Zobacz pełną wersję : D70s + 50mm = nieostre zdjecia
Marcin U.
06-02-2006, 11:49
wiem,ze takich pytań jest sporo ,ale pierwszy raz mam w reku ten aparat ,bo dostałęm go od kumpla,bez instrukcji . zapiołem do niego swoja 50 i ku mojemu zdiwieniu wiekszosc zdjec pomimo recznego doostrzania jest nieostra .może miał ktos z Was poodbny problem i wie jak go roziwazac .czy musze poprzestawiac te ustawienia czy ten obiektyw nie wspołpracuje prawidłowo z tym body ? wszelkie informacje beda dla mnie pomocne . pozdrowionka
patrycjusz
06-02-2006, 11:58
na niesotresc zdjec ( poruszanie reka) ma znaczny wplyw ustawiony czas migawki. Moze zbyut dlugie czasy ?
jakby nie bylo to jednak na ostrosc 50mm nie sposób narzekac :)
Valdek_Tychy
06-02-2006, 12:11
zadaj fotkę żeby zobaczyć jak to wygląda
czy musze poprzestawiac te ustawienia czy ten obiektyw nie wspołpracuje prawidłowo z tym body
nie wiem o jakich ustawieniach mowisz; ja podpinajac 50mm/1.8 (bez D) po prostu zaczalem robic zdjecia, bez zadnych zmian i wszystko w jak najlepszym pozadku..
za Patrycjuszem - moze faktycznie jakies niewielkie poruszenie.. sprobowac tam gdzie jasniej!! AF w D70s dziala moim zdaniem bez zarzutu - z 50mm rozwniez!!
poprobuj bez doostrzania, moze jakas korekcja dioptrazu jest ustawiona (przy wizjerze) i tak naprawde ty wprowadzasz nieostrosc do zdjec poprzez owe doostrzanie..
nic wiecej na pierwszy raz nie wymysle..
pozdrawiam
Korzystając z okazji, ze to moj pierwszy post
Witam Wszystkich Forumowiczów
Grześ G. :D
Niedzwiedz
06-02-2006, 12:18
troche podejzane a ta 50mm to nikorowska AF 1,8 czy jakas inna ?
pokaz pliki sie zobaczy
zapiołem do niego swoja 50 i ku mojemu zdiwieniu wiekszosc zdjec pomimo recznego doostrzania jest nieostra
A po co to doostrzanie? Nie wierzysz AF? :)
"pomimo recznego doostrzania"
czyli może raczej "przez" a nie "pomimo" :)
Marcin U.
06-02-2006, 13:03
nie wiemjak nalzey dołanczac pliki,zeby Wam pokazć . nie ufam AF , bo w moim ananlogu wiele razy mnie zawiodło ! co do dioptri,to fakt musze z tym pokombinowac.moze macie racje ,zeby zawierzyć AF zrobię kolejne próby bez recznego doostrzania . obiektyw nikkor używam . przesłona 5,6 czas 2,5-3 zdjecia ze stawtywu .
nie ufam AF , bo w moim ananlogu wiele razy mnie zawiodło
Niestety, raczej nie masz innego wyjscia. Wizjery w cyforwych Nikonach klasy amatorskiej, to porazka. Nie nadaja sie do ostrzenia recznie. Oczywiscie sa sytuacje, kiedy manualne ostrzenie wypiera AF (chociazby w macro), ale w wiekszosci sytuacji lepiej przestawic sie na AF.
Valdek_Tychy
06-02-2006, 13:10
obiektyw nikkor używam . przesłona 5,6 czas 2,5-3 zdjecia ze stawtywu .
czy aby te zdjęcia zamiast nieostre nie są poruszone?? Statyw statywowi nierówny jesli używasz jakiegoś taniutkiego chybotliwego statywu to nie gwarantuje on stabilności aparatu i nawet klapnięcie lustrem potrafi poruszyć aparatem. Z doświadczenia wiem,że właśnie przy tej dlugości czasów szczególnie łatwo zrobić poruszone zdjęcie,przy dłuższych już jest lepiej. No ale przydaloby się zobaczyc zdjęcie i w tedy widać co i jak
Zasady umieszczania zdjęć na forum wyjaśnione są tutaj: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=6889
patrycjusz
06-02-2006, 13:33
Aha... czyli ustawienia ręczne... :) ja tez nie potrafie zrobic naprawde ostrych zdjec przez wizjer d70. ALe to nie jest problem apartu tylko mojego wzroku.
Prawdopodbnie może ustawienia dioprii lub wizyta u specjalisty by sie przydała.. :)
2,5-3 sec, hmmmm moze zeczywiscie statyw ci sie koleboce??
zotornik
06-02-2006, 21:40
Kupując F75, miałem kłopot z totalną nieostrością w wizjerze, sprzedawca sam orzekł, że pewnie aparat uszkodzony, aż mnie olśniło - KOREKCJA - ładnie schowana za muszlą prawie jej nie widać, była max na +. Jak kupiłem D50 pierwsza czynność korekcja max na – i wszystko jest OK. Potem poszedłem do okulisty i teraz to nawet inne auta przed moim widzę na czas. Okularki to fajna rzecz.
Marcin U.
07-02-2006, 19:17
.. co do sugestii odsyłania mnie do okulisty ,to napisze ,ze nie mam kłopotów ze wzrokiem :o) zapiołem do tego body inną 50 i zgodnie z waszym zaleceniem zrobiłem próby AF i manual : wnioski sa straszne moim zdanie ,to body jest do d... skoro nie pozwala wizjer doostrzać rećznie !!! poporsiłem kumpla ,aby on spróbował AF i manual efekt był ten sam nieostre zdjecia po manualnym doostrzaniu i ostrez przy zastowaniau AF . wiem wiem trezba przestawic sie na stosowanie AF , alejestesm zawiedzuiony ,bo skoro sa funkcje manualne w tym jak go nazwaliście "amatorskim" sprzecie to dlaczego nie działaja na przyzwolitym poziomie przynajmniej . pozdrowionka
zotornik
07-02-2006, 23:23
Bez urazy, ja Cię do okulisty nie wysyłam , to ja tam skończyłem po opisanej przygodzie.
Na szczęście mój F75 i D50 mają korekcję dioptri, która oczywiście nie ma nic wspólneogo z nieostrymi zdjęiciami. Co najwyżej sam obraz w wizjerze jest nieostry.
Ja z AF w obu korpusach jestem zadowolony (różne obiektywy). Czy ten korpus robi/robił ostre zdjęcia z innymi obiektywami - może ktoś nim dosadnie mówiąc, wyrżnął o coś i zruszone jest lustro lub inne coś.
obraz jest nieduży to nastawic precyzyjnie ciężo.
ale zastanawiam się, czy jednak tu nie chodzi o korecję dioptrii. Z tego co ty piszesz wynika, że próbujesz ją zmieniać robiąc zdjęcia na AF. a to nie ma z tym nic wspólnego.
korekcja dioptrii jest przy robieniu w manualu - czyli to co ty cwiczysz.
spróbuj ponownie - wajcha u góry i u dołu powinna ci dac jak będziesz ostrzył ręcznie "od nowa" miejsce ostre w zupełnie innym miejscu. Jeśli nie to może masz te korekcje zepsutą.
a przy okazji jak chcesz robić testy obiektywu, to zrób gdy jest dużo światła i miej krótki czas naświetlania (na wszelki wypadek minimum 1/125 z ręki), by wyeliminować ten czynnik na nieostrość zdjęcia.
Marcin U.
08-02-2006, 19:51
zdjecie wklejone ,zrobione z ręki na single area 4/30
Fajnie, tylko wkleiłeś nie w tym wątku. Zdjęcie zaś jest idealnie wyostrzone na... zamek polara
no Czornyj, dobrze prawi...
no Czornyj, dobrze prawi...
CZORNYJ zawsze dobrze prawi.
a odnosnie tego zdjecia, to wydaje mi sie ze model troche za bardzo machal rekami, glowa troche mniej. a polarek faktycznie ostry jak na taka miniaturke.
czy w polsce byla promocja na d70s ostatnio? strasznie duzo nazekania sie zrobilo :roll:
takie zdjęcie dokładnie nic nie udowadnia
zrób test porządnie - krótki czas, otwarta przysłona, reguluj korekcje dioptrii i rób zdjęcia w różnym położeniu suwaka.
[ Dodano: Czw 09 Lut, 06 23:54 ]
no i jak wyniki? byłem trochę zaspany jak dzwoniłeś. jak 1/125 to nie musiałeś ze statywu, można było z ręki.
Marcin U.
11-02-2006, 10:55
skonstruowałęm ten próbnik do BF zgodnie z porada admina w jednym z postów i zgodnie z Twoimi wskazówkami zrobiłem serię zdjęć przy przesłonie 1,4 AF radzi sobie i skokowo po koleji szukałem ustawienia dioptrii przy manulanym doostrzaniu nadal nie jest ,to czego oczekuje , bo zrobiłem sobie dlaporownania tes z moim wysłużonym F90X i recznym ostrezniem a potem AF wynik wypada na korzyść analoga niestety . Dopiero przy wyższych czasach ok 125 AF jako tako sobie radzi w tym D70s ,alegdy robięzdjecia przy halogenowym oświetleniu ,to o takim czasie nawet przy pełnej diurze nie mam mowy i wtedy loterią jest ostrzenie tego aparatu . dzięki za pomoc i wskazówki popróbuje jeszcze ,ale chyba musze zastanowic sie czy nie warto skonsultowac tego z jakims serwisem .
[ Dodano: Sob 11 Lut, 2006 ]
z tego ,co wyczytałem na tym forum z D70 jest bardzo podobny problem i roziwazniem do niego jest kalibracja w serwisie lub w włąsnym zakresie softem . a może znacie kogoś w łodzi kto mógłby obiektywnie wziąść do ręki mój aparat i sprawdzić mi go ?? prosze o kontakty i wasze opinie co do kalibracji i zmiany softu
nie, to nie to. FF i BF to wychodzi przy uzywaniu autofokusa. przy ręcznym o ile nie patrzysz na diodę potwierdzjąca ostrość, to zależy od korecji dioptrii. chyba, że masz źle ustawione lustro główne, a nie to od AF.
jeżeli ostrośc wiążesz z czasem naświetlania (od 1/125 ostre) i mała ilością światła z halogenu to znaczy, że masz kłopot z poruszeniem aparatu. ale z drugiej strony czemu nie poruszasz F90? lepiej ci leży, czy był on na statywie? nie za dokładnie opisujesz swoje testy.
Marcin U.
13-02-2006, 10:26
wszystkie testowe zdjecia robiłem na statywie ,fakt ,że czas był mały ale nawet przy pełnej dziurze z odległosci ok 2m i czasie 15 nie ostrzy prawidłowo . zrobię jeszcze raz te zdjecia i napisze dokładnie . pozdrawiam
[ Dodano: Sob 18 Lut, 2006 ]
Jacek z ---> testy wykonane zgodnie z zaleceniami ,wyniki fatalne jak dla mnie poniewaz D70s radzi sobie dobrze i ostrzy prawidłowo tylko w dobrych warunkach oświetleniowych , czyli o zdjeciach przy stałym świetle 2x500W można zapomnieć !! tylko światło dzienne i czasy ponad 125 . testowaliśmy ten aparat we trezch i wszystkie próby były bardzo podobne ,dlatego moje doświadczenie niech bedzie pewna przestroga i z wiekszym dystansem nalezy zastanawiac sie zanim zakupimy ten aparat .