Ja mam nawet trzy legitymacje, ale wszystkie już przeterminowane. A chętnie bym się załapał... :I
Student po ukończeniu nauki, chyba już nie jest studentem, przynajmniej mnie się tak wydaje. Ja mam legitkę szkolną z podstawówki chyba jeszcze gdzieś. To se nabędę wersję edukacyjną dla ucznia, a co!

grissley
04-01-2008, 14:11
Mnie się też tak wydaje, ale Erie chwalił się, że słyszał coś innego.
BTW - legitka z podstawówki nie wystarcza, nawet aktualna ;)

who
04-01-2008, 14:11
grissley raczej ci się nie uda, bo musisz mieć potwierdzenie o trwających studiach a nie zakończonych ;)

już to pisałem na innym forum, ale napiszę jeszcze raz, takie promocje "dla studenta" nie mają na celu ograniczenie piractwa, tylko reklamę produktu, bo jak student nauczy się jakiegoś programu, to jest bardzo duża szansa że będzie go wykorzystywał w późniejszej pracy, czyli będzie musiał kupić normalną licencję
i takie podejście stosuje nie tylko adobe, ale także autodesk (za darmo można mieć najnowszą wersję Inventora która normalnie kosztuje coś koło 30k zł ), microsoft ( na studiach MSDNAA i oczywiście office) i jeszcze wiele firm, których oferta na razie nie jest dostępna w polsce

grissley
04-01-2008, 14:18
No toż ja to wszystko rozumiem, ale piłem do konkretnego postu Eriego:

wg informacji do jakich dotarłem można zakupić na legitymację studencką, nawet taką już nieważną (po zakończeniu studiów),

mikkay
04-01-2008, 14:31
grissley - wiesz.. dotrzeć można do różnych informacji :) Nawet (jak zapewne w tym wypadku) niepotwierdzonych... Jest oficjalnz "regulamin" ze strony adobe, więc po co szukać dalej... Jeśli jednak, to zapraszam:
Centrum Obsługi Programu Studenckiego
www.adobedlastudenta.pl
e-mail: [email protected]
tel.: +48 22 840 80 14
faks: +48 22 642 84 16

grissley
04-01-2008, 14:41
No i pod podanym numerem miła pani poinformowała mnie, że nie tylko sprzedaż dotyczy wyłącznie aktualnych studentów, ale legalność użytkowania również.

Czyli z dniem zakończenia studiów powinniśmy odinstalować naszą wersję EDU, bo właśnie staje się nielegalna.

I wszystko jasne :evil:

muzyk
04-01-2008, 15:58
... no to przykro... ja też rozmawiałem z jedną z tych miłych pań i nie spytałem o ten szczegół, bo myślałem, że to co napisali na stronie to prawda. Za to powiedziano mi, że studia doktoranckie też się liczą - pod warunkiem, że dzienne. Do potwierdzenia wystarczy formularz i skan legitymacji. Nie może być na niej napisane, że są to studia niestacjonarne.

muzyk
04-01-2008, 16:35
No niestety zadzwoniłem raz jeszcze i faktycznie - po zakończeniu studiów program wyrzucamy na śmietnik, lub kupujemy upgrade'a do pełnej, komercyjnej wersji (który prawdopodobnie się pojawi). Ewentualnie możemy stać się pełnoprawnymi piratami i używać dalej programu na własną odpowiedzialność, ale kto by tak ryzykował...;-)

piwkoo
04-01-2008, 16:53
Jak dla mnie lipa, jeśli ktoś zaczyna studia to jeszcze na tym skorzysta, ale kto będzie kupował go na ostatnim roku? :/
Żeby można było jeszcze dzięki niemu czerpać korzyści-to rozumiem, a tak to w tej sytuacji jest to nieopłacalne.

mikkay
04-01-2008, 17:11
Nie będzie wersji ENG, tylko PL - odpowiedź z BOK.

Zostaje kombinować z apgrejtami. Drożej wyjdzie, ale zawsze mniej niż te 3kzł.

tml
04-01-2008, 17:25
No niestety zadzwoniłem raz jeszcze i faktycznie - po zakończeniu studiów program wyrzucamy na śmietnik, lub kupujemy upgrade'a do pełnej, komercyjnej wersji (który prawdopodobnie się pojawi). Ewentualnie możemy stać się pełnoprawnymi piratami i używać dalej programu na własną odpowiedzialność, ale kto by tak ryzykował...;-)

to ja sam nie wiem. Na stronie vobis'a piszą tak:

Licencja zabraniania używania programów do zastosowań komercyjnych, ale pozwala na korzystanie z nich po zakończeniu nauki na studiach.

KS
04-01-2008, 17:28
Program promocji nie obejmuje studiów zaocznych.

To jest k...a dopiero dyskryminacja... ale skoro jeszcze wymyślili, że nie można używać po studiach, to niech im pies morde liże...

szymony
04-01-2008, 17:42
już to pisałem na innym forum, ale napiszę jeszcze raz, takie promocje "dla studenta" nie mają na celu ograniczenie piractwa, tylko reklamę produktu, bo jak student nauczy się jakiegoś programu, to jest bardzo duża szansa że będzie go wykorzystywał w późniejszej pracy, czyli będzie musiał kupić normalną licencję

Rozumiem że studenci "wieczorowi" i "zaoczni" są większymi debilami, więc się nie nauczą i nie kupią w przyszłości. Reszta społeczeństwa jest za to wybitnie uzdolniona, że jest w stanie opanować ten soft przez miesiąc.

Stefek Burczymucha
04-01-2008, 19:22
Przy oakzji chcialem zapytac jak wyglada obsluga CS 3 w win vista? Na stronie adobe http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/photoshopextended/?promoid=BPCAF jest napsiane, ze program obsluguje systemy ale te 32 bitowe. Majac wersje 64 bitowa nie bede mogl pracowac w CS3? Pytanie o tyle zasadne, ze z tego co mi wiadomo xp obsluguje do 2GB a vista 3,25gb RAMu. Moze w przyszlosci dojdzie do 4GB. Mam nadzieje, ze nie zmacilem klarownosci tego watku, a jezeli ktos ta juz ta kwestie poruszal to z gory przepraszam.
Pozdrawiam

saygon
04-01-2008, 20:30
a ja zakupiłem sbie go właśnie chociazby z tego powodu, żeby nie trzymac instalki na dysku i z czystej wygody. a mozna korzystac po studiach , a na fotografii nie planuje zarabać.

saygon
04-01-2008, 20:32
Przy oakzji chcialem zapytac jak wyglada obsluga CS 3 w win vista? Na stronie adobe http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/photoshopextended/?promoid=BPCAF jest napsiane, ze program obsluguje systemy ale te 32 bitowe. Majac wersje 64 bitowa nie bede mogl pracowac w CS3? Pytanie o tyle zasadne, ze z tego co mi wiadomo xp obsluguje do 2GB a vista 3,25gb RAMu. Moze w przyszlosci dojdzie do 4GB. Mam nadzieje, ze nie zmacilem klarownosci tego watku, a jezeli ktos ta juz ta kwestie poruszal to z gory przepraszam.
Pozdrawiam
xp obłśuguyje do około 2,6 giga ramu. serwerowe windy do 4, ale np bazy ms sql do 16 giga. vista (oczywiscie 64 bitowa) obsługuje chyba jednak więcej niż 3 z kawałkiem - ograniczenie wynika z 32 bitowości systemu. Nie da się fizycznie zaadresować większej przestrzeni niż to 2 z kawałkiem.

Fotozwierz
04-01-2008, 21:16
a jak ucze sie w technikum fototechnicznym to moge skorzystać...?

Bonzo
04-01-2008, 21:18
Rozumiem że studenci "wieczorowi" i "zaoczni" są większymi debilami
raczej ten kto siedzi w marketingu w Adobe niż ci studenci :D że wogóle coś takiego idiotycznego wymyślili :D

who
04-01-2008, 21:26
a możecie mi powiedzieć kiedy dokładnie będzie można kupić "fizycznie" tego photoshopa??:>
bo w przyszły czwartek wracam do japonii a wracam dopiero w sierpniu, a photoshop by się przydał ;)

MR
04-01-2008, 21:50
szkoda ze nie mozna wybrac wersji eng. (nawet w ustawieniach) - troszke glupie to jest. No to wkoncu jak to jest z tym korzystaniem po studiach ? vobis sie myli ?

nie zdziwilbym sie, gdyby korzystanie z tej wersji PSa w wakacje byloby nielegalne :D

Erie
04-01-2008, 22:03
a ja zakupiłem sbie go właśnie chociazby z tego powodu, żeby nie trzymac instalki na dysku i z czystej wygody. a mozna korzystac po studiach , a na fotografii nie planuje zarabać.

no właśnie nie można, albo panienki w Adobe mają sprzeczne informacje :(, podobnie zresztą jak z tymi legitkami po zakończeniu studiów - co zapytam to co innego słyszę :(, a oczywiście nikt na piśmie nie chce dać odpowiedzi

milo_ja
04-01-2008, 23:39

Ponoć to pomysł polskiego przedstawicielstwa Adobe, co zresztą można zauważyc czytając FAQ (http://www.adobe.com/uk/education/students/studentedition/faq.html).

Dla leniwych:

May the Student Edition be made further use of after my graduation/training is complete?

Yes, after termination of your graduation Student Editions my continue to be used for non-commercial purposes only

downunder
05-01-2008, 01:30
Tym oto manewrem adobe strzeliło sobie w kolano. Kto teraz kupi PSE za cirka trzy setki?
IMO nie masz racji.
Te programy są skierowane to zupełnie innej grupy użytkowników.
A dodaktową zaletą PSE, mimo, że to mocno okrojona wersja CS'a to, to, że legalnie wciąż bardzo dobry program można używać do celów komercyjnych. ;)

MR
05-01-2008, 10:42
ale nie rozumiem za bardzo jak ktos mi moze udowodnic (nie przylapujac mnie na tym) ze dane zdjecia obrabialem przy pomocy tego PSa lub ze uzywam go do celow komercyjnych.

moze mi to ktos wytlumaczyc?

czyzby kazdy program zostawial swoj niepowtarzalny slad w pliku ?

milo_ja
05-01-2008, 11:37
ale nie rozumiem za bardzo jak ktos mi moze udowodnic (nie przylapujac mnie na tym) ze dane zdjecia obrabialem przy pomocy tego PSa lub ze uzywam go do celow komercyjnych.

moze mi to ktos wytlumaczyc?

czyzby kazdy program zostawial swoj niepowtarzalny slad w pliku ?

Wystarczy, że masz działalność i komputer zarejestrowany na firmę. Wtedy z definicji program na nim zainstalowany jest wykorzystywany do celów komercyjnych. A jak robisz na czarno, to i tak wszystko jedno. :)

so_martinha
05-01-2008, 12:35
Mam pytanie - czy ta promocja obejmuje rowniez polskich studentow, ktorzy sie ksztalca za granica? Czy moja zagraniczna legitymacja studencka (ktora polskiej NIE przypomina ... ) zostanie uznana? Z gory dziekuje za odpowiedz.

ziuteczny
05-01-2008, 12:50
for USA/Canada students widzę, że wersja Extended chodzi po 299$ :((
Photoshop CS3 Extended 10 WIN FC 29400063 US$299 New!
for European students 249E

Ciekawe czyżby po raz pierwszy w PL ustalono ceny na poziomie zarobków a nie, jak to zazwyczaj bywa, na zasadzie biedni to jescze im dorżniemy ceny, a co - nasze krajowe przedstawicielstwo też musi się wyżywić :))

ps.1. wejdź na stronę Adobe a potem wybierz sobie np. Photoshop a potem już nie pamiętam gdzieś tam jest for Education albo jakoś tak i generalnie są dwa sklepy on-line dla NA i E
Ale to jest wiadomo cena producenta, najprawdopodobniej można kupić znacznie taniej poprzez resellerów (choć nie wiem dokładnie jaki model sprzedaży ma Adobe) i wtedy trzeba szukać info już np. w sklepach np. internetowych :)
ps.2. na szybko przeczytane warunki licencji warunkują chyba możliwość zakupu od miejsca na świecie, w którym się uczymy a nie: kraju pochodzenia, wyznawanej religii, tego czy lubimi karpia fuj czy nie oraz jaki mamy kolor skóry :))))

so_martinha
05-01-2008, 12:54
A for Germany students? I gdzie to widzisz ? :)

so_martinha
05-01-2008, 13:14
Poszperalam i znalazlam. W Niemczech tez jest dostepna wersja studencka za 200 euro. Czyli jednak "troszke" wiecej niz w Polsce. Wiec ponawiam pytanie i konkretyzuje : czy jako obywatelka Polski moge sobie kupic w Polsce studencka wersje Photoshop przedstawiajac legitymacje niemiecka?

R
05-01-2008, 14:40
z tego co wiem autoryzacja nie bedzie odbywac sie przy zakupie, dopiero przy uzyskiwaniu kodu. nalezy wypelnic odpowiedni form. i wyslac go wraz z kopia waznej legitymacji. po pomyslnej autoryzacji otrzymasz kod do uruchomienia programu.

Erie
05-01-2008, 14:47
z tego co wiem autoryzacja nie bedzie odbywac sie przy zakupie, dopiero przy uzyskiwaniu kodu. nalezy wypelnic odpowiedni form. i wyslac go wraz z kopia waznej legitymacji. po pomyslnej autoryzacji otrzymasz kod do uruchomienia programu.

a jesli autoryzacja będzie niepoprawna/ nieuznana przez Adobe z uwagi na paniusie, które same nie wiedzą o czym mówią :( to czy sklep zwróci $$$ ?

so_martinha
05-01-2008, 16:09
Haha, Erie, bardzo dobre pytanie :) Czy ktos zna moze na nie odpowiedz? Czy po prostu zadzwonic tam w poniedzialek i zapytac samodzielnie ? :)

ziuteczny
05-01-2008, 16:25
ale chodzi o co, kto może nabyć jest przejrzyście napisane na tej strone adobedlastudencika

jeśli chodzi o Twoją sytuację Marta to bez pudła w PL się raczej na pewno nie załapiesz z indeksem z innego kraju. Ale przedzwoń dla jasności.

KozaK
05-01-2008, 17:06
Hmm... po dopłaceniu około 100zł ma się full wersję PSP od Corela. Daaawno temu zanim bałem się ps, bawiłem się właśnie psp :) Wiadomo, w porównaniu z PS to raczej dość skromny program, nie daje tyle możliwości i jest znacznie wolniejszy niż PS, jest przeznaczony raczej dla niezawodowców, ale trialem pobawić się nie zaszkodzi :)

Jeśli komuś uda się zakupić bezproblemowo legalną wersję studencką, niech da znać (np. czy nie było problemów żadnych).

edit:
Nie nie nie, PSP jednak nie trawię. PSE zdecydowanie lepsze wrażenie na mnie zrobił, ale brak możliwości nagrywania akcji itp. mnie dobija :( Tak więc PS albo nic.

so_martinha
05-01-2008, 17:06
Bu :( W takim razie bedzie trzeba rozmawiac ze znajomymi :D
ziuteczny : dziekuje Ci slicznie za czas i pomoc :)

ziuteczny
05-01-2008, 17:16
Tzn ale spróbuj, zadzwoń grzecznie, nie wiem jaki jest Twój status czy jesteś gościnnie czy na stałe

Grzecznie acz stanowczo i może coś zdziałasz, bo to sytuacja niestandardowa trochę, pewno się trochę pogubią no i będą mieli kłopot ze stwierdzenie autentyczności zagranicznego indexu :) no ale z kolei jeśli jesteś obywatelką polską kto wie co powiedzą :)

so_martinha
05-01-2008, 18:54
W poniedzialek sie tym zajme ... i sie wszyscy dowiemy co powiedza :) Jesli bedzie to cos ciekawego, to na pewno sie pochwale ;)

piwkoo
06-01-2008, 00:34
Byłem dziś w Vobisie w Łodzi i babeczka powiedziała że po ukończeniu studiów nadal można używać PS, ale oczywiście nie komercyjnie.
Pytałem sie z 2 razy czy oby na pewno i potwierdziła że tak :)

muzyk
06-01-2008, 12:46
so_martinha - dzwoniłem parę dni temu do panienek z Adobe... studiuję w Szwajcarii, więc byłem zainteresowany. Powiedziano mi, że muszę studiować na terenie Polski. Na szczęście robię też doktoranckie w Polsce;-)

piwkoo - to jest niejasna sprawa, bo panienka od adobe kilka razy wyraźnie powtórzyła mi, że po ukończeniu studiów korzystać już legalnie nie można - tylko upgrade. Swoją drogą cała akcja ma ruszyć ok połowy stycznia i jeszcze chyba nie wszystko jest doprecyzowane.

mini21
06-01-2008, 13:05
Adobe zmienia zdanie co parę godzin.
Sam chętnie skorzystałbym z tej oferty, tylko, że dla Policealnych studium nie ma możliwości skorzystania z oferty, choć jest to uczelnia dzienna, publiczna i do tego związana z fotografią (co powinno być dodatkowym atutem).

Szkoda :(

jamirq
06-01-2008, 16:56
kupowanie na znajomego czy inne takiego typu akcje nie maja sensu. Licencja jest imienna wiec pracowowac nielegalnie na kopii za 175 zl to pomylka.

piwkoo
06-01-2008, 18:01
muzyk masz rację, że ta sprawa jest nie do końca jasna. Każdy mówi co innego i interpretują to jak chcą. Póki co i tak nie mają tego w sprzedaży (bynajmniej w Łodzi) tak więc nie ma się czym stresować, ale trzeba to wyjaśnić. Cena kusi ale jakbym miał ją kupić tylko na rok to jak dla mnie mija sie to z celem. Mogę pomęczyć się z trialem.

jadzik
06-01-2008, 18:03
Tylko teraz pozostaje kwestia tego typu, jak długo można go używać, czy do czasu trwania studiów czy jednak po ich skończeniu również.
na www.graffik.pl czytalem ze po skonczeniu studiow licencję masz nadal, oczywiście tylko do zastosowan niekomercyjnych. ja rowniez zastanawiam sie nad zakupem, mysle nawet o tym mocniejszym zestawie z Fl i Dr

Fotozwierz
07-01-2008, 21:35
dostałem w odpowiedzi na meila że jako uczeń technikum mogę skorzystać z tej oferty, pod warunkiem że mam ważna legitymacje:mrgreen:
super!!!!!

mini21
07-01-2008, 21:42
Ja również dostałem maila od Adobe.
Uczniowie szkól policealnych również mogą skorzystać z tej oferty.

Ciekawi mnie, jak długo będzie trwała ta promocja.

No i czy wyjaśniło się w końcu, czy legalne użytkowanie kończy się z dniem ukończenia szkoly, czy również po zakończeniu edukacji?

david555
07-01-2008, 22:11
Ta akcja to w sumie bardzo kaleki pomysł, bo rozwiązuje tylko część problemu ADOBE.
W niezamożnych krajach akcja powinna mieć znacznie szerszy zakres i dotyczyć wszystkich zainteresowanych.
Zresztą nawet spośród uczniów i studentów, skorzysta z tej promocji tylko nieliczna grupa entuzjastów posiadania legalnych kopii oprogramowania.
Akcja powinna być powszechna, inaczej to zwykły niewypał.

Fotozwierz
07-01-2008, 22:14
Mini21, chyba chodzimy do tej samej szkoły...zsf?:mrgreen:

mini21
07-01-2008, 22:19
TAK!
Tylko pewnie ty do technikum, ja do policealnej.

Sever
07-01-2008, 22:21
A po co robić taką akcje powszechną?
Wtedy nikt by nie kupił do domu PSE.
A tak młodych nauczysz PS, a jak już skończą się uczyć to będą umieli jego i jak będzie trzeba coś w pracy zrobić to napewno wybiorą PS. A jak coś w domu to kupią uproszczoną wersje PSE (bo ich "studencki" PS się już zdeaktualizuje).

szymony
07-01-2008, 22:25
Ta akcja to w sumie bardzo kaleki pomysł, bo rozwiązuje tylko część problemu ADOBE.
W niezamożnych krajach akcja powinna mieć znacznie szerszy zakres i dotyczyć wszystkich zainteresowanych.
Zresztą nawet spośród uczniów i studentów, skorzysta z tej promocji tylko nieliczna grupa entuzjastów posiadania legalnych kopii oprogramowania.
Akcja powinna być powszechna, inaczej to zwykły niewypał.

A już Ci. Pisałem już o tym w tym watku, no może nie toćka w toćkę.

Fotozwierz
07-01-2008, 22:26
TAK!
Tylko pewnie ty do technikum, ja do policealnej.

Tak, ja do technikum, ale tak czy siak na wspólne focenie trzeba się wybrać!

szymony
07-01-2008, 22:26
A po co robić taką akcje powszechną?
Wtedy nikt by nie kupił do domu PSE.
A tak młodych nauczysz PS, a jak już skończą się uczyć to będą umieli jego i jak będzie trzeba coś w pracy zrobić to napewno wybiorą PS. A jak coś w domu to kupią uproszczoną wersje PSE (bo ich "studencki" PS się już zdeaktualizuje).

Ano cały pic polega na tym że PSE też powinien być taką "primicją" objęty. Zaraz pewnie pojawi się pytanie ile w takim razie powinna kosztować tak licencja na PSE, skoro PS kosztuje ~180zł?
Ano właśnie cuś koło 100pln do użytku domowego, a PS nawet i niech 500pln w tej formie kosztuje.

david555
07-01-2008, 22:36
Kto się podejmie zakomunikowania tych przemyśleń przedstawicielom ADOBE?

W tym wypadku, tak jak w kolędzie, dobrze, jakby 'SŁOWO, CIAŁEM SIĘ STAŁO' .:)

szymony
07-01-2008, 22:38
Kto się podejmie zakomunikowania tych przemyśleń przedstawicielom ADOBE?

W tym wypadku, tak jak w kolędzie, dobrze, jakby 'SŁOWO, CIAŁEM SIĘ STAŁO' .:)
Właśnie zgłosiłeś się na ochotnika :mrgreen:

david555
07-01-2008, 22:46
Właśnie zgłosiłeś się na ochotnika :mrgreen:

Oj, Ty niedobry!:):):)
Się odezwać, to od razu huzia na Józia.:)

Sever
08-01-2008, 00:09
Ano cały pic polega na tym że PSE też powinien być taką "primicją" objęty. Zaraz pewnie pojawi się pytanie ile w takim razie powinna kosztować tak licencja na PSE, skoro PS kosztuje ~180zł?
Ano właśnie cuś koło 100pln do użytku domowego, a PS nawet i niech 500pln w tej formie kosztuje.
I tak i nie...
PSE i tak jest praktycznie używany tylko do użytku domowego. Jak już ktoś ma firmę to kupuje albo PS, a jeżeli nie jest mu PS potrzebny/nie stać go to raczej Corela, lub Gimpa.
Cena PSE jest tak dobrana, że jak ktoś chce to go kupi do użytku domowego. Adobe nie widzi chyba interesu aby obniżyć jeszcze tą cene...
A właśnie o zysk i tylko o zysk przecież chodzi.

david555
08-01-2008, 00:22
I tak i nie...
PSE i tak jest praktycznie używany tylko do użytku domowego. Jak już ktoś ma firmę to kupuje albo PS, a jeżeli nie jest mu PS potrzebny/nie stać go to raczej Corela, lub Gimpa.
Cena PSE jest tak dobrana, że jak ktoś chce to go kupi do użytku domowego. Adobe nie widzi chyba interesu aby obniżyć jeszcze tą cene...
A właśnie o zysk i tylko o zysk przecież chodzi.
Takie promocje, ale na bardziej powszechną skalę zawsze, ale to zawsze się producentom opłacają, a to choćby z tego powodu, że ci, którzy muszą nabyć PS-a do pracy, już dawno go mają i to po cenach nie całkiem promocyjnych, a ci, którzy w ramach promocji go kupią, to całkiem nowi klienci, którzy na zakup w innych okolicznościach nigdy by się nie zdecydowali.
Tak więc takie promocje ujawniają całkiem niemałą niszę i przynoszą producentowi poważne zyski.

tumiwisizm
08-01-2008, 00:58
ps tylko dla studentow ma sens. nie zdziwilbym sie nawet gdyby za darmo go rozdawali.

korzystam z roznych aplikacji na licencji dla studentow - i zawsze jest tak samo - po ukonczeniu studiow mozna korzystac z oprogramowania.
dzieki temu mam wokol siebie same org systemy :)

watek najlepiej jest streszczony tutaj - http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8081
ciekawe jaki bedzie final. ku wielkiemu mojemu zdziwieniu - oceniam ze polski oddzial adobe obral strategie koncernow telefonicznych - chlyt maketingowy, pod tym to samo co zawsze.

edit - pytalem adobedlastudenta ile bedzie kosztowac upgrade do komercyjnej - nie wiedza jeszcze.

saygon
08-01-2008, 01:07
własnie zmienili warunki licencji - legalnie można tylko przez studia.

johny_85
08-01-2008, 17:41
Jestem studentem i będę posiadał CS3 students edit....po paru latach wyjdzie CS4 - będę mógł kupić upgrade do CS4?

tumiwisizm
08-01-2008, 17:52
updrade z wersji za 170zl, do innej wersji za ~170 ? ile to by mialo byc ? 40 zl ? tego nie bedzie. upgrade z edu v1 do edu v2
adobe mydli oczy ze bedzie upgrade do komercyjnej. i tak w zasadzie to jest jedyna szansa na tansze adobe. ale - oni tez o tym wiedza napewno :)
troche szukalem info o tym jak to ma sie na wyspach - jedni pisali o standard upgrade .. inni o koniecznosci zakupienia calego pakietu.
osobiscie obstawiam ta druga opcje.
jak pisalem - adobe.pl jeszcze nic nie wie czy mialy by byc takie migracjie i ile mialy by kosztowac. poczekamy zobaczymy. nikt studiow nie konczy w styczniu wiec spoko.

johny_85
08-01-2008, 18:00
Chodziło mi o ten upgrade pełnoprawny nie studencki...poczekamy zobaczymy.

saygon
08-01-2008, 18:04
jakie edu v1 i jakie edu v2 - chodzi o to przed i po zmianie warunków licencji, czy coś mi się omsknęło i sa 2 rózne równoległe wersje studenckie?

Wini
08-01-2008, 18:20
Dobrytytuł http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8106

Kurcze, takie to wszystko typowo amerykańskie :mrgreen:

david555
08-01-2008, 18:41
Trzeba przyznać, że myślenie niektórych producentów oprogramowania w tym ADOBE jest po prostu CHORE.
Nie chcą zarobić.:):):)
Nie chcą pieniędzy, to nie będą ich mieli.;)
Na GŁUPOTĘ nie ma rady, trzeba ją LECZYĆ.

jamirq
08-01-2008, 18:52
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8106 polecam dla wyjasnienia niejasnosci

mini21
08-01-2008, 19:07
Trzeba przyznać, że myślenie niektórych producentów oprogramowania w tym ADOBE jest po prostu CHORE.
Nie chcą zarobić.:):):)
Nie chcą pieniędzy, to nie będą ich mieli.;)
Na GŁUPOTĘ nie ma rady, trzeba ją LECZYĆ.

Tyle, że im szkoda kasy na leki.

ozzy
08-01-2008, 19:37
a miało być tak pięknie... :D

szymony
08-01-2008, 20:16
Spokojnie, zmądrzeją, nie dziś, nie jutro, ale zmądrzeją. M$ już trochę rozumie (takie małe trochę). Office wypuścił za "realną" cenę. Jak dla mnie i tak za późno. Przesiadłem się na OO i jest mi dobrze, nie mam zamiaru wracać do M$ w tym temacie. To samo będzie z Adobe. Jeszcze jadę na PSE, ale gdy zmienię puszkę i nie będę mógł z niej rawów otworzyć (a nie będę mógł), to pożegnam, kolejnego monopolistę. Z zasady nikomu nie życzę źle, ale może gdy się kiedyś oficjele tej firmy obudzą z rączką w nocniku, to się czegoś nauczą.

KS
08-01-2008, 20:16
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8106 polecam dla wyjasnienia niejasnosci

Niekompetentni ludzie w Adobe siedzą i zajmują się takimi rzeczami... tylko tak to można nazwać.

ozzy
08-01-2008, 20:26
być może polski dystrybutor wywalczy coś w tym temacie... bo tłumaczenie że u nas jest taniej, więc mamy gorsze warunki, budzi raczej pusty śmiech. I piraty z mula;) bo co za różnica czy za rok będę miał pirata z netu, czy pirata w pudelku za 175zł ? :)

szymony
08-01-2008, 21:01
być może polski dystrybutor wywalczy coś w tym temacie...
Jak znam życie, to ten cały cyrk, to raczej jego zasługa właśnie.

david555
08-01-2008, 21:15
Jak znam życie, to ten cały cyrk, to raczej jego zasługa właśnie.

Znasz życie, bo jego.:)

so_martinha
08-01-2008, 22:28
Pozwole sobie powrocic do tematu legitymacji (polska vs zagraniczna). Otoz poprosilam tate, zeby zaszedl do Vobisu (Warszawa, Arkadia) i sie tak dla pewnosci zapytal jak to jest z tym "uznawaniem" indeksow. Otoz dowiedzial sie, ze legitymacje to moge miec nawet afrykanska, jesli jestem obywatelka polski podobno nie ma znaczenia gdzie studiuje i mam prawo do wersji za 175zl. W tym samym czasie zatrudnilam mame ;) zeby zadzwonila do Adobe i powiedziano jej to samo. Po uzyskaniu paru odpowiedzi na tym forum i skofrontowaniu ich z informacjami, jakie uzyskali moi rodzice, jestem zdezorientowana. Bardzo. Ale mysle, ze sprobuje ...

szymony
08-01-2008, 22:35
Pozwole sobie powrocic do tematu legitymacji (polska vs zagraniczna). Otoz poprosilam tate, zeby zaszedl do Vobisu (Warszawa, Arkadia) i sie tak dla pewnosci zapytal jak to jest z tym "uznawaniem" indeksow. Otoz dowiedzial sie, ze legitymacje to moge miec nawet afrykanska, jesli jestem obywatelka polski podobno nie ma znaczenia gdzie studiuje i mam prawo do wersji za 175zl. W tym samym czasie zatrudnilam mame ;) zeby zadzwonila do Adobe i powiedziano jej to samo. Po uzyskaniu paru odpowiedzi na tym forum i skofrontowaniu ich z informacjami, jakie uzyskali moi rodzice, jestem zdezorientowana. Bardzo. Ale mysle, ze sprobuje ...

W chwili obecnej to samo Adobe nie wie co i na jakiej zasadzie chce licencjonować. Zamotali się, trzeba jeszcze bardziej skomplikować proste sprawy, by czesać kasiorę.
Chyba ktoś przeczytał mego posta o strzale w kolano.

langus
14-01-2008, 18:50
Spokojnie, zmądrzeją, nie dziś, nie jutro, ale zmądrzeją. M$ już trochę rozumie (takie małe trochę). Office wypuścił za "realną" cenę. Jak dla mnie i tak za późno. Przesiadłem się na OO i jest mi dobrze, nie mam zamiaru wracać do M$ w tym temacie. To samo będzie z Adobe. Jeszcze jadę na PSE, ale gdy zmienię puszkę i nie będę mógł z niej rawów otworzyć (a nie będę mógł), to pożegnam, kolejnego monopolistę. Z zasady nikomu nie życzę źle, ale może gdy się kiedyś oficjele tej firmy obudzą z rączką w nocniku, to się czegoś nauczą.

O właśnie i to są święte słowa :)
Ci monopolisci liczą wyłącznie na to że użytkownicy wersji EDU
na tyle przyzwyczają i uzależnią się do ich oprogramowania że zakup pełnej wersji będzie tylko formalnością (za 3kpln) ;) ;)
w wielu krajach pewnie tak to działa ale my jestesmy dobrymi ekonomistami
i faktycznie lepiej czasem przesiąść się na linuksa czy gimpa i mieć ich w d... :twisted:

eldritch
14-01-2008, 22:02
sorry jeżeli już o tym było nie mam czasu czytać całego wątku!

Mechanizm dystrybucji wygląda tak

"Student (lub jego rodzic czy inna osoba) kupuje program w formie pakietu instalacyjnego bez numerów seryjnych. Po zainstalowaniu programy będą pracowały w okresie 30 dni jako wersja testowa. W tym czasie student musi wypełnić formularz dostarczany z pakietem, podpisać go, dołączyć potwierdzenie o trwających studiach i wysłać pocztą na wskazany adres przedstawicielstwa Adobe. Po wykonaniu tych czynności zastanie przydzielony numer seryjny dla jego produktu.
Licencja produktu ważna jest do końca nauki w szkołach / uczelniach objętych programem promocji. ..."

informacje pochodzą ze strony http://www.adobedlastudenta.pl/

Bonthyc
15-01-2008, 00:01
Wniosek z tego jest taki, że studenci nadal będą ich okradać.

grissley
15-01-2008, 09:55
ee tam, okradać.
Kradzież to jest wtedy, jak użytkownik używa za darmo coś, co musiałby kupić.
Ewentualnie czerpie z tego kożyści majątkowe.
Jeśli Adoba używa ktoś, zmuszony do płacenia wybrałby Gimpa, a jednocześnie nie ma z tego żadnych korzyści, to pod żadną definicję kradzieży nie da się tego podciągnąć.

Swoją drogą, jeśli licencja wygasa z chwilą ukończenia nauki, to wieszczętej całej akcji spektakularną klapę ;)

szymony
15-01-2008, 11:06
Swoją drogą, jeśli licencja wygasa z chwilą ukończenia nauki, to wieszczętej całej akcji spektakularną klapę ;)

Ta akcja nie ma na celu zrobienie studentom "dobrze", tylko stworzyć pozory iż można nabyć tanio. Oferta jest, jest. No to teraz można wytaczać działa, przeciw wstrętnym piratom. Nikt po nalocie w akademiku nie będzie się tłumaczył, że nie ma legala bo z stypendium go nie stać.

grissley
15-01-2008, 11:09
Nikt po nalocie w akademiku nie będzie się tłumaczył, że nie ma legala bo z stypendium go nie stać.

W swojej naiwności zakładałem, że może chcą przyzwyczaić studentów do swojego softu, aby w przyszłości nie mieli dylematów "jaki program wybrać", a jedynie "skąd zdobyć kasę na PSa".
Ale może faktycznie chodzi jedynie o zrobienie dobrego backgroundu marketingowego pod akcje tępienia "piractwa".

david555
15-01-2008, 13:56
W swojej naiwności zakładałem, że może chcą przyzwyczaić studentów do swojego softu, aby w przyszłości nie mieli dylematów "jaki program wybrać", a jedynie "skąd zdobyć kasę na PSa".
Ale może faktycznie chodzi jedynie o zrobienie dobrego backgroundu marketingowego pod akcje tępienia "piractwa".

To jest, mówiąc po mojemu;), ze strony ADOBE, zwykła obrzydliwa HUCPA.

JK
15-01-2008, 14:15
I po co się denerwować. Za grosze można kupić ucznowsko/studencko/nauczycielski pełny pakiet Corela, legalnie i bez kłopotu. Nie ma tam żadnych restrykcji czasowych, a możliwości programów takich jak Photo Paint, czy Paint Shop Pro i tak znacznie przekraczają realne potrzeby amatora fotografii. Kupijcie legalnego Corela, to być może polski oddział monopolisty zauważy, że to nie ma sensu.

grissley
15-01-2008, 15:01
A ile kosztuje Corel, tak btw?

JK
15-01-2008, 15:31
Na przykład tyle: http://www.omegasoft.pl/?podkat=16

grissley
15-01-2008, 15:59
Ja p*nicze...

miklo
15-01-2008, 16:35
Próbowałem się przekonać do PSP. Ale nie mogę. Nie daje nic ponad to, co daje GIMP. Przy pracy na warstwach trzeba zejść do 8 bitów na kanał (bo inaczej jedynym dostępnym trybem mieszania jest tryb normalny). Do tego jest koszmaaaarnie wolny. Odpadłem.

deoc
16-01-2008, 08:46
sam sie zastanawialem nad PS CS3, ale jak tylko do konca studiow to mi pozostaje jeden semestr :/ Takze nawet mi sie nie oplaca... za to co do Corela X3 - to powiem ze bede musial sprobowac, ale nigdy mi nie pasowal :( Sprawdze wersje testowa i moze sie przekonam. Jakby mozna kupic CS3 za 200zl i uzywac do obrobek w domu to bralbym w ciemno... bo raz ze lepszy niz NX (dla mnie) to i bylby tanszy...

miklo
16-01-2008, 11:02
Jest niestety przepaść pomiędzy Corelem a PS. Niestety. To samo co Corel w zasadzie oferuje GIMP. Za free.

Erie
17-01-2008, 09:57
Jest niestety przepaść pomiędzy Corelem a PS. Niestety. To samo co Corel w zasadzie oferuje GIMP. Za free.

Pozwolę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem.

R
17-01-2008, 10:07
ok, my tu gadu gadu a czy komukolwiek udalo sie juz kupic te wersje PSa? Vobis zdjal to z oferty sklepu...

szymony
18-01-2008, 20:29
Ciąg dalszy tej.... , no właśnie czego?
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8161

david555
19-01-2008, 00:30
Ciąg dalszy tej.... , no właśnie czego?
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8161

A żeby ich tak ...., a niech ich ............, a mówiąc językiem G.MORCINKA, to żeby tak DIABŁA ZJEDLI LUB WYPILI.:)

miklo
19-01-2008, 03:23
Pozwolę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem.
A spróbujesz uzasadnić? :D

Erie
19-01-2008, 10:57
A spróbujesz uzasadnić? :D

Z pierwszą częścią się zgadzam - jest dość duży przeskok między PSem i Corelem. To z drugą sie nie zgadzam (o tym gimpie). W zakresie podstawowej obróbki w stylu: poziomy, krzywe itp - oa są dokładnie takie same (nie licząc uciążliwości interfejsu gimpa), ale równie dobrze można by powiedzieć że PS i Gimp też są takie same :D. Jednak choćby w zakresie przygotowania do druku corelowi (mimo narzekań ze strony specjalistów PSowych) zdecydowanie bliżej do tego, co jest potrzebne niż Gimpowi.

miklo
19-01-2008, 19:19
Dla amatora GIMPowi brakuje:
- 16 bitów na kanał
- szybkości

Reszta już jest. Corel również nie ma żadnej z tych cech. Przypominam, że nowy GIMP ma zaszyty CMS, więc od bidy można spokojnie przygotowywać też i do druku :-)

Erie
19-01-2008, 20:45
Dla amatora GIMPowi brakuje:
- 16 bitów na kanał
- szybkości

Reszta już jest. Corel również nie ma żadnej z tych cech. Przypominam, że nowy GIMP ma zaszyty CMS, więc od bidy można spokojnie przygotowywać też i do druku :-)

właśnie... od bidy :(

Paweł
19-01-2008, 21:07
adobe i tak ma to wszystko w d........ i tyle liczą na fra..... którzy wydadzą kasę tylko po to aby cieszyć się softem przez semestr do 7 semestrów bo studia dwustopniowe(!!!) i liczą iż użytkownik odinstaluje oprogramowanie w chwili gdy zmieni status... ale adobe nie jest jedyną firmą która zapewnia nam takie rozrywki, które można wyśmiać. nie szukając daleko... nikon - bo to mało "ciepłych" słów "miłości i przyjaźni" poleciało na firmę.... prawda jest smutna i brutalna żebraku płać albo licz na to że ciebie tym razem jeszcze nie złapią (i nie wsadzą). sam przymierzałem się do zakupu pakietu...

czy możemy zbojkotować "miłosierną" akcję adobe? możemy tylko co zyskamy? NIC trzeba cieszyć się z ochłapów rzuconych przez "pana" dla maluczkich i radować się że "kopnął, a przecież mógł zabić". radujmy się licząc na leprze czasy, w których nie będzie nas interesowało to czy jest "promocja" czy jej nie ma bo każdy w domowym zapleczu będzie posiadał kompa z oprogramowanie na wszelki wypadek komercyjnym (bo może jakieś foto kiedyś sprzeda do jakiejś gazety za 5zł) - życzę Nam abyśmy śmiali się w twarz takim cwaniaczkom z adobe oraz podobnym im firm.

pozdrawiam

Paweł
19-01-2008, 21:14
"Po wpisaniu otrzymanego numeru seryjnego produkt stanie się w pełni funkcjonalny, bez ograniczeń czasowych." ------ http://www.cortland.com.pl/40794_Adobe_CS3_Web_Premium_Win_PL_dla_studenta.ht ml

prawie wszystko się zgadza.....

7. Otrzymany numer seryjny jest bezterminowy, czy mogę używać produktów zakupionych w ramach programu „Adobe dla studenta” po zakończeniu lub przerwaniu nauki w szkole lub na uczelni wyższej?

Nie. W takim przypadku należy odinstalować zakupione oprogramowanie. Dla osób objętych programem „Adobe dla studenta” oferujemy płatne uaktualnienie do pełnej wersji zakupionych produktów.

david555
19-01-2008, 21:16
"Po wpisaniu otrzymanego numeru seryjnego produkt stanie się w pełni funkcjonalny, bez ograniczeń czasowych." ------ http://www.cortland.com.pl/40794_Adobe_CS3_Web_Premium_Win_PL_dla_studenta.ht ml

Funkcjonalny będzie, ale nie LEGALNY.

Paweł
19-01-2008, 21:26
Normalnie nie wierzę!!!! PROROK!!!!

miklo
20-01-2008, 13:54
właśnie... od bidy :(
W Corelu też jest od bidy. Bo przecież najpierw trzeba nieco obrobić obrazek. A - niestety - z powodu 8 bitów na kanał przy pracy z warstwami przydatność Corela jest... taka sobie. Dokładnie taka sama, jak GIMPa. Dlatego też - mając do dyspozycji GIMPa za free i Corela za ileś tam PLN stosunek cena / możliwości jest oczywisty ;-) PS jest z innej ligi niestety.

Erie
20-01-2008, 14:37
W Corelu też jest od bidy. Bo przecież najpierw trzeba nieco obrobić obrazek. A - niestety - z powodu 8 bitów na kanał przy pracy z warstwami przydatność Corela jest... taka sobie. Dokładnie taka sama, jak GIMPa. Dlatego też - mając do dyspozycji GIMPa za free i Corela za ileś tam PLN stosunek cena / możliwości jest oczywisty ;-) PS jest z innej ligi niestety.

dla niektórych to powinni wprowadzić przynajmniej 64 bity na kanał, bo jakże inaczej robić, przecież sie nie da :D, niesamowite, że kiedyś sie dało na 8 bitach i było super, a teraz macie po 16 i dalej gówniane efekty będą jak się człowiek nie postara i nie pomyśli... to podobnie jak z aparatami - jeden będzie miał D3 i zrobi syf, a drugi D70 zrobi super zdjęcia, ale co mi tam... odsyłam do swojej stopki - maruda jestem i tyle

mi akurat chodziło o CMSa w gimpie - że jest od bidy, corelowemu też wiele brakuje, ale jest zdecydowanie lepszy niż gimpowy

milo_ja
21-01-2008, 09:27
mi akurat chodziło o CMSa w gimpie - że jest od bidy, corelowemu też wiele brakuje, ale jest zdecydowanie lepszy niż gimpowy

A co jest nie tak z CMSem w GIMPie? Pytam z ciekawości, bo póki co, to ten GIMPowy jest jedynym, jaki znam.

JK
21-01-2008, 10:09
W Corelu też jest od bidy. Bo przecież najpierw trzeba nieco obrobić obrazek. A - niestety - z powodu 8 bitów na kanał przy pracy z warstwami przydatność Corela jest... taka sobie. .......

Upierasz się jak muł, zamiast sprawdzić, czy piszesz z sensem. W PhotoPaincie Corela X3 operacje na warstwach, maskach, obiektach, czy na krzywych są 16-to bitowe. Jest pewna grupa operacji 8-bitowych, ale te dotyczą głównie głupawych filtrów efektowych i niektórych funkcji stemplowania, czy ręcznego malowania pędzlem.

Czornyj
21-01-2008, 10:38
Niepotrzebnie robicie z igły widły. Akcja jest mz. nastawiona na studentów grafiki, którzy uczą się projektowania graficznego i potrzebują ćwiczyć na narzędziach, na których w przyszłości będą pracować. Że Adobe jest paskudnym monopolistą to fakt doskonale znany i żadne płacze czy obrażanie się na świat tu nie pomogą.

miklo
21-01-2008, 12:08
Upierasz się jak muł, zamiast sprawdzić, czy piszesz z sensem. W PhotoPaincie Corela X3 operacje na warstwach, maskach, obiektach, czy na krzywych są 16-to bitowe. Jest pewna grupa operacji 8-bitowych, ale te dotyczą głównie głupawych filtrów efektowych i niektórych funkcji stemplowania, czy ręcznego malowania pędzlem.
Mam X 10.05 Paint Shop Pro - czyli nówka sztuka. Do testu. Nie wiem - może to jest stara wersja, ale jakimś cudem taka była na stronie Corela. Otóż tam, żeby zmienić sposób krycia warstw trzeba... przejść do trybu 8 bitowego. W 16 można tylko w trybie normalnym zmieniać stopień krycia. Dla mnie - porażka.

Zasysam teraz Corel Draw X3. Ale to drogie pieroństwo jest. Zobaczymy. Jak jest ok - to o tym napiszę. Nie bój żaby ;-)

JK
21-01-2008, 12:24
A dokumentację czytałeś? Wiesz o czym piszesz? Urabiasz na forum jakieś dziwne opinie i tylko pytam w jakim celu? Jeszcze raz powtarzam. Funkcje dotyczące wartstw, obiektów, masek, krzywych w Corelu PhotoPanit X3 działają w trybie 16-to bitowym. Dla ciebie porażka, a może trzeba się tylko nauczyć.

miklo
21-01-2008, 12:31
Zanim pękniesz od nadęcia przeczytaj od początku moje posty. Pisałem o PSP nie o Photo Sroto X3. Ale - dla zasady - ściągam i ten pakiet. Zobaczymy.

JK
21-01-2008, 12:40
No widzisz. Dobry pomysł. Najpierw zapoznaj się z tematem, spróbuj, naucz się, a dopiero później wygłaszaj autorytatywne sądy. Mniej będzie nieporozumień.

ozzy
22-01-2008, 17:59
no ładne numery odchodzą...
od Vobisu można dostać obecnie taką wiadomość na temat złożonego zamówienia na studencką wersję:

"Status zamówienia został zmieniony. Nowy status: Zamówienie anulowane.

W związku z brakiem potwierdzonego terminu dostawy zamówionego produktu zmuszeni jesteśmy anulować wprowadzoną przedsprzedaż oraz złożone zamówienie. Za zaistniałą sytuację która nie jest od nas zależna najmocniej przepraszamy. W ramach rekompensaty dwa kolejne zamówienia w naszym sklepie internetowym będą realizowane bez kosztów wysyłki"

nie dosyć że regułu zostały zmienione w trakcie gry, to jeszcze okazuje się że ktoś podpieprzył boisko ;)

saygon
22-01-2008, 18:26
odebrałem mojego photoshopa i jeste mocno zdegustowany. poomijam obsługę vobis która była beznadziejna. to sam photoshop wyglada jak kupiony na stadionie- normalne pdełko na dvd do tego jakaś krzywo ucieta karta wewnątrz. Może to narzekania ale np office wersja niekomercyjna jest pieknie wydany, a pieniądze podobne. Generlanie jak ktos nie kupił nie ma czego żałować. przy takim traktowaniu klienta mogę byc piratem.

Erie
22-01-2008, 20:51
no ładne numery odchodzą...
od Vobisu można dostać obecnie taką wiadomość na temat złożonego zamówienia na studencką wersję:

"Status zamówienia został zmieniony. Nowy status: Zamówienie anulowane.

W związku z brakiem potwierdzonego terminu dostawy zamówionego produktu zmuszeni jesteśmy anulować wprowadzoną przedsprzedaż oraz złożone zamówienie. Za zaistniałą sytuację która nie jest od nas zależna najmocniej przepraszamy. W ramach rekompensaty dwa kolejne zamówienia w naszym sklepie internetowym będą realizowane bez kosztów wysyłki"

nie dosyć że regułu zostały zmienione w trakcie gry, to jeszcze okazuje się że ktoś podpieprzył boisko ;)

akurat Vobis w tym przypadku zachował się wyjątkowo fair - wziął na siebie część odpowiedzialności za nieswoje winy

Erie
22-01-2008, 20:52
Zanim pękniesz od nadęcia przeczytaj od początku moje posty. Pisałem o PSP nie o Photo Sroto X3. Ale - dla zasady - ściągam i ten pakiet. Zobaczymy.

To w takim układzie przyda się kurs czytania ze zrozumieniem - bo cały czas jest mowa o X3 w wersji studenckiej jako alternatywie dla PSa tfu... studenckiego.

DJSony
23-01-2008, 16:06
http://www.idg.pl/news/137594/Adobe.wstrzymuje.program.studencki.html

Jak zwykle udało sie wszystko sp...artolić :(

Pozdrawiam DJS

Edit : Ps: Moze jednak przyniesie to w przyszłości jakies pozytywne sutki (czytaj : promocyjne oferty) ... Tylko czy nie mozna było tak od razu ?

turbo
23-01-2008, 16:12
Kto kupił korzysta na licencji jaką miał przy instalacji programu, a dla reszty i tak po ptokach :)

ozzy
23-01-2008, 18:07
akurat Vobis w tym przypadku zachował się wyjątkowo fair - wziął na siebie część odpowiedzialności za nieswoje winy

oczywiście że tak. Pisałem nie jako złośliwość pod kątem sklepu:) tylko jako dalszy 'opad rąk' i zdegustowanie pod kątem AdobePolska.
Swoją drogą to sklep nieźle dostał po d*pie przez tą promocję... i to zupełnie nie ze swojej winy.

JK
23-01-2008, 18:20
Eeee tam. Już się nie rozczulajcie nad tym Vobisem. Dostali nieźle, ale przecież to się z powietrza nie wzięło. Zaczęło się od tego, że chcieli nieźle zarobić. Cóż, Vobisowi się nie udało zarobić na tym przedsięwzieciu, a Adobe potwierdziło, że jeśli tylko można, to trzeba się od nich trzymać z daleka.

Onsajt
23-01-2008, 19:32
Nie wiem czy bylo, czy wiecie...
http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Adobe-zmienia-i-wstrzymuje-program-studencki,wid,9590136,wiadomosc.html?rfbawp=120110 9329.961

Erie
23-01-2008, 19:42
http://www.digit.pl/news/news.asp?m=6&id=137594

Edit: ech Onsajt był wcześniej

Onsajt
23-01-2008, 20:07
http://www.digit.pl/news/news.asp?m=6&id=137594

Edit: ech Onsajt był wcześniej

Chcialem byc wporzo:) pisalem z pracy wiec nie mialem czasu czytac 18 stron
Pzdr

temporalis
23-01-2008, 20:35
No to dla mnie nie wystarczyło ;( Wróciłam dziś z zakupów bez PS'a i powiedzieli mi w Vobis'ie to co wy już wiecie.
Z tym, że w Koszalinie nie zdążyli sprzedać żadnego. A ja uczciwie chciałem, na dziecko kupić ;) a teraz niech spadają.
Będę piratem. A tak przy okazji, do użytku domowego i niekomercyjnego bez udostępniania osobom trzecim to też piractwo ? :???:

Erie
23-01-2008, 20:39
No to dla mnie nie wystarczyło ;( Wróciłam dziś z zakupów bez PS'a i powiedzieli mi w Vobis'ie to co wy już wiecie.
Z tym, że w Koszalinie nie zdążyli sprzedać żadnego. A ja uczciwie chciałem, na dziecko kupić ;) a teraz niech spadają.
Będę piratem.

i niestety jak zwykle wyszło - miało byc pięknie, a wyszła kicha i smród się rozszedł

A tak przy okazji, do użytku domowego i niekomercyjnego bez udostępniania osobom trzecim to też piractwo ? :???:

niestety też

grissley
23-01-2008, 23:35
(..)
Wróciłam dziś z zakupów bez PS'a (..)
A ja uczciwie chciałem,
(...)

??? :???:

A tak przy okazji, do użytku domowego i niekomercyjnego bez udostępniania osobom trzecim to też piractwo ? :???:
niestety też

Aczkolwiek w sensie formalno-prawnym.

ozzy
25-01-2008, 16:26
gdyby kogoś jeszcze interesował ten wątek ;) to dopiszę jeszcze newsa- w ostatnim poście pisałem że dostałem informację mailem że zamówienia zostały anulowane.
Otóż wczoraj dostałem telefon z Vobisu, że będą mieli 'dorzut' softu. Licencja wieczysta do wykorzystania niekomercyjnego, obejmująca również zaocznych.
W dodtaku Pan zaoferował mi wysyłkę kurierską na ICH koszt (pierwotnie zamawiałem odbiór w salonie) Jak mogłbym odmówić;) więc jeśli ktoś jest zainteresowany- radzę się spieszyć i zamówić na korzystnych warunkach...

Stefek Burczymucha
25-01-2008, 19:26
W Vobisie juz nie ma. Znalazlem w Komputronik.pl zobaczymy czy w poniedzialek nie dostane maila zwrotnego - przepraszamy ale produkt jest niedostepny. Jezeli jednak wierzyc ich stronie to maja tego duzo na stanie.
Pozdrawiam

Paweł
27-01-2008, 13:29
Adobe poprawiło się i już będzie grzeczne ;) http://www.adobedlastudenta.pl/ więc brać.... jak nie Vobis to Znak tam nawet taniej bo ok 320zł brutto

Erie
27-01-2008, 13:41
Adobe poprawiło się i już będzie grzeczne ;) http://www.adobedlastudenta.pl/ więc brać.... jak nie Vobis to Znak tam nawet taniej bo ok 320zł brutto

Adobe zastrzega sobie możliwość zmiany warunków oferty "Adobe dla studenta" - niestety po takiej wpadce zbytnio bym im nie ufał, znów jakiemuś "decydującemu" w polskim oddziale coś do łba strzeli i zmienią się warunki gry w trakcie rozgrywek :(.

Paweł
27-01-2008, 13:51
umowa licencyjna jest się nie zmieni z upływem czasu, tz jeśli dziś kupisz to umowa do przestrzegania której jesteś zobowiązanych już nie ulegnie zmianie. nawet jeśli na nowe produkty będzie się zmieniać. to że taka firma Adobe zafundowała sobie taką wtopę to tylko kompromitacja firmy...

Leszek_P
02-02-2008, 17:26
Coś tu całkiem ucichło...
Właśnie udało mi się kupić studenckiego Photoshopa CS3 za godziwe pieniądze.
Vobis nie rozprowadzał tego po swoich sklepach, ale poprzez swoją stronę www sprzedaje bez najmniejszego problemu.
Myslałem, że moje zamówienie ustawi sie w ogromnej kolejce, tym czasem po dwóch dniach miałem pudełko w ręce.
Polecam - do użytku niekomercyjnego - to jest rewelacja, zasady licencji znormalniały i ostatecznie Adobe należą sie gratulacje za ten ruch.

fidain
14-02-2008, 03:40
Witam,

Gdzieś wcześniej, jeszcze przed całą aferą ze zmienianiem warunków itd. ktoś pisał o kupnie wersji studenckiej PSa będąc studentem za granicą. Wtedy z dwóch wypowiedzi wynikały dwie sprzeczne informacje. Ktoś wie jak to wygląda teraz, po reaktywowaniu programu na normalnych warunkach? Bardzo by mnie to interesowało bo w Belgii to wydatek ponad 200 euro niestety...

Pozdrawiam,

nightelf
15-02-2008, 12:57
Jak ostatnio byłem w Vobisie dowiedziałem się, że wersji studenckich nie było i nie będzie :(
W żadnym sklepie internetowym też coś nie mogę znaleźć. Wielka szkoda :(

KozaK
04-03-2008, 01:09
Minęło trochę czasu, zatem zapytam: kupił ktoś studenckiego PS-a lub inny produkt na bliźniaczej licencji? Odzew był spory, a np. mi z braku laku i kasy chęci przeszły... Chciałbym jednak wiedzieć, czy rejestracja przebiega bezproblemowo itp. ;)

step.tom
04-03-2008, 13:05
Minęło trochę czasu, zatem zapytam: kupił ktoś studenckiego PS-a lub inny produkt na bliźniaczej licencji? Odzew był spory, a np. mi z braku laku i kasy chęci przeszły... Chciałbym jednak wiedzieć, czy rejestracja przebiega bezproblemowo itp. ;)

Witaj

Tak kupił, zainstalował, otrzymał licencję z kodami i ... wszystko OK. jak na razie . Mam nadzieję, że Adobe nie wyskoczy z czymś w trakcie . Ale to inna bajka. :)

aldus
04-03-2008, 16:25
Doszły mnie słuchy z Cortlandu, że akcja ma być podobno wznowiona, podobno jeszcze w tym miesiącu. Ale to tylko słuchy i tylko podobno.

Wini
06-03-2008, 18:54
Żona kupiła sobie jakiś pakiet studencki.
Wszystko sprawnie i bez problemów. Rano email z danymi, po południu odpowiedź i bezproblemowa aktywacja.

P.S. Był mały problem techniczny :confused:
W arkuszu rejestracji elektronicznej (pdf) w pewnym miejscu trzeba załączyć plik ze skanem dokumentu potwierdzającego "studenckość". Klika się na guziczek, wyskakuje pierwsza możliwość dołączenia pliku typ jpg, tif, gif lub druga możliwość "pokaż wszystkie pliki". Ponieważ żona miała skan zaświadczenia w pdf i w pierwszym przypadku nie pokazywało jej tego pliku, kliknęła "pokaż wszystkie pliki" i dadała swój pdf. Niestety, w Adobe ten numer nie przejdzie. Leżałem na podłodze ze śmiechu, jak mi to pokazała :mrgreen:

Madź
08-12-2008, 20:29
Przepraszam, że takie starocie wygrzebuję, ale chciałam się zapytać, czy są jakiekolwiek szanse na zakup studenckiego photoshopa?

Sindbad
10-12-2008, 15:44
Przepraszam, że takie starocie wygrzebuję, ale chciałam się zapytać, czy są jakiekolwiek szanse na zakup studenckiego photoshopa?

Z tego co pamiętam wycofali się z tego dosyć prędko, z zapewnieniem powrotu do pomysłu. Nie wiem jak jest obecnie, najlepiej zapytaj u źródła.

ku6i
11-12-2008, 00:02
My tu pierdu pierdu, dystrybutor ma nas głęboko, a w USA Lightroom dla studentów za 99$ :|

Semi
14-12-2008, 06:46

W obenej chwili nie ma takiej możliwości.
Rozmwiałem z Adobe Polska w zeszłym tygodniu i z ich danych a zakładam że mają bardzo dobra statystykę to w sieci dystrybucji nie ma ani jednego legalnego już pudełka CS3, podobno zostały juz tyko Acrobaty.

W tej chwili trawają negocjacje z Adobe jak będzie wyglądała dalsza sprzedaż programu ale już w wersji CS4 - po pierwsze ma byc dostępny w wersji PL a to nastąpli dopiero po 15 stycznia no i niewieadomo co amerykanie wymyślą.
Raz już dali przykład że ich realnia nie sprawdzają się na naszym rynku.
Ogólnie czekamy cierpliwie do połowy strycznia i zobaczymy co i jak.