Zobacz pełną wersję : kompakt dla dziecka
Czuwaj Druhny i Druhowie!
Szukam niegrogiego cyfraczka dla dzieci (obecnie 4 i 6 lat). Do tej pory miałem dlA nich dwa kliszaki: dziesięcioletnią minoltę AF i dwudziestoletniego kodaka fixed focus. Rezultaty oczywiście lepsze z kodaka bo w ferworze walki dzieci zapominają, że trzeba nacisnąć spust do połowy, poczekac aż zapali się kontrolka ostrości, ewentualnie przekadrować i wyzwolić migawkę.
W zasadzie jedynym kryterium przy cyfraku byłaby szybkość AF. Albo coś na kształt trybu fixed focus. W cyfrakach z malutką matrycą chyba dość łatwo znaleźć przysłonę, przy której wszystko w kadrze jest umiarkowanie ostre.
Może macie jakieś doświadczenia z własnymi dzieciakami?
Dzięki,
Piotr
radzę potestować samemu organoleptycznie w jakimś sklepie ..
- posatem dziecko też niech ma coś do gadania - nie będzie chciało robić fot sprzętem, który sieniepodoba ..
mam ten sam problem - komunia idzie :)
Moja 9 letnia corka odziedziczyla po mnie w zeszlym roku
Kodaka DX6340 i szybko opanowala podstawowe funkcje.
Ma przyslone 2.2 i dobrze spisuje sie w ciemnych miejscach,
a dzieci to wiadomo, ze strzelaja gdzie popadnie. I jest ostry.
Tylko to troche juz starszawy model.
Najlepiej w sklepie samemu obejrzec, tylko nie kupuj zupelnie prosciutkiej
malpki, bo dzieci szybko dorastaja i sie ucza blyskawicznie.
Lepiej pieniadze wydac raz.
posatem dziecko też niech ma coś do gadania - nie będzie chciało robić fot sprzętem, który sieniepodoba ..
Dzieci mają 4 i 6 lat. Jest im naprawdę wszystko jedno czym robią. Choć może nie do końca - mojego D70 w zasadzie nie są w stanie utrzymać:)
Na kliszaku kasowo to już bezsens: film wypstrykany w 5 min. na zdjęcia np. ściany...
moja coreczka (3 letnia) stwierdzila ostatnio ze tez chce normalny prezent (nazwala go aparatowy ) a nie jakies tam barbi :D :shock: :D szybko dzieci dorastaja :)
Moja idzie do 1 klasy, ale też już ma obiecany aparat na komunię. D50 utrzymuje bez problemu (co prawda ze stałką 24 mm). Ma już opanowaną podstawową terminologię foto: "tata, wyjarane to zdjęcie" (o przepałach na podglądzie); "nie ruszaj się, bo będzie nieostre!" itp. :P
Puenta taka, że faktycznie dzieci szybko się uczą.
Chcę kupić aparat z wizjerem optycznym. Uważam, że robienie zdjęć na zombie to nieporozumienie. I chcę kupić coś z atrapą gripu z prawej strony. Takie są moje wymagania na teraz.
Myślę, że funkcje i megapiksele są w pewnym stopniu sprawą drugorzędną. Ale jakiegoś Premiera w fotojokerze za 300 zet na pewno nie kupię.
Myślę, że w okolicach tysiaka coś sensownego się znajdzie.
No, ale postów już kilka, a konkretnych propozycji żadnych...
Paweł
Moja idzie do 1 klasy, ale też już ma obiecany aparat na komunię. D50 utrzymuje bez problemu (co prawda ze stałką 24 mm). Ma już opanowaną podstawową terminologię foto: "tata, wyjarane to zdjęcie" (o przepałach na podglądzie); "nie ruszaj się, bo będzie nieostre!" itp. :P
Paweł
Moja mówi "patzr tatuś, bez przepałów!" :)
bede musial cos kupic bo mi coreczka nie da spokoju :)
Herezją zalatuje, ale co mi tam :twisted:
Canon Powershot A700
6MP, zoom 35-210, wizjer optyczny, możliwość kontrolowania ustawień aparatu, etc.
ok. 1200 zet
Paweł
Władca Pixeli
02-09-2006, 18:18
Canon Powershot A700
A610/A620 wyjdzie taniej i w zupełności wystarczy. Trzeba się jednak śpieszyć bo nie wiadomo jak długo będą dostępne.
A700 chodzi na 2 paluchy, pozostałe na 4
ma ISO 800 (cokolwiek ono warte)
a dostępne - jedne odejdą, kolejne przyjdą.