Zobacz pełną wersję : M42 do D50?
dziki_lysy
06-02-2006, 18:08
czy istnieje jakis sposob zapewnienia ostrosci do nieskonczonosci przy obiektywach M42?
czy jedynym wyjscie sa prejciowki z soczewkami?
da sie jakos przerobic caly obiektyw?
pozdr
grzechoo
06-02-2006, 20:28
nie z własnego doświadczenia, ale wyczytałem ze da się przerobić m42
konkretnie chodzi o obiektyw helios 44m
żeby zapewnić nieskończonośc trzeba przesunąć wewnętrzne soczewki obiektywu głębiej do korpusu, nie ma to znaczącego wpływu na jakość zdjęć, a zakres ostrzenia się zwieksza... grozi to jednak zablokowaniem skoku lustra w razie zbyt radykalnej ingerencji, można też usunąć blokadę obrotu przedniej soczewki (odpowiadającej za ostrzenie) ale wtedy może przednia część po prostu wypaść z obiektywu.... tak czy inaczej jest to możliwe, ale ponosi za sobą pewne konsekwencje
dodał bym link, ale to do innego forum i nie wiem czy mogę.... (regulamin)
dziki_lysy
07-02-2006, 00:06
chetnie przujme ten link na priva :)
a tutaj nie wiem czy nie mozna?
moze brac fotograficzna wybaczy Ci to w imie wyzszej idei ;)
dzieki
i pozdr
Ja bym rowniez byl zainteresowany. Nie rozumiem czemu by nie mozna bylo?
well.. ja sie wlasnie pozbywam przerobionego jupiterka z bagnetem 135/3.5 i smiga pieknie.
grzechoo
07-02-2006, 11:40
wysłałem co trzeba... wczoraj właśnie wieczorem przerabiałem swojego heliosa- ma to swoje wady i zalety
dziki_lysy
07-02-2006, 14:37
ryzykujac upomnieniem wklejam linka:P
licze na wyrozumialosc adminow bo widze ze zainteresowanie tematem jest;)
http://www.forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=326&highlight=
pozdrawiam
[ Dodano: Wto 07 Lut, 2006 ]
poprawna wersja linka: http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=326&highlight=m42+nikon
sorry za niedokladnosc
Innym rozwiązaniem może być poprostu redukcja N -> M42 z soczewką.
Ale to jest dosyć drogie rozwiązanie (ok 200zł), lecz nie trzeba przerabiać/niszczyć obiektywów...
dziki_lysy
07-02-2006, 18:22
mihow: a masz jakiesgos sprawdzonego producenta takowych redukcji?
pozdr
W opcji N->M42 z soczewką podobnież traci się jakość ruskich obiektywów. Sam nie macałem (robiłem Canonem EOSem z przejściówką bez soczewki). Było o tym na forum, można wygrzebać stare posty.
Pozdrawiam,
Radek.
dziki_lysy
07-02-2006, 20:53
akurat ruska jakosc obiektywow to moge stracic...
bo rozumiem ze jakosc z soczewka bedzie lepsza? :mrgreen:
pozdr
mihow: a masz jakiesgos sprawdzonego producenta takowych redukcji?
pozdr
Nie mam pojecia. Poszukaj na forum - ten temat był wałkowany setki razy...
Aaaaa - Raysfoto czy Raysphoto - taki sklep internetowy - nie pamiętam dokładnie :)
http://raysfoto.pl/ - kupowałem tam filtry żywiczne Hitecha. Bardzo miła obsługa i sprawdzony sklep.
grzechoo
08-02-2006, 02:26
z adapterem zaopatrzonym w soczewkę jest różnie...
trzeba na prawdę dobrej jakości- trudno o taki a i kosztuje sporo
no i frajda z tanich m42 się kończy
Aaaaa - Raysfoto czy Raysphoto - taki sklep internetowy - nie pamiętam dokładnie :)
To jest jak najbardziej rzeczywisty sklep z Poznania. Matrix w ich wydaniu to tylko dodatek :wink:
akurat ruska jakosc obiektywow to moge stracic...
Mam nadzieję, że to był żart.
Generalnie: tanie soczewki (poniżej 200zł) powodują duże straty jakości. Tracisz ostrość, z której wręcz słyną stare radzieckie szkła, dostajesz aberrację..
Unikać jak ognia.
Generalnie: tanie soczewki (poniżej 200zł) powodują duże straty jakości. Tracisz ostrość, z której wręcz słyną stare radzieckie szkła, dostajesz aberrację..
Unikać jak ognia.
Hmmm, kiedyś czytałem, że bardzo dobrze się sprawują...
Teraz już sam nie wiem...
Nawet na tym forum było kilka razy o tym.
Niestety, w tych przejściówkach szkło jest najbliżej matrycy, a wiadomo, że im bliżej - tym większe ma znaczenie jakośc szkła.
hmmm .. tez chcialem pobawic sie obiektywami z "tamtej epoki" na dslr ... po tym jak dowiedzialem sie M42 nie ostrzy na nieskonczonosc z Nikonem ... poczytalem o Psix ... Czemu uzywamy M42 ? Bo mamy stare obiektywy ... Czasem tez dochodzi do sytuacji w ktorej : mamy nikon dslr, naczytamy sie o mozliwosciach M42 ... KUPUJEMY obiektyw i adapter z soczewka :( ... a nie lepiej jak juz kupowac .. zaopatrzyc sie w przejcjowke Psix - nikon ? koszt okolo 100zl ... obiektywy niewiele drozsze jesli wogle.... jakos ? lepsza niz przy m42 ? nie wiem , nie wypowiadam sie :P ... ale nie potrzeba soczewki - NIKON z ADAPTEREM PENTACON SIX OSTRZY NA NIESKONCZONOSC.......
Dwa są bezapelacyjnie niezaprzeczalne zastosowania ruskich szkieł, nawet bez nieskończoności: makro oraz portret.
Pozatym takie adaptacje niezawsze są wygodne. Krew mnie chciała zalać, jak się okazało, że D50 nie wskaże prawidłowej expozycji z takim obiektywem. Trzeba ustawiać wartości na czuja. Paranoja..
sadki
trzeba sobie kupic swiatlomierz, a nie "na czuja"
W obecnej sytuacji nie mam wyjścia, kupić muszę. Tylko, że można to było zrobić w aparacie. Canon zrobił. Tu mam jedynie potwierdzenie ostrości.
dziki_lysy
11-02-2006, 15:18
[quote=dziki_lysy]akurat ruska jakosc obiektywow to moge stracic...
Mam nadzieję, że to był żart.
[quote]
wybacz taka niewiedze mlodemu pseudo fotografowi ktry co dopiero wlazl na brzeg morza zwanego fotografia ;)
na prawde nie wiedzialem ze ruskie szkla slyna z tak dobrej ostrosci - ale dzieki Tobie juz wiem :D
Ostrość to jedno, drugie to konstrukcja: zazwyczaj są to prawdziwe szkła obudowane metalem. Poniekąd jest to wadą (waga), ale dla mnie duża waga jest raczej zaletą, bo zestaw staje się bardziej stabilny.
W obecnej sytuacji nie mam wyjścia, kupić muszę. Tylko, że można to było zrobić w aparacie. Canon zrobił. Tu mam jedynie potwierdzenie ostrości.
Za to w canonie jej nie masz :wink: Więc na doje babka wróżyła. I tak źle i tak nie dobrze.
patrycjusz
11-02-2006, 18:03
Trzeba ustawiać wartości na czuja. Paranoja..
Wierz mi ze zbiegiem czasu bedziesz wiedzial mniej wiecej jakie nastawic parametry do konkretnej sceny :) a jeśli nie wyjdzie..? hmnn od tego jest cyfrowka aby próbowac i powtórzyc zdjecie z inną ekspozycją. :)
wierzaj mi, nie po to wyłożyłem tyle kasy na D50, żeby potem na czuja ustawiać ekspozycję :D
makro lub portret jestem w stanie zdzierżyć, ale jak wejdę z tym gdzieś w akcję to bywa ciężko.
VaxBuster
11-02-2006, 20:35
Pozostaje tylko cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc.... nic wiecej tylko checi i praktyka.
Pozdrawiam
patrycjusz
11-02-2006, 21:20
makro lub portret jestem w stanie zdzierżyć, ale jak wejdę z tym gdzieś w akcję to bywa ciężko.
Faktycznie przeszkadza to przy szybkich ujęciach.
Faktycznie przeszkadza to przy szybkich ujęciach.
Nie, Wy tego nie mówicie poważnie. A jak by był pomiar to by nie przeszkadzało i nie było ciężko ? A ostrość i przymknięcie przysłony do wartości roboczej to już samo by się robiło i nie przeszkadzało?
Używanie szkieł M42 z innymi systemami do "szybkich" fotek samobiczowanie ihmo.
memento mori
grzechoo
12-02-2006, 12:36
wierzaj mi, nie po to wyłożyłem tyle kasy na D50, żeby potem na czuja ustawiać ekspozycję Very Happy
no więc polecam zakupić obiektyw przystosowany w pełni do cyfry
m42 nie nadaje się do akcji- to raczej zabawa, eksperymentowanie, nabieranie doświaczenia......
cała radość z fotografowania m42 płynie z tego, ze nie masz pomiaru światła i ostrzysz łapą, na 20klatek zrobisz może jedno dobre zdjęcie- i to jest własnie piękne....
wszystkie te trudy rekompensuje Ci niska cena szkła.
dziki_lysy
21-02-2006, 12:29
Znalazłem dzisiaj cos takiego na kochanym allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=88099376
Czy ktos sie wczesniej spotkal z takim czyms?
Czy to faktycznie pasuje tylko do wymienionych obiektywow? Rozmawialem z wlascicielem/sprzedawca tego cacka i trudno sie z gosciem dogadac :/
gdybym mial ktorys z tych obiektywow chetnie bym sprobowal ale jak nie bedzie mi pasowal ani do heliosa ani do mira do szkoda mi 30zl...
pozdr
grzechoo
21-02-2006, 18:27
wg mnie to zwykły adapter, inaczej tylko wygląda od oryginalnego (jeżeli ten uniwersalny można nazwać oryginalnym) nieskończoności napewno na tym nie uzyskasz... na nieskończoność są dwa sposoby- albo soczewka zmieniająca troche kąt padania światła, albo zbliżenie wewnętrznej soczewki obiektywu w głąb korpusu, bliżej matrycy- istnieje ryzyko ze można zawadzic o lustro....
dziki_lysy
21-02-2006, 20:08
wiec gosciu kit wciska...
a juz myslalem ze jakas nowa rewelacja na rynku ;)
pozdrawiam
grzechoo
22-02-2006, 11:58
na drugim zdjęciu widać że to jest wyraźne mocowanie do nikona, a po wewnętrzej stronie do wkręcania m42, do tego dochodzi jeszcze duzy wygodny przy mocowaniu calości uchwyt i tyle....
nieskończoności to to nie zapewni....