Zobacz pełną wersję : tamron 90 f/2.8 i pierścienie
Witam,
czy ktoś korzystał z takiego zestawu jak w tytule? Mam oczywiście na myśli pierścienie makro. Ewentualnie zastanawiam się nad 85 1.4 + pierścienie... Chciałbym mieć obiektyw portretowy + czasami szkiełko do makro
Pozdrawiam
1.4 czy 1.8 ?
Bo jak jaśniejszą jasność :) względem Twoich priorytetów to tylko 85.
Ewentualnie pierścienie możesz podpiąć nawet do 70-300.
1.4 czy 1.8 ?
Bo jak jaśniejszą jasność :) względem Twoich priorytetów to tylko 85.
Ewentualnie pierścienie możesz podpiąć nawet do 70-300.
może jakieś uzasadnienie???
Używam zestawu pierścienie Kenko + T90 + ringflash i wszystko działa. Oczywiście wyłączony AF, ustawienie ostrości nie na obiektywie ale za pomocą ruchów aparatem.
może jakieś uzasadnienie???
Chyba się trochę nie rozumiemy.
Jeśli chcesz portretowo-makrowe szkło to porównujesz:
a) Tamron 90
b) portretową 85/1,8 i do tego pierścienie makro?
Biorąc pod uwagę twoje prirytety
Chciałbym mieć obiektyw portretowy + czasami szkiełko do makroJa bym wybrał 85/1,8 i pierścienie makro. Pierścienie makro możesz również podpiąć do 70-300 (ja tak robię chwilowo).
Jeżeli zastanawiasz się na 85/1,4 , która kosztuje dobre 2500zł to możesz w tej cenie kupić 85/1.8 i 90/2,8.
Wybór zależy od Twoich priorytetów. Poszukaj, bo podobnych tematów było już sporo na forum.
Oczywiście wyłączony AF, ustawienie ostrości nie na obiektywie ale za pomocą ruchów aparatem.
O co chodzi z tym ostrzeniem za pomocą ruchów aparatem? czemu to ma być niby lepsze niż ustawianie ostrości na obiektywie?
bo nie AF nie da rady i będzie się mylił.
Radzę ci kupić najpierw pierścienie makro i podepniesz je do któregoś swojego obiektywu i zobaczysz czy ci się makro podoba. Jeśli tak to kupujesz Tamrona, jeśli nie to Nikkora 85. Proste i tanie coś koło 500zł.
Ja na początku miałem T90, potem zmieniłem na S150, a na końcu na N60 i doszedłem do wniosku, że nie mam cierpliwości i zakupiłem N70-300VR. Później postanowiłem kupić pierścienie i jakoś mi się spodobało makro:) A teraz raczej kupię N105VR