PDA

Zobacz pełną wersję : M42 do D50?

dziki_lysy
06-02-2006, 18:08
czy istnieje jakis sposob zapewnienia ostrosci do nieskonczonosci przy obiektywach M42?
czy jedynym wyjscie sa prejciowki z soczewkami?
da sie jakos przerobic caly obiektyw?

pozdr

grzechoo
06-02-2006, 20:28
nie z własnego doświadczenia, ale wyczytałem ze da się przerobić m42
konkretnie chodzi o obiektyw helios 44m

żeby zapewnić nieskończonośc trzeba przesunąć wewnętrzne soczewki obiektywu głębiej do korpusu, nie ma to znaczącego wpływu na jakość zdjęć, a zakres ostrzenia się zwieksza... grozi to jednak zablokowaniem skoku lustra w razie zbyt radykalnej ingerencji, można też usunąć blokadę obrotu przedniej soczewki (odpowiadającej za ostrzenie) ale wtedy może przednia część po prostu wypaść z obiektywu.... tak czy inaczej jest to możliwe, ale ponosi za sobą pewne konsekwencje

dodał bym link, ale to do innego forum i nie wiem czy mogę.... (regulamin)

dziki_lysy
07-02-2006, 00:06
chetnie przujme ten link na priva :)
a tutaj nie wiem czy nie mozna?
moze brac fotograficzna wybaczy Ci to w imie wyzszej idei ;)

dzieki
i pozdr

radekg
07-02-2006, 08:35
Ja bym rowniez byl zainteresowany. Nie rozumiem czemu by nie mozna bylo?

krystek
07-02-2006, 11:13
well.. ja sie wlasnie pozbywam przerobionego jupiterka z bagnetem 135/3.5 i smiga pieknie.

grzechoo
07-02-2006, 11:40
wysłałem co trzeba... wczoraj właśnie wieczorem przerabiałem swojego heliosa- ma to swoje wady i zalety

dziki_lysy
07-02-2006, 14:37
ryzykujac upomnieniem wklejam linka:P
licze na wyrozumialosc adminow bo widze ze zainteresowanie tematem jest;)

http://www.forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=326&highlight=

pozdrawiam

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2006 ]
poprawna wersja linka: http://forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=326&highlight=m42+nikon

sorry za niedokladnosc

mihow
07-02-2006, 17:37
Innym rozwiązaniem może być poprostu redukcja N -> M42 z soczewką.
Ale to jest dosyć drogie rozwiązanie (ok 200zł), lecz nie trzeba przerabiać/niszczyć obiektywów...

dziki_lysy
07-02-2006, 18:22
mihow: a masz jakiesgos sprawdzonego producenta takowych redukcji?

pozdr

radekg
07-02-2006, 18:37
W opcji N->M42 z soczewką podobnież traci się jakość ruskich obiektywów. Sam nie macałem (robiłem Canonem EOSem z przejściówką bez soczewki). Było o tym na forum, można wygrzebać stare posty.

Pozdrawiam,
Radek.

dziki_lysy
07-02-2006, 20:53
akurat ruska jakosc obiektywow to moge stracic...
bo rozumiem ze jakosc z soczewka bedzie lepsza? :mrgreen:

pozdr

mihow
07-02-2006, 20:57
mihow: a masz jakiesgos sprawdzonego producenta takowych redukcji?

pozdr
Nie mam pojecia. Poszukaj na forum - ten temat był wałkowany setki razy...
Aaaaa - Raysfoto czy Raysphoto - taki sklep internetowy - nie pamiętam dokładnie :)

radekg
07-02-2006, 21:05
http://raysfoto.pl/ - kupowałem tam filtry żywiczne Hitecha. Bardzo miła obsługa i sprawdzony sklep.

grzechoo
08-02-2006, 02:26
z adapterem zaopatrzonym w soczewkę jest różnie...
trzeba na prawdę dobrej jakości- trudno o taki a i kosztuje sporo
no i frajda z tanich m42 się kończy

szymony
08-02-2006, 03:22
Aaaaa - Raysfoto czy Raysphoto - taki sklep internetowy - nie pamiętam dokładnie :)

To jest jak najbardziej rzeczywisty sklep z Poznania. Matrix w ich wydaniu to tylko dodatek :wink:

sadki
10-02-2006, 17:09
akurat ruska jakosc obiektywow to moge stracic...

Mam nadzieję, że to był żart.
Generalnie: tanie soczewki (poniżej 200zł) powodują duże straty jakości. Tracisz ostrość, z której wręcz słyną stare radzieckie szkła, dostajesz aberrację..

Unikać jak ognia.

mihow
10-02-2006, 17:32
Generalnie: tanie soczewki (poniżej 200zł) powodują duże straty jakości. Tracisz ostrość, z której wręcz słyną stare radzieckie szkła, dostajesz aberrację..

Unikać jak ognia.
Hmmm, kiedyś czytałem, że bardzo dobrze się sprawują...
Teraz już sam nie wiem...

sadki
10-02-2006, 17:57
Nawet na tym forum było kilka razy o tym.
Niestety, w tych przejściówkach szkło jest najbliżej matrycy, a wiadomo, że im bliżej - tym większe ma znaczenie jakośc szkła.

probak
10-02-2006, 21:58
hmmm .. tez chcialem pobawic sie obiektywami z "tamtej epoki" na dslr ... po tym jak dowiedzialem sie M42 nie ostrzy na nieskonczonosc z Nikonem ... poczytalem o Psix ... Czemu uzywamy M42 ? Bo mamy stare obiektywy ... Czasem tez dochodzi do sytuacji w ktorej : mamy nikon dslr, naczytamy sie o mozliwosciach M42 ... KUPUJEMY obiektyw i adapter z soczewka :( ... a nie lepiej jak juz kupowac .. zaopatrzyc sie w przejcjowke Psix - nikon ? koszt okolo 100zl ... obiektywy niewiele drozsze jesli wogle.... jakos ? lepsza niz przy m42 ? nie wiem , nie wypowiadam sie :P ... ale nie potrzeba soczewki - NIKON z ADAPTEREM PENTACON SIX OSTRZY NA NIESKONCZONOSC.......

sadki
11-02-2006, 02:02
Dwa są bezapelacyjnie niezaprzeczalne zastosowania ruskich szkieł, nawet bez nieskończoności: makro oraz portret.
Pozatym takie adaptacje niezawsze są wygodne. Krew mnie chciała zalać, jak się okazało, że D50 nie wskaże prawidłowej expozycji z takim obiektywem. Trzeba ustawiać wartości na czuja. Paranoja..

krystek
11-02-2006, 10:53
sadki
trzeba sobie kupic swiatlomierz, a nie "na czuja"

sadki
11-02-2006, 11:49
W obecnej sytuacji nie mam wyjścia, kupić muszę. Tylko, że można to było zrobić w aparacie. Canon zrobił. Tu mam jedynie potwierdzenie ostrości.

dziki_lysy
11-02-2006, 15:18
[quote=dziki_lysy]akurat ruska jakosc obiektywow to moge stracic...

Mam nadzieję, że to był żart.
[quote]
wybacz taka niewiedze mlodemu pseudo fotografowi ktry co dopiero wlazl na brzeg morza zwanego fotografia ;)
na prawde nie wiedzialem ze ruskie szkla slyna z tak dobrej ostrosci - ale dzieki Tobie juz wiem :D

sadki
11-02-2006, 15:28
Ostrość to jedno, drugie to konstrukcja: zazwyczaj są to prawdziwe szkła obudowane metalem. Poniekąd jest to wadą (waga), ale dla mnie duża waga jest raczej zaletą, bo zestaw staje się bardziej stabilny.

szymony
11-02-2006, 15:45
W obecnej sytuacji nie mam wyjścia, kupić muszę. Tylko, że można to było zrobić w aparacie. Canon zrobił. Tu mam jedynie potwierdzenie ostrości.
Za to w canonie jej nie masz :wink: Więc na doje babka wróżyła. I tak źle i tak nie dobrze.

patrycjusz
11-02-2006, 18:03
Trzeba ustawiać wartości na czuja. Paranoja..

Wierz mi ze zbiegiem czasu bedziesz wiedzial mniej wiecej jakie nastawic parametry do konkretnej sceny :) a jeśli nie wyjdzie..? hmnn od tego jest cyfrowka aby próbowac i powtórzyc zdjecie z inną ekspozycją. :)

sadki
11-02-2006, 18:25
wierzaj mi, nie po to wyłożyłem tyle kasy na D50, żeby potem na czuja ustawiać ekspozycję :D
makro lub portret jestem w stanie zdzierżyć, ale jak wejdę z tym gdzieś w akcję to bywa ciężko.

VaxBuster
11-02-2006, 20:35
Pozostaje tylko cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc.... nic wiecej tylko checi i praktyka.

Pozdrawiam

patrycjusz
11-02-2006, 21:20
makro lub portret jestem w stanie zdzierżyć, ale jak wejdę z tym gdzieś w akcję to bywa ciężko.

Faktycznie przeszkadza to przy szybkich ujęciach.

szymony
11-02-2006, 21:31

Faktycznie przeszkadza to przy szybkich ujęciach.

Nie, Wy tego nie mówicie poważnie. A jak by był pomiar to by nie przeszkadzało i nie było ciężko ? A ostrość i przymknięcie przysłony do wartości roboczej to już samo by się robiło i nie przeszkadzało?
Używanie szkieł M42 z innymi systemami do "szybkich" fotek samobiczowanie ihmo.
memento mori

grzechoo
12-02-2006, 12:36
wierzaj mi, nie po to wyłożyłem tyle kasy na D50, żeby potem na czuja ustawiać ekspozycję Very Happy
no więc polecam zakupić obiektyw przystosowany w pełni do cyfry

m42 nie nadaje się do akcji- to raczej zabawa, eksperymentowanie, nabieranie doświaczenia......

cała radość z fotografowania m42 płynie z tego, ze nie masz pomiaru światła i ostrzysz łapą, na 20klatek zrobisz może jedno dobre zdjęcie- i to jest własnie piękne....
wszystkie te trudy rekompensuje Ci niska cena szkła.

sadki
12-02-2006, 23:59
coś w tym jest :D

dziki_lysy
21-02-2006, 12:29
Znalazłem dzisiaj cos takiego na kochanym allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=88099376
Czy ktos sie wczesniej spotkal z takim czyms?
Czy to faktycznie pasuje tylko do wymienionych obiektywow? Rozmawialem z wlascicielem/sprzedawca tego cacka i trudno sie z gosciem dogadac :/
gdybym mial ktorys z tych obiektywow chetnie bym sprobowal ale jak nie bedzie mi pasowal ani do heliosa ani do mira do szkoda mi 30zl...

pozdr

grzechoo
21-02-2006, 18:27
wg mnie to zwykły adapter, inaczej tylko wygląda od oryginalnego (jeżeli ten uniwersalny można nazwać oryginalnym) nieskończoności napewno na tym nie uzyskasz... na nieskończoność są dwa sposoby- albo soczewka zmieniająca troche kąt padania światła, albo zbliżenie wewnętrznej soczewki obiektywu w głąb korpusu, bliżej matrycy- istnieje ryzyko ze można zawadzic o lustro....

dziki_lysy
21-02-2006, 20:08
wiec gosciu kit wciska...
a juz myslalem ze jakas nowa rewelacja na rynku ;)

pozdrawiam

grzechoo
22-02-2006, 11:58
na drugim zdjęciu widać że to jest wyraźne mocowanie do nikona, a po wewnętrzej stronie do wkręcania m42, do tego dochodzi jeszcze duzy wygodny przy mocowaniu calości uchwyt i tyle....
nieskończoności to to nie zapewni....