Zobacz pełną wersję : Czy ktoś miał problemy z SB 800?
Witam i Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
Pytanie jak w tytule. A wynika z moich problemów z aparatem D70s. Długo się z nim męczyłem (problemy z AF), w końcu oddałem do serwisu na kompleksowe testy i okazało się, że od nowości mam AF bardzo rozregulowany. Naprawili.
Teraz się zastanawiam czy nie oddać, tak dla sprawdzenia (bo lekko się zraziłem) mojej SB800, którą nabyłem niedawno. Wydaje mi się, że przy TTL lekko niedoświetla (muszę ciągle dodawać 1/3 lub 2/3 mocy). Na zero zdjęcia są ciemne.
Czy mieliście kiedykolwiek jakieś zastrzeżenia co do pracy tej lampy ?
Jeszcze raz - Happy New Year.
Ja u siebie obserwuje to samo. Potrzebna korekta dochodzi nawet do +1EV. Sprawdź jednak czy nie masz włączonego trybu TTL BL.
Dziękuję za odpowiedź. Nie, chodzi niestety o zwykły TTL. Mogę oczywiście dodawać mocy i nie byłoby problemu, ale zastanaiwam się, czy "ten typ tak ma", czy to po prostu mój egzemplarz jest zwalony.
a może to wynika że d70s jest ciemny, to znaczy nie doświetla (z tego co czytałem) :|
bo ja przy d80 takich problemów nie mam
Nie, raczej nie. Dodam, że przy tych samych nastawach lepiej działa lapmka wbudowana. A przecież nie po to kupowałem zewnętrzną.
I jeszcze powiem, że najczęściej robię zdjęcia w małych pomieszczeniach, na małych ogniskowych (N18-70), więc nie wymagam, żeby oświetliła mi przejeżdżający 50 metrów dalej samochód.
Myślicie, że powinienem oddać ją na testy do serwisu, tak jak to zrobiłem z body ?
1. Zanim oddasz do serwisu wypróbuj inną SB800, np. w sklepie albo od kolegi.
2. Zdarza się, i to wcale nie rzadko, że SB800 niedoświetla. Trzeba sprawdzić przy jakim systemie pomiarowym to niedoświetlenie jest najgorsze (matrix, spot czy uśredniony). Niedoświetlanie lub prześwietlanie jest najczęstsze gdy używa się obiektywu bez D.
tomtytus
02-01-2008, 17:13
Też czasami odnoszę wrażenie, że niedoświetla, tylko zastanawiam się, na ile to wina lampy a na ile całej reszty.
Wydaje mi się jednak, że z lampą wszystko w porządku a wina leży bardziej po stronie obiektywu. 18-70 jest dość ciemny - po podpięciu 50mm sytuacja wygląda znacznie lepiej.
Poza tym niedoświetlenie o którym jest mowa widoczne jest dużo bardziej, gdy lampa ustawiona jest do góry i wtedy to miałoby sens: ciemny obiektyw wpuszcza mniej światła stąd niedoświetlenie.
Jak wrócę do domu może wrzucę jakieś zdjęcie dla przykładu.
Też ...ciemny obiektyw wpuszcza mniej światła stąd niedoświetlenie.
Ale przy pomiarze TTL, to powinno byc uwzględniane przez lampę. Jeżeli lampa nie sygnalizuje niedoświetlenia, to nie można winić zbyt ciemnego obiektywu.
Dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem. Mnie się wydaje, że to nie jest wina obiektywu. No, bo gdyby tak było, to wbudowana lampka w trybie TTL też by sobie nie radziła. A tu taka oto sytuacja. Robię zdjęcie wbudowaną lampką i jest (według mnie) w porządku. Po czym podłączam SB800, ustawiam ją na wprost (nie do góry, nie odbijam światła) tak jak wbudowaną i robię tem sam kadr przy tych samych nastawach. I z SB800 jest dużo ciemniej.
Resetowałem już i aparat i lampę, baterie mam full.
Więc tu nasuwa się pytanie: czy robiąc dwa identyczne zdjęcia w TTL i świecąc w to samo miejsce- jedno wbudowaną lampką, a drugie dedykowaną SB800 powinny być widoczne różnice?
Moja sb800 też ma tendencje do niedoświetlenia w TTL :( ale mi się wydaje że to nic - w końcu to nie jest inteligentne stworzenie tylko maszyna...
P.S.
Czy mógłbym dowiedzieć się coś więcej o twoim problemie z ostrością? Ja też mam problem, który mam odkąd mam lampę, przynajmniej dopiero wtedy zauważyłem :/ Chodzi o to, że z wbudowaną lampą zdjęcia są ostre na całej długości ogniskowych, a z sb800 na najmniejszych (18 - 30mm) jest straszny back focus :( Czy też to miałeś?