Zobacz pełną wersję : D70S załamka
Do tej pory nie mia łem "cyfrówki" więc sobie sprawiłem D70S.
Szkła mam od starego "analoga" takie: Tokina 28-70 f2.6-2.8 ATX Pro oraz Sigma 70-300 f4-5.6 APO Macro.
Przechodzę prawdopodobnie jakąś chorobę wieku dziecinnego z technologią cyfrową, ponieważ:
1. Większość zdjęć robię nieostrych. Zawsze wierzyłem Nikonowskiemu autofokusowi. a tu kaplica. Zwłaszcza tą Sigmą w krótkim końcu (70 mm) nie potrafię zrobić ostrego nijak. Przy długim końcu wychodzi już powiedzmy prawie ostre, z Tokiną też.
2. Wszystkie (100%) zdjęć mam niedoświetlonych, niezależnie od trybu pomiaru światła. Jak spojrzę na histogram, to te piksele kończą się tak gdzieś w 2/3 osi poziomej, a czasami w połowie. W nielicznych przypadkach jest grupa pikseli w "białym" końcu. Niezależnie od tego nigdy nie widać szczegółów w cieniach i nawet w "środkach". Jeśli w Fotoszopie w Levels przejadę suwakiem środkowym porządnie w lewo, dopiero wtedy jest to jakoś równomiernie rozłożone i widać coś w zakresie od średnich do ciemnych tonów.
3. Szumi. Czy ten aparat zawsze generuje szum w ciemnych miejscach, nawet przy ISO200?
Załamka. Nie wiem czy winny jestem ja, korpus (reklamować?), obiektywy?
Pomocy...
Tez bym sie zalamal ale nie moge bo nie mam twoich problemow w moim aparacie, nie ma zadnych klopotow z nikkorami. O tej tokinie 28-70 nie slyszalem jeszcze nigdy chociaz parametry wygladaja super. Jak stary jest ten obiektyw? Moze tutaj jest problem.
Pozdrowienia.
Tomek.
Zamieść i podaj w linku jakieś przykładowe fotki z zaszumianiem, bo inaczej Ci nie pomożemy.
Ja też zauwazyłem że taką urodę ma D70 i też mi to nie pasi :evil:
A to że nie łapie Ci ostrości to chyba raczej możesz mieć problem FF/BF, no ale to niech inni też potwierdzą.
Ogólnie trzeba powiedzieć D70 nie doświetla i trzeba trochę pobawić się w PS i robić fotki w RAW, wtedy wychodzą najlepiej po korekcji. To na szybko tyle.
Pozdrawiam
Moshica
1. Zaladuj krzywa np. ev+3 lub Dodaj korekcje +0.3
2. Podobno Tokina na cyfrze jest mniej ostra na pelnej dziurze
3. Mozesz miec problemy z AF w body lub na styku body/obiektyw - kalibracja w serwisie powinna pomoc.
Bez sampli sie nie obejdzie, co do szumienia to jezeli dodasz w oprogramowaniu jasnosc to szumy wyjda, wobec tego lepiej jest zrobic korekcje podczas naswietlania. Tak matryca CCD od Sony w D70 szumi w cieniach nawet na iso200, pod warunkiem ze uzywasz jpg, a nie robisz w trybie RAW i odpowiednim konwerterem ;)
Pozdrowienia
To ja się podłączę... z pytaniem
jak się wgrywa krzywe? Czy tylko przy pomocy Nikon Capture? Jest w sieci dostępny jakiś programik do tego?
Osobiście zakładałem tą Tokinę i ostrzyła idealnie, spotkałem się jednak z opinią że trafiają się egzemplarze mające z D70 spory BF/FF. Podobnież może być z Sigmą. W Tokinie bardzo spada kontrastowość przy zdjęciach pod światło, co również może być odbierane jako spadek ostrości, bo zdjęcia robią się mdławe. Druga kwestia - rób w RAW, bo D70 (szczególnie z softem 2.0) generuje dość miękkie jpg-i
Reasumując, spróbuj zrobić zdjęcia w RAW, ze światłem z tyłu, z przymkniętym obiektywem, lub wyostrzonym na nieskończoność i odległym tematem i zobacz, czy dalej jest nieostro
chetnie sie podepne pod pytanie kolegi fraglesa
chetnie sie podepne pod pytanie kolegi fraglesa
Tylko Nikon Capture. Nie wiem czy jeszcze Raw Magick (dawniej Curve Surgery) tego nie potrafi, ale jest to takze oprogramowanie platne.
Osobiście zakładałem tą Tokinę i ostrzyła idealnie, spotkałem się jednak z opinią że trafiają się egzemplarze mające z D70 spory BF/FF. Podobnież może być z Sigmą. W Tokinie bardzo spada kontrastowość przy zdjęciach pod światło, co również może być odbierane jako spadek ostrości, bo zdjęcia robią się mdławe. Druga kwestia - rób w RAW, bo D70 (szczególnie z softem 2.0) generuje dość miękkie jpg-i
Reasumując, spróbuj zrobić zdjęcia w RAW, ze światłem z tyłu, z przymkniętym obiektywem, lub wyostrzonym na nieskończoność i odległym tematem i zobacz, czy dalej jest nieostro
Ja ostatnio nabylem Tokine AT-X Pro II 28-70 2.6-2.8 w pieknym stanie.
Z D70 mialem wyrazny BF/FF (ostrzac na oko, szczegolnie przy dluzszym koncu, otrzymywalem idealnie ostry nos) ;)
D70 juz poszlo "w dobre rece", czekam na D200. Mam nadzieje ze bedzie lepiej :)
Na marginesie - szklo super! :) "Go" w porownaniu do chinskiej stalki N 50/1.8D to mistrzostwo swiata, i stalka w tej kwestii sie nie umywa :D
Nie specjalnie widze spadek kontrastu pod swiatlo, chyba ze centralnie w kierunku bardzo silnego slonca, wtedy da sie zauwazyc utrate szczegolow w cieniach, ale dla mnie osobiscie w tej kwestii wiekszego problemu nie ma (zawsze foce z zalozonym "tulipanem").
Pozdrawiam,
Tomek
psi - cyfrowe nikony w w więszości małokontrastowych motywów mocno niedoświetlają, stąd taki histogram. wprowadź korecję np +0,7 albo inną tak by histogram prawie dotykał prawej strony.
to co piszesz o szumach i braku szczegółów w cieniach jest konsekwencją niedoświetlenia
co do obiektywów i ostrzenia to poszukaj tematów o BF/FF było tu sporo
ja dam ci radę - porpracuj troszkę z d70'ką - cierpliwie, oswój się i zobaczysz, że problemy same znikną... wierz mi...
Dziekuję wszystkim za rady i będę prosił o kolejne, poniewaz w ciagu kilku ostatnich dni moje załamanie wysublimowało na wyższy poziom.
Żeby nie komplikować chciałbym się skupić na jednym problemie, zwanym BF/FF (z pozostałymi czuję, że sobie jakoś cierpliwie poradzę).
Otóż mam właśnie "front focus". Z lektury wypowiedzi w sieci wydawało mi się, że ten problem dotyczy aparatu, nie obiektywu, poprosiłem więc sprzedawcę o wymianę. W tej chwili mam już trzeci korpus i nadal mam FF.
Wydrukowałem test Tima Jacksona i zrobiłem wszystkmie mozliwe cross-testy dla 2 korpusów (mój i kolegi 70-ka bez "S") i 3 obiektywów (moja Tokina, moja Sigma i Nikkor "od kita"). Rezultaty są bardzo podobne dla obu korpusów.
1. Na Nikkorze 18-70 "od kita" fokus jest OK. Akurat tego nie mam, bo kupiłem sam korpus do moich starych szkieł.
2. Na Tokinie 28-70 f2.6-2.8 przy krótkim końcu (28mm) mam FF jakieś 15 mm, punkt centralny jest nieostry, poza GO; na długim końcu (70 mm) mam FF jakieś 15mm, ale tak naprawdę nic nie jest ostre.
3. Na Sigmie 70-300 przy krótkim końcu (70 mm) mam FF jakieś 100mm (skala na teście sie skończyła), ppunkt centralny daleko poza GO; na długim końco (300mm) mam FF na jakieś 10 mm, punkt centralny nieznacznie poza GO.
Wynika z tego, że nijak nie moge zrobić ostrego zdjęcia żadnym z dwóch obiektywów. Chyba że przypadkiem. NB te obiektywy maja po 10 lat, ale nigdy przenigdy nie było z nimi takich problemów na "analogu".
Cała moja idea dokupienia cyfrowej puszki do posiadanego systemu sie rozsypała.
Co radzicie zrobić w tej sytuacji?
Czy jest mozliwe jakies strojenie aparatu (do dwóch różnych obiektywów?), strojenie obiektywów (w jakim serwisie?). Mam się pozbyc dwóch całkiem przyzwoitych obiektywów i wydać ... (tu wpisać kwotę) na nowe? Jakieś pomysły?
Na twoim miejscu zadzwoniłbym do jakiegoś serwisu i pogadał ze specem, co mogą na to poradzić. BF/FF da się regulować. Co do serwisów, albo Nikon Polska, albo zdradź skąd jesteś, to może coś nieautoryzowanego się w okolicy znajdzie...
Warszawka.
W ramach gwarancji to mi tego nie zrobią, prawda?
Więc może być nieautoryzowany, byle nie porobił czegoś takiego, co mi gwarancję skasuje, bo puszka jest nówka, ma 1 dzień :lol:
A to się stroi jakimś softem, czy gorzej?
Coś ktoś tu na forum o jakiś imbusach bodaj wspominał. Zadzwoń do serwisu NP, zapytać nic nie kosztuje :wink:
http://www.europe-nikon.com/newsdetail.aspx?countryId=23&languageId=25&editorialId=592
W serwisie powiedzieli, że przyjmą do sprawdzenia (2 tygodnie) i wydadza opinię, czy aparat jest prawidłowo wyregulowany.
Jesli się okaże, że jest (bo z "kitowym" szkłem ostrzy dobrze), to nic nie mogą zrobić (przeciez nie będą rozregulowywać aparatu 8) )
Pawel Pawlak
08-02-2006, 19:03
Jeśli na AFS18-70 ostrość jest ok a naszkłach bez silnika nie, może świadczyć że coś jest nie tak z silnikiem AF w puszce. Zapnij do D70 jakiś pożyczony obiektyw AFS i AF i zobacz czy to przypadek czy nie (najlepiej NIKONA żeby łatwiej się rozmawiało z serwisem NP).
Nie, nie, tamte szkła też sa z silnikiem, to są obiektywy "D", które pracują z analogowymi Nikonami bez zarzutu. Z cyfrowymi teoretycznie też - według instrukcji. A i w praktyce, Czornyj używał jednego z nich, a drugi chyba wciąż jest w produkcji, nieznacznie tylko zmodyfikowany.
To jest na pewno problem z FF.
Może ktoś w Wawie ma taki soft/śrubokręt że mogłby to podstroić w sposób niewidoczny = nieniszczący gwarancji :?:
Nie, nie, tamte szkła też sa z silnikiem, to są obiektywy "D", które pracują z analogowymi Nikonami bez zarzutu. Z cyfrowymi teoretycznie też - według instrukcji. A i w praktyce, Czornyj używał jednego z nich, a drugi chyba wciąż jest w produkcji, nieznacznie tylko zmodyfikowany.
To jest na pewno problem z FF.
Może ktoś w Wawie ma taki soft/śrubokręt że mogłby to podstroić w sposób niewidoczny = nieniszczący gwarancji :?:
Oznaczenie D to nie to samo co silnik w obiektywie. D oznacza ze CPU w obiektywie przekzauje dane o odleglosi do body. Tokina i Sigma sa krecone z body, nie maja wlasnego silnika!
Przepraszam, jestem zawstydzony i odszczekuję wszystko :oops:
Nie mam proponowanego obiektywu pod ręką, ale pożyczę. Na razie mogę powiedzieć, że z drugim body objawy są takie same.
No chwila, chwila - przecież psi napisał wcześniej, że podpinał kita (ergo obiektyw AF-S - z silniczkiem) i na kicie aparat ostrzy dobrze. Wniosek - faktycznie może coś być nie tak z napędem AF w korpusie. Może np. kręciłeś mocno pierścieniem ustawiania ostrości przy korpusie włączonym w trybie AF?
To już trzeci korpus, wymieniany u sprzedawcy, musiałbym kręcić we wszystkich :lol:
Zresztą - może to bez znaczenia, ale ten mój AF robi wrażenie, że jest całkiem pewien, iż ustawia ostrość dobrze. I w wizjerze obraz jest ostry.
Tylko potem na zdjeciu nie jest...
..."Go" w porownaniu do chinskiej stalki N 50/1.8D to mistrzostwo swiata, i stalka w tej kwestii sie nie umywa :D
akurat 50 nikona jest wybitnie kiepskim szklem do porownywania go.
jesli chodzi o ff/bf to byli tu ludzie ktorym nikon stroil puszki pod obiektywy, wiec jest to pewnie mozliwe takze pod tokine.
Zresztą - może to bez znaczenia, ale ten mój AF robi wrażenie, że jest całkiem pewien, iż ustawia ostrość dobrze. I w wizjerze obraz jest ostry.
Tylko potem na zdjeciu nie jest...
wizjer d70 nie nalezy do najlepszych wyznacznikow ostrosci. znany jest jako "male swiatelko w ciemnym tunelu" wiec nie bardzo bym sie tym sugerowal.
no i faktycznie duzo problemow przechodzi z czasem, jesli chodzi o d70, na poczatku sam mialem problemy, ale sa to male problemy na ktore sa male i skuteczne rozwiazania, miedzy innymi RAW.
ps. a czasami problemem moze tez byc uzywanie slowa problem w tak problematycznych postach ;)
Choćby wizjer był nieco szitowaty (dla Niemców: szajsowaty), to różnica w ostrości podczas robienia zdjęcia, a potem na zdjęciu jest taka, że ślepy by zobaczył.
Poza tym przecież ja testuję problem, więc wybieram obiekty, na których widac ostrość nawet w tym wizjerze 8)
akurat 50 nikona jest wybitnie kiepskim szklem do porownywanial go.
Akurat Tokina faktycznie dużo ładniej rozmywa, może dlatego, że ma jeden listek przesłony więcej niż 50mm ;)
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2006 ]
Choćby wizjer był nieco szitowaty (dla Niemców: szajsowaty), to różnica w ostrości podczas robienia zdjęcia, a potem na zdjęciu jest taka, że ślepy by zobaczył.
Poza tym przecież ja testuję problem, więc wybieram obiekty, na których widac ostrość nawet w tym wizjerze 8)
No cóż, wg mnie powinieneś podzwonić po serwisach foto w Warszawie popytać, czy mogliby coś na ten problem poradzić. Podawano bodaj na forum parę serwisów foto w Wawie, np ten:
Adam Bieniek - Al. Jerozolimskie 113/115 629-99-59
Czornyj, nie mam tokiny wiec nie wiem czy 1 listek robi roznice, ale mam s24-70 i wiem ze 2 na pewno robia :mrgreen:
Marcin U.
09-02-2006, 13:18
widze,że mamy bardzo podobny problem . utwierdzam sie w przekonaniu,ze D70 to niezły nikonowski "bubel "
No tak, serwisy dzielą sią na "miękkie" (które etwierdza, że to można zrobić softem, ale soft ma tylko serwis NP), oraz "twarde" (które mogą aparat rozebrać i złożyc go z użyciem kilku dodatkowych elementów, które mogą pomóc, lecz gwarancję producenta wtedy mam z bańki).
Wyglada na to, że jedynie autoryzowany serwis NP mógłby to zrobić, ale nie zechce. I to jest nagroda za kupowanie sprzętu Nikona (od lat), mogę go sobie wrzucic do Wisły, bo do robienia zdjęć się nie nada. :(
Pawel Pawlak
09-02-2006, 17:40
No tak, serwisy dzielą sią na "miękkie" (które etwierdza, że to można zrobić softem, ale soft ma tylko serwis NP), oraz "twarde" (które mogą aparat rozebrać i złożyc go z użyciem kilku dodatkowych elementów, które mogą pomóc, lecz gwarancję producenta wtedy mam z bańki).
Wyglada na to, że jedynie autoryzowany serwis NP mógłby to zrobić, ale nie zechce. I to jest nagroda za kupowanie sprzętu Nikona (od lat), mogę go sobie wrzucic do Wisły, bo do robienia zdjęć się nie nada. :(
Kurcze ?! A co te serwisy "twarde" chcą wkładać do środka ?? I czego nie chce zrobić serwis NP ?? :shock:
Do korekcji BF/FF (twardej) potrzebny jest imbus i wiedza jak tą operację przeprowadzić. A "rozbebeszanie" kończy się na zdjęciu obiektywu i podniesienu lustra.
Jeżeli sam później, przy ewentualnej naprawie gwarancyjnej się z tym nie wyklepiesz to pewnikem nikt nie będzie o tym wiedział.
"Twarde" radzą włożyć do środka jakieś podkładeczki. czy dystansiki. Nie wiem pod co, ale podobno będzie widać taka przeróbkę.
Serwis NP chce przyjąć wyłącznie korpus (bez obiektywu), nie ma więc nadziei na zestrojenie puszki z choćby jednym obiektywem.
Ja bym nawet zapłacił, albo co, choć nówka sztuka, bo mam problem i nie widzę rozwiązania (na grzebanie śrubsztakiem na razie się nie zdecydowałem). Ale podobno oni tam sa niezłomni i brzydzą się takimi propozycjami.
"Twarde" radzą włożyć do środka jakieś podkładeczki. czy dystansiki. Nie wiem pod co, ale podobno będzie widać taka przeróbkę.
To ja serdeczne bym podziękował z usługi tych "fachofcufffff"
Serwis NP chce przyjąć wyłącznie korpus (bez obiektywu), nie ma więc nadziei na zestrojenie puszki z choćby jednym obiektywem.
A skąd wiesz, może akurat poprawą. Chyba w niczym nie ryzykujesz.
widze,że mamy bardzo podobny problem . utwierdzam sie w przekonaniu,ze D70 to niezły nikonowski "bubel "
Twoj post to jest niezly bubel, brakuje mu wielu rzeczy, a przede wszystrkim sensu.
Pawel Pawlak
09-02-2006, 18:59
Widać z tego że d70s jest krokiem wstecz względem D70 :shock: Bo starsza wersja to bardzo udany korpus...
Bardzo chciałbym sie podpisać pod zdaniem "bardzo udany korpus", jestem raczej lojalnym klientem, mam np. piątego z rzedu forda i zawsze stawałem za Nikonem przeciw kanonierom. :evil:
Tylko niech on ten Nikon da mi szansę, choćby zrobić jakieś ostre zdjęcie, to będę go dalej chwalił :roll:
No czy ja dużo od nowego aparatu wymagam, niech on tylko ostrzy, to z reszta sobie jakoś poradzę 8)
Pawel Pawlak
09-02-2006, 19:40
Bardzo chciałbym sie podpisać pod zdaniem "bardzo udany korpus", jestem raczej lojalnym klientem, mam np. piątego z rzedu forda i zawsze stawałem za Nikonem przeciw kanonierom. :evil:
Tylko niech on ten Nikon da mi szansę, choćby zrobić jakieś ostre zdjęcie, to będę go dalej chwalił :roll:
No czy ja dużo od nowego aparatu wymagam, niech on tylko ostrzy, to z reszta sobie jakoś poradzę 8)
rozumiem Cię... Problem w tym że cyfrowy i tradycyjny zapis obrazu troszkę się różni. Niedokładności które toleruje klisza są 10 razy większe niż te które sa tolerowane przez matrycę. A to choćby przez to że matryca sama z siebie nie jest płaska jak film i jest układem optycznym. Teoretycznie kupując DSLR nikona masz zagwarantowaną zgodność systemu (tak naprawdę bagnetu) ale nie oznacza to że wszystki dotychczasowe szkła bedę tak pięknie "chodziły" jak na analogu. I to niekoniecznie musi być wina Nikona. Pobaw sie trochę szkłami kolegów a koledzy niech się pobawią twoimi. Może ustalisz gdzie leży problem ?
co do podkladeczek, to chyba wiem o co chodzi.
Mianowicie w obiektywie (przynajmniej 70-300G) zaraz pod bagnetem sa trzy podkladki o roznej grubosci. I jak mi sie wydaje wlasnie te podkladki zluza do precyzyjnego zestrojenia AF dla szkielka.
Pozdro,,,,,
krzysiekk
09-02-2006, 21:15
Jesli juz o sposobach ,,twardych'' mowimy, to te dystansiki czy jakies przypilowywanie (tez slyszalem) to tylko do zastosowania w aparatach, w ktorych lustro opiera sie na odlanych ,,odbojnikach'' - nie wiem czy C....n nie ma tak wlasnie tego rozwiazane.
W nikonach oba lustra, tak od wizjera jak i od AF (to mniejsze pod spodem) w pozycji spoczynkowej opiera się o lebki srub. Lebki te sa mimosrodowe i krecac nimi za pomoca klucza imbusowego mozna wyregulowac kat ustawien luster - co ciekawe obu i co ciekawe prawie niezaleznie :-) Ja sie wyreguluje kat luster to droga swiatla sie zmieni (droga do czujnika AF wzgledem drogo swiatla do matrycy) i mozna powiedziec ze zlikwidujemy sobie BF/FF.
Niesie to jednak za soba dosc powazne dla idealistow :) konsekwencje.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=8570
Prosze zobaczyc rysunek.
Może ustalisz gdzie leży problem ?
Rozumiem, do czego zmierzasz, ale...
Gdyby w ogólnodostępnym opisie było napisane: Działa tylko z NIklorami - zgoda.
Gdyby w instrukcji obsługi było napisane: Nie działa z Tokinami - nadal zgoda.
Gdyby po założeniu obiektywu powiedziało: Niedobry piesek, z tym obiektywem nie działam - wciąż OK.
Gdyby chociaż powiedziało: Nie wiem co jest, ale nie dam rady wyostrzyć - trudno, ale OK.
Ale tak zdradziecko - chyba czuję sie trochę rozczarowany. :(
============OT============
czy ma ktoś może listę DOBRYCH, ZAWODOWYCH serwisów NIKON w Wawie ?
- szukałem na forum .. i nie widzę ..
HELP !
============OT============
:] Party on! W zasadzie sugeruje reklamowac swoje umiejetnosci :] Am I Evil?;]
A tak powaznie - czego sie spodziewasz po tych szklach? Niestety - sugeruje inwestycje.
.. że ja czego się spodziewam ? chcę mieć fokus a nie rozjazd .. z resztą chyba przesadzam troszkę .. ale chętnie do kalibracji bym go oddał ..
MzMarcin
10-02-2006, 03:00
deck,
Deck ty wal na serwis razem ze szkłem. Odważnie i do przodu... bo tutaj innej rady nie ma...
nieno .. wiesz .. niby ostrzy .. a niekiedy nibyjakoś tak nie bardzo ..
- seris chętnie - tylko gdzie ? macie namiary ?
MzMarcin
10-02-2006, 03:10
deck,
toż masz gwarancję...
nocośty . to nie jest nóFka ..
MzMarcin
10-02-2006, 03:29
aha :)
ok . porobiłem testy jak bozia przykazała - ostrzy w punkt :)
.. w każdym razie namiar na sprawdzony serwis mile widziany nadal ..
A wracając do OT = On-Topic to zaniesłem swojego do serwisu na Postepu, czekam na wyrok i drżą mi uda oraz wargi.
A jak kupowałem, to dobry sprzedawca radził: Weź se 50-kę, nie 70-kę, bedziesz rad, a ja głupi zlekceważyłem...
=========
Aktualizacja:
Aparat został precyzyjnie wyregulowany w serwisie. Zdjęcia robi dalej wyłącznie nieostre.
Nie mam powodu nie wierzyć serwisowi Nikona, więc pozostaje (1) regulacja śrubokrętem, (2) próba dostosowania obiektywów do korpusu, (3) zakup kolejnych obiektywów.
(1) Wstępna przymiarka do regulacji metodą krzysiekk pokazuje, że do Tokiny 28-70 dałoby się dostroić śrubką, zaś do SIgmy 70-300 nijak (chyba że kosztem rezygnacji z wszelkich innych obiektywów).
(2) Serwis Sigmy (w Gdyni) nie widzi możliwości skalibrowania mojego obiektywu (brak części). Co do Tokiny, to jeszcze nie wiem.
(3) Ciekawe co obecnie można dostać w zakresie 70-300 (dla amatora)?