Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Doświetlanie na koncercie

PaRaGaS
29-12-2007, 22:57
4. stycznia znów wybieram się do studia Trójki z aparatem.
Ponieważ poprzednio światła jednak trochę zabrakło,
pomyślałem, żeby tym razem poeksperymentować z lampą.

Problem jest taki, że dysponuję tylko tą wbudowaną w D80.
Która na najmniejszej mocy dalej skutecznie niweluje oświetlenie sceniczne
i nie można jej skierować w sufit.

Jak skutecznie wykorzystać ją do doświetlania w takich warunkach?
Dokleić jakąś karteczkę, coby światło rozpraszała? ;)

Zależy mi oczywiście na jak najlepszym oddaniu światła zastanego.

kux
29-12-2007, 23:00
a pozyczyc sabinki nie dasz rady?

lampa wyzwalana zdalnie i ustawiona gdzies z boku potrafi nieźle udawac oświetlenie sceniczne i nieźle współgrac z zastanym
praktykowałem to w systemie minolty ze zdalnie wyzwalaną 5400HS

na wbudowaną pomysłu nie mam....
wiem, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś, ale tylko to mi do głowy przychodzi

fIlek
29-12-2007, 23:01
W Osieckiej jest niestety ciemnawo, ale przy iso 1250 i 2.8 powinno być ok. Wbudowana lampka raczej wiele nie zdziała. Próbuj bez - będzie na pewno lepiej. Ja zrobiłem tam coś ze 20 koncertów i dało się wytrzymać.

PaRaGaS
29-12-2007, 23:04
W Osieckiej jest niestety ciemnawo, ale przy iso 1250 i 2.8 powinno być ok. Wbudowana lampka raczej wiele nie zdziała. Próbuj bez - będzie na pewno lepiej. Ja zrobiłem tam coś ze 20 koncertów i dało się wytrzymać.

http://www.flickr.com/photos/paragas/sets/72157603436808387/
Tu jest moje ostatnie dość skromne podejście.

W fotografii jestem kompletnym nowicjuszem,
a że muzyka i koncerty to moje środowisko naturalne... :)

Fotografia koncertowa to niesamowita radocha.

*edit*
Mógłbyś mi może podrzucić jakieś wskazówki dotyczące focenia w tym studiu?
Jak sobie radzić? Ja poprzednio jechałem na priorytecie migawki ustawionym na 1/30-1/40 i do tego właśnie ISO1250.

Robert_P
29-12-2007, 23:15
Rób zdjęcia na drugą lamelkę i stosuj odpowiednio długi czas, będziesz miał pierwszy plan dopalony i złapiesz światło zastane.
Tak robię z Sabiną ale w studio powinieneś dać radę nawet z wbudowaną.

ps. Lub zagadaj z oświetleniowcem żeby dał ci trochę jasnego światła :)

PaRaGaS
29-12-2007, 23:18
Rób zdjęcia na drugą lamelkę i stosuj odpowiednio długi czas, będziesz miał pierwszy plan dopalony i złapiesz światło zastane.

Ale wiesz, ja bym chciał tylko odrobinę doświetlić postacie foconych muzyków.
To ma być minimalne.

Robert_P
29-12-2007, 23:21
No i dokładnie o tym Ci prawię , długi czas nie znaczy że prześwietlisz pierwszo planową postać tylko ją lekko doświetlisz i zamrozisz.
Stosując błysk na druga lamelkę + korekta siły błysku spowoduje efekt jakiego oczekujesz.

who
29-12-2007, 23:23
Problem jest taki, że dysponuję tylko tą wbudowaną w D80.
Która na najmniejszej mocy dalej skutecznie niweluje oświetlenie sceniczne
i nie można jej skierować w sufit.

A jak ustawiałeś tą moc lampy, przecież na najmniejszej mocy to ta lampa prawie nie błyska, jest to tak znikoma moc, że dopiero w zupełnych ciemnościach to zobaczysz (wiem przesadzam, ale nie uwierzę że lampa wbudowana na najmniejszej mocy czyli 1/128 była mocniejsza niż światło zastane na tym koncercie).

Dasz korekcje mocy lampy na jakieś -1,7EV i lampa ładnie ci tylko doświetli, bardzo delikatnie. Testowałem to niecałe 3 tygodnie temu, ładnie ci tylko przód piosenkarza doświetla.

PaRaGaS
29-12-2007, 23:29
No i dokładnie o tym Ci prawię , długi czas nie znaczy że prześwietlisz pierwszo planową postać tylko ją lekko doświetlisz i zamrozisz.
Stosując błysk na druga lamelkę + korekta siły błysku spowoduje efekt jakiego oczekujesz.

I tak właśnie planowałem odrobinę poeksperymentować już na miejscu,
ale pierwszy zespół (http://www.myspace.com/hatifnats) zagra jedynie trzy piosenki i wolałbym nie tracić czasu.

A jak ustawiałeś tą moc lampy, przecież na najmniejszej mocy to ta lampa prawie nie błyska, jest to tak znikoma moc, że dopiero w zupełnych ciemnościach to zobaczysz (wiem przesadzam, ale nie uwierzę że lampa wbudowana na najmniejszej mocy czyli 1/128 była mocniejsza niż światło zastane na tym koncercie).

Dasz korekcje mocy lampy na jakieś -1,7EV i lampa ładnie ci tylko doświetli, bardzo delikatnie. Testowałem to niecałe 3 tygodnie temu, ładnie ci tylko przód piosenkarza doświetla.

Hm, nieprecyzyjnie się wyjaśniłem, przepraszam.
Miałem na myśli korekcje na -3EV.
Z tym, że to było jeszcze chwilę przed całkowitym zgaszeniem świateł.
Nie zaszkodzi spróbować jeszcze raz :)

fIlek
30-12-2007, 00:13
Światełka w Osieckiej są ustawione w trochę dziwny sposób - od frontu nie ma prawie nic, większość od góry i z tyłu. Dopalanie lampką wbudowaną da zamierzony rezultat przy dłuższych ogniskowych, a wtedy musisz z czasem walczyć, przy szerokich kątach będzie cień rzucany przez obiektyw. Ja pojechałbym właśnie na preselekcji czasu, albo w ogóle na manualu. Jak coś znajdę w archiwum to podrzucę - ogólnie jest do przeżycia.

PaRaGaS
30-12-2007, 00:45
Zastanawiam się jeszcze jak umiejętnie wykorzystać pomiar matrycowy/ważony w takich warunkach.
Na co łapać ekspozycję?

who
30-12-2007, 01:50
hmm.. raczej matrycowy w takich warunkach nie zda egzaminu, ja ci polecałbym jednak punktowy (może dlatego ci prześwietlało :| )

ekonet
30-12-2007, 02:04
Rób zdjęcia na drugą lamelkę
Wyskakuje to ciągle jak diabeł z pudełka - co Ci da naświetlanie na druga lamelkę w tym przypadku? Śmiem twierdzić, że nic.

Przemek Paśnik
30-12-2007, 02:07
Wyskakuje to ciągle jak diabeł z pudełka - co Ci da naświetlanie na druga lamelkę w tym przypadku? Śmiem twierdzić, że nic.

dlaczemu tak twierdzisz? bo mnie to też trochę zastanawia: na drugą lamelkę złapie przecież dużo więcej światła zastanego?

ekonet
30-12-2007, 02:10
dlaczemu tak twierdzisz? bo mnie to też trochę zastanawia: na drugą lamelkę złapie przecież dużo więcej światła zastanego?
Nie. Czas naświetlania jest ten sam, jedynie lampa błyska:
1. na pierwszą lamelkę - po otwarciu migawki,
2. na drugą lamelkę - tuż przed zamknięciem migawki.

Przemek Paśnik
30-12-2007, 02:15
Nie. Czas naświetlania jest ten sam, jedynie lampa błyska:
1. na pierwszą lamelkę - po otwarciu migawki,
2. na drugą lamelkę - tuż przed zamknięciem migawki.

no toś mnie oświecił :mrgreen: ale ja pytałem dlaczego negujesz stosowanie błyskania na drugą lamelkę? przecież jak odpali lampę na pierwszą - otrzyma na zdjęciu przede wszystkim flesz. A jak na drugą: naświetli się, a potem wypełni fleszem

Dobrze kombinuję, czy mi się coś pomieszało? :)

ekonet
30-12-2007, 02:22
Nie neguję. Ale to trochę do czego innego służy. Pozorny zysk wynika z tego, że w zależności od użytego trybu aparat ustawi "Rear" razem ze "Slow" (w trybie P oraz A), powoduje to ignorowanie ustawionego w korpusie minimalnego czasu, z jakim używany jest flesz. Wolę na koncertach tryb manualny, mam bardziej stabilne wyniki.

Przemek Paśnik
30-12-2007, 02:24
no ja też wole manualny. Tośmy się dogadali :wink: pozdrawiam

PaRaGaS
30-12-2007, 02:47
hmm.. raczej matrycowy w takich warunkach nie zda egzaminu, ja ci polecałbym jednak punktowy (może dlatego ci prześwietlało :| )

Wszystkie zdjęcia były niedoświetlone o 0,5-0,7EV. :D

root21
30-12-2007, 13:41
Witam
Sprowadziłem sobie z U.S. Sabinkę 800, super sprzęt, tylko, że mam mały problem... jak się domyślacie w amerykańskiej wersji nie ma polskiej instrukcji obsługi, a szczerze mówiąc mój angielski nie jest aż tak rewelacyjny, żeby studiować instrukcję w tym języku. Moje pytanie... czy mógłby ktoś podesłać mi pdf z polską instrukcją?
Z góry dziękuję i pzodrowienia

who
30-12-2007, 17:28
Wszystkie zdjęcia były niedoświetlone o 0,5-0,7EV. :D

hmm jak ja próbowałem matrycowy, to efekt był taki że tło ładnie naświetlone (lampy z tyłu ) a osoba cała czarna, dlatego wolę mieć prześwietlone tło a osobę dobrze naświetloną co mi zapewni punktowy pomiar światła

tylko proszę bez komentarzy ;) (aparat miałem jakieś 3 tygodnie :P )
http://www.facebook.com/album.php?aid=8222&l=0d4f5&id=841674297
http://www.facebook.com/album.php?aid=8220&l=101b5&id=841674297
większość zdjęć była z lampą i na pomiarze punktowym

PaRaGaS
30-12-2007, 18:04
hmm jak ja próbowałem matrycowy, to efekt był taki że tło ładnie naświetlone (lampy z tyłu ) a osoba cała czarna, dlatego wolę mieć prześwietlone tło a osobę dobrze naświetloną co mi zapewni punktowy pomiar światła

tylko proszę bez komentarzy ;) (aparat miałem jakieś 3 tygodnie :P )
http://www.facebook.com/album.php?aid=8222&l=0d4f5&id=841674297
http://www.facebook.com/album.php?aid=8220&l=101b5&id=841674297
większość zdjęć była z lampą i na pomiarze punktowym

No i właśnie takiego efektu, jak na tych zdjęciach chciałbym uniknąć.

RBT
30-12-2007, 18:05
no toś mnie oświecił :mrgreen: ale ja pytałem dlaczego negujesz stosowanie błyskania na drugą lamelkę? przecież jak odpali lampę na pierwszą - otrzyma na zdjęciu przede wszystkim flesz. A jak na drugą: naświetli się, a potem wypełni fleszem

Dobrze kombinuję, czy mi się coś pomieszało? :)
Efekt naświetlenia i oświetlenia obiektu będzie dokładnie taki sam jeśli czas naświetlenia będzie na tyle krótki że nie spowoduje poruszenia obiektu. Różnica uwidoczni się podczas fotografowania ruchomych obiektów przy dłuższych czasach. Wówczas przy synchronizacji na drugą "lamelkę" efekt poruszenia będzie naturalny np. biegnąca osoba pozostawi ciągnącą się smugę za sobą.

PaRaGaS
05-01-2008, 02:23
A więc tak.
Połowa koncertu była przy prawie zerowym oświetleniu, szlag mnie trafił ostatecznie.
Lekkie niebieskie światło z tyłu, poza tym NIC.

Potem zaprezentuję co z tego wyszło.