Zobacz pełną wersję : rozmiar odbitki
Witam,
jaki rozmiar odbitki z dobra ilością szczegółów można osiągnąć z formatu:
1. 6x4.5 średni format
2. 6x7 średni format
3. 4x5 wielki format
Chodzi mi, że chciałbym móc zrobić odbitkę o szerokości minimum 1 metr.
Pozdrawiam
Dla średniego formatu odbitki rzędu 50 x 60 (70) są bardzo dobrej jakości, z 4 x 5 powinno się osiągnąć metr. Wszystko jednak zależy od techniki przenoszenia na odbitkę: powiększalnik lub skaner, w tym ostatnim rodzaj skanera; ze skanera bębnowego powinno sie uzyskać dobrej jakości metrową odbitkę nawet ze średniego formatu.
Dla średniego formatu odbitki rzędu 50 x 60 (70) są bardzo dobrej jakości, z 4 x 5 powinno się osiągnąć metr. Wszystko jednak zależy od techniki przenoszenia na odbitkę: powiększalnik lub skaner, w tym ostatnim rodzaj skanera; ze skanera bębnowego powinno sie uzyskać dobrej jakości metrową odbitkę nawet ze średniego formatu.
Nie jestem znawcą technik wywoływania, ale czym się różni powiększalnik od skanera? Ile moze kosztować wywołanie takim skanerem bębnowym dla średniego i dla wielkiego formatu?
Jesli moje pytania są tendencyjne, to przepraszam - jestem amatorem
W powiększalniku powiększa sie odbitkę analogowo, t. zn. wkłada się w odpowiednią kasetę naświetloną błonę lub klatkę, i rzuca obraz na papier fotograficzny. W przypadku rozmiarów j.w. i normalnego powiększalnika obraz trzebaby rzucić na ścianę (na której rzecz jasna umieszcza się papier), bo nie da się osiągnąć tak dużego powiększenia bezpośrednio rzucając na podstawę powiększalnika. Z kolei skanowanie przenosi w świat cyfrowy. Używa się odpowiedniego skanera, skanuje odbitkę, i uzyskuje się obraz cyfrowy jak z aparatu cyfrowego, który dalej przerabia się normalnie w komputerze. Jakość tego obrazu zależy od jakości skanera (bębnowe są uważane za najlepsze, ale też ich cena jest wyższa od profesjonalnego aparatu cyfrowego) i programu do obróbki. George Lepp kiedyś się chwalił, że zrobił doskonałą odbitkę ponad 1 m z skanu z filmu 35 mm, co może być prawdą przy jego możliwościach finansowych.
Jest jeszcze trzecia możliwość: można dołożyć do aparatu średnioformatowego lub dużoformatowego cyfrową ściankę. Średnioformatowy (matryca zwykle wielkości 36 x 48 ) będzie działał podobnie, ale wolniej, jak aparat cyfrowy z matrycą APS-C lub FX, natomiast w dużoformatowym w tej ściance następuje normalne skanowanie, przez co można robić zdjęcia tylko statycznym obiektom. Pliki z dużego formatu bywaja olbrzymie, 500 i więcej MB to reguła.
Ok, dziękuję za wyjasnienia. Mam mimo to jeszcze pytanie: ile może mieć MB taki plik zeskanowany ze średniego formatu?
Jest jeszcze trzecia możliwość: można dołożyć do aparatu średnioformatowego lub dużoformatowego cyfrową ściankę.
Oj, bardzo bym chciał, ale na razie nie stać mnie żeby kilkadziesiąt tys. PLN wydac tylko na hobby:(
Ok, dziękuję za wyjasnienia. Mam mimo to jeszcze pytanie: ile może mieć MB taki plik zeskanowany ze średniego formatu?To jest kwestia tego, na ile bedziesz chcial miec go zeskanowanego. Swego czasu norma bylo (oddajac dia na beben), ze nie okreslalo sie rozdzielczosci skanowania tylko podawalo na ile MB ma byc wskanowane (przy zalozeniu, ze wynikowym plikiem byl TIFF bez kompresji). :)
Mam mimo to jeszcze pytanie: ile może mieć MB taki plik zeskanowany ze średniego formatu?(
Trochę szczegółów można znaleźć tutaj: http://www.filmscanner.info/en/Bildgroessen.html
Trochę szczegółów można znaleźć tutaj: http://www.filmscanner.info/en/Bildgroessen.html
dzięki, ciekawe tabelki