PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki zestaw bardziej opłacalny?

leehooker
29-12-2007, 19:29
Zastanawiam się nad kupnem cyfrowej lustrzanki.
(wczesniej przez pare lat fotografowałem analogiem i zwykłą cyfrą)

Co będzie bardziej opłacalne:

1. D80 + 18-200mm VR

czy

2. D200 + 17-70

To taki zestaw "na teraz", ponieważ nie wiem po jakim czasie uda mi się kupić dodatkowe szkło.

Z góry dzięki za odp.

legologo
29-12-2007, 19:39
A ja bym sugerował D80 + 18-70 + 70-300 VR.

Napisz co chesz focić. Jeśli jesteś amatorem to pewnie nie wykorzystasz możliwości D200, a w takim przypadku zdecydowanie lepiej zainwestować w lepsze szkła.

leehooker
29-12-2007, 19:52
Tak, jestem amatorem. Narazie "bawię" się fotografią.

(link do mojego skromnego portfolio http://leehooker.carbonmade.com )

Mam szansę w najbliższym czasie pracować w studio.

..........

18-70 + 70-300VR niestety wyjdzie "troche" drożej.

Maciex
29-12-2007, 20:50
Tak, jestem amatorem. Narazie "bawię" się fotografią.

(link do mojego skromnego portfolio http://leehooker.carbonmade.com )

Mam szansę w najbliższym czasie pracować w studio.

..........

Bardzo ciekawe portfolio :)

Kurczę, trudne pytanie - zdjęciowo dużo więcej D200 nie osiągniesz - to jest na pewno lepsza puszka, bardziej pancerna i ergonomincza, bardziej profesjonalna, ale matrycowo widocznej rożnicy nie ma. Jako amator istotną rożnicę zapewne poczułbyś dopiero przy D300 (matryca).
A jak fundusze ograniczone to lepiej mieć D80 z lepszymi szkłami.

Tylko ten wybór który dałeś jest dość podchwytliwy. Dla mnie oba wyminione szkła nie są najlepsze, ale jako jakaś altenatywa na początek - OK.

18-70 + 70-300VR niestety wyjdzie "troche" drożej

Jakoś chyba jednak nie bardzo - 18-70 kupisz już za jakieś 600 zł, a 70-300 VR za ok. 1600.
razem - 2200, nie wiem ile kosztuje teraz 18-200 VR, kiedyś jak pamiętam ok. 2 tys, ale takie szkła ( o tak szerokim zakresie ogniskowych) z założenia mi nie pasują (choć są tacy co je chwalą).

Podobnie jak kolega legologo poleciłbym Ci na początek bardziej ten powyższy zestaw, jako lepszy a jednocześnie uniwersalniejszy, choć nie idealny. No chyba że ten 18-200 jest obecnie w jakiejś super promocji czy kicie to taki argument rozumiem - w tej sytuacji może być to OK rozwiązanie na początek.

No a może jakąś jasną stałkę?
Do studia to by się jakaś portertówka przydała, choćby np. 85/1.8. Bo z tych co wymieniłeś to żaden za bardzo do studia IMHO nie pasuje. Może chociaż 50/1.8 jako tanią alternatywę.

No ale jak zwykle sam musisz zdecydować, my Ci możemy tylko podpowiadać zgodnie z własnym doświadczeniem i własnymi gustami, a te są - jak pewnie się niedługo przekonasz - bardzo różne. :)

Z tego co widzę w portfolio nie ineteresują Cię zdjęcia "amatorskie" w znaczeniu "u cioci na imieninach" a raczej idące w szerzej pojmowaną fotografię, więc tym bardziej warto mieć dobrą szklarnię a body zawsze można zmienić później.

Powodzenia i dobrego wyboru - najważniejsze żebyś był zadowolony i osiągał zamierzone efekty.

Pozdrawiam serdeczniei noworocznie,
Maciek

kiss
29-12-2007, 21:09
kup d80 szkla sa wazniejsze im mniejsze zakresy tym lepiej. stałki sa najlepsze ale słuza w konkretnych celach.wszelkie nidoskonałosci matryc , balansów bieli itd. i tak bedziesz poprawiac w jakims programie a robiac zdjecia w RAW.decydujesz o wszystkim.

HappySeven
29-12-2007, 22:14
Kup sobie D200 a z D80 daj sobie spokój ;-) D80 to taki mały psikus Nikona - zrobiony po to aby Ci których nie stać na D200 lub D300 mieli coś na otarcie łez.... skoro nie mogą mieć profesionalnego sprzętu to chociaz zeby mieli półprofesjonalny ( nie no komedia z ta nazwą - półprofesjonalny -ta nazwa to dobry chwyt marketingowy.... bo to tak jak nazwać odkurzacz : urządzeniem do pielęgnacji wnętrz )

Moja propozycja to D200 plus np:18-200VR

fushiro
29-12-2007, 22:49
D80 to taki mały psikus Nikona

Skąd taka opinia? Miałeś może oba aparaty? Ile zrobiłeś nimi zdjęć? Z tego co mi wiadomo oba mają tą samą matrycę a wielu uznanych fotografów z tego forum stwierdziło, że nie ma zasadniczych różnic w jakości obrazowania.

leehooker - zdecyduj jaki typ fotografii najbardziej cię interesuje, dobierz do tego szkła a na końcu puszkę - to rada ode mnie. Rewelacyjne portfolio!

Sever
29-12-2007, 22:57
D80 nie tak wiele różni od D200.
Przede wszystkim wykonanie zewnetrzne, możliwość niekompresowania NEF-ów, matryca 2-kanałowa.
Reszta jest podobna, obrazowanie bardzo podobne jak nie identyczne.
Podobno jpg prosto z puszki są bardziej "kolorowe" ;)

PS. Wielu naprawdę niezłych fotografów z forum używa d80 z różnych powodów.

Jeżeli jednak jesteś w stanie kupić używany sprzęt - to d200 jest do dostania za 3-3.5 tys. Co jest naprawdę niezłą okazją jeżeli nie potrzebujesz wysokich iso.

HappySeven
29-12-2007, 23:22
Skąd taka opinia? Miałeś może oba aparaty? Ile zrobiłeś nimi zdjęć? Z tego co mi wiadomo oba mają tą samą matrycę a wielu uznanych fotografów z tego forum stwierdziło, że nie ma zasadniczych różnic w jakości obrazowania.

Nie patrz na to co stwierdzili " uznani " ( kurcze tylko nie wiem przez kogo ;-) ) tylko poczytaj na przykład www.optyczne.pl jest test Nikona D40x i niestety jesli chodzi o jpg to D80 przegrywa z D40x ;-)

Cyt. z optyczne.pl :
Powstaje pytanie, czy Nikon rozmyślnie wypuścił zupełnie amatorską lustrzankę, która pod względem jakości zdjęć przewyższa bardziej zaawansowanego Nikona D80? Być może nie miał wyboru. Pogdybajmy trochę. Nikon wypuszcza zupełnie amatorskiego D40, który jest bezpośrednim następcą wersji D50, a w dodatku jeszcze bardziej okrojonym. Jednak dostawca 6-megapikselowych matryc do D40 (prawie na pewno koncern Sony) zapowiedział, że kończy ich produkcję, bo jest nieopłacalna w stosunku do matryc 10-megapikselowych. Postawieni przed faktem dokonanym konstruktorzy Nikona musieli szybko wymienić 6-megapikselową matrycę na inną. Teraz mamy w zasadzie trzy możliwości: albo Nikon włożył do D40x dokładnie tę samą matrycę co w D80, jednak postanowił zastosować znacznie lepsze (nowsze? wydajniejsze?) algorytmy obróbki, mógł zastosować zupełnie nowy sensor lub detektor stary ale z racji poważnych zmian konstrukcyjnych w korpusie lepiej funkcjonujący.

Więc uważam,że albo kupić sobie D40x jesli nie potrzebujesz śrubokręta i innych tego typu gadżetów albo D200 a nie ładować sie w półprofesjonalny D80 ;-) ( kurde... zabija mnie to stwierdzeinie " półprofesjonalny " to tak jakby powiedzieć półorginalny ;-) 0

Ps.
Uznani profesjonaliści nie uzywają D80 tylko D300 lub D3 ;-) Ja mam D40x + 18-200VR + SB800 i myśle własnie nad zakupem D300 a potem dokupię sobie jakies kozackie obiektywy ;-) Jestem amatorem ( a także krytykiem sztuki jak już pewnie wiesz ;-)) i nawet do głowy mi nie przyszło aby kupic sobie D80 ;-)

fushiro
29-12-2007, 23:34
Nie patrz na to co stwierdzili " uznani " ( kurcze tylko nie wiem przez kogo ;-) ) tylko poczytaj na przykład www.optyczne.pl

Dla mnie bardziej uznani są ludzie którzy prezentują swoje prace i zarabiają na fotografii niż portal internetowy, który mijał się już z dokładną oceną obiektywów.

HappySeven
29-12-2007, 23:51
Dla mnie bardziej uznani są ludzie którzy prezentują swoje prace i zarabiają na fotografii niż portal internetowy, który mijał się już z dokładną oceną obiektywów.

Masz do tego prawo... ja przedstawiłem Ci swoją opinię na ten temat a Ty możesz sie z nią zgodzić lub nie... ;-)

Pozdrawiam ;-)

Maciex
30-12-2007, 00:03
No ale jak zwykle sam musisz zdecydować, my Ci możemy tylko podpowiadać zgodnie z własnym doświadczeniem i własnymi gustami, a te są - jak pewnie się niedługo przekonasz - bardzo różne. :)

i w ten sposób zostałem prorokiem :mrgreen:

Sever
30-12-2007, 01:07
D200 jest określane jako aparat "półprofesjonalny", dla zaawansowanego hobbisty ;)
D2x - to jest profesjonalny.

kiss
30-12-2007, 05:12
d80 nie jest psikusem moj drogi HAPPY SEVEN powtarzam szkła sa wazne. d200 nie jest tani a co ma czego nie ma fotoshop.rozumieesz co mam na mysli.zwykłym pryzmatycznym obiektywem mozna zrobic zdjecia i przepuscic przez fotoshoopa i sa cuda.prawdziwwa fotografia zanika mi drodzy nawet wielcy tego swiata korzystaja z prograamow.